Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Moto GP: Počinje nova sezona

Recommended Posts

Markes dominantan i u Brnu za 50. trijumf u Moto GP

 

Mark-Markes Brno.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, Mark Markes u Brnu je zabeležio šestu pobedu u desetoj trci ove sezone u Moto GP šampionatu i tako nastavio pohod ka osvajanju šeste titule u najjačoj klasi. Španac je posle subotnjih kvalifikacija u kojima je izjednačio rekord Mike Duana po broju osvojenih pol pozicija i u nedelju je bio dominantan ostvariši drugi trijumf u poslednje tri trke. Markes je ostvario 50. pobedu u Moto GP i tako postao tek četvrti vozač u istoriji kome je to pošlo za rukom. Vozač fabričkog Dukatija Andrea Doviciozo ga je pratio tokom većeg dela trke, ali nije mogao da izdrži ritam odličnog Španca i na kraju se zadovoljio drugom pozicijom. Na pobedničkom posteljo pored Markesa i Dovicioza našao se i Džek Miler iz Pramak Dukatija.

 

Legendarni Valentino Rosi na Jamahi solidno je startovao i u jednom trenutku sa sedme pozicije došao na petu, međutim, kasnije ga je zaobišao vozač LCR Honde Karl Kračlou. Markes je lider šampionata sa 210 bodova, Doviciozo ga prati sa 147, Danilo Petrući, koji je u Češkoj bio osmi, zadržao je treću poziciju sa 129 bodova. Trka u Brnu je zbog jake kiše i odluke direkcije da osuši stazu počela sa 35 minuta zakašnjenja. Sledeće nedelja na progamu je jedanaesta trka u sezoni u Austriji, a možete je pratiti na od petka na kanalima Sport Kluba.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Markes na Yamahi od 2021?

 

aleks-markes.jpg

 

Ma koliko vam se činilo da je ovaj naslov pretenciozan, a možda i na prvi pogled neverovatan, definitivno bi mogao da postane stvarnost od naredne sezone. Ono što je naslov prećutao je da se radi o Aleksu Markesu, bratu aktuelnog šampiona i lidera prvenstva, a da bi ta Yamaha mogla da bude ona satelitska, Petronas SRT tima. Naravno da do toga dođe, Španac bi prvo trebalo da pređe u Petronas Moto2 tim. Markes je na Brnu ostvario petu pobedu u sezoni i sada vodi sa 33 poena prednosti u odnosu na drugoplasiranog Litija. U Marc VDS timu je 2015, a do ove sezone je zabeležio tri pobede i 13 podijuma.

 

I mada se ranije ove godine ''šuškalo'' da bi mogao da pređe u Pramac Ducati, Markes je naglasio da će i naredne godine ostati u Moto2. Dok su trajali pregovori sa Marc VDS timom, stigla je ponuda Petronasa, koji trenutno ima samo jednog vozača u šampionatu, ali za 2020. ima velike ambicije. Prelazak u Petronas tim bi mogao da mu otvori mogućnost za kasniji odlazak u MotoGP i to u ovom trenutku jedini Yamahin satelitski tim. Doduše, šef Yamahe je prošlog avgusta izjavio da bi mu bilo pomalo čudno da vidi Aleksa na Yamahi u borbi protiv svog brata na Hondi. Pričalo se da bi Markes mogao da pređe u Avintiju, ali je Rabatov produžetak ugovora stavio tačku na te glasine. Osim toga, mladog Španca su dovodili u vezu i sa prelaskom u Kawasaki WSBK tim od naredne godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brno - izuzetno nezanimljiva trka, a ponajvise zahvaljujuci organizatoru. Plasim se da lagano prave F1 od MotoGP-a :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čudesan Markesov pol za rekord kraljevske klase

 

Mark-Markes pol.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, vozač Repsol Honde Mark Markes osvojio je pol poziciju pred 11. trku sezone Moto GP šampionata, Veliku nagradu Austrije. Španac je na stazi ''Red Bul Ring'' upisao 59. pol u kraljevskoj klasi, čime je postavio novi rekord pretekavši Mika Duana. Takođe je po 87. put bio najbrži u kvalifikacijama, koje je u Špilbergu završio fantastičnim krugom od 1:23.027 minuta, sa 434 hiljaditinke prednosti u odnosu na Fabija Kvartarara iz Petronas Yamahe. Markesu i Kvartararu će se u prvom redu na startu trke, od 14 časova, uz direktan prenos na Sport Klubu, pridružiti Andrea Doviciozo na Dukatiju, koji je bio 54 hiljadita dela sekunde iza Francuza.

Najbolji među ostalima bio je vozač Yamahe Maverik Vinjales, ispred Frančeska Banjaje na Pramak Dukatiju i Takakija Nakagamija, koji brani boje LCR Honde. Na početku trećeg startnog reda naći će se Aleks Rins na Suzukiju, ispred drugog vozača Pramak Dukatija Džeka Milera, a prvu desetoricu kompletiraće Kal Kračlou i Valentino Rosi. Pola Espargara koji vozi za KTM 49 hiljaditinki je delilo od desete pozicije, pa je morao da se zadovolji 11 ispred Danila Petručija na Dukatiju, čiji pad je pored Markesove dominacije obeležio kvalifikacije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao što ste već napisali:

 

Austrija je Dukatijeva - Doviju triler protiv Markesa

 

Andrea-Doviciozo rb.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, vozač Dukatija Andrea Doviciozo trijumfovao je na neverovatnoj Velikoj nagradi Austrije, 11. trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata. Doviciozo je svom timu doneo četvrti trijumf zaredom na ''Red Bul ringu'', pošto je u direktnom duelu pobedio branioca titule Marka Markesa, kojeg je pretekao u poslednjoj krivini. Na taj način je, takođe, Markesa onemogućio da slavi u Špilbergu jer jedino na toj stazi nije pobedio od svih u kalendaru u kraljevskoj klasi. Njih dvojicu su na kraju delile dve desetinke, a na podijumu im se pridružio Fabio Kvartarato, koji brani boje Petronas Yamahe.

 

Markes i Doviciozo su od početka trke bili u duelu, a greška vozača Repsol Honde uslovila je da njih dvojica malo padnu u poretku, a Kvartararo preuzme vođstvo u prvom krugu. Međutim, vrlo brzo su njih dvojica našli svoj ritam, Markes je duže bio na samom čelu, ali je Doviciozo počeo da ga izaziva. Italijanski motociklista je držao vođstvo sve do tri kruga pre kraja, kada je usledila velika borba za trijumf, koja je odlučena u cilju, slično kao pre dve godine na istom mestu, kada su akteri bili isti. Kvartaratovo treće mesto nijednog trenutka nije dovedeno u pitanje, iako su u prvoj polovini trke Valentino Rosi na Yamahi i vozač Pramak Dukatija Džek Miler bili blizu njega. Australijanac je, međutim, izleteo sa staze, a ''Doktor'' posustao, pa su ga sustigli timski kolega Maverik Vinjales i Aleks Rins na Suzukiju, ali nisu imali šansu da ga napadnu. Devetostruki svetski šampion se tako zadovoljio četvrtim mestom, ispred Vinjalesa i Rinsa, dok je Frančesko Banjaja na Pramak Dukatiju bio sedmi. Osmo mesto zauzeo je Migel Oliveira, koji vozi za Teh3 KTM, a prvu desetoricu kompletirali su Danilo Petruči i Franko Morbideli.

 

Zahvaljujući drugoj pobedi ove godine, prvoj još od otvaranja sezone u Kataru, a 23. u karijeri, Doviciozo je smanjio zaostatak u odnosu na Markesa u generalnom plasmanu na 58 bodova. Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Britanije na stazi Silverston 25. avgusta.

 

Tok trke:

Od starta u Špilbergu poveo je Markes, ispred Dovicioza, Kvartarara, Vinjalesa, Milera i Rinsa. Aktuelni šampion je napravio grešku, što je dovelo do njegovog pada u poretku, ali i Doviciozovog, pa je mladi Francuz preuzeo vođstvo, ispred Rinsa, dok je vozač Dukatija bio treći. Italijan je brzo napredovao do druge pozicije, pratio ga je Miler, a potom su vozača Suzukija pretekli i Markes i Rosi. U drugom krugu je došlo do kontakta između Kračloa i mlađeg Espargara, posle kojeg su obojica završila trku. Kvartararo nije uspeo da se odvoji od rivala, pa su Doviciozo, Miler, Markes i Rosi bilo veoma brzi, da bi se branilac titule probio na treću poziciju. Na startu šestog kruga vozač Dukatija je preuzeo vođstvo, a iza njega su se Kvartararo i Markes smenjivali na drugom mestu, ali je Španac uspeo da se odvoji i počne sa pripremom napada na Dovicioza. Baš u trenutku kada su njih dvojica počeli da se bore za vođstvo, Miler je izleteo sa staze iza njih, što je Rosiju omogućilo da sustigne vodeću trojicu.

 

Markes se polako, ali sigurno ustalio u vođstvu, ali ga je Doviciozo pratio, dok je Kvartararo gubio korak, kao i Rosi u odnosu na njega. ''Doktoru'' su se pridružili njegov timski kolega i Rins, a desetak krugova pre kraja aktuelni šampion je pojačao ritam, a Italijan je uspeo da ga isprati. Doviciozo je napao Markesa devet krugova pre kraja i preuzeo prvu poziciju, dok se iza njih Rosi branio u duelu sa Vinjalesom. Tri kruga pre kraja, Markes je napao Dovicioza, koji mu je odmah uzvratio i usledila je njihova velika borba. Iako se u jednom trenutku činilo da se Španac odvojio, vozač Dukatija se vratio, a konačan udarac zadao mu je u poslednjoj krivini i tako po drugi put u karijeri slavio u Špilbergu.

 

''Pomislio sam: ako zapnem, biću drugi, nije problem...''

O pobedi Andree Dovicioza u Austriji i preticanju u poslednjoj krivini dugo će se pričati. Finiš i borba između njega i Markeza ostaće zapisani među epskim momentima MotoGP klase, a Doviciozo ističe da da je ova pobeda veoma važna za njegov tim. ''Imao sam priliku da se borim do poslednje krivine, jer sam imao bolje prijanjanje od njega po desnoj strani. Zbog toga sam mogao da ostanem u trci sa njim:

 

 

Onda se dogodilo to ludo preticanje. Nisam se pripremao za to, ali izveo sam to na najbolji mogući način, u krivini broj 9. Bio sam na unutrašnjoj strani, i pomislio sam: OK, ako zapnem do kraja, biću drugi, nije problem. Ali zaustavio sam motor baš kako treba. Veoma sam srećan zbog Dukatija, bila nam je potrebna pobeda na ovakav način. Daće nam veliku energiju za budućnost, to nam treba'', rekao je Italijan.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Markes: Niko se neće sećati mog poraza od Dovija

 

marc-marquez 10.jpg

 

Vozač Repsol Honde Mark Markes rekao je da je naučio da su titule te koje se broje posle trke na Velikoj nagradi Austrije na kojoj je morao da se zadovolji drugim mestom. Aktuelni šampion Moto GP šampionata nikada u karijeri nije slavio na ''Red Bul ringu'', i to je jedina staza na kojoj nema pobedu u kraljevskoj klasi. Odličnu šansu da i nju pokori imao je u nedelju, ali mu se na putu isprečio Andrea Doviciozo koji ga je pobedio posle neverovatne borbe i tako došao do drugog trijumfa u Špilbergu. Ono što je zanimljivo jeste da je Markes u poslednje tri godine vodio borbu do samog cilja na trci u Austriji, ali je svaki put poražen - dva puta od italijanskog motocikliste, a jednom od Horhea Lorenca.

 

''Naravno da imam pobednički mentalitet i svaki put imam takav pristup da mi je cilj da pobedim na trci. Ovog vikenda smo radili veoma dobro jer smo znali da će Dovi biti jedan od najboljih na ovoj stazi i borio sam se do kraja. Ali, naučio sam pre nekoliko godina, ako osvojite titulu na kraju sezone, niko se neće sećati ove trke, da sam izgubio od Dovija, dok se ne vratimo ovde naredne godine'', naglasio je Markes. Posle 11 trka, Markes je i dalje ubedljiv u generalnom plasmanu i ima 58 bodova prednosti u odnosu na Dovicioza. Uprkos tome što je u Špilbergu ostao bez pet bodova, ističe da je drugo mesto odličan rezultat u borbi za titulu. ''Bio je ovo važan podijum, pošto je ovo staza na kojoj nikada nismo pobedili, ali smo bili drugi. Kada se pogleda, ako se izuzme pad u Ostinu, drugo mesto nam je najlošiji rezultat ove godine'', istakao je Markes. ''Naravno da poraz od Dovija malo peče, ali je već u subotu bilo jasno da nam je Doviciozo blizu. Bila je ovo sjajna trka posle one od prošle nedelje za koju su svi rekli da je bila dosadna''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Markes ispred Rosija do pol pozicije na Silverstonu

 

rsz_silverstone.jpg

 

Vozač Repsol Honde Mark Markes osvojio je pol poziciju pred 12. trku sezone Moto GP šampionata, Veliku nagradu Britanije.

Aktuelni šampion je na legendarnom Silverstonu došao do osme pol pozicije ove sezone, sa četiri desetinke prednosti u odnosu na Valentina Rosija na Yamahi. Njima dvojici će se u prvom redu na startu trke, u nedelju od 14 časova uz direktan prenos na Sport Klubu 2, pridružiti Džek Miler koji brani boje Pramak Dukatija. Markes je pol poziciju osvojio sjajnim krugom u samom finišu drugog dela kvalifikacija, a čelnu poziciju je do tada držao Rosi. ''Doktor'' nije mogao da odgovori na vreme koje je postavio, pa je morao da se zadovolji drugim mestom, ali i svojim najboljim rezultatom još od Velike nagrade Amerika u aprilu. Miler je bio samo šest hiljaditinki iza devetostrukog svetskog šampiona i postarao se da se tri najbolja konstruktora nađu u prvom redu na startu trke. Australijanac je za samo deset hiljaditih delova sekunde bio ispred Fabija Kvartarara na Petronas Yamahi, a razlike između vozača koji su sledile takođe su bile male. Manje od šest desetinki delilo je prvu sedmoricu, a iza Kvartarara našli su se Aleks Rins na Suzukiju, drugi vozač Yamahe Maverik Vinjales i Andrea Doviciozo na fabričkom Dukatiju. Vinjales i Doviciozo su imali identično vreme, ali se Španac našao ispred jer je prvi od njih dvojice postavio brzi krug, a vozač Dukatija je, inače, prethodno morao da prođe kroz prvi deo kvalifikacija. Zaostatak manji od jedne sekunde u odnosu na Markesa imao je još samo Franko Morbideli na drugoj Yamahi ekipe Petronas, koji je zauzeo osmo mesto. Najbolju desetoricu kompletirao je dvojac LCR Honde Kal Kračlou i Takaki Nakagami, dok je drugi vozač Dukatija Danilo Petruči morao da se zadovolji 11. pozicijom.

 

preuzeto sa - sportklub.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spektakularan finiš: Rins u poslednjoj krivini pretekao šampiona Marqueza

 

 

Vozač Suzukija Alex Rins spektakularno je pobedio na današnjoj trci Moto GP-a koja se vozila na stazi Silverstone u Velikoj Britaniji tako što je u poslednjoj krivini prestigao šampiona Marca Marqueza. Tokom čitave trke viđeno je nekoliko sjajnih duela u borbi za poziciju, a šlag na tortu stigao je u bukvalno poslednjoj krivini kada Rins prestiže Marqueza, uzima mu lidersku poziciju i stiže do pobede. Na kraju je vozač Suzukija slavio sa 13 stotinki ispred Marqueza, ali Španac neće imati previše problema s tim s obzirom na to da je sa 250 bodova ubedljivo prvi u ukupnom poretku. Na trećem mestu u današnjoj trci završio je Maverick Vinales, dok je četvrti bio Valentino Rossi. Što se tiče pobednika, za Rinsa je ovo druga pobeda ove sezone koja mu je donela treće mesto u ukupnom poretku. Na kraju trke usledio je sportski pozdrav dva vozača, jednog koji je slavio veliku pobedu, a drugog koji definitivno ima za čim žaliti.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

nisam gledao,al naYT sam gledao najbolje delove trke,a Rins je vanzemaljskim potezom u zadnjim metrima prestigao Markeza,fantasticno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rins mi je pojeo živce poslednjih 10krugova. Al zadnja dva odvezao majstorski i namazano. Zanimljivo je koliko je suzuki bio dominantniji od honde. Sa kojom lakoćom je sustizao Markeza.
Krivo mi zbog Dovija i Kvantanara. Bila bi još luđa trka.

I da zaključim, pri onim brzinama, sletati sa motora, uletati u krivine, gurati jedan drugog, vozači F1 su pusies!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vinjalesu pol, trkanje koštalo Rosija i Markesa

 

196186-Maverik-Vinjales 001.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, vozač Yamahe Maverik Vinjales startovaće sa pol pozicije na Velikoj nagradi San Marina i Riminija, 13. trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata. Španac je na stazi ''Marko Simončeli'' došao do drugog pola ove sezone, prvog još od otvaranja sezone u Kataru. Vinjales je u Mizanu kvalifikacije završio u vremenu od 1:32.265 minuta, sa nešto manje od tri desetinke prednosti u odnosu na senzacionalnog Pola Espargara, koji vozi za KTM. Šampion Moto2 kategorije iz 2013. godine je tako sebi obezbedio prvi startni red prvi put u karijeri otkako vozi za austrijski tim. Njemu i Vinjalesu će se u prvom redu pridružiti Fabio Kvartararo iz Petronas Yamahe, koji je bio samo 11 hiljaditinki iza Espargara.

 

Kvalifikacije u Mizanu je obeležio i poslednji brzi krug miljenika domaće publike Valentina Rosija i branioca titule Marka Markesa. Njih dvojica su se praktično trkali u samom finišu, vozač Repsol Honde je u jednom trenutku izašao van okvira staze, a to ih je i te kako koštalo. Markes je morao da se nađe ispred Rosija da bi imao šansu da se bori za prvi krug, ali je bez nje ostao kada je napravio grešku, a pošto ga je Italijan pretekao. Markes je na kraju mogao da se zadovolji petom pozicijom, dok je ''Doktor'' kvalifikacije završio dva mesta iza njega. Najbolju trojicu sledio je Kvartararov timski kolega Fabio Kvartararo, ispred Markesa i Andree Dovicioza na Dukatiju i Rosija. Među prvom desetoricom našli su se Žoan Zarko, koji vozi za KTM, i dvojac Suzukija Aleks Rins i Đoan Mir.

 

 

 

Markes: Zbunjen sam Rosijevim namerama

Vozač Repsol Honde Mark Markes rekao je da mu nije jasno ponašanje Valentina Rosija tokom njihovog duela u kvalifikacijama za Veliku nagradu San Marina i Riminija. Aktuelni šampion je sustigao ''Doktora'' u poslednjem krugu kvalifikacija i bio je na putu izbori mesto u prvom startnom redu kada je pretekao Italijana. Međutim, Rosi je ostao uz Markesa u poslednjem sektoru i pretekao ga je u 14. krivini, a umalo je došlo i do njihovog kontakta. Španac je odustao od tog kruga i morao je da se zadovolji petim mestom, dve pozicije ispred Rosija, a obojica su potom pozvani da se pojave pred trkačkom direkcijom. Direkcija trke je objavila da nijedan od njih ne zaslužuje kaznu pošto su obojica izašli van okvira staze pre incidenta, pa su im svakako poništeni ti krugovi.

 

''U tom trenutku čak i ja nisam razumeo šta se desilo pošto je takvo preticanje u kvalifikacijama pomalo čudno. Ne znam kakve su mu bile namere, morate da pitate njega. U svakom slučaju, objasniću šta se desilo od početka, pošto će ljudi reći da sam ponovo pratio Valentina, a nije bilo tako'', naglasio je Markes. Branilac titule je, međutim, priznao da je izašao van okvira staze u trenutku kada je pretekao ''Doktora'', ali da nije bio siguran da li je baš takav slučaj dok je bio na motoru. ''Kada sam izašao iz boksa, nije bilo nikoga oko mene, ali kada sam stigao do zadnjeg pravca, Valentino je čekao, vozio je veoma sporo i onda sam se zaustavio za njega jer sam bio ispred u poretku. Započeli smo poslednji brzi krug, pustio sam da se napravi razlika, a kada smo izašli iz šeste krivine, on je već u jednom trenutku izašao sa staze, pa mu je krug već bio poništen. Video sam da je vozio brzo, ali ne baš brzo. Imao sam šansu da ga preteknem na pravcu, a kada smo prišli 14. krivini, krenuo sam u napad i video sam crno-žuti motor koji mi se približava sa unutrašnje strane brzinom kojom je nemoguće ući u krivinu'', pojasnio je Markes.

 

Upitan da li može da zamisli kakve su Rosijeve namere bile, Španac je odgovorio: ''Naravno da mogu da zamislim, ali ne mogu da kažem jer morate da mu verujete njemu i on će objasniti. Ali, znam kakav će biti njegov odgovor - reći će da je pokušao da me pretekne i otišao je široko''. Markes je, takođe, naglasio da su njih dvojica bili veoma blizu kontaka i da mu je u jednom trenutku noga spala. ''Naravno, to je bila agresivna reakcija jer nisam to očekivao. Krug mu je bio poništen, već je dotakao zelenu površinu. Zbog toga sam zbunjen kakve su mu bile namere'', rekao je aktuelni šampion.

 

Velika nagrada San Marina i Riminija startuje u nedelju u 14 časova i možete da je pratite na Sport Klubu 3.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko se ja sećam 2 zadnja kruga je vozio iza Rosija.Inače bilo je isto kao u Monci na f1,svi su hteli zavetrinu od nekog.Nešto se menja i u moto GP kad i Markezu treba zavetrina u kvalifikacijama 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koja je pi*cka ovaj Markez. Ne sporim njegovo vozacko umece ali ljudski kvaliteti su mu mizerni.


 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...