Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Moto GP: Počinje nova sezona

Recommended Posts

Prvenac impresivnog Morbidelija na domaćem terenu

 

202067-moto gp.jpg

 

Vozač Petronas Yamahe Franko Morbideli došao je do prve pobede u Moto GP šampionatu, pošto je slavio na Velikoj nagradi San Marina i Riminija, šestoj trci sezone. Italijanski motociklista je trijumfovao na stazi ''Marko Simončeli'' pošto je vodio tokom skoro cele trke, a na kraju je imao više od dve i po sekunde prednosti u odnosu na Frančeska Banjaju na Pramak Dukatiju. Morbideli, inače šampion Moto2 kategorije iz 2017. godine, tako je upisao devetu pobedu u karijeri, prvu posle tri godine.

 

Banjaja je bio najbliži Morbideliju i došao je do prvog podijuma u kraljevskoj klasi, i to pošto je propustio prethodne tri trke zbog preloma noge koji je zadobio u Heresu. Dvojici Italijana, polaznika Akademije Valentina Rosija, na podijumu se pridružio Đoan Mir na Suzukiju. Mladi španski motociklista je u direktnoj borbi za pobedničko postolje pobedio miljenika domaće publike Valentina Rosija, preticanjem u poslednjem krugu. Morbideli je sjajno startovao, u prvom krugu ga je izazivao Rosi, koji se desetak krugova držao tik uz njega, da bi mlađi od dvojice Italijana tada pojačao ritam. Vozač Petronas Yamahe se od tada nije osvrtao, dok je iza njega viđena velika borba za preostala mesta na podijumu. Banjaja je uprkos tome što se nije još dovoljno oporavio sjajnim preticanjima uspeo da se probije do druge pozicije, a malo je falilo da vidimo i sveitalijanski podijum.

 

Međutim, za nešto se pitao i Mir, koji je izuzetno smelim napadom iznenadio ''Doktora'', pretekao ga i krenuo u poteru za Banjajom, ali su ih na kraju delile 43 hiljaditinke. Rosi je morao da se zadovolji četvrtom pozicijom, ispred Aleksa Rinsa, koji je na drugom Suzukiju zapravo duže učestvovao u borbi za podijum, ali je posustao u poslednjih nekoliko krugova. Osvajač pol pozicije Maverik Vinjales zauzeo je šesto mesto, pošto je loše startovao i od tada nije uspeo da nađe pravi ritam. Sedmi je bio Andrea Doviciozo na Dukatiju, ispred vozača LCR Honde Takakija Nakagamija i Džeka Milera na Pramak Dukatiju. Australijanac je dugo, inače, bio najbliži pratilac Morbideliju i Rosiju, ali je u drugom delu trke počeo da gubi vreme, pa je usledio i njegov pad u poretku. Deseti je bio Pol Espargaro, koji je predvodio trojicu vozača koji voze KTM, pošto su ga sledili Migel Oliveira i Bred Binder, a zatim i njegov stariji brat Aleš. Osvajače bodova kompletirali su Iker Lekuona iz Teh3 tima i vozač Avintije Žoan Zarko.

 

I dok je Morbideli imao trku iz snova, njegov timski kolega Fabio Kvartararo je doživeo debakl. Mladi Francuz je loše startovao, borio se sa Vinjalesom neko vreme, ali je potom izleteo sa staze, a iako je uspeo da se vrati, a zatim ode i boks, usledili su novi pad i odustajanje. Takav rasplet doveo je do toga da Doviciozo preuzme vođstvo u generalnom plasmanu i sada ima 76 bodova, šest više od Kvartarara, a treći je Miler sa 64.

 

Sezona u Moto GP šampionatu se nastavlja već narednog vikenda Velikom nagradom Emilije Romanje, takođe na stazi ''Marko Simončeli''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Banjaji poništen krug, Vinjalesu pol u Mizanu

 

Vinjales sm.jpg

 

Vozač Yamahe Maverik Vinjales startovaće sa pol pozicije na sedmoj trci sezone Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Emilije Romanje. Vinjales je do najbolje startne pozicije došao krugom od 1:31.077 minuta, pošto je po završetku kvalifikacija poništeno najbolje vreme Frančesku Banjaji na Pramak Dukatiju pošto je izašao van okvira staze. Mladi Italijan je tako pomeren na petu poziciju, a Vinjalesu će se u prvom redu pridružiti drugi vozač Pramak Dukatija Džek Miler i Fabio Kvartararo na Petronas Yamahi.

 

Banjaja je prvi uspeo da ostvari krug brži od jednog minuta i 31 sekunde, međutim, na kraju je morao da se zadovolji petim mestom, sa 236 hiljaditinki zaostatka. Ispred njega se tako našao i Pol Espargaro, koji vozi za KTM, koji je bio samo pet hiljaditih delova sekunde brži. Šesto vreme imao je drugi vozač austrijskog tima Bred Binder, a sledili su ga preostali vozači na Yamahama Valentino Rosi i Franko Morbideli. Prošlonedeljni pobednik Velike nagrade San Marina i Riminija imao je osmo vreme, a unutar pola sekunde od Vinjalesa bio je još samo Danilo Petruči na Dukatiju. Najbolju desetoricu kompletirao je drugi vozač Dukatija Andrea Doviciozo, koji je za 36 hiljaditinki bio brži od Đoana Mira na Suzukiju. U drugom delu kvalifikacija našao se i vozač LCR Honde Takaki Nakagami, koji je imao još jedan pad i startovaće sa 12. pozicije.

 

Kroz prvi deo kvalifikacija Doviciozo i Miler su prošli dalje, a obeležio ga je pad Žoana Zarka iz Avintije pred poslednja dva minuta. Francuz se sjajno spasao izletanja u šljunak, međutim, kada se vratio na stazu nije mogao bolje od četvrte pozicije, koja mu donosi 14. startno mesto. Ispred njega naći će se i Iker Lekuona iz Teh3 KTM tima, a iza će biti redom Migel Oliveira, Aleš Espargaro, Aleks Markes, Aleks Rins, Bredli Smit i Tito Rabat.

 

Velika nagrada Emilije Romanje na programu je u nedelju u 14 časova i možete da je pratite na Sport Klubu 2.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

 

Edited by neshaoct
dodao YT link

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šteta danas za Banjaju.Teško bi Vinjales ušao u duel sa Banjajom do kraja.Lepo za Vinjalesa što je pobedio.Mir odlično odvezao 2 pozicija. Kvartaru ne znam šta više da se desi i kad odradi dobro trku,popije kaznu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Katastrofa Banjaje, pobeda Vinjalesa, Mir sjajan

 

Vozač Yamahe Maverik Vinjales trijumfovao je na sedmoj trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata. Vinjales je na stazi ''Marko Simončeli'' postao prvi španski pobednik u kraljevskoj klasi ove sezone, a šesti je vozač koji je stigao do najvišeg stepenika pobedničkog postolja. Španac je u Mizanu stigao do 24. trijumfa u karijerI sa dve iPo sekunde prednosti u odnosu na Đoana Mira na Suzukiju, dok je treći bio Pol Espargaro, koji vozi za KTM. Espargaro je kao četvrtoplasirani prošao kroz cilj, ali mu je podijum dodeljen pošto Fabio Kvartararo na Petronas Yamahi nije odradio kaznu dugog kruga, pa su mu dodate tri sekunde na vreme.

 

 

Borba za trijumf se tokom cele trke svodila na dva imena - Vinjalesa i Frančeska Banjaju na Pramak Dukatiju. Činilo se da je ona rešena kada je Banjaja u šestom krugu pretekao španskog motociklistu i potom se odvojio na više od sekunde, ali je napravio veliku grešku i izleteo sa staze sedam krugova pre kraja. Vozač Yamahe je preuzeo vođstvo, a ostali rivali su uveliko bili više od četiri sekundi iza, pa niko nije ni mogao da ga ugrozi. Iza Vinjalesa je bilo izuzetno neizvesno, a Mir je zablistao slično kao nedelju dana ranije preticanjima u samom finišu, pošto prethodno nije uspevao da isprati vodeće. Kvartararo je vodio odličnu borbu sa Espargarom nekoliko krugova, čak i pre nego što ih je Mir sustigao, a iako je izašao kao pobednik iz nje morao je da se zadovolji četvrtim mestom. Francuz je nekoliko puta tokom trke izašao van okvira staze, zbog čega je dobio kaznu pred poslednji krug, a pošto je nije odradio dodate su mu tri sekunde, pa je ostao bez podijuma.

 

Najbolji među ostalima bio je Migel Oliveira iz Teh3 KTM tima, ispred vozača LCR Honde Takakija Nakagamija i Aleksa Markesa na fabričkoj Hondi. Andrea Doviciozo je bio najbolji među vozačima Dukatija na osmoj poziciji, a sledili su ga prošlonedeljni pobednik Franko Morbideli na Petronas Yamahi i timski kolega Danilo Petruči. Morbideli je, inače, tokom cele nedelje imao probleme sa stomačnim virusom, a uspeo je da spase trku i dođe do vrednih sedam bodova pošto ga je u prvom krugu sa staze izbacio vozač Aprilije Aleš Espargaro.

 

I dok je Vinjales na kraju izašao kao pobednik iz sedme trke sezone, njegov timski kolega i miljenik domaće publike Valentino Rosi napravio je veliku grešku u drugom krugu i izleteo sa staze. Iako je ''Doktor'' uspeo da se vrati u trku, posle desetak krugova se povukao u garažu, a isti slučaj je bio i sa Džekom Milerom, samo što je razlog njegovog odustajanja bio kvar. Australijanac je čak i poveo posle starta, međutim, vrlo brzo je posustao. Od vozača koji su se u nekom trenutku borili za visok plasman, a nisu stigli do cilja, na listi je i Bred Binder, koji je izleteo u trenutku kada je bio četvrti.

 

Posle takvog raspleta, Doviciozo se zadržao na čelu generalnog plasmana, ali je njegova prednost i te kako smanjena. Italijan ima 84 boda, jedan više od Kvartarara i Vinjalesa, dok je Mir četvrti sa 80 bodova. Naredna trka Moto GP šampionata vozi se već narednog vikenda za Veliku nagradu Katalonije na stazi ''Katalunja'', uz direktne prenose na Sport Klubu.

 

Vinjales: Prevazišli smo teška vremena

 

Vinjales JE zaodovljan pobedom na trci u Mizanu i veruje da je ovime stavljena tačka na težak period koji je iza njegove ekipe. ''Odradili smo sjajan posao ovog vikenda, dobro smo se pripremili za trku. Želim da zahvalim svim ljudima koji me podržavaju kod kuće. Oni znaju da smo prošli kroz neke teške momente u ekipi, ali to ja sada iza nas. Imali smo malo i sreće, to je ono što se računa. Srećan sam, cenim sav rad koju ulažu u ovom timu, jer imamo ogroman potencijal'', rekao je Vinjales.

 

''Podijum u Italiji važniji nego u Austriji''

 

Vozač KTM Pol Espargaro rekao je posle osvajanja trećeg mesta na trci za Veliku nagradu Emilije Romanje da mu taj podijum znači više nego treće mesto u trci za Veliku nagradu Štajerske. ''U Austriji je sve bilo kristalno jasno, sve je bilo sjajno. Odlično sam vozio treninge i kvalifikacije i očekivao sam tada dobar rezultat, možda i pobedu. Nije lako doći do podijuma pored svih ovih momaka, ali kada te motor toliko sluša i kada je sve dobro, možeš da očekuješ dobre rezultate. Ali kada zaostajete za vodećim 12 ili 5 sekundi kao što se meni dešavalo, onda shvatite koliko je podijum dobar rezultat za vas. Sigurno je ceo tim zahvalan na ovom rezultatu i ovo je bila veoma važna trka za nas. Isto toliko važna će biti i Barselona za nas. Tek posle te trke ćemo moći da vidimo kako će šampionat dalje teći za nas'', rekao je Espargaro.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Morbideliju pol pozicija, Yamahi ceo prvi startni red

 

motogp testiranja.jpg

 

Vozač Petronas Yamahe Franko Morbideli došao je do prve pol pozicije u karijeri u kraljevskoj klasi, pošto je bio najbrži u kvalifikacijama pred osmu trku sezone, Veliku nagradu Katalonije. Italijan je do najboljeg startnog mesta na stazi ''Katalunja'' došao u vremenu od 1:38.798 minuta, sa dve desetinke prednosti u odnosu na timskog kolegu Fabija Kvartarara. Njima dvojici će se u prvom redu na startu trke, u nedelju u 15 časova, pridružiti Valentino Rosi na fabričkoj Yamahi.

 

Tokom celih kvalifikacija bilo je jasno da će se za pol poziciju boriti vozači Petronas Yamahe, a Morbideli je izbio na čelo u samom finišu, da bi Kvartararo pokušao da ga ugrozi, ali nije uspeo. Koliko je bilo neizvesno najbolje govori podatak da je 11 vozača delilo samo devet desetinki. Rosi je takođe konstantno bio pri vrhu, a uspeo je da se nađe u prvom redu krugom za 331 hiljaditinku sporijim od Morbidelijevog. ''Doktor'' je za nešto manje od desetinke bio brži od Džeka Milera na Pramak Dukatiju, koji je osvojio četvrto mesto, ispred drugog vozača fabričke Yamahe Maverika Vinjalesa, dok je šesti bio Žoan Zarko iz Avintije.

 

Na početku trećeg startnog reda naći će se Pol Espargaro koji vozi za KTM, ispred Đoana Mira na Suzukiju, a prvih deset kompletiraće vozač Dukatija Danilo Petruči i Bred Binder. Pored dominacije Yamahe kvalifikacije u Montmelu obeležio je i debakl vodećeg u generalnom plasmanu Andree Dovicioza. Vozač Dukatija je bio tek sedmi u prvom delu kvalifikacija i startovaće sa tek 17. pozicije. Tri pozicije ispred njega naći će se Frančesko Banjaja na Pramak Dukatiju, koji će slediti Takakija Nakagamija na LCR Hondi, Migela Oliveiru iz Teh3 tima i vozača Suzukija Aleksa Rinsa.

 

Trka za Veliku nagradu Katalonije vozi se u nedelju od 15 časova uz direktan prenos na Sport Klubu 3.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kvartararo pokorio ''Katalunju'' ispred dvojca Suzukija

 

 

Kako prenosi Sport Klub, vozač Petronas Yamahe Fabio Kvartararo trijumfovao je na Velikoj nagradi Katalonije, devetoj trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata. Kvartararo je na stazi ''Katalunja'' stigao do treće pobede ove sezone, a četvrte ukupno, baš na mestu na kojem se prvi put u karijeri pre dve godine našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Zanimljivo je da je francuski motociklista sve trijumfe do sada ostvario na tlu Španije. Drugo mesto, sa sekundom zaostatka, zauzeo je Đoan Mir na Suzukiju, dok je treći bio njegov timski kolega Aleks Rins.

 

Prva polovina trke nije ni mogla da nagovesti takav rasplet, pošto se činilo da će vozači Yamahe ostvariti trostruki trijumf. Kvartararo je trku prelomio u devetom krugu, kada je izbio na čelo pretekavši svog timskog kolegu Franka Morbidelija koji je vodio od starta, a prethodno je nadmudrio i Valentina Rosija na fabričkoj Yamahi. I dok je mladi Francuz povećavao svoju prednost, Morbideli je napravio grešku koja je omogućila ''Doktoru'' da ga pretekne, ali je devet krugova pre kraja izleteo sa staze u pokušaju da sustigne Kvartarara. Mlađi od dvojice Italijana je nasledio drugu poziciju, međutim u poslednjih nekoliko krugova je poklekao pod pritiskom vozača Suzukija, koji su sjajno uspeli da se probiju posle loših kvalifikacija. Morbideli je morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred dvojca Pramak Dukatija Džeka Milera i Frančeska Banjaje i Takakija Nakagamija na LCR Hondi. Osmi je bio vozač Dukatija Danilo Petruči, a među najboljom desetoricom kompletirali su Maverik Vinjales na Yamahi i vozač LCR Honde Kal Kračlou.

 

Veliku nagradu Katalonije je obeležio i incident iz prvog kruga kada je Žoan Zarko iz Avintije napravio grešku i izbacio sa staze vozača Dukatija Andreu Dovicioza i sebe. Na taj način Doviciozo je treću godinu zaredom ostao bez plasmana na ''Katalunji''. Posle takvog raspleta, Kvartararo je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu sa 108 bodova, Mir ima osam manje, dok je Vinjales sa 90. Doviciozo je pao na četvrtu poziciju pošto je ostao na 84 boda. Naredna trka Moto GP šampionata vozi se 11. oktobra za Veliku nagradu Francuske u Le Manu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rosi: Borba za titulu je gotova za mene

 

Rosi er.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, devetostruki svetski šampion Valentino Rosi rekao je da ne želi da očajava zbog propuštene prilike koju je imao na Velike nagrade Katalonije, ali da mu je jasno da su šanse za titulu minimalne. Vozač Yamahe je držao drugu poziciju na stazi ''Katalunja'', kada je napravio grešku i izleteo sa staze dok je pokušavao da sustigne vodećeg Fabija Kvartarara. Posle druge uzastopne trke bez plasmana, ''Doktor'' sada ima 50 bodova manje od mladog Francuza na čelu generalnog plasmana i svestan je situacije u kojoj se nalazi.

 

''Da ne bismo očajavali, moramo da gledamo ovaj vikend kao veoma dobar jer sam dobro vozio, uživao sam i mogao sam da se borim za pobedu. Pratimo zanimljiv put što se tiče podešavanja motora, a iako je borba za titulu gotova za mene, postoji mnogo razloga da budem brz od sada do kraja sezone. Dok god matematika to ne kaže, nije gotovo'', rekao je Rosi i dodao: ''Već imam tri odustajanja, a dva puta sam pao svojom greškom. Uz to, motor mi se pokvario na prvoj trci. Ima još mnogo trka, moramo da pokušamo da budemo brzi, a ako nastavim da vozim ovako mogu da budem brz na svakoj trci''.

 

Mir: Još je rano da budem favorit

 

Vozač Suzukija Đoan Mir rekao je da još ne razmišlja o tituli, uprkos tome što je posle novog podijuma stigao do drugog mesta u generalnom plasmanu Moto GP šampionatu. Od svih vozača mladi Španac je bio najkonstantniji na poslednjih nekoliko trka, a u prilog tome ide činjenica da je četiri puta bio na podijumu u prethodnih pet rundi. Mir se u nedelju sjajno probio na Velikoj nagradi Katalonije posle starta sa osmog mesta i zauzeo je drugu poziciju, iza Fabija Kvartarara na Petronas Yamahi. Na kraju je njih dvojicu delila samo sekunda, pošto je mladi Francuz imao probleme sa pneumaticima, a razlika u šampionatu je samo osam bodova u korist Kvartarara.

 

''Još je rano da budem favorit. Naravno, Fabio i ja smo manje-više najkonstantniji, a i u generalnom plasmanu je mala razlika. Istina je, ipak, da su mnogi vozači zaista brzi, još mnogo trka je pred nama, mnogo bodova koji mogu da se osvoje, a ne borimo se samo nas dvojica'', rekao je Mir.

 

Doviciozo: Šampionat je potencijalno još uvek otvoren

 

Andrea Doviciozo je u trku na Katalunji ušao kao vodeći u šampionatu, ispao je sa staze u prvom krugu. Danilo Petrući završio je na osmom mestu.

''Uvek je teško kada ispadneš već u drugoj krivini u prvom krugu. Žao mi je što je ovako završeno. Bio sam fokusiran na to da startujem dobro, uspeo sam da nadoknadim nekoliko pozicija odmah na početku. Nažalost, došlo je do te nesreće u drugoj krivini koja je jednostavno rezultat normalne dinamike trke. Šampionat je potencijalno i dalje otvoren. Ako želimo da se borimo za titulu sada više nego ikada moramo da se vratimo na nivo na koji smo navikli'', rekao je Andrea Doviciozo.

 

Doviciozo je ispao sa staze zajedno sa Žoanom Zarkom nakon male greške Danila Petrućija koji je na kraju završio kao osmoplasirani.

''Oduševljen sam svojom vožnjom danas. Generalno sam zadovoljan celim vikendom. Osećao sam se komforno tokom trke, dobro sam kontrolisao i potrošnju guma. Nažalost, mučio sam se na većini pravaca tako da me pretekla većina onih vozača koje sam zaobišao. Da smo bili bolji u kvalifikacijama možda je moglo da bude bolje i u trci, ali mislim da je ovaj vikend, kao i drugi u Mizanu, bio dobar i da se polako vraćamo na željeni nivo'', ocenio je nakon trke Petrući.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio dobar vikend za gledanje što se tiče moto GP. Kvartararo kao na početku sezone, šteta za Rosija.Mir dobro čuva gume,kad bi kvalifikacije bolje odradio mogao bi do pobede.Šteta za Zarka i Dovicioza baš u prvoj krivini,sad samo da čekamo Ducati da odluči ko će u fabrički tim Zarko ili Banjaja.Prva pobeda Binderovog mladjeg brata u moto 1,lud vozač. Moto 2 Luka Marini još jedna pobeda 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Banjaja i Miler u Dukatiju, Zarko vozi za Pramak

 

joan-mir-motogp.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, Frančesko Banjaja i Džek Miler činiće tim Dukatija u novoj sezoni Moto GP šampionata, dok će Žoan Zarko i Horhe Martin braniti boje Pramak Rejsinga. Banjaja u Dukatiju nasleđuje Andreu Dovocioza, koji nedavno saopštio da neće ostati deo italijanske ekipe. Od tada se spekulisalo ko će sa Džekom Milerom činiti tim Dukatija. Izbor je pao na 23-godišnjeg Italijana, Milerovog saradnika iz Pramak Rejsinga. Odlaskom Milera i Banjaje, Pramak je bio prinuđen da u novoj sezoni pronađe dvojicu novih motociklista. Biće to Zarko, 30-godišnji Francuz i trenutni član Esponsorama tima, te Martin, 22-godišnji Španac iz Moto2 šampionata. Martin u Kraljevsku klasu stiže iz redova Red Bul KTM.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Edited by neshaoct
popravljen naslov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas mi je drago sto su Banjaja i Miler zavrsili u fabrickom timu Dukatija. Zasluzili su

 

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje nakon popravke naslova

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prestiž je voziti za fabrički tim. Mada ove godine  i Pramak ima 2 fabrička motora tako da su podjednako konkurentni,ove godine Pramak bolji od Dukatija.Priča se da će sledeće godine u Aventiju doći Bastenini,nebi bilo loše i Marini da dodje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lude kvalifikacije u Le Manu pripale Kvartararu

 

Kvartararo.jpg

 

Vozač Petronas Yamahe Fabio Kvartararo osvojio je pol poziciju pred devetu trku ovogodišnjeg Moto GP šampionata, Veliku nagradu Francuske. Mladi Francuz je bio nadomak rekorda u Le Manu, a najbolje startno mesto obezbedio je krugom od 1:31.315 minuta. Kvartararo je na kraju imao nešto više od dve desetinke prednosti u odnosu na Džeka Milera na Pramak Dukatiju. Uz njih dvojicu u prvom startnom redu naći će se i vozač Dukatija Danilo Petruči, koji je bio tri i po desetinke iza Francuza.

 

Vodeći u generalnom plasmanu je u kvalifikacijama nastavio tamo gde je stao u slobodnim treninzima i praktično nije bio ugrožen na samom čelu. Ostali vozači su u samom finišu kvalifikacija redom popravljali svoja vremena, pa je sedam desetinki tako delilo Kvartarara na prvoj i Migela Oliveiru na 12. poziciji. Upravo Portugalac je, inače, doveo do odlaganja početka kvalifikacija, pošto mu je posle desetak minuta četvrtog treninga pukao motor, pa je ostavio za sobom ulje na stazi. Usledio je prekid od skoro pola sata, a kada je akcija nastavljena Oliveira je imao novo izletanje, ali je uspeo da se nađe na stazi u kvalifikacijama. A kada je došla borba za pol poziciju, ona je bila poprilično haotična, a u njoj se Kvartararo najbolje snašao. I dok Milerovo drugo mesto nije toliko iznenađujuće, to što se Petruči probio na treću poziciju sigurno je malo ko očekivao. Italijan je u borbi za prvi startni red pobedio Kala Kračloua iz LCR Honde, koji je bio samo 12 hiljaditink sporiji.

 

Peto vreme imao je vozač Yamahe Maverik Vinjales, ispred Andree Dovicioza na Dukatiju i drugog vozača Pramak Dukatija Frančeska Banjaje. Najbolju desetoricu kompletirali su vozač KTM Pol Espargaro, Žoan Zarko iz Avintije i Valentino Rosi na drugoj fabričkoj Jamahi. Njih su sledili drugi vozač Petronas Jamahe Franko Morbideli i Oliveira. Pored toga što je Kvartararo došao do pol pozicije na domaćem terenu, svoje treće ove sezone, kvalifikacije je obeležio i loš rezultat njegovog glavnog konkurenta u borbi za titulu Đoana Mira. Vozač Suzukija je morao u prvi deo kvalifikacija, koji je završio na 14. poziciji, pa će tek iz petog reda započeti devetu trku sezone.

 

Kvartararo: Odlično se osećam na motociklu

 

Francuz Fabio Kvartararo lider u generalnom plasmanu kraljevske klase osvojio je pol poziciju pred trku za Veliku nagradu Francuske u Le Manu.

''Sjajan je osećaj vratiti se na pol poziciju, posebno u Francuskoj. Osećam se odlično na motociklu i stoga su kvalifikacije bile sjajne. Posle prve vožnje znao sam da mogu i da žarko želim pol poziciju. To mi je druga pol pozicija u Le Manu i veoma sam srećan. Fokus je sada na prve krugove trke, želimo da budemo ispred ostalih i diktiramo tempo. Ako to uradimo imaćemo dobru trku. Tim je uradio fantastičan posao sa motociklom'', rekao je Kvartararo. Momak na motociklu Petronas Yamahe vodi u generalnom plasmanu sa 108 bodova, ali veoma blizu je Đoan Mir u Suzukiju sa 100 bodova.

 

Rosi: Moram bolje; Vinjales: Drugi red? Nije loše

 

Vozači Yamahe Valentino Rosi i Maverik Vinjales bili su delimično zadovoljni učinkom u kvalifikacijama za trku u Le Manu. Maverik Vinjales osvojio je peto mesto i smatra da to nije loš plasman. ''Start iz drugog reda nije loš, ali nisam baš srećan zbog osećaja koji sam imao na motoru. Peto mesto je maksimim koji smo mogli da izvučemo jer se motor stalno pomerao. Sutra će biti teško, daćemo sve od sebe'', rekao je Vinjales. Rosi nije mogao da se zadovolji desetim mestom. ''Nisam zadovoljan učinkom u kvalifikacijama i osvojenom pozicijom. Moram bolje jer mislim da imam veći potencijal. Na kraju poslednjeg kruga nisam bio loš, ali napravio sam grešku. Teško je startovati sa desetog mesta, ali imam dobar osećaj na motoru'', rekao je VR 46.

 

Mir: Mučim se; Rins: Dva pada - utiče na samopouzdanje

 

Vozači Suzukija Đoan Mir i Aleks Rins nisu blistali u kvalifikacijama za Veliku nagradu Francuske, a posle kvalifikacija su govorili o tome šta je potrebno da urade da bi u nedelju ostvarili dobar rezultat.

''Dosta se mučim i teško je ovde biti konkurentan. Vremenski uslovi su ekstremni i hladnoća utiče na moj osećaj u vezi sa gumama, naročito prednjim. Imam problema da održim prednju gumu na radnoj temperaturi. Uvek imamo problema u prvom sektoru, ostali nisu toliko loši, ali uvek ispaštamo zbog grešaka u prvom sektoru. Moramo da analiziramo podatke večeras i pronađemo rešenja'', izjavio je Đoan Mir, koji je morao u prvi deo kvalifikacija, koji je završio na 14. poziciji, pa će tek iz petog reda započeti devetu trku sezone. ''Nije sjajno kada imate dva pada pre kvalifikacija jer to utiče na vaše samopouzdanje. Ipak, pozitivno je da smo shvatili šta se dogodilo i problem je uglavnom održavanje temperature u gumama. Moj tempo nije loš, ali ne mislim da je dovoljno dobar za top pet. Teško nam je bilo u ovim vremenskim uslovima, a ključ trke će biti prvi krug'', dodao je njegov kolega Aleks Rins.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Petručijev ples po kiši, Markes maestralan u Le Manu

 

Vozač Dukatija Danilo Petruči trijumfovao je na 10. trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Francuske, voženoj po kiši. Italijan je u Le Manu došao do prve pobede ove sezone, a u druge u karijeri, posle izuzetno uzbudljive trke. Petručiju je najbliži bio Aleks Markes na Repsol Hondi, koji je tako došao do prvog podijuma u kraljevskoj klasi, a njima dvojici se na podijumu pridružio Pol Espargaro, koji vozi za KTM.

 

 

Petruči je odvozao maestralnu trku od starta do cilja, pošto je vrlo brzo pošto je ona krenula posle kratkog pomeranja zbog kiše uspeo da se nađe na čelu. Tokom većeg dela trke najbliži rivali bili su mu njegov timski kolega Andrea Doviciozo i Džek Miler na Pramak Dukatiju. Na polovini trke toj grupi se približio i vozač Suzukija Aleks Rins, ali se mnogo toga od tog trenutka promenilo. Markes je imao ubedljivo najbolji ritam od svih vozača i neverovatnom brzinom se približio vodećoj grupi. Iz nje je prvo ispao Miler zbog kvara na motoru, a zatim i Rins zbog izletanja, pošto je prethodno svojim pokušajem preticanja osujetio Dovijev pokušaj da preuzme vođstvo. Upravo tada je Petruči napravio ključnu razliku, da bi tri kruga pre kraja vozač Repsol Honde preuzeo drugo mesto, a zatim je i Espargaro pretekao Dovicioza.

 

Popularni Dovi je na kraju bio četvrti, ispred Žoana Zarka iz Avintije, koji se probio u poslednjih nekoliko krugova, i vozača Teh3 KTM tima Migela Oliveire. Vozač LCR Honde Takaki Nakagami bio je sedmi, ispred Štefana Bradla na fabričkoj Hondi, vodećeg u generalnom plasmanu Fabija Kvartarara i Maverika Vinjalesa na Yamahi. Kvartararo je ima izuzetno lošu trku, pošto nijednog trenutka nije uspeo da pronađe pravi ritam po kiši. Na kraju je stigao do devete pozicije u direktnoj borbi sa Vinjalesom i Đoanom Mirom na Suzukiju, svojim glavnim rivalom u borbi za titulu. Mir je zauzeo 11. mesto, ispred Breda Bindera iz KTM rejsinga, vozača Pramaka Frančeska Banjaje i Aleša Espargara na Apriliji, dok je poslednji bod otišao u ruke Ikera Lekuone. Lekuona je bio ujedno i poslednji vozač koji je klasifikovan.

 

Pored Rinsa, izletanje je dobrog plasmana koštalo i Kala Kračloua, koji je čak nakratko poveo posle starta. Pored toga, sam start je obeležilo i odustajanje Valentina Rosija, koji je izgubio kontrolu nad motorom i malo omeo Vinjalesa i Mira, ali to nije mnogo uticalo na njihov plasman. Za ''Doktora'' je Velika nagrada Francuske bila treća trka zaredom koju nije uspeo da završi. U generalnom plasmanu Kvartararo sada ima 115 bodova, 10 više od Mira, a 18 od Dovicioza, dok je Vinjales četvrti sa 96 bodova. Naredna trka Moto GP šampionata vozi se već narednog vikenda za Veliku nagradu Aragona.

 

Petruči: Niko nije verovao u mene; Bojao sam se Aleksa

 

Vozač Dukatija Danilo Petruči kaže da pobeda na Velikoj nagradi Francuske ima veliki značaj zbog svega što je prošao u prethodnom periodu. Italijan je uoči starta sezone saznao da u 2021. neće voziti za Dukati, te da će na njegovo mesto stići Džek Miler. Uprkos tome, 29-godišnji motociklista vozio je u visokom ritmu i u Le Manu je uspeo da upiše prvi trijumf u sezoni, a drugi u karijeri.

''Sve ovo je jako ludo. Sezona nije ni počela, a saznao sam da sam ostao bez tima. Osećao sam se kao više niko ne veruje u mene. Ali u međuvremenu se situacija promenila i ljudi su počeli da mi veruju. Ovaj trijumf zbog svega ima veliki značaj. Bio sam veoma uplašen zbog Aleksa, znajući koliko je dobar po kiši i da će me napadati u poslednjim krugovima. Na kraju sam uspeo da ostanem prvi'', dodao je Petruči.

 

 

Kvartararo: Nisam prestao da se borim

 

Vozač Petronas Yamahe Fabio Kvartararo rekao je posle trke za Veliku nagradu Francuske da je kiša mnogo uticala na njegov rezultat. Kvartararo je ima izuzetno lošu trku, pošto nijednog trenutka nije uspeo da pronađe pravi ritam po kiši. Na kraju je stigao do devete pozicije u direktnoj borbi sa Vinjalesom i Đoanom Mirom na Suzukiju, svojim glavnim rivalom u borbi za titulu. ''Kiša je počela baš pred početak trke i to me je razočaralo i poremetilo. Znali smo da će suva staza biti bolja za nas. Bila je to teška trka, ali sam srećan jer ni u jednom trenutku nisam odustao i prestao da se borim. Kada me je Đoan Mir prestigao u poslednjem krugu, uspeo sam da se odbranim i vratim u ritam. Bilo je važno da uzmem što više bodova. Videćemo šta će biti u Aragonu, ali sada sam manje-više zadovoljan trkom u ovako teškim uslovima. Biti na pol poziciji na domaćem terenu je posebno. Sada je bilo samo 5.000 navijača, ali to mi je mnogo pomoglo'', rekao je Kvartararo.

 

Markes posle prvenca: Nikad ne odustajemo

 

Vozač Honde Aleks Markes bio je izuzetno zadovoljan zbog prvog podijuma u Moto GP karijeri. Španac (24) okončao je trku za Veliku nagradu Francuske na drugoj poziciji, iza Danila Petručija. Njegov plasman dodatno dobija na značaju ako se zna da je startovao sa 18. pozicije. ''Bio je ovo sjajan dan. Nije bilo lako krenuti sa 18. mesta, ali osećao sam se veoma dobro na motoru. Izgubili smo neko vreme boreći se sa Kalom (Kračlou), Polom (Espargaro) i Dovijem (Doviciozo), ali osim toga mislim da sam imao veoma dobru trku. Ovo je sjajan rezultat za Hondu. Želim da zahvalim svima što su verovali u mene. Tim i ja nikad ne odustajemo'', istakao je Markes. Trka u Le Manu vozila se po kišnom vremenu. ''Osećao sam se dobro čak i na zagrevanju jutros kada je bilo suvo. Mislim da smo sve odradili kako treba. Bio je ovo odličan vikend. Idemo u Aragon na nove dve trke. Sada je potrebno samo da ostvarujemo ovakve rezultate i kada je suvo vreme'', dodao je mlađi brat Marka Markesa, višestrukog šampiona Kraljevske klase.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odličan vikend. Petrući odličan.Aleks Markez po kiši odvozao bruka,po suvom teško da može ispod 10 mesta

Edited by dach@

Share this post


Link to post
Share on other sites

gledao trku sinoc na YT,odlicna trka,Petruks fantastican,kao i mladji markez,a Dovi isto dobar,al na kraju cetvrti bio,a ove sezone treba da bude najbrzi da uzme sampionsku titulu,kad nema Mark Markeza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valentino Rosi pozitivan na virus korona

 

Valentino-Rossi 2020.jpg

 

Vozač Yamahe Valentino Rosi pozitivan je na virus korona, preneo je novinar Sajmon Paterson. Kako prenosi Sport Klub, to je među vozačima drugi slučaj ukupno, a prvi u ''Kraljevskoj klasi''. Do sada nijedan pozitivan slučaj novog virusa nije uticao na nastavak šampionata.

 

''Nažalost, jutros kada sam se probudio nisam se osećao dobro. Bolele su me kosti i imao sam blagu temperaturu, odmah sam se obratio lekaru i testiran sam dva put. Brzi PCR test je pokazao da sam negativan, baš kao i test koji sam uradio u utorak. Ali, drugi test čiji sam rezultat dobio u 16 časova bio je, nažalost, pozitivan. Razočaran sam što ću propustit trku za Veliku nagradu Aragona. Voleo bih da sam optimista po tom pitanju, ali siguran sam da neću voziti. Tužan sam i ljut jer sam dao sve od sebe da poštujem protokol. Iako je moj test u utorak bio negativan, ostao sam u samoizolaciji nakon povratka iz Francuske. Tako je kako je i ne mogu da uradim ništa da promenim situaciju. Sada ću pratiti sve savete lekara i nadam se da će mi uskoro biti mnogo bolje'', napisao je Rosi na Tviteru.

 

Rosi će propustiti trku za Veliku nagradu Aragona predstojećeg vikenda, a za sada nema detaljnijih informacija o njegovom stanju.

Sva dešavanja sa Velike nagrade Aragona pratićete u direktnim prenosima na kanalima Sport Kluba, a u petak prvi trenizi su zakazani za 9 sati u Moto 3 klasi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niko ne menja Rosija, prilika za Lorenca u Valensiji?

 

rosi 2020 01.jpg

 

Yamaha ne planira da dovede zamenu za Valentina Rosija na narednoj trci koja će se takođe voziti u Aragonu. To je Velika nagrada Teruela 25. oktobra. Valentino Rosi propušta Veliku nagradu Aragona koja se vozi 18. oktobra zbog toga što se tokom sedmice zarazio virusom korona. Kako stoje stvari on propušta i Veliku nagradu Teruela naredne sedmice, a ukoliko ne bude mogao da nastupi u Valensiji narednog meseca tek tada će Yamaha razmotriti da neko bude na motociklu umesto njega.

 

''Trenutno nismo pričali o tome da mu nađemo zamenu ovde, i iskreno govoreći ne verujem da ćemo ga menjati. Sigurno ga očekujemo u Valensiji, ali ne mislim da će se vratiti za drugu trku u Aragonu. Imamo deset dana da vidimo ko bi mogao da bude zamena ali nismo pričali ni sa kim'', rekao je tim menadžer Yamahe Masimo Meregali. Test vozač Yamahe ove godine je Horhe Lorenco koji nije dobio priliku da vozi ove sezone ni na treninzima niti da bude vozač sa specijalnom pozivnicom. MotoGP je ove godine učešće tih vozača ukinuo zbog siuacije sa virusom korona. ''Ne bih otpisao Lorenca da bude zamena ali mislim da posle testova koje je uradio u Portimau jasno je da mora još da vozi. Ako Valentino ne bi mogao da se vrati u Valensiji, Horhe bi sigurno mogao da ga zameni. Lorenco je vozio sa nama dan i po u Sepangu u februaru, posle toga nije uopšte seo na motocikl. Sigurno da je izgubio naviku kočenja, brzine, ubrzanja tako da mu treba još vožnje''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kvartararu pol pozicija u Aragonu

 

207970-kvartararo.jpg

 

Vozač Petronas Yamahe Fabio Kvartararo startovaće sa pol pozicije na 10. trci sezone Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Aragona. Mladi Francuz je tokom poslednjeg slobodnog treninga imao težak pad, a uprkos tome što je prošao bez preloma, od tada hoda uz pomoć štake. To ga nije sprečilo da zablista nekoliko sati kasnije, kada je došao red na borbu za pol poziciju i u njoj za 46 hiljaditinki pobedi Maverika Vinjalesa na fabričkoj Yamahi. Kvartararu i Vinjalesu će se u prvom startnom redu, u nedelju od 15 časova, pridružiti Kal Kračlou iz LCR Honde.

 

Vodeći u generalnom plasmanu je u samom finišu kvalifikacija zgrabio pol poziciju, a sve vreme je bilo jasno da se ta borba svela na dva imena. U prilog tome ide i podatak da je Kračlou bio više od dve desetinke iza mladog Francuza, ali je sam napravio najveće iznenađenje s obzirom na to da se prethodni put u prvom startnom redu našao na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi Amerika. Britanac je za 12 hiljaditinki bio brži od drugog vozača Petronas Yamahe Franka Morbidelija, koji je morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Džeka Milera na Pramak Dukatiju i vozača Suzukija Đoana Mira. Sedmi je bio Takaki Nakagami na drugoj LCR Hondi, a sledili su vozač Dukatija Danilo Petruči, Aleš Espargaro na Apriliji i drugi vozač Suzukija Aleks Rins. U drugom delu kvalifikacija učestvovali su i Aleks Markes na Repsol Hondi i Pol Espargaro, koji vozi za KTM, i oni će startovati kao 11. i 12.

 

Ono što je obeležili kvalifikacije, pored borbe za pol poziciju, desilo se u prvom delu, a tada su Petruči i Miler prošli dalje. Međutim, Italijan je to učinio tako što je pri svakom izlasku na stazu čekao svog timskog kolegu Andreu Dovicioza, bio iza njega i na kraju ga je koštao prolaska u drugi deo. Doviciozo je na kraju zauzeo 13. mesto, ispred Breda Bindera i Ikera Lekuone, i besan se vratio u svoju garažu. Velika nagrada Aragona u kraljevskoj klasi na programu je u nedelju u 15 časova uz direktan prenos na Sport Klubu 3. Pored Marka Markesa, koji je već duže vreme odsutan zbog povrede, propustiće je i Valentino Rosi zbog pozitivnog testa na koronavirus.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trijumf fantastičnog Rinsa, Markes ponovo na podijumu

 

Kako prenosi Sport Klub, vozač Suzukija Aleks Rins postao je osmi različiti pobednik ove sezone, pošto je slavio na Velikoj nagradi Aragona, 10. trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata. Rins je na stazi ''Motorlend'' upisao treći trijumf u kraljevskoj klasi, a 15. u karijeri pošto je uspeo da se odupre od napada Aleksa Markesa na Repsol Hondi. Mlađi od braće Markes je na kraju imao 263 hiljaditinke zaostatka, a u Aragonu je došao do drugog podijuma u dve nedelje, samo ovoga puta po suvom. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se drugi vozač Suzukija Đoan Mir, koji je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu. Mir je to uspeo kako zahvaljujući trećem mestu, tako izuzetno lošoj trci Fabija Kvartarara, koji je zauzeo tek 18. poziciju. Na taj način mladi Španac je postao prvi vozač Suzukija koji je poveo u šampionatu posle 20 godina, kada je Keni Roberts junior bio šampion.

 

 

Sam početak trke nije nagoveštavao takav rasplet, pošto su na samom čelu bila trojica vozača na Yamahama - Maverik Vinjales, Kvartararo i Morbideli. Rins je posle starta sa 10. pozicije postepeno počeo da se probija, dok je Vinjales sigurno držao vođstvo, a vozaču fabričkog tima Jamahe se približio u sedmom krugu. Vozaču Suzukija nije bilo potrebno mnogo vremena da se odluči za napad, a od trenutka kada je prešao u vođstvo u potpunosti je kontrolisao trku. Iza Rinsa, vozači Yamahe su polako počeli da popuštaju, pa Kvartararo, izvesno zbog posledica teškog pada tokom trećeg treninga, redom gubio sve duele i vrlo brzo je ispao iz prvih deset. Za to vreme, Mir je počeo da izaziva Vinjalesa kojeg je odmah potom pretekao i Markes, a vozač Yamahe od tada više nije mogao da im parira. Mlađi od braće Markes je borbu sa Mirom rešio u poslednjoj krivini šest krugova pre kraja, potom se primakao Rinsu, nekoliko puta je pokušao da ga napadne, ali bez uspeha.

 

Mir je kroz cilj prošao dve i po sekunde iza svog timskog kolege, a dve i po desetinke ispred Vinjalesa, kojeg je pratio vozač LCR Honde Takaki Nakagami. Morbideli je na kraju bio šesti, a sledili su ga Andrea Doviciozo na Dukatiju i drugi vozač LCR Honde Kal Kračlou. Najbolju desetoricu kompletirali su Džek Miler iz Pramak Dukatija i vozač Avintije Žoan Zarko. Pred poslednje četiri trke sezone, Mir drži čelo generalnog plasmana sa 121 bodom, Kvartararo ima šest manje, dok je treći Vinjales sa 109. U igri je i dalje i Doviciozo, koji na četvrtoj poziciji ima 106 bodova.

Naredna trka sezone u Moto GP šampionatu vozi se već naredne nedelje za Veliku nagradu Teruela, takođe na stazi ''Motorlend''.

 

Yamaha odlučila: Nema zamene za Rosija

 

Yamaha neće imati zamenu za Valentina Rosija na trci koja će se 25. oktobra voziti za Veliku nagradu Teruela, potvrđeno je u nedelju. Italijanski motociklista je propustio Veliku nagradu Aragona koja se vozila 18. oktobra zbog toga što je bio pozitivan na testu na koronavirus. Zbog zakona koji su na snazi u Italiji, a koji podrazumevaju da osobe zaražene virusom korona moraju 10 dana da provedu u izolaciji, izvesno je da Rosi neće voziti ni naredne sedmice. Iz Yamahe su poručili da neće imenovati zamenu za ''Doktora''. Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, ovakva odluka doneta je zbog prevelikog stresa kome su izloženi svi u timu tokom ove sezone, na koju je uticala pandemija virusa korona, zbog čega je i smanjen broj osoblja na trkama. Dodaje se i da Rosija uskoro očekuje novi test. Ukoliko dobije negativan rezultat, najranije će na stazi moći da se nađe u Valensiji, gde će se trka za Veliku nagradu Evrope voziti 8. novembra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve klase super za gledanje.Šteta za Luku Marinija što je pao,sad je sve iskomplikovao u Moto 2. Aleks Markez  odličan, nisam verovao da će posle kišnog Le Mana ovako dobro odvozati po suvom.Da nije napravio onu malu grešku 2 kruga pre kraja,bilo bi svašta 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...