Jump to content
FAS Goran
SikterBre

Kuda ide ovaj svet?

Recommended Posts

Uvozimo i škart meso iz Evrope

 

eko-meso_620x0-620x330.jpg

(Foto: Novosti)

 

Beograd – Samo laboratorije mogu analizom utvrditi starost mesa. Kupujemo proizvode koje EU otpiše posle šest meseci.

Potrošači u Srbiji teško mogu „naoko“ da otkriju koliko je meso staro i da li je odmrzavano. Iako veterinarski stručnjaci objašnjavaju da je takav komad mesa bledunjav, voden i iz njega curi usirena krv, jedino laboratorijska analiza može da potvrdi starost i kvalitet šnicle.

Zemlje EU dozvoljavaju da se smrznuto meso drži pola godine i ni dan više. Kako kaže Luka Stević, veterinar iz Šapca, naši uvoze meso koje je pred istekom roka i ovde ga prodaju.

„Uvoznici dodaju mesu razne aditive i ono izgleda lepo“, priča Stević. „Oni nisu borci za građane, već gledaju samo svoj profit. Kad je nabavna cena niska, ništa ga drugo ne interesuje. Neće da nosi to meso kući i da jede. Veterinarska inspekcija vidi da li lepo miriše, a da li je nešto kvalitetno – ne vidi. Inspekcija uzima uzorke i nosi ih na analizu u validnu laboratoriju, jer jedino oni imaju upliv u svaku prodavnicu, mesaru, industriju. Obaveza jeste da to rade, ali ne znam i da li to rade. Oni moraju da proveravaju svaku pošiljku, a često nasumično biraju. Pa na hiljadu komada, uzmu dvadesetak uzoraka. Propusta, međutim, ima“.

Kako kaže Stević, aljkavost veterinarske inspekcije najbolje se vidi u pošiljci za Rusiju, kada su u paketima bile svinjske kože umesto šnicli.

„Vizuelno i po mirisu ne možemo da utvrdimo koliko je meso staro, ali imamo institute i katedre za tehnologiju mesa“, ističe Stević. „Za sve što se dešava odgovorna je veterinarska inspekcija na čelu sa rukovodiocima. Za propuste su krive moje kolege, i to je haos šta se događa u veterini. Ne uzimaju uzorke, ne pregledaju sve što treba, poturaju svašta“.

Bivši načelnik Veterinarske inspekcije SRJ Miroslav Stojšić, objašnjava da smrznuto meso ne može da ide u maloprodaju za potrošače, već samo u prerađevine od mesa. Smrznuto mogu da idu riba, piletina i ćuretina, a svinjsko, junetina, teletina, jagnjetina i prasetina, samo sveže, sirovo.

„Evropa misli na svoje građane i potrošače, a kod nas toga nema“, smatra Stojšić. „Mi smo uveli samokontrolu u klanicama, kao da će vlasnik sam sebe da kontroliše“.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović ističe da meso koje se odmrzne posle šest meseci nije sveže meso. Kako kaže, uvozi se sve i svašta, a niko ne obaveštava kupce ko je obrađivao to meso, gde je stajalo, odakle su te životinje…

„Zašto je naše meso, koje je sa naših farmi, manje vredno od onog koje se uvozi“, priča Papović. „Inače, cena mesa kod nas mogla bi da bude niža i za 40 odsto, jer je to meso neko njima iz inostranstva gotovo poklonio“.

 

Potrošači obmanuti

 

Potrošači u Srbiji treba da procene da li je sve to što se vrti po reklamama o svežem mesu istina, kada imamo tako veliku količinu smrznutog mesa iz uvoza.

„Zašto ti najveći uvoznici nisu ulagali novac u naše stočarstvo, nego u uzvoz mesa“, pita se Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. „Nas ne informišu da je to meso iz robnih rezervi Evrope. Ne napišu odakle je meso, već nam prave reklame i kampanje za nešto što bi drugi bacili. To meso u inostranstvu završi u kafeleriji“.

 

 

J. Subin / Novosti

Edited by kičerica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaze mi drugar koji drzi brzu hranu da je pre neki dan dolazio lik da im nudi meso po 110din za kg...

Share this post


Link to post
Share on other sites

1kg naseg svezeg mesa se menja za 2kg nato ratnih zaliha mesa... odavno se radi po klanicama

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ironicno je da zapad propagira zdravu hranu, a kad kod njih nikad vise alergicnih na sve i svasta... Bicemo otporniji... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije zapad kriv što naši uvoze od njih meso pred istekom garancije.

 

 

Skoro sam razgovarao sa čovek koji ima veliku farmu pilića kod nas. Kada sam ga pitao šta je trenutno najkvalitetnije što može kod nas da se kupi od mesnih prerađevina rekao mi je da teška srca priznaje da je sve iz EU (čitaj slo i hr) mnogo bolje od domaćeg. Zbog regulativa oko uvoza mesa. Tada mi je spomenuo da se mnogo mesa kod nas uvozi iz Makedonije koja nema velike klanice koje bi mogle da obrade tu količinu mesa i da je u stvari to meso poreklom iz Južne Amerike.

 

Inače, tom čoveku je najveći kupac baš matijević i znam da se žalio na slabiju prodaju kada je bio uhapšen prošle godine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema tu nista lose ako se uvozi kao takvo nego ne bi smelo da se pusta u promet ako mu je istekao rok, da se sminka, dopinguje i sl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:515161-Pronadjen-les-novorodjenceta-na-deponiji-u-Vinci

 

Pronađen leš novorođenčeta na deponiji u Vinči!

 

Telo tek rođene bebe pronašli su sakupljači sekundarnih sirovina i odmah obavestili upravu preduzeća, Hitnu pomoć i policiju

BEOGRAD - Na deponiji JKP Gradska čistoća u Vinči pronađen je leš novorođenčeta.
Telo tek rođene bebe pronašli su sakupljači sekundarnih sirovina i odmah obavestili upravu preduzeća, Hitnu pomoć i policiju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel moguce da su se svi svetski politicari i sluzbenici bitange rodili bas u Srbiji ...

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/rasulo-u-zelvozu-direktor-se-bahati-dok-su-radnici-gladni-clanak-1593361

Stojković tvrdi

SLUČAJNO SU MI OKITILI KOLA

Milorad Stojković, koji je zastupnik kapitala u „Želvozu“ od januara ove godine, negira da je službenim vozilom išao na svadbu i tvrdi da je njegov automobil slučajno okićen.

- Imam svoj automobil i nisam bio na svadbi. Reč je o tome da je moj automobil bio parkiran ispred opštine, pa su devojke greškom zakačile peškire na njega - tvrdi Stojković.

Na našu opasku da postoji snimak da je u svadbenoj koloni s okićenim službenim vozilom, pokušao je da se opravda rekavši da su ga snimili kad je kretao s parkinga. Onda se zbunio, kazao da ima drugi poziv i prekinuo vezu.

zelvoz_milorad_stojkovic_sluzbena_vozila

zelvoz_milorad_stojkovic_sluzbena_vozila

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udes u Novom Sadu: Mercedesom pokosio dvoje mladih na pešačkom i pobegao

 

Mercedes crne boje, novosadskih registarskih tablica, oko 19 sati pokosio je dvadesetčetvorogodišnjeg momka i godinu dana stariju devojku na pešačkom prelazu na Bulevaru oslobođenja. Mladi su zadobili lakše telesne povrede i trenutno se nalaze u Urgentnom centru.

 

Capture.jpg

IZVOR: Blic

Edited by Tomas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jbg kad ima mnogo Mercesa S kase u NS pa jos i sa personalizovanom tablicom :-) sve i da ga nadju ima da prodje kao onaj sto je vozio tenk po Miseluku

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/504871/Biznismen-udario-pesake-pa-pokusao-da-podmetne-laznog-krivca-za-nesrecu

 

Nego,

 

 

 

V. B. je priznao da je on vozio. Izvađena mu je krv i za dva dana trebalo bi da znamo da li je imao alkohola u krvi - kaže izvor iz policije.

 

Dva dana za rezultate??????

Nikad ovo država neće biti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dva dana za rezultate??????

 

Taman da  sve izvetri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sta se ljute na Tomu, njemu je to profesionalna deformacija :D

Lepo receno, samo treba da stavimo prst na celo i da razmislimo kakvi smo mi kad smo dozvolili da nas ovakvi vode !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Davno je postalo jasno da je potpuno svejedno ko nas vodi... Sve se svelo na izbor manjeg zla, mada je i to diskutabilno  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...