Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Moto GP: Počinje nova sezona

Recommended Posts

Dominantni Kvartararo osvojio pol u Heresu

 

 

Fabio Kvartararo je dominantno stigao do pol pozicije pred Veliku nagradu Španije u Heresu. Njegov najbrži krug je bio 1:36.755. Fabio kvartararo je imao prednost od oko pet desetinki u odnosu na drugoplasiranog Franka Morbidelija, dok je treći Džek Miler. U drugom startnom redu će biti Banjaja, Nakagami i Žoan Zarko, dok je Maverik Vinjales sedmi. Kvartararo je tokom čitavog Q2 dela kvalifikacija imao najbrže vreme, a svoj krug je popravio u posldenjim momentima treninga kada je za desetinku popravio svoje vreme. On je bio neuhvatljiv za Morbidelija i Milera, a popularni Džekes je uspeo da izbije na treće mesto takođe tek pred kraj kvalifikacija kada je upao u prvi startni red umesto Takakija Nakagamija. Miler je do te pozicije došao zahvaljujuću zavetrini Peka Banjaje.

 

Inače u Q1 delu kvalifikacija je ostao Mark Markes koji je imao pad u trećem slobodnom treningu. Iz Q1 su u Q2 otišli Franko Morbideli i Bred Binder.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moto 2 nije bilo neke akcije. Djidjiantonio od starta je poveo trku i održavao je lepu prednost.Jedino trkanje bilo je za 2-3-ću  poziciju

E0YQUSjXoAAAwvu.jpeg

Edited by dach@

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miler slavio posle skoro pet godina, krah Kvartarara

 

Kako prenosi Sport Klub, vozač Dukatija Džek Miler trijumfovao je na Velikoj nagradi Španije, četvrtoj trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata. Australijanac je u Heresu došao do prve pobede posle skoro pet godina, druge u kraljevskoj klasi, a osme u karijeri. Ujedno je Dukatiju doneo prvi trijumf u Andaluziji od 2006. godine, kada se na najvišem stepeniku pobedničkog postolja našao Loris Kapirosi. Da italijanski tim ima dvostruki razlog za slavlje postarao se Milerov timski kolega Frančesko Banjaja, koji je zauzeo drugo mesto, sa nešto manje od dve sekunde zaostatka. Na najnižem stepeniku pobedničkog postolja našao se vozač Petronas Yamahe Franko Morbideli, koji je bio šest desetinki iza svog sunarodnika.

 

 

Pored Milerove pobede, trku na stazi koja nosi ime po Anhelu Nijetu obeležio je potpuni krah Fabija Kvartarara na Yamahi. Australijanac je bio taj koji je poveo od starta, da bi ga Kvartararo pretekao na kraju četvrtog kruga. Iako je Francuz držao sigurno vođstvo, desetak krugova pre kraja je počeo da gubi vreme, što je Miler iskoristio da ga sustigne i pretekne za vođstvo. Od tog trenutka Kvartararo je nastavio da pada u poretku i na kraju je zauzeo 13. mesto.

 

Borba za preostala mesta na podijumu je završena još u ranoj vazi trke, kada je Banjaja pretekao Morbidelija, a njih dvojica su tada već bili dve sekunde iza Milera. Najbolji među ostalima bio je vozač LCR Honde Takaki Nakagami, koji je tako ponovio plasman karijere, ispred branioca titule Đoana Mira, Aleša Espargara na Apriliji i vozača Jamahe Maverika Vinjalesa. Osmi je bio Žoan Zarko na privatnom Dukatiju ekipe Pramak, a među prvih 10 našli su se vozači Repsol Honde Mark Markes i Pol Espargaro.

 

Ispred Kvartarara bili su i vozač KTM Racinga Migel Oliveira i test vozač Honde Štefan Bradl, koji je dobio specijalnu pozivnicu. Osvajače bodova kompletirao je dvojac Teh3 KTM tima Danilo Petruči i Iker Lekuona. Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi imao je još jednu trku za zaborav pošto je zauzeo 17. mesto, iza svog brata Luke Marinija. Van staze završila su četvorica vozača, između ostalih i Aleks Rins na Suzukiju. Zahvaljujući takvom raspletu Banjaja je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu sa 66 bodova, dva manje ima Kvartararo, dok je treći Vinjales sa 50. Naredna trka Moto GP šampionata vozi se za Veliku nagradu Francuske u Le Manu 16. maja.

 

 

Kvartararo: Ruka me izdala

 

Fabio Kvartararo je imao sve u svojim rukama na trci u Herezu. Ubedljivo je vodio i bio nadomak novog trijumfa u Moto GP šampionatu. Međutim, nekoliko krugova pre kraja počeli su problemi i na kraju je završio na 13. mestu.

 

''Imao sam veliki problem sa rukom. Sve je bilo besprekorno do nekoliko krugova pre kraja, a onda je počeo bol. Nisam mogao da kontrolišem motor. Na kraju sam zadovoljan što sam i u takvom stanju došao do tri boda'', rekao je francuski as. U svojoj ruki sezoni Kvartararo je imao operaciju ruke i delovalo je da je problem rešio. Neizvesno je kako će rešiti problem koji mu stvara ogromne probleme na stazi. ''Iskreno, malo sam izgubljen. Nemam nikakvu ideju, ruka uopšte nije dobro. Pokušavam da nađem najbolje rešenje. Slušam prijatelje, menadžera, ali realno ne znam šta da radim. Mnogo je opcija na stolu'', izjavio je Kvartararo.

Kvartararo je trenutno drugi u generalnom plasmanu sa 64 poena. Dva boda više ima lider Italijan Frančesko Banjaja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kvartararu pol u Le Manu

 

 

Vozač Yamahe Fabio Kvartararo sa pol pozicije počeće trku za Veliku nagradu Francuske. Francuz je ostvario najbolje vreme u kvalifikacijama u Le Manu. Kvartararo je najbrži krug izvozio u završnici kvalifikacija, kada je štopericu zaustavio na 1:32.600. Francuz će 13. put u karijeri trku u kraljevskoj klasi početi sa pol pozicije, treći put uzastopno ove sezone. U samoj završnici do druge pozicije stigao je Maverik Vinjales (1:32.681). Uz dve Yamahe u prvom startnom redu naći još vozač Dukatija Džek Miler (1:32.704).

 

Četvrti rezultat ostvario je Franko Morbideli, a peti Žoan Zarko. Mark Markes startovaće sa šeste pozicije, iako je u jednom momentu izgledao da bi mogao do pola. Iza njega će biti Takaki Nakagami. Pol Espargaro je imao šansu da zabeleži dobar rezultat, ali je proklizao u sedmoj krivini i na kraju je imao osmo vreme. U trećem startnom redu biće i Valentino Rosi. Slediće ih Migel Oliveira, Lorenco Savadori i Luka Marini. Kvalifikacije su vožene u promenljivim uslovima. Posle kiše u prvom delu, staza se delimično osušila za Q2. Trka u nedelju na programu je od 14 časova, uz prenos na SK3.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Le Man je Milerov, dvostruki francuski podijum

 

miler dzek.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, vozač Dukatija Džek Miler ostvario je drugu pobedu zaredom pošto je slavio na Velikoj nagradi Francuske, petoj trci Moto GP šampionata, dve nedelje posle trijumfa u Heresu. Australijanac je u Le Manu stigao do treće pobede u kraljevskoj klasi, i to pošto je u promenljivim uslovima morao da odradi dve kazne dugog kruga. Ujedno je postao i prvi vozač iz svoje zemlje posle Kejsija Stonera 2012. godine koji je vezao dva trijumfa. Mileru je najbliži u cilju bio vozač Pramak Dukatija Žoan Zarko, koji je imao četiri sekunde zaostatka. Da se dvojica domaćih vozača nađu na podijumu postarao se Fabio Kvartararo na Jamahi, a obojica su propustili priliku da postanu prvu francuski pobednici u Le Manu u najjačoj kategoriji.

 

Kao što je bilo očekivano, trka u Le Manu donela je mnogo uzbuđenja, a kiša koja je počela da pada, a potrajala samo nekoliko krugova, doprinela je tome. Dok je staza još bila suva, u borbi za prvu poziciju učestvovali su Miler, Kvartararo, Maverik Vinjales na Jamahi, vozač Suzukija Aleks Rins i osmostruki svetski šampion Mark Markes. Kada je stigla kiša, Vinjales je posustao, Miler je napravio grešku i pao na četvrto mesto, da bi nedugo zatim svi produžili u boks.

 

Posle zamene motora, Markes je preuzeo vođstvo, ispred Kvartara, Rinsa i Milera, koji je zaradio kaznu zbog prebrzog ulaska u boks. Francuz je neko vreme pratio vozača Repsol Honde, da bi Rins izleteo sa staze na istom mestu kao prošle godine. Markes je povećavao prednost, ali je njegov pohod na pobedu završen u devetom krugu, kada je izleteo sa staze, ali je uspeo da se vrati u trku. Međutim, posle još jednog izletanja u trenutku kada se probio do 11. pozicije, odustao je od novog povratka.

 

Kvartararo je tako došao do vođstva, dok je Miler iza njega bio najbrži na stazi, a pošto je odradio kaznu, brzo ga je sustigao, pretekao i odvojio se. Mladi Francuz je i sam potom dobio kaznu jer je prilikom odlaska u boks pogrešio  i otišao u Vinjalesov deo garaže. Tada je zadržao drugu poziciju, ali se Zarko probudio kako je staza počela da se suši i nadoknađivao više od sekunde po krugu. Borbe između njih dvojice nije ni bilo, pošto je stariji od dvojice Francuza samo protutnjao pored mlađeg na startno-ciljnom pravcu šest krugova pre kraja.

 

Kao pobednik iz borbe za četvrto mesto izašao je drugi vozač Dukatija Frančesko Banjaja, koji je isto kao njegov timski kolega iz istog razloga odradio kaznu duplog dugog kruga. Peti je bio prošlogodišnji pobednik trke u Le Manu Danilo Petruči, ispred dvojca LCR Honde Aleksa Markesa i Takakija Nakagamija. Najbolju desetoricu kompletirali su vozač Repsol Honde Pol Espargaro, Iker Lekuona iz Teh3 KTM tima i Vinjales.

 

Pored starijeg Markesa, dva pada imao je i Rins, a katastrofalan dan za Suzuki upotpunilo je izletanje aktuelnog šampiona Đoana Mira, koji nije ni stigao do boksa na zamenu motora kada je počela kiša. Najveći incident na trci viđen je u prvom krugu, kada je mlađi Espargaro pao u poretku i izazvao pometnju i na neki način isekao Franka Morbidelija, koji je u pokušaju da ga izbegne izleteo sa staze. Vozač Petronas Jamahe uspeo je da se vrati u trku, ali je na kraju bio četiri kruga iza vodećih, dok je njegov timski kolega Valentino Rosi zauzeo 11. mesto ispred svog mlađeg brata Luke Marinija. Preostali bodovi pripali su Bredu Binderu, Enei Bastijaniniju i Titu Rabatu.

 

Zahvaljujući trećem mestu, Kvartararo se vratio na prvu poziciju u generalnom plasmanu sa 80 bodova, Banjaja ima jedan manje, dok je Zarko treći sa 68. Naredna trka vozi se za Veliku nagradu Italije na stazi Muđelo 30. maja.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kvartararu četvrti pol zaredom

 

kvartararo 2022.jpg

 

Francuski motociklista Fabio Kvartararo nastavlja da ređa pol pozicije ove sezone. U Muđelu je došao do čak četvrte zaredom. Vozač Yamahe bio je najbrži u Q2 u vremenu 1:45.187 potvrdivši još jednom koliko je dominantan ove sezone u kvalifikacijama. Međutim, i Dukatiji su pokazali da imaju čemu da se nadaju na svom terenu, pošto su Frančesko Banjaja na drugom i Žoan Zarko na trećem mestu imali zaostatke od 230, odnosno 245 hiljaditih delova sekunde. Najprijatnije iznenađenje napravio je Aleš Espargaro koji se probio do trećeg mesta, iako je u jednom trenutku bio čak i drugi. Prvih 10 su zaokružili Džek Miler, Brinder, Oliveira, zatim tandem Suzukija Aleks Rins i Đoan Mir i na kraju Franko Morbideli.

 

Sa 11. mesta startovaće Mark Markes, koji je morao u Q1 da se bori i to sa Maverikom Vinjalesom. Imali su čak i jedan zanimljiv duel, pošto je vozač Repsol Honde pratio zemljaka u Jamahi zbog zavetrine, Vinjales je napravio grešku koja ga je koštala Q2 i na kraju će startovati sa 13. mesta. Valentino Rosi biće tek 21. na startu. Trku za Veliku nagradu Italije možete pratiti u direktnom prenosu od 14 časova na Sport Klubu 2.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zalost, danas se niko nije radovao pobedi.
Greota za mladog Svajcarca.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kvartararo dominantno pokorio ''Muđelo''

 

kvartararo 2022 mudjelo.jpg

 

Fabio Kvartararo trijumfovao je na šestoj trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Italije, koju je obeležila tragična smrt Džejsona Dupaskjea. Mladi Francuz je prvi put u karijeri slavio na stazi Muđelo, gde je došao do treće pobede ove sezone, a sedme ukupno. Najbliži Kvartararu u cilju bio je Migel Oliveira, koji vozi za KTM, sa dve i po sekunde zaostatka, ali je on prvobitno pomeren na treću poziciju zbog izlaska van okvira staze u poslednjem krugu. Tako je branilac titule Đoan Mir na Suzukiju napredovao do drugog mesta, ispred Portugalca, međutim, pošto je ustanovljeno da je i Španac učinio isto, vraćeni su na pozicije koje su imali u cilju.

 

Francuski motociklista je izuzetno dominantno upisao novu pobedu, pošto je posle samo nekoliko krugova izbio na prvu poziciju i više se nije osvrtao. Kvartararo je na startu izgubio vođstvo, pošto ga je pretekao Frančesko Banjaja na Dukatiju, čija trka nije mnogo potrajala, pošto je napravio grešku i izleteo sa staze. Od tada je vozač Jamahe vodio borbu na čelu sa sunarodnikom Žoanom Zarkom, koji je uspevao da mu se odupre neko vreme, pre nego što je posustao. Oliveira se sjajno držao iza njih dvojice, a kada je Zarko izgubio ritam nije imao težak posao u duelu sa njim, a isti slučaj je bio i sa Mirom i Aleksom Rinsom na drugom Suzukiju. Međutim, Rins je kao i na prethodnim trkama izleteo sa staze i četvrti put ove godine ostao bez bodova. Zarko je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Breda Bindera na drugom motoru KTM i drugog vozača Dukatija Džeka Milera. Sedmi je bio Aleš Espargaro na Apriliji, a najbolju desetoricu kompletirali su Maverik Vinjales, Danilo Petruči i Valentino Rosi.

 

Trci za Veliku nagradu Italije prethodilo je odavanje počasti Dupaskjeu, koji je ranije tokom dana podlegao povredama zadobijenim tokom subotnjih kvalifikacija u Moto3 kategoriji. Sama trka nije počela mirno, pošto je još pre starta, prilikom zauzimanja pozicija, vozač Avintije Enea Bastijanini je otpozadi udario Zarka koji je usporio, a uprkos tome što mu je motor ostao na stazi trka je krenula. U prvom krugu vozač Repsol Honde Mark Markes bočno je udario u Bindera i izleteo sa staze, a u pokušaju da ga izbegne i Franko Morbideli je završio u šljunku. Italijan je uspeo da se vrati u trku, međutim, nije se domogao bodova, pošto je zauzeo 16. poziciju. Zahvaljujući pobedi, Kvartararo je povećao svoju prednost na čelu generalnog plasmana jer sada ima 105 bodova, 24 više od Zarka, dok je Banjaja treći sa 79. Naredna trka Moto GP šampionata vozi se već narednog vikenda za Veliku nagradu Katalonije na stazi Katalunja.

 

Kvartararo: Bilo je veoma teško, ova pobeda je za Džejsona

 

Fabio Kvartararo posvetio je pobedu na Velikoj nagradu Italije tragično preminulom Džejsonu Dupaskjeu. Mladi švajcarski motociklista Džejson Dupaskje preminuo je od posledica povreda koje je doživeo tokom subotnjih kvalifikacija u Moto3 kategoriji. Pred početak trke u Moto GP šampionatu održan je minut ćutanja u čast nesrećno nastradalog 19-godišnjaka.

''Bilo je veoma teško danas. Svaki put kada sam prolazio pored mesta gde se dogodio udes, mislio sam na njega. Ovakve situacije nikada nisu lake. Ova pobeda je za njega'', rekao je Kvartararo. ''Jedini cilj mi je bio da pobedim za njega. Emocije su bile jake, bilo mi je teško da ostanem fokusiran. Uvek je teško kada izgubimo nekog vozača. Ne želim više da govorim na ovu temu. Neće ga ovo vratiti''.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zarko i Martin i sledeće godine u Pramaku

 

pramac-ducati.jpg

 

Pramak je objavio da će i tokom 2022. godine za njihov tim u Moto GP voziti Francuz Žoan Zarko i Španac Horhe Martin. Tandem je sjajno počeo ovu godinu. Zarko je tri puta završio na drugom mestu, dva puta u Kataru i jednom u Francuskoj. Trenutno zauzima drugo mesto u generalnom plasmanu iza sunarodnika Fabija Kvartarara. Sa druge strane Martin ima jedan podijum i on je Pramaku zalog za budućnost. Ima je ove sezone mnogo problema sa povredama i očekuje se da uskoro pokaže svoj talenat. ''Prezadovoljni smo i sa Žoanom i sa Horheom. Iz tog razloga smo odlučili da produžimo saradnju sa njima. Nadam se da će nam doneti mnogo radosti u narednom periodu'', rekao je Paolo Ćabati, prvi čovek Dukatija.

 

Bizarna povreda: Rins propušta VN Katalonije

 

Aleks Rins će propustiti trku za Veliku nagradu Katalonije koja se vozi šestog juna na stazi Katalunja, a razlog je prilično šokantan - španski motociklista je povredio desnu ruku dok je vežbao na biciklu u četvrtak ujutru. Tim je povodom ove nesvakidašnje povrede izdao saopštenje.

 

''Aleks Rins neće učestvovati na domaćoj trci u Barseloni posle nezgode koju je doživeo vozeći bicikl. Vozač tima Suzuki moraće da presedi trku za Veliku nagradu Katalonije jer je pao sa bicikla i povredio desnu ruku. On trenutno ima otok i oseća veliki bol. Aleks je veoma brzo transportovan u bolnicu, gde je bio podvrgnut detaljnim pregledima i utvrđeno je da ima frakturu kosti podlaktice. Fraktura je imobolisana, a u petak će Aleks imati i operaciju potrebnu da bi se prelom sanirao'', stoji u zvaničnoj izjavi ekipe. ''Trenutno ne znamo da li će ga neko zameniti na trci. Rukovodstvo još procenjuje situaciju i nije donelo nikakve odluke'', navodi se u dodatku.

 

Moto GP šampionat se nastavlja ovog vikenda trkom za Veliku nagradu Katalonije u Barseloni. Sve treninge, kvalifikacije i samu trku možete ekskluzivno da pratite na kanalima Sport kluba.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kvartararo osvojio peti uzastopni pol

 

Fabio Kvartararo je osvojio pol poziciju pred Veliku nagradu Katalonije. To je njegov peti uzastopni pol u MotoGP sezoni, dok je drugi Džek Miler, a treći Žoan Zarko. Najbrži krug Francuza je bio 1:38.853, a Miler je bio za 37 hiljaditih delova sekunde sporiji. Iza Zarka je bio Migel Oliveira, pa zatim Franko Morbideli dok će u prvom startnom redu biti i Maverik Vinjales. Maverik je imao poziv da dođe u boks da zameni gume, ali je taj poziv ignorisao tako da je propustio da napravi bolji krug. Sedmi je bio Aleš Espargaro, osmi Bred Binder, deveti Frančesko Banjaja, a deseti Žoan Mir. Na 11. i 12. poziciji će biti Valentino Rosi odnosno Pol Espargaro.

 

U prvom izlasku na stazu je Kvartararo postavio najbrže vreme, da bi ga na kratko sa prve pozicije sklonio Franko Morbideli. Postavio je Fabio Kvartararo najbrže vreme tada 1:38.853 i to je bilo dovoljno da osvoji pol. U prvom izlasku na stazu je Valentino Rosi imao pad ali je on uspeo da se vrati u boks i da ipak postavi vreme. U drugom izlasku na stazu je Džek Miler imao odlično vreme, kada je za samo 37 hiljaditinki bio sporiji od Kvartarara, a posle postavljanja tog kruga pao je i završio kvalifikacije. Isto se desilo i Polu Espargaru koji je ostao 12. Kvartararo je iza toga odustao od postavljanja još boljeg vremena, a to mu se umalo obilo o glavu jer je Žoan Zarko imao odličan krug u završnici. Ipak vozač Pramak Dukatija je završio na trećem mestu iza Kvartarara i Milera. U Q2 nije prošao Mark Markes jer je bio na trećoj poziciji u Q1. Ispred njega su bili Džek Miler i timski kolega iz Honde Pol Espargaro.

Inače, Kvartararo je prvi vozač posle sedam godina koji je osvojio pet puta pol poziciju zaredom.

 

Mir: U Italiji me više vole nego u Španiji

 

Iako je svetski šampion u motociklizmu u MotoGP kategoriji, mnogi mu izgleda ne priznaju tu titulu. Žoan Mir je prvi bio u 2020. godini u kojoj nije vozio Mark Markes i u godini u kojoj je imao samo jednu pobedu. Baš je Mark Markes, koji nije vozio u 2020. zbog teške povrede i nekoliko operacija, poručio da je Žoan Mir osvojio titulu bez rizikovanja.

 

''Ne ulazim u te stvari i ne mislim da je to uopšte tačno. Ovde uvek rizikuješ. Možda on to nije znao, ali sada zna malo bolje. Kada dođu teški trenuci shvatiš koliko je teško da budeš na podijumu na svakoj trci. Mi svi mnogo rizikujemo, jer nema drugačijeg načina da stigneš do podijuma'', rekao je Žoan Mir. On je takođe rekao da je rizikovao i u Muđelu kako bi došao do trećeg mesta iako ga mnogi optužuju da je baš tamo oklevao kada je trebalo rizikovati. Njegovu titulu mnogi osporavaju baš zbog toga što je slavio samo jednom u sezoni. ''Veoma sam tužan zbog toga iskreno. Žao mi je što u Španiji moja titula vredi toliko malo, a u Italiji me mnogo više poštuju i mnogo više vole. Ovde sve što vidim u komentarima je mržnja, zavist i gluposti koje ne vode nikuda. Međutim našli su nekoga koga ne interesuje ništa od toga. Ovde sam, radim svoj posao, hvala Bogu radim ga kako treba i idem kući s mirom'', poručuje Mir.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oliveira pokorio ''Katalunju''

 

214993-Oliveira.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, vozač KTM Racing-a Migel Oliveira trijumfovao je na sedmoj trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Katalonije. Portugalac je na ''Katalunji'' došao do prve pobede ove sezone, a treće u kraljevskoj klasi, sa 175 hiljaditinki prednosti u odnosu na Žoana Zarka na Pramac Ducatiju. Oliveira ima još tri pobede u Moto3 kategoriji i šest u Moto2. Oliveiri i Zarku se na podijumu pridružio vozač Ducatija Džek Miler, iako je zapravo Fabio Kvartararo na Yamahi kao treći prošao kroz cilj. Francuz je kažnjen dodavanjem tri sekunde po završetku trke jer, pošto je isekao stazu, nije prepustio poziciju Mileru pošto je izgubio duel sa Zarkom.

 

Tokom većeg dela trke portugalski motociklista je držao poziciju, koju je preuzeo u ranoj fazi, da bi na sredini Kvartararo uspeo da ga izaziva, a potom i pretekne. Međutim, njihova borba je potrajala vrlo kratko, Oliveira je zatim mogao da se odvoji, ali ne i da mirno privede trku kraju. U samom finišu je Zarko bio najbrži na stazi, Kvartararo nije mogao da mu odgovori, a iako se približio vozaču austrijskog tima ponestalo mu je vremena da bi uopšte pokušao da ga napadne. Stariji od dvojice Francuza do poslednjih nekoliko krugova nije ni bio u konkurenciji za podijum, već se ta borba svodila na Kvartarara, Milera i branioca titule Đoana Mira. Vozač Jamahe je mnogo izgubio jer mu se pošto ga je Zarko pretekao otkopčao kombinezon, pa je tako i isekao prvu i drugu krivinu, zbog čega je kasnije kažnjen. Uprkos tom problemu, zadržao je Milera iza sebe, ali je morao da mu prepusti poziciju zbog kazne.

 

Kvartararo je zbog kazne od tri sekunde pomeren na četvrto mesto, pošto je imao dovoljnu prednost u odnosu na Mira, koji je na kraju bio peti. Kao šestoplasirani kroz cilj prošao je Maverik Vinjales na Yamahi, ispred drugog vozača Dukatija Frančeska Banjaje i Breda Bindera, koji vozi za KTM. Najbolju desetoricu kompletirali su Franko Morbideli na Petronas Yamahi i Enea Bastijanini iz Avintije. Pored sjajne borbe za trijumf, Veliku nagradu Katalonije je obeležilo i nekoliko izletanja. Repsol Honda je imala dan za zaborav, pošto su pored staze završili i Mark Markes i Pol Espargaro, iako je osmostruki svetski šampion do greške bio blizu vodeće grupe. Bez plasmana je, između ostalih, ostao i vozač Aleš Espargaro, koji je u jednom trenutku bio treći, a izletanje je imao i devetostruki svetski šampion Valentino Rosi. Kvartararo na čelu generalnog plasmana sada ima 118 bodova, a prate ga Zarko sa 101 i Miler koji ima 90.

Naredna trka Moto GP šampionata vozi se za Veliku nagradu Nemačke na stazi ''Sahsenring'' 20. juna.

 

 

Oliveira: Najbolja trka u karijeri

 

Migel Oliveira ostvario je senzacionalnu pobedu na trci za Veliku nagradu Katalonije u okviru Moto GP šampionata. Vozač KTM-a prvi put je slavio u najjačoj klasi. Na konferenciji za novinare blistao je od sreće.

 

''Bila je ovo najbolja trka u mojoj karijeri. Sve je bilo teško. Kvartararo je konstantno napadao, nije bilo lako odlučiti se za prave gume.  Na kraju je sve ispalo savršeno'', izjavio je Oliveira. Na pitanje kako je uspeo da ostane pribran kada mu je vodeći u generalnom plasmanu sve vreme bio za vratom, Portugalac je odgovorio. ''Ne znam. Jednostavno sam bio miran. Osećao sam da je ovo savršen dan za mene. Ne mogu dovoljno da zahvalim KTM-u, što mi je dao neverovatan motocikl za trku''. Oliveira se pobedom probio na sedmo mesto u generalnom plasmanu sa 54 boda. Lider je i dalje Kvartararo sa 118 poena.

 

Markes: Najboljih sedam krugova ove godine

 

Španac Mark Markes imao je još jedan razočaravajući trkački vikend, pošto je trku za Veliku nagradu Katalonije završio u osmom krugu. Ipak, nekadašnji šampion nosi dosta pozitivnih utisaka.

''Naravno da sam nezadovoljan zbog odustajanja, ali bih radije ovu trku da pamtim po veoma dobrih sedam krugova, slobodno mogu reći najboljih ove godine. Uživao sam na trci, gurao napred, ponovo sam bio Mark. Radije bih da imam ovakvih sedam krugova i da odustanem, nego da samo odvozam trku kako bih je završio na nekom 12. ili 14. mestu. Danas je bio dan za rizik'', rekao je Markes. Ovo je Markesu već treće uzastopno odustajanje ove sezone, a još čeka na prvi podijum od 2019.

 

Da li je Kvartararo trebalo da bude diskvalifikovan?

 

Posle trke za Veliku nagradu Katalonije u Moto gp šampionatu, pokrenuto je pitanje da li je Fabio Kvartararo trebalo da bude diskvalifikovan iz bezbednosnih razloga, pošto je ostao bez zaštite za grudi. Fabio Kvartararo je zbog kazne od tri sekunde trku završio na četvrtom mestu. Vozač Yamahe je kažnjen pošto mu se tokom trke otkopčao kombinezon i on je izvadio zaštitnik za grudi. Uprkos tome, nastavio je da se takmiči do kraja. Na konferenciji za medije kasnije je postavljeno pitanje da li je Kvartararo trebalo da bude diskvalifikovan.

 

''O tome odlučuju u direkciji trke. Ovo je nešto što se retko dešava, ja se ne sećam slične situacije. Ali kada je reč o bezbednosti vozača, direkcija mora da donese odluku. Bilo je jasno da on ne može da zakopča odelo. U tom slučaju, zbog njegove bezbednosti, trebalo je da ga zaustave'', rekao je Oliveira. ''Nije bilo opasno za nas, ali za njega jeste. Ne možemo da se trkamo sa otkopčanim odelom. Bar da je izvadio štit i zakopčao ga... Zbog njegove sigurnosti bilo bi logično da su ga zaustavili'', dodao je Zarko. ''Naravno da bismo svi u toj situaciji bili ljuti. Kada ste vozač, ne razmišljate o sebi i svojoj bezbednosti, već o rezultatu. Neko treba da donese odluku umesto nas, jer nam se ne može verovati'', istakao je Miler.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...