Jump to content
FAS Goran
bojan dim.

Fiat 500L - iskustva vlasnika, kupovina, saveti

Recommended Posts

Poštovani forumaši

 

Pre gotovo godinu dana sam posta vlasnik FIAT 500L. Uzeo sam oba paketa sem aluminijumskih felni. O mukama oko dobijanja kredita, čekanja isporuke automobila i srećnom dana kada je  FIAT 500L postao član moje porodice, sam ranije pisao. 

Posle godinu dana i pređenih 12 000 km preneo bih neke od mojih utisaka o ovome automobilu. 

Prva i osnovana ocena je da smo ja i moja porodica veoma zadovoljni. Automobil je udoban, prostran, pregledan. Vremenom sam se navikao na češće menjanje brzina i to mi sada ne predstavlja nikakav problem. Prosečna potrošnja mi je oko 7,4 l/100km u letnjem periodu (bez klime) i 8,3 l/100km u zimskom periodu. Kupio sam Firestone zimske gume. Najveći deo pređene kilometraže je u gradu. Vremenom je motor postao živahniji i sada mogu reći da automobil sasvim solidno ubrzava, uz prepoznatljivi zvuk motora. Štp se tiče potrošnje ona je u granicama očekivane mada sam provalio da u gradskoj vožnji možete znatno samnjiti potrošnju korišćenjem tempomata. Ja sam ga namestio na 55km/h.   :police:  Možda jesete malo sporije ali na kraju to je propisana brzina. Kada mi zatreba samo stisnem gas i on ide.

Prošlog leta sam sa porodicom išao u Grčku . Prosečna potrošnja je bila 6,4l/100km uz prosečnu brzinu od 98,2 km/h. Makedoniju sam prošao za 1:45. :laughing:   Nikada nisam brže i komotnije prešao ovaj put. Lično meni odgovara taj uzdignuti položaj vozača tokom vožnje. Zamerka nije dužina sedalnog dela već njegova širina. Mislim da bi mogao biti malo širi (lično bi meni tako odgovaralo). Klima je brza i sasvim dovoljna za ovaj automobil. Preglednost je odlična i senzori za parkiranje su odlični. Velika zamerka je dubina police za mobilni. Tu eventualno staje Nokia 101. Mada pošto koristim UConnect mobilni mi je stalno u torbici policu ni ne koristim. Za Uconnect imam samo reči hvale. Strava gadget. Obožavam ga. Jednostavno ja sam fan takvih stvarčica i ta veza između vozača i kola za mene je nešto što treba da bude standard. 

Ono što bih istakao je tišina koja vlada u kabini. Jednostavno izolacija je odlična. Sada kada se vozim drugim kolima primećujem buku koja na dugim putovanjima jako smeta, a mi nismo svesni toga. Ovo se odnosi i na neke od automobila više klase od 500L. Još kada bi imao Michelin gume bilo bi još bolje. Ove Continetal , koje sam dobio uz automobil, su malo bučnije.  

 

Razmišljam da stavim crnu foliju na krov automobila i to bi onda po meni bio šlag na tortu. Autmobil onda izgleda potpuno drugačije i dobija jednu pomalo sportsku notu. Mada i dalje je to porodični automobil. Drugar koji je promenio već nekoliko monovolumena mi je rekao da ko jednom uđe u monovolumen uvek kupuje monovolumen. Razumem ga zašto. Prostor kojim odiše automobil je relaksirajući. Mesta ima za sve. I napred i pozadi. Nedostaje mi naslon za ruku i to ću sigurno nabaviti. Tražim neko najbolje rešenje. Polovična rešenja me ne interesuju. Neka košta ali želim da bude dobro i trajno. 

Toliko za sada.

Veliko pozdrav svima

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre neki dan sam bio posle dužeg vremena u NS. Nisam mogao a da ne primetim, da ima baš dosta primeraka 500L - a na ulicama, u raznim bojama i paketima opreme. Čini mi se mnogo više nego u BG... Izgleda da je Stojanov odično iskoristio pogodnosti nacionale modela! 

Blago vama kad po gradu možete da uključite tempomat. Po BG je to naučna fantastika osim po auto putu, a samim tim i potrošnja od 7,4 l gradske vožnje.

 

U svakom slučaju hvala na utiscima. :thumbup:  Onima koji još planiraju da kupe ovaj auto, sigurno će pomoći pri odabiru. 

 

Pogledaj ovu temu za naslon: http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/59775-armster-naslon-za-ruku-naslon-za-ruku-za-fiat-500l/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citam danas Blic i vidim sledecu reklamu za 500L... Fiat nacionale - od 10.900 €... Kamata 1.99% ????
 

cxcb61000.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne pise nacionale, u pravu si... Al je cena ista, pa sam pomislio da je rec o istim kolima... Moguce je da je oprema slabija?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

 a sta mu znaci EKS a sta NKS ?

Efektivna Kamatna Stopa i Nominalna Kamatna Stopa.

 

 

 

ko jednom uđe u monovolumen uvek kupuje monovolumen.

Ja ovo pričam 100 godina :thumbup:

Edited by totti

Share this post


Link to post
Share on other sites

mislim da im je ostao neki nacionale za te pare, a meni pise da je 

Nominalna kamatna stopa  1.78% + EURIBOR - 3M (0.29%).

Vrednost varijabilne stope je poslednja poznata banci.     

Ukupna nominalna kamatna stopa  2.07% godišnje 

 

a do skora je i bila 1.99, tako da su stare novine  :harhar:

Edited by Zhorz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novine su od subote, pre dva dana, a vrednost kamatne stopen kod mene nikad nije ni bila 1.99%. Prvog dana, jos za vreme sajma prosle godine, su mi odmah racunali 2.01 (1.8 + 0.201) - zanemarljivo razlika, ali ipak...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ni ne gledam koliko je, mislim da je bila pre 4-5 mes, nebitno..........znam samo da nikad nije bila 3% na koliko sam isao da uzmem kredit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozda jedna mozda korisna informacija... moze se kasniti do mesec dana sa ratom. Do tog roka banka ne javlja nista kreditnom birou (nece biti prijavljeno kasnjenje), niti onaj koji otplacuje kredit ima bilo kakve posledice (osim malo zatezne kamate).

 

Nedavno sam zaboravio da prebacim novac na racun Credit Agricole banke, i kasnio sam jedan dan... Nisam imao iskustva sa kreditima i kad sam shvatio da kasnim pozvao sam banku, a oni mi kazu da se nista ne brinem.... Kamata je bila oko 3 dinara - zanemarljivo... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citam danas Blic i vidim sledecu reklamu za 500L... Fiat nacionale - od 10.900 €... Kamata 1.99% ????

 

cxcb61000.jpg

 

Ponuda jednog od ovlašćenih dilera iz Beograda. Aktuelna, nije ništa staro. 

Možda su vozila sa lagera (malo starija), pa su zato malo povoljnija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postoji ta ponuda za vozila na lageru, a nema ih mnogo. Ja sam konkretno uzeo lizing kod Rajfa i u petak bih trebao da preuzmem auto.


1,4 benz, crne boje, paket 1. :smoke:

Share this post


Link to post
Share on other sites

...i u petak bih trebao da preuzmem auto.

Danas petak...je l preuzet auto? :)

Preuzet.

Presao oko 800 km do sada, prezadovoljan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U sustini oba paketa + parking senzori + kontrola pritiska za oko 500 eura vise nego oba paketa... gde si tu si... znaci akcija traje i dalje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...