Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Moto GP: Počinje nova sezona

Recommended Posts

rosi-valentino.jpg
 

Posle nedavnog starta sezone u Formuli 1 na stazu se vraćaju i najbrži motociklisti na svetu. Prvog vikenda aprila, počinje nova Moto GP sezona, a domaćin Valentinu Rosiju, Horheu Lorencu, Marku Markezu i ostalim alama na dva točka će biti Katar. Ljubitelji moto sporta moći će, na kanalima Sport kluba, da prate direktne prenose svih 18 trka, ali i treninge i kvalifikacije, uz stručne i zanimljive komentare. Direktan prenos prvog treninga za VN Katara je u četvrtak, 4. aprila, u 17 sati na Sport klubu.

 

Prošla sezona bila je izuzetno zanimljiva, a za predstojeću stručnjaci najavljuju spektakl! U šampionatu nema više Kejsija Stonera, koji se odlučio za miran penzionerski život, ali Valentino Rosi se vratio u Jamahu i sigurno će ponovo biti konkurent za titulu. Supertalentovani Španac Mark Markez položio je ispit zrelosti i sudeći po rezultatima na testovima pred sezonu, jasno je da će se u nekoj od trka umešati u borbu za izlazak na najviši stepenih pobedničkog postolja. Horhe Lorenco i Dani Pedrosa sigurno će, ponovo, biti u vrhu i generalni utisak je da će se pomenuta četiri kandidata ravnopravno boriti za titulu. Šansu iz senke vrebaju Kal Kračlou i Štefan Bradl. Vozači Tech3 Jamahe, odnosno LCR Honde, pokazali su veliki napredak prošle sezone i nije isključeno da iznenade favorite na papiru. Zanimljivo će biti kako će Dukati funkcionisati bez Rosija, da li će Andrei Doviciozu i Nikiju Hejdenu možda pomoći odlazak “Doktora”.

 

Kalendar sa 18 trka veoma je sličan kao i prethodnih sezona. Start je u Kataru, a završava se u Valensiji. Trka u Holandiji će se, kao i uvek, voziti subotom, dok će trku u Laguna Seki voziti samo Moto GP klasa. Jedina promena je što će umesto trke u Portugaliji biti vožena na novoj stazi u Ostinu, prestonici Teksasa, kojom su vozači oduševljeni. Pored Moto GP šampionata startuje i Moto2 i Moto3 klasa. Posebnu pažnju u Moto2 trebalo bi obratiti na mladog Maverika Vinjalesa, koga ćemo uskoro gledati u kraljevskoj klasi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

na prvoj trci pobedio horke lorenco,vozio svoju trku bez premca je,doktor odlican,vozio je u svom stilu,iako je na pocetku imao gresku dosao je do druge pozicije

sjajan je bio vozac honde mark markes,prva trka u moto gp,zavrsio je na 3em mestu,dokje pedrosa bio 4ti,nije uopste imao tempo na trci,kraclov je bio sjajan,imao gresku pri kraju

mislim da ce ove godine glavnu rec voditi vozaci jamahe lorenco i rosi,jer po meni nema prave konkurencije od ostalih

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doktor je samo objasnio da ako je neko pomislio da je proslo njegovo vreme, grdno se prevario. Da nije bilo greske na pocetku, Horhe nebi bio usamljen na celu.

Markesu svaka cast, skidam kapu. Bice veliki vozac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jos jednom Markesu svaka cast, ali ovog puta na pobedi u Ostinu. Klinac je pokazao koliko srce ima! Mislim da ce motoGP ruki da pomrsi racune ovim "matorcima" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
MotoGP Austin - Pobeda za istoriju!

 

MotoGP%201.jpg

 

Nakon zaista odličnog ''performansa'' tokom celog vikenda i osvajanja pol-pozicije, Marc Marquez je ostvario i svoju prvu pobedu u MotoGP klasi, te time srušio tri decenije star rekord legendarnog Freddie Spencera.

 

Trka u Austinu, na stazi Circuit of the Americas, nije mogla biti drugačija od one koju smo pre dve nedelje videli u Kataru. Iako se još sa predsezonskih testiranja moglo naslutiti da će Hondama ova staza itekako odgovarati, gotovo su svi ostali zabezeknuti tempom koji su ove mašine pokazale u odnosu na konkurenciju, kako na nezvaničnim treninzima, tako i u kvalifikacijama i trci. Razlike su sa očekivanih par desetinki, gotovo trenutno skočile na sekundu, pa i više u odnosu na Yamahe, a o Ducatiju da i ne pričamo!

 

Prvi startni red popunili su Marquez, osvajanjem prve pol-pozicije u MotoGP karijeri, Pedrosa i Lorenzo. Odličan start Pedrose doneo mu je mesto na čelu karavana, a jedini pratilac već posle prvog kruga bio mu je njegov sunarodnik Marquez, koji se tada očigledno odlučio na taktiku ''čekaj i vrebaj priliku''. S obzirom da Dani, i pored svih napora, nije uspeo da se odlepi, bilo je samo pitanje trenutka kada će mladi as preuzeti vođstvo, budući da je bio jedini, uz Bradla, koji je odabrao tvrđu komponentu zadnjeg pneumatika.

''Ovo je neverovatno, prva pobeda u karijeri. Želim da se zahvalim svima koji su me podržavali, a naročito ljudima iz tima.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pedrosa ne oseća pritisak

 

pedrosa%20moto-gp.jpg

 

Dani Pedrosa, vozač Honde u Moto GP šampionatu, kaže da ne oseća pritisak pred američku turneju iako je na trećoj poziciji sa 33 boda, osam manje od vodećih Marka Markeza i Horhea Lorenca, koji je prošle sezone sprečio Pedrosu da osvoji drugu titulu u karijeri.

''Ne, nema nikakvog pritiska. Nemam šta bilo kome da dokazujem osim samom sebi tako da ta vrsta pritiska za mene ne postoji. Pritisak da se ostvari pobeda na trci je uvek tu, ali je to normalna stvar. Naravno da razmišljam i o tituli, ali nisam opterećen.''

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlicna trka u Herezu i vrlo zanimljiva zavrsnica u kojoj je Markez uz kontakt pretekao Lorenca u poslednjoj krivini i preuzeo 2. mesto na podijumu (Vrlo slicno situaciji Rosi protiv Hibernea pre nekoliko godina). Vrhunac ironije je sto je ta krivina dan ranije dobila ime po Lorencu :D

 

Markez se izvinio Lorencu, ali najvaznije je da su obojica ostali na stazi i zavrsili trku na podijumu.

 

Ova trka je samo potvrdila da Yamaha jos mora da radi na motoru kako bi adekvatno parirali Hondama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vodeci vozaci su dali svoj komentar na "sporno" preticanje i svi su saglasni da Markezov manevar jeste bilo prilicno agresivan i opasan, ali nije "preko limita" i svakako je neizbezan sastavni deo moto trka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pedroza pobedio u Francuskoj

 

Dani%20Pedrosa.jpg

 

Dani Pedroza je slavio na trci u Francuskoj na Hondi, a Mark Markez koji je imao pol poziciju završio je kao treći, dok se između dve Honde našao Karl Kračlou na Jamahi. Pedroza sada vodi u generalnom plasmanu sa 83 boda, Markez ima 76 na drugom mestu. Ovo je bila 47. pobeda u karijeri za Pedrozu.

Pedroza je postao prvi vozač sa više pobeda od jedne ove sezone, a sada šampionu Horheu Lorencu ne preostaje ništa drugo nego da krene da vozi na pobede, jer ako se sećate prošle godine je vozio samo da bude pri vrhu, a ne prvi. Honda je prva u generalnom plasmanu sa 160 bodova, a na drugom mestu je Jamaha sa ''samo'' 113.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Markez iznenađen podijumom

 

markez.jpg

 

Vozač Repsol Honde mladi Mark Markez priznao je da je iznenđan što se na trci za Veliku nagradu Francuske voženoj na stazi Le Man našao na podijumu. Markez je zauzeo treće mesto iza kolege iz tima Danij Pedrose i Kala Kračloua.

''Bilo je jako teško, pogotovo na početku trke. Napravio sam grešku na startu jer sam se suviše trudio, a posle je usledilo još grešaka. Uspeo sam da se vratim ut trku ali iskreno nisam očekivao da ću se izboriti za mesto na podijumu'' rekao je Markez i potom dodao: ''Video sam u poslednjem krugu da je Kražlou blizu, ali treće mesto je bilo više nego dovoljno. Ovo mi je prva trka na vlažnoj stazi, pa je podijum ovde zaista važna stvar''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trijumf Lorenca na Muđelu
 
98503-Lorenco.jpg
 
Aktuelni šampion Moto GP šampionata Španac Horhe Lorenco pobedio je na trci za Veliku nagradu Italije na stazi Muđelo i tako smanjio prednost Pedrose u generlanom plasmanu.
Drugo mesto pripalo je lideru u generalnom plasmanu vozaču Repsol Honde Daniju Pedrosi, a mesto na podijumu zaradio je i Kal Kračlou vozač Jamahe Teh 3 tima.
Već na startu trke ljubimac domaćih navijača Valentino Rosi je doživeo pad u incidentu koji je izazvao Alvaro Batista. Pre vremena trku je završio i Mark Markez koji je tri kruga pre kraja svojom greškom izleteo sa staze. U tom trenutku Markez je bio na trećoj poziciji. Veliki uspeh ostvario je vozač LCR Honde Štefan Brandl koji je trku završio na četvrtom mestu. Dukatijev vozač Andrea Dovicizio zauzeo je petu poziciju, a njegov timski kolega Niki Hejden osvojio je šesto mesto.
Pedrosa i dalje vodi u generalnom plasmanu sa 103 boda, drugi je Lorenco sa 91, a treće mesto zauzima Mark Markez sa 77 bodova.
Naredna trka se vozi na stazi Katalunja 16. juna od 14 časova.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alvaro Bautista je prvo u boksu okrivljivao Rosija za incident, pa posto je zajedno sa sudijama odgledao snimak incidenta, izjavio je da u stvari niko nije kriv... iako je svako ko je gledao trku video da je Bautista ocigledno kriv za incident. Malo je previse zeleo. Ali ok, to je trkanje i takve stvari se desavaju.

 

Sreca pa ga gledaoci nisu lincovali :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pedrosi pol u Barseloni
 
pedrosa%20berselona.jpg
 
Vozač Respol Honde Dani Pedrosa startovao je prvi na trci za Veliku nagradu Španije koja se u okviru Moto GP šampionata vozila na stazi u Barseloni. Pedrosa je kvalifikacijama uspeo i da obori rekord Kejsija Stonera iz 2008. za gotovo 0.3 sekunde. Drugo najbolje vreme postavio je Kal Kračlou, dok je sa treće pozicije krenuo Horhe Lorenco. Talentovani Mark Markez je trku u Španiji započeo sa šeste pozicija a odmah pokraj njega na sedmom mestu je bio legendarni Valentino Rosi.
 
Poredak prvih 10 u kvalifikacijama
 
1. Dani Pedrosa Honda 1m40.893s
2. Kal Kručlou Tek 3 Jamaha 1m41.501s +0.608s
3. Horhe Lorenco Jamaha 1m41.566s +0.673s
4. Alvaro Bautista Gresini Honda 1m41.714s +0.821s
5. Nicki Hejden Dukati 1m41.800s +0.907s
6. Mark Markez Honda 1m41.842s +0.949s
7. Valentino Rosi Jamaha 1m41.959s +1.066s
8. Andrea Janone Pramac Dukati 1m41.963s +1.070s
9. Andrea Dovicioso Dukati 1m42.053s +1.160s
10. Stefan Bradl LCR Honda 1m42.090s +1.197s
 
 

--------------------

 

Horhe Lorenco trijumfovao na VN Katalonije
 
Lorenco1.jpg
 
Vozač Jamahe Horhe Lorenco trijumfovao je na šestoj trci Moto GP šampionata za Veliku nagradu Katalonije. Aktuelni šampion smanjio je vođstvo Pedrose u generalnom plasmanu pobedom na stazi  ''Katalunja''. On je trku završio u vremenu od 43:06.479 minuta. Drugo mesto pripalo je vozaču Repsol Honde Daniju Pedrosi, dok je treće mesto osvojio njegov timski kolega Mark Markes. Lorenco je već u prvoj krivini stigao do vodeće pozicije koju je zadržao do samog kraja trke. Pedrosa i Markes su vodili žestoku borbu za drugu pozciju, ali je ipak redosled na kraju trke ostao nepromenjen. Vozač Jamahe Teh 3 Kal Kračlou je na pola trke izleteo sa staze, a nedugo zatim isto se dogodilo i Dukatijevom vozaču Nikiju Hejdenu. Valentino Rosi je trku završio na četvrtom mestu, a iza njega su se našli Bradl i Smit.
 
U generalnom plasmanu vodi Dani Pedrose sa 123 boda, dok Horhe Lorenco sada zaostaje sa 116 bodova. Na trećem mestu nalazi se Mark Markez sa 93 osvojena boda.
Naredna trka u Moto GP šampionatu voziće se na stazi ''Asen'' u Holandiji 29. juna.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I konacno, posle skoro 3 godine, Rossi ponovo na najvisem postolju podijuma u Assenu. Donekle mu je olaksalo posao to sto je Lorenzo vozio povredjen posle strahovitog pada na treningu i polomljene kljucne kosti.

Svakako pohvale idu i Lorenzu sto je takav ne samo nastupio u trci, nego se i izborio za cak 5. poziciju.

 

rossi_1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/1/2013 at 3:55 PM, chikavili said:

Donekle mu je olaksalo posao to sto je Lorenzo vozio povredjen posle strahovitog pada na treningu i polomljene kljucne kosti.

 

Pad i povreda Lorenca

 
motogp%20lorenzo%20crash.jpg
 
Vozač Jamahe i aktuelni šampion u Moto GP-a Horhe Lorenco doživeo je pad na treningu u holandskom Asenu, a nakon što je prebačen u lokalni klinički centar utvrđeno je da je doživeo prelom ključne kosti. Lorenco koji je pobedio na prethodne dve trke šampionata, doživeo je pad u ranoj fazi treninga pošto je proklizao u 13. krivini na potpuno mokroj stazi. On je pao na lavo rame, ali je posle pada uspeo hodajući da stigne do kola hitne pomoći.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Novi pad Lorenca
 
lorenco%20pad.jpg
 
Aktuelni prvak sveta u Moto GP šampionatu, Horhe Lorenco, pao je na treningu za Veliku nagradu Nemačke i ponovo povredio ključnu kost, istu onu koju je operisao pre svega dve nedelje. Lorenco je posle pada na stazi u Zahsenringu odmah prebačen u bolnicu, gde mu je rame sanirano.
Španac je pre dve nedelje doživeo težak pad na treningu za Veliku nagradu Holandije, i tom prilikom je zadobio prelom ključne kosti. Lorenco je potom podvrgnut operaciji, a samo dan kasnije na opšte iznenađenje, vratio se na stazu i pravim podvigom zauzeo peto mesto.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pedrosa doživeo pad
 
pedrosa%20pad.jpg
 
Vodeći u ovogodišnjem Moto GP šampionatu Španac Dani Pedrosa pao je tokom treninga za Veliku nagradu Nemačke i prema prvim informacija doživeo prelom ključne kosti. Vozač Honde je u punoj brzini proklizao i pao na stazu u Sahsenringu, a potom je prebačen u medicinski centar radi pregleda.
Ovo je drugi težak pad na stazi posle peha koji je juče zadesio aktuelnog šampiona sveta Horhea Lorenca koji je tom prilikom povredio rame operisano posle preloma pre dve nedelje.
 
 
------------
 
VN Nemačke: Marquezu pol pozicija
 
marc%20marquez.jpg
 
Španski motociklista Marc Marquez (Honda) krenuće sa prve startne pozicije u nedeljnu Veliku nagradu Nemačke, osmu stanicu Svetskog šampionata za klasu MotoGP.
Marquez je krug na Sachsenringu odradio za minut i 21.311 sekundi čime je nadmašio Britanca Cala Crutchlowa (Tech 3 Yamaha) i legendarnog Italijana Valentina Rossija (Yamaha) koji će mu praviti društvo u prvom startnom redu. Za 20-godišnjeg Španca je to treći ''pole-position'' u motociklističkoj ''kraljevskoj klasi''.
Marquezu je posao donekle bio olakšan jer su kvalifikacije propustila dvojica njegovih sunarodnika. Aktuelni svetski šampion Jorge Lorenzo (Yamaha) neće ni voziti trku jer nakon jučerašnjeg pada na treningu mora na novu operaciju levog ramena, dok se vodeći čovek ukupnog poretka Dani Pedrosa (Honda) još uvek nada nastupu. On je doživeo težak pad na subotnjem jutarnjem treningu, a zbog detaljnih pregleda u bolnici u Chemnitzu bio je prisiljen da propusti kvalifikacije. Ukoliko se pokaže da povreda njegovog levog ramena nije teže prirode, Pedrosa će u nedelju nastupiti na trci.
 
MotoGP, VN Nemačke, kvalifikacije:
 
1. Marc Marquez (Repsol Honda) 1:21.311
2. Cal Crutchlow (Yamaha Tech 3) +0.123
3. Valentino Rossi (Yamaha) +0.182
4. Stefan Bradl (Honda) +0.551
5. Aleix Espargaro (ART) +0.576
6. Nicky Hayden (Ducati) +0.846
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

marquez sjajnom voznjom pobedio na stazi saksenring za veliku nagradu nemacke,a drugi je bio fantasticni kal kraclov koji je  obisao rosija ,iako rosi vozi fabricku jamahu,a kraclov vozi jamahu,al sigurno slabiju jer vozi u privatnom timu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laguna Seca ocekivano zanimljiva. Markez pobedio. U svojoj poteri za prvim mestom, pretekao Rosija (koji je zavrsio treci) izuzetno riskantnim potezom u cuvenoj "vadicep" krivini, ali mu je Rosi ipak drugarski cestitao na kraju. Stefan Bradl i pored fenomenalnog ritma nije mogao da se odupre Markezu i zavrsio je na drugoj poziciji.

Pedrosa i Lorenco, koji se obojica oporavljaju od operacija kljucne kosti, su uspeli da se izbore za 5. i 6. poziciju na kraju kako bi koliko-toliko ublazili pobednicki pohod Markeza.

 

U generalnom plasmanu jedina promena na vrhu je napredovanje Rosija na 4. poziciju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma onaj markez je pravi vanzemaljac,svaka mu cast kako vozi,mislim da ce on da osvoji sampionat,lorenco je sjajan al markez je jos bolji

navijam pomalo za danijela perdosu,al  tesko da ce da nadmasi marka markeza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Markez nezaustavljiv... apsolutno savrsenom voznjom u Indijanapolisu pobedjuje treci put zaredom (4. pobeda ukupno) i ucvrscuje se na vodecoj poziciji u generalnom plasmanu. Slede ga Pedrosa i Lorenco na podijumu. 

 

Doktor, iako tek 4. objasnio je pilicima neke stvari na stazi (posle neuspesnih kvalifikacija, startovao sa 9. pozicije) :D Po zavrsetku trke, vise su prikazivali reprizu njegovog preuzimanja 4. pozicije, nego pobednicku trojku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...