neshtry 16809 Posted March 2 jok nego ćemo uvek da budemo samoubilački propaliteti Quote Share this post Link to post Share on other sites
The Punisher 7345 Posted March 2 Savetujem svakome ko može da ode iz zemlje da proba, i to ne samo jednom i na jednom mestu nego gde god misli da može, pa neka onda donosi zaključke. Mi živimo ovde u zatvorenom društvu a da samo društvo toga nije ni svesno. Tuga Božija. Recimo primer mojih dobrih prijatelja, oboje fakultetski obrazovani, sin u gimnaziji primeran đak, očekuješ da iver neće pasti daleko od klade, ali avaj. Dečko trenirao neke sportove, kultura i muzika ga uopšte ne interesuju, slabo govori engleski (pored takvih roditelja...) A sad vrhunac, dečko sluša samo ovu hibridnu pop folk auto tune muziku. Kad sam mu rekao kako može da sluša to, kaže svi njegovi drugovi to slušaju i odgovara mu. Ja mu pustim par stranih najpoznatijih numera tipa Bohemian rhapsody, ACDC Thunderstruck, Michael Jackson Bille Jean, on ravnodušan. Kaže mi ja ne znam kako neko može da sluša stranu muziku?!? Totalno ispran mozak ovom kvazi realnošću.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 839 Posted March 2 1 hour ago, The Punisher said: Totalno ispran mozak ovom kvazi realnošću.... Mislim da je to globalni fenomen, nema veze sa "nama" (ma ko to bili "mi"). Internet, moblini telefon - globalna pandemija ... ima tu svašta. Što se tiče odlaska iz zemlje, to je sve već jedinstveno, nekome odgovara, nekome ne. Neko se bolje snađe, neko lošije. Kod nas ima nešto, etnopsihološki, vrlo retko priznajemo da smo se zeznuli. Kupiš auto, taj je najbolji, devojka, moja je najbolja itd. Hoću da kažem, kad odu ljudi preko, vrlo teško će reći zeznuo sam se. Isto je bilo i kod ovih koji pobegnu sa sela, pa dođu u grad. Vrlo često su živeli ispod granice dostojanastva ali nikada nisu bili u fazonu da se vrate na selo, da im se ne podsmevaju, kako oni eto, nisu uspeli, a svi drugi koji su otišli, jesu. 2 MS PK and rocket reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvezdo 1250 Posted March 3 15 hours ago, ortakov said: Hoću da kažem, kad odu ljudi preko, vrlo teško će reći zeznuo sam se. Ja sam se zeznuo što sam se vratio u Srbiju. Ako nitko ne zna definiciju budale to sam ja! Zeznu se oni koji koji ne znaju ništa raditi i što su pre radili negde gde se ništa ne radi a pri tome živeli u hotelu Tata a jeli u restoranu Kod Mame. Oni koji su se pre makar jednom oznojili su se lepo snašli. Naravno nerealna su očekivanja da se za godinu dana uštedi za nov skup auto a da se ne odreknu ničega a pri tome žive i troše bolje i više. Stan ili kuću nije lako kupiti ali se itekako može ako se neko vreme živi kao većina u Srbiji. Problem naših ljudi je što bi hteli da se obogate za godinu dana a to ne može. Problem je u našem mentalitetu, ako si bogat u Srbiji to mora da se vidi u svakom detalju dok bogatog čoveka u inostranstvu teško možeš zapaziti. Moj prvi šok je bio vlasnik brodogradilišta. Čovek živi u kući u kojoj živi 90% stanovništva dotične zemlje. Na posao ide biciklom i ne poseduje automobil, izgleda kao klošar! Običan domaći radnik je potpuno neopterećen egzistencijom! On zna da će ako radi imati dovoljno da plati kiriju,račune,kredit za auto i nešto malo da mu pretekne pri tome živeti što bi se kod nas reklo luksuzno. Većina njih ne znaju za loše i šta to znači nemati! Jednostavno sistem razmišljanja je potpuno drugačiji nego naš. Za usporedbu, moj šef je živeo u gradu u kući od 60m2 i imao samo bicikl. Ja živim na selu u vlastitoj kući od 120m2 imam 5 bicikala skup auto,motocikl i idem na posao autom.... Dakle sve ono što veoma bogati ljudi tamo imaju. Njemu nikako nije bilo jasno zašto sam ja privremeno napustio svoju zemlju. Među nama postoji i druga grupa ljudi kojoj i sam pripadam. Ja volim svoju kuću, prijatelje,komšije sa kojima se posećujem obilazim rodbinu pravim slavlja i veselja. Tko to ne može napustiti taj će teško ostati u inostranstvu. Meni je najlepši trenutak tokom boravka tamo bio što sam u prolazu jednom sreo osobu koju poznajem. Kao što sam na početku rekao naš mentalitet i sistem razmišljanja se znatno razlikuje od ljudi na "bogatom zapadu". Toliko se razlikuje da je to i jednima i drugima neshvatljivo. 6 MiloshBg, neshtry, Djuk85 and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 16809 Posted March 3 Isto ... Još iz zezanja podnesem papire za Kanadu( bio pre toga u Velikoj Britaniji,Grčkoj i Italiji na radu na kraju devedesetih i početkom dvehiljaditih) i dobijem papire,deca se oduševa,moja gospođa(baksuz) neće,zapadni mentalitet joj ne godi... fala Bogu nije ni ovde loše,ali bi nam bolje bilo za decu i njihovu budućnost... Bio sam na zapadu i kapiram mentalitet,oni koji nisu ponavljaju mantru sa tv,a ni ne znaju o čemu se radi... Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 839 Posted March 3 1 hour ago, Zvezdo said: Ja sam se zeznuo što sam se vratio u Srbiju. Ja sam mislio na one koji ne žive baš sjajno ali neće da priznaju Suštinski, da je tamo negde, na zapadu, lošije nego ovde, vraćali bi se ljudi. Ja mislim da ovde odavno nije problem finansijske prirode, može ovde pristojno da se zaradi, veći je problem ta neka sigurnost, izvesnost, vladavina prava. Mada, i tamo postoje nedodirljivi, samo su ovde vidljiviji jer smo manja sredina. Sve se menja, pa i uslovi života. Ono što je ovde bila prednost ranijih godina, recimo, zdrava hrana, već duže vreme nije. Školski sistem, odavno nije onakav kakav je bio i kakav bi trebalo da bude. 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 2656 Posted March 3 Ja sam se pripremao vec par puta da se selim, ali onda stigne demokratija u te drzave i donese bombe ovaj boljitak sam hteo reci. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvezdo 1250 Posted March 3 5 hours ago, neshtry said: Bio sam na zapadu i kapiram mentalitet,oni koji nisu ponavljaju mantru sa tv,a ni ne znaju o čemu se radi... E to me najviše boli! Moj drug... najbolji prijatelj ( na žalost boljeg nemam) zna u detalje kako je u nemačkoj, Engleskoj,Irskoj, Americi...i kako svi lošije žive od nas a da pri tome jedino inostranstvo koje je video je Grčka i Solun! Kada mu predložim da o mom trošku odemo i provedemo par dana na "trulom bogatom zapadu"i da mu pokažem kako izgledaju fabrike i industrijske zone koje su veće od Beograda on kaže da neće jer zna!!! Na žalost zna samo ono što mu kažu sa TV Pinka! U globalu, u odnosu na ceo svet nije kod nas baš tako loše, na žalost nije ni puno bolje od onih gde je najgore (igrom slučaja sam puno proputovao i nisam bio nigde gde je baš loše) nego je problem nesigurnost. Država i javne institucije ne funkcionišu. Prosto je neshvatljivo da je sve politizirano. Korupcija je strašna. Javni službenici neće uraditi posao za koji primaju platu bez 100 grama kafe ili čokolade. Javno Zdravstvo postoji samo u Beogradu. U drugim mestima caruju privatne poliklinike. Izdvajanja za zdravstveno osiguranje su jako visoka a za uzvrat se ništa ne dobiva. Quote Share this post Link to post Share on other sites
city 798 Posted March 4 Ne postoji ni u Beogradu Od pocetka novembra cekam na relativno jednostavnu intervenciju. Nije mi zivot bas ugrozen ali imam nelagodnosti i neprijatnosti u svakodnevnom funkcionisanju, na bolovanju sam vec cetiri meseca. Uraditi to privatno moze odmah ali kosta oko 4000e sto mi je suludo i da imam te pare Nasao sam i "vezu", nacelnik neke bolnice me je uputio na nacelnika odelenja na Zvezdari, krenulo lepo, zakazali prijem i onda problemi sa osobljem, nisu imali sestre instrumentarke, na bolovanju bile. Mislim da nisu lagali, odlazio sam tamo i video da odlazu sve prijeme osim urgentnih. One taman dosle onda je dr otisao na odmor.- Kad se vratio meni rezultati bili nesto losiji pa zakazali neku endoskopiju medjutim poprave mi se rezultati pred to onda otkazemo, zakazemo intervenciju za sredu, 28. 02. ja odem ono nema slobodnih kreveta Na kraju je ostalo sutra da me primi, videcemo Jedina pogodnost "veze" je sto nisam cekao po ordinacijama, kad god sam otisao primio me je kabinetu, zavrsavali za desetak minuta sve. Ali kostalo me par stotina evra laboratorije, analize, snimanja. Otprilke to je period cekanja tri, cetiri meseca i bez "veze", jedino sto bih izgubio puno vremena dolazeci za Bg, cekajuci po ordinacijama, nervirajuci se. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 1317 Posted March 4 Tuzno i uzasno... Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 16809 Posted March 4 Kao suprug zdravstvenog radnika mogu da kažem da je sve to bilo očekivano…pratim sunovrat srpskog zdravstva dvadeset i nešto godina i moja prognoza je da će biti još i gore,sudeći po kadriranju… A sami smo krivi,to sve može relativno brzo da se sredi ali niko neće… 3 darkman14, MiloshBg and Grafit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 6170 Posted March 4 ne znam da li je bilo ovde kaceno ali na ovu temu od gore https://nova.rs/vesti/drustvo/dajte-da-pomognemo-ovom-coveku-ivana-poslali-kuci-da-umre-operacija-zakazana-tek-za-april/ I nazalost, znamo kako je zavrsio covek Quote Share this post Link to post Share on other sites
city 798 Posted March 12 Stigao kuci, sve proslo dobro, jedino sto sam primljen u ponedeljak a operisan u sredu, neki su i kasnije od mene, prebukirani su, verujem da imaju i urgentnih slucajeva. Urologija im je bas stara, nedovoljnog kapaciteta ali izgleda da im je tim hirurga odlican mada mi onih par asistenata i ne deluje nesto sposobno. Kao i sestre, one starije su bas sposobne a klinke nemaju pojma Izgleda da sistem funkcionise zahvaljujuci entuzijazmu pojedinaca. 5 knezevic76, nemanja84bg, IDzO and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 16809 Posted March 12 Moja supruga je med. sestra stare garde,preko deset godina je radila u bolnici,a zadnjih deset radi u specijalističkim službama.... često radi i duple smene jer lekari neće da rade sa mlađim sestrama koje nikada nisu savladale zanatski deo posla... Toliko o školskom sistemu 2 MiloshBg and city reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
IDzO 2320 Posted March 12 @city Brz oporavak! Prošle godine supruga morala da operiše tumor. U SU to ne operišu i mora se u Kamenici odraditi intervencija. Naglase nam dva doktora da je hitno i da se što pre to reši. Krenemo u proceduru prikupljana papira za Kamenicu i konsultujemo se sa njihovim onkologom koji kaže da je čekanje na intervenciju 6-9 meseci. Na kraju je odrađena operacija u NS u privatnoj bolnici ali je usluga 3.000€. Ozbiljna suma novaca ali kada se stavi na papir računica da je hitna intervencija, a da smo na svim nivoima u zdravstvu raspaditis i da se ne može čekati, morali smo se odlučiti za privatnu ustanovu. Poražavajuće je kako je Srbija razvaljena u zadnjih 40 godina i to na svim nivoima (prosveta, zdravstvo, porodica kao institucija, crkva…). 8 Woodoo, alfini0507, Transporter131 and 5 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 6170 Posted March 12 Poražavajuće je da mi plaćamo to zdravstvo... I ne postoji druga opcija 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1197 Posted March 18 Vozilo je sertifikovano. To je najbitnije. https://www.rts.rs/vesti/hronika/5391943/nesreca-autobus-karadjordjev-park.html?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1710772113 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Reacher Gilt 2423 Posted March 18 (edited) On 3/12/2024 at 10:58 PM, darkman14 said: Poražavajuće je da mi plaćamo to zdravstvo... Poslednje tri godine primam biološku terapiju protiv jedne autoimune bolesti na VMA o trošku z. fonda. Do prošlog leta je to bilo na četiri nedelje, pa na šest, a sada na osam. Lek košta oko 50K po terapiji (400mg), pa računajte. Put do BG i natrag me košta bezmalo 10K, a fond refundira oko dve, taman za putarinu. Pride povremeno moram da odradim analize nivoa leka i antitela u krvi privatno (~10K), jer državne lab. ih ne rade. I pored toga ne mogu da se žalim, hvala i za ovoliko. Nisam im ja ostao dužan, naravno, jer uplaćujem osiguranje skoro 30 godina, a pre nego što sam se razboleo ne znam da l sam ukupno bio za sve to vreme 10 dana na bolovanju. Da moram i terapije da platim, ne znam iskreno kako bih to izveo sa ovim primanjima koja imam. O osoblju VMA s kojim imam kontakt mogu samo u superlativima. Svaka im čast za ovakav odnos prema pacijentima, samopregor i zalaganje koje je obrnuto proporcionalno onome što zarađuju, i uslovima i stresu pod kojim rade. Predivni ljudi. Dakle, daleko od toga da je sistem savršen, ali ipak funkcioniše nekako, a ako se uzme u obzir opšte biiip u državi, i drpanje na sve strane, čak odlično. Ali da ne bude da samo hvalim, postoje ozbiljni propusti u organizaciji, previše administrativnih peripetija i ft1p procedura, koje su potpuno nesuvisle i bespotrebno zakomplikovane. A sve samo zbog toga što živim u SB, koja pripada niškom zdravstvu. Kao da je BG u drugoj državi. Izvinjavam se na opširnosti, ali osećao sam potrebu da objasnim i prikažem kako stoje stvari iz svog ugla. Edited March 18 by Reacher Gilt 7 Axic, city, PremieRacing and 4 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1197 Posted March 19 20 hours ago, stex_pb said: Vozilo je sertifikovano. To je najbitnije. https://www.rts.rs/vesti/hronika/5391943/nesreca-autobus-karadjordjev-park.html?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1710772113 Umrla žena koju je udario točak. Što bi Šapić rekao„Šta briga nekog Beograđanina da li je autobus privatni ili nije?“ Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 1317 Posted March 19 To je slika i prilika stanja u ovoj drzavi... "Sta te briga sto ti komsija nema sta jesti, bitno da se ti vozis u nekoj dzipcini i zivis u 300m2"... 1 1 stex_pb and nemanja84bg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
city 798 Posted March 19 Bas losa sreca da se nadje u tom trenutku na tom mestu 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemanja84bg 1894 Posted March 19 (edited) 3 hours ago, MiloshBg said: To je slika i prilika stanja u ovoj drzavi... "Sta te briga sto ti komsija nema sta jesti, bitno da se ti vozis u nekoj dzipcini i zivis u 300m2"... To su zmije pokvarene, moderni robovlasnici - ne interesuje njih tvoje zdravlje, uniforma sta god - samo norma da mu odradis ... ako te pita nesto - pita te reda radi ...'ebe mu se. Proizvod onoga kad - svako gleda svoja posla. Sad ce isti autoprevoznik odma iz budzeta da marne na reparacije i ostalo. Edited March 19 by nemanja84bg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Siciliano 1542 Posted March 19 To je slika i prilika stanja u ovoj drzavi... "Sta te briga sto ti komsija nema sta jesti, bitno da se ti vozis u nekoj dzipcini i zivis u 300m2"... Imam srecu pa sam obisao pola sveta, i video svasta, i imao prilike da poredim. Nigde nije drugacije od navedenog...A oko zdravstva, imao sam nesrecu da sa ocem prodjem ceo proces od javljanja na urgentni zbog problema do otpustanja sa Instituta 3 godine kasnije zbog njegove slabosti da primi inovativnu terapiju. Sve u svemu, i pored mnogo birokratije koja u tom trenutku i situaciji samo uzima energiju i vreme, ne mogu reci nista lose. Od odnosa osoblja do brzine kojom je sve odradjeno do i nakon dijagnoze karcinoma.Da li moze i mora bolje u svim aspektima drustva, nema sumnje...Da li je tako crno kako mracimo, nisam siguran...Послато са M2003J15SC помоћу Тапатока 9 Woodoo, MiloshBg, italiano and 6 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites