Jump to content
FAS Goran
igor0511

Sređivanje farova u 10 minuta / Poliranje farova

Recommended Posts

Meni su se farovi malo umastili i bili prilično musavi. Nigde nisu matirali pa bi bilo šteta davati pare za pravo poliranje, ali mi je opet smetalo to kako su izgledail.

Malo sam pretraživao po Internetu šta može da se odradi povodom toga i našao na zanimljiv način poliranja farova- pastom za zube.

Šmirglanje koje svi preporučuju bih vam predložio da preskočite i ostavite to nekom boljem majstoru da uradi jer se šmirglanjem skida zaštitni lak sa fara i posle toga ima ista stvar koju ste pokušavali da rešite da vam se ponavlja svakih par nedelja. Ja sam raido samo sa pastom i Mer glassom i jako sam zadovoljan kako je ispalo :)

 

Postupak je vrlo jednostavan:

 

Prvo očistite farove Mer glassom i fino ih osušite. Evo kako je moj far izgledao nakon čišćenja:

 

pf 01.jpg

 

Nakon toga dolazi na red pasta za zube. Nanosi se na far ili krpicu i trlja dok se ne stvrdne. Ceo proces traje 10ak minuta. Ja sam trljao far i dodavao pastu dok me ruke nisu zabolele  :laughing: Nemojte da brinete što će vam se tokom trljanja činiti da će farovi još gore ispasti, posle se sve fino skine i sredi.

Evo kako izgleda far nakon nekoliko slojeva paste. Slikao sam desni pošto sam levi zaboravio da slikam nakon nanošenja

 

pf 02.jpg

 

I na kraju opet dolazi na red Mer. Dobro se naprska far i lagano trlja krpicom dok se ne skine sva pasta. Ovako je na kraju ispalo kod mene.

 

pf 04.jpg pf 05.jpg pf 06.jpg

 

Nadam se da će nekom ovo biti od pomoći :)

 

 

Edited by neshaoct
prebacio slike na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

i ja sam kolegi farove na renaultu sa pastom ispolirao pre 7 meseci i jos uvek su lepi :) jeftino resenje :) super je ispalo

Edited by Djomla85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo Igore, ispalo je ekstra...i ja cy se baciti na posao ovih dana, za sad nista ne radim, jer uzivam u pocetku ovog lepog vremena, inace, ispalo je vrh. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taman malo izađeš na sunce i središ farove :) Ja planiram i neku jeftiniju polir mašinu da nabavim, verujem da tek sa njom mogu ozbiljne stvari da se rade.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super rešenje za male pare :)
Nego kolega, uči programske jezike, možeš i posle da poliraš  :harhar:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma to i radim u pauzama od učenja, taman malo da se smirim, a programski nisu problem, ali pois me maksimalno izluđuje pa onda učim sat, pa se sat igram sa kolima  :wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites

\OK. Lepo si to uradio, i ako si zadovoljan - super.

Samo radi kompletne i ispravne informacije - nema nikakvog zastitnog laka preko plasticnog fara, a i da ga ima, sigurno bi se skinuo i sa kaladontom, kao i sa smirglom, kao i sa vimom....

 

I kada se urade sa smirglom i masinom, nista se ne ponavlja na svake dve nedelje....

 

jer se šmirglanjem skida zaštitni lak sa fara i posle toga ima ista stvar koju ste pokušavali da rešite da vam se ponavlja svakih par nedelja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima tih jeftinih polir masina,mislim da na bubanj potoku ima da se nadju za dvadesetak evra...e sad,koliko bi to trajalo i koliko poliranja bi izdrzalo,to je pitanje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam cuo da preprodavci mazu i poliraju i stakla pastom za zube i da to sija neko vreme, tako da ne znam koliko ce na farovima da traje, citao sam u satu o tome, ali nikad nisam pokusao, jer mi s vremena na vreme drugar odradi pastom pa nemam problema :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Danko tako sam čuo od par majstora i samo prenosim, da mi nisu tako rekli verovatno bih i ja radio šmirglom jer ima par sitnih ogrebotina od kamenčića po faru.

 

@Sale ja sam više za ovako nešto. Manje-više isto košta kao i oni sa Bubanj potoka, ali bar imaš novi kad crkne :)

http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_detaljno.aspx?item=76314099

 

 

@beli_Punto traje verovatno dok se opet ne umaste ili isprljaju pošto nema nikakve zaštite, a ti tvoji sigurno imaju neki sloj koji barem neko vreme štiti od ponovnog prljanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je ok stvar...nije skupo a moze da koristi, mada mislim da nije za neko maltretiranje, brzo crkne, ali moze da posluzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam juče na jednu astru g uradio istu stvar. Samo umesto ručno radio sam bušilicom i onim dodatkom za šmirglu. Na onaj čičak sam nalepio orginal pamučnu krpu za poliranje kupljena u lakirnici 60 din. I da vam kažem farovi sijaju kao da su novi, e kolko će da traje da vidimo, ali sa bušilicom mogu da poliram na svako pranje ako treba. Ja samo nemogu ručne radove, ako je za onaj posao Bog stvorio ženu nemoj da mi budemo leni pa da poliramo ručno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te Volan polir masine ne valjaju nista. Kupis neku iole profesionalnu bar od 50-ak eura  koja ima i brzine i mozes da radis sa njom sve. Sto se tice farova, tacno je da imaju zastitni sloj kao npr farba na kolima sto ima lak, i u stvari taj lak i izgori i pozuti.

Masinsko poliranje farova je skroz ok, ne mora da se radi cesto, verovatno 1 godisnje zato sto se poliranjem skine taj zastitni sloj. Ja sam polirao na puntu prosle godine i idalje su kao novi, mozda sam im malo pomogao time sto sam ih izvoskirao posle poliranja pa sam ih eto malo kao zatitio dodatno. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo radi kompletne i ispravne informacije - nema nikakvog zastitnog laka preko plasticnog fara, a i da ga ima, sigurno bi se skinuo i sa kaladontom, kao i sa smirglom, kao i sa vimom...

A kako objasnjavas to da ubrzo nakon poliranja far jos brze matira? Ili recimo ostaju tragovi od grebanja i kamencica mnogo lakse nego pre poliranja?

Ja sam nesto slicno pokusavao na Xsari, ali posle toga ostaju tragovi po povrsini fara cak i pri dodiru noktom, sto pre toga naravno nije bio slucaj. Tako da sam ubedjen da postoji zastitni sloj koji je samo pitanje da li manje ili vise ostecujes sa nekom od ovih prirucnih metoda.

Gledam i po Stevinoj temi ("doktori za farove" :) ), kaze da oni posle reparacije prevuku povrsinu stakla zastitnim slojem. A ubedjen sam po rezultatima njihovih radova da su ljudi iz ozbiljne price...

Ja sam za ovakve metode jedino ako faru nema spasa, a ne daje ti se malo veca kinta za ozbiljnu reparaciju. I resenje je koje je dugotrajno proporcionalno naslovu teme ;) , pitanje je samo posle koliko vremena te opet ceka isti problem.

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MSPK ja ću najverovatnije uzeti ovu od 2500 jer nema bolje ispod 70e, a i samo bih se igrao sa njom i koristio je za nanošenje voska i povremeno poliranja zbog skidanja sitnijih ogrebotina. Zvao sam ih danas i  kažu mi da ima 2god garancije tako da se nadam da neće odmah crkavati :)

@Ivan da li misliš da se skida zaštitni sloj i samo pastom za zube? Koliko sam ja shvatio ceo proces ovo bi i trebalo samo da skida prljavštinu i smeće, a taj lak da ostavlja netaknutim ili vrlo malo ošteti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa sigurno da mu poliranjem skidas neki deo zastitnog sloja, sigurno Colgate MaxFresh nema sastojke za obnavljanje plastike fara :)... Svaka cast zbog zelje za poboljsanjem i trudom, dalo je efekta. I da ne bude sad da kenj*m, to vrsi posao ali samo za neko vreme. Zato ovo i pricam iskljucivo u tvom konkretnom slucaju, znam da si tek uzeo auto, da ce biti duze kod tebe i da zelis da ga upicanis.

Nego Igi, evo ti domaci za farove  :harhar:  (slika mi je sa prethodnim felnama, da se ne zbunis :) ):

 

pf10.jpg

 

Kazem ti ja prosli put da ostanes duze na skupu, da ti pokazem i farove i WellDone u akciji, uz jos par gadget-a, ali ti navalio da krenes pa to ti je ;) .

 

 

Edited by neshaoct
prebacio sliku na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam ja sjajnu ideju za farove, samo moram da vidim koliko će para ostati od Krakova :)
Elem, onaj leš od Stila koji smo spominjali i koji sam išao da gledma sa drugarom je udaran sa svih strana, pa su morali novi farovi da legnu. Razmišljam da pitam čoveka jel bi hteo da mu doplatim koliko treba i da se zamenimo za sva 4 jer su njegovi potpuno novi i da vidim koliku doplatu traži za to  :)

 

Videću ako toga ne bude da potražim neko sredstvo za poliranje i zaštitu farova ili neki vosak pa da ih sredim koliko-toliko.

A ti bi mogao da predstaviš konačno Stila, a ne ovako da nam na kašičicu daješ slike  :harhar:

Edited by igor0511

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma Stilo kao i svaki drugi  :rolleyes:  , video si i sam na skupu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima tu materijala za predstavljanje :) Ksenoni, mf volan, dynamic oprema, novi farovi...barem da ga predstaviš dok nije otišao :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pasta za zube je blago abrazivna, zato i skida i kazem vam da farovi imaju zastitni sloj, znam jer sam taj isti zastitni sloj smirglao, prvo vodenom smirglom 1000 pa onda sa 2000, pa 3m polir pasta pa onda vosak kao zastita i onda su kao novi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...