Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: McLaren

Recommended Posts

Deluje da je nezainteresovan mada ako i ode u Ameriku pre mislim na Indy car nego Nascar. Volim Rikarda šteta bi bilo da ne vozi više

Share this post


Link to post
Share on other sites

McLaren očekuje da Alpine zadrži Piastrija do kraja sezone

 

Oscar_Piastri_Alpine_A522_Bolid_Fernando_Alonso.jpg.webp

 

Ovaj Australijanac potpisao je saradnju sa timom iz Voklinga.


Oscar Piastri našao se u interesovanju javnosti pošto je tokom leta odbio da zameni Fernanda Alonsa u Alpini, jer je ranije dogovorio sve uslove sa McLarenom. To je podiglo veliku prašinu, pa je ovaj slučaj završio i na stolu komisije za procenu ugovora koja je na kraju presudila da je Piastrijev dogovor sa McLarenom važeći.

Ipak, Australijanac nije završio svoju epizodu sa timom iz Enstona već je nastavio da radi sa njima tokom trkačkih vikenda, kada je bio u simulatoru. Zbog toga McLaren se ne nada da bi on mogao da ranije završi kod njih, pošto je objavljeno da u Alpine dolazi Pierre Gasly.

“Ne mislim da se ovde stvari puno menjaju.” kazao je šef McLarena Andreas Seidl. “Oni i dalje planiraju da nastave sa svojim programom, od onoga što sam ja razumeo. Oscar ostaje sa njima do kraja sezone. To znači, da nemamo novih vesti.”

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Norris očekuje da bi pobedio Hamiltona u istom timu

 

Lando_Norris_McLaren_MCL36_Lewis_Hamilton_Mercedes_W13_VN_Velike_Britanije_Trka.jpg.webp

 

Britanac još uvek nije stigao da zabeleži svoju prvi trijumf u šampionatu.


Lando Norris jedan je od najboljih talenata u Formuli 1 a ove godine sigurno je najviše pokazao ako se izuzmu performanse vodeće trojke. Ipak, napad na titulu je još daleko jer McLaren trenutno ne raspolaže bolidom koji bi mogao da mu pruži ovako nešto. Sa druge strane, Norris je do sada pokažao da može da se nosi sa najboljima gde je bio težak zalogaj za sve vozače pa čak i za Lewisa Hamiltona.

Tako je on bio u prilici da online odgovara na pitanja čitalaca britanskog GQ magazina a jedno od njih bilo je “Da li bi Lando Norris mogao da pobedi Lewisa Hamiltona ako bi vozili u istom timu?”.

“Definitivno bih rekao da. Definitivno to ne bi bilo lako. Ali, ako želite da to uradite dobro, onda morate da verujete da ste bolji od ostalih.” izjavio je vozač McLarena.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ricciardo bira između Mercedesa i Red Bulla?

 

Daniel_Ricciardo_McLaren_MCL36_VN_SAD_Staza.jpg.webp

 

Australijanac veoma je blizu da postane treći vozač ali još nije jasno kog tima.


Kako prenos Ted Kravtiz, novinar Sky Sportsa, Daniel Ricciardo bi trebao da od sledeće godine postane član Mercedesa gde će imati ulogu trećeg vozača. Naime, on bi na ovom mestu zamenio odlazećeg Nycka de Vriesa koji se ranije dogovorio da pređe u AlphaTauri.

Sa druge strane dosta glasna je i opcija koja se pojavila tokom VN SAD da bi trenutni vozač McLarena od naredne godine mogao da se vrati u Red Bull, gde bi takođe bio treći vozač ovoga tima.

Za sada za ove dve informacije još uvek nema zvanične potvrde.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Horner: Svaki put kad smo pregovarali sa Norrisom on je potpisao ugovor sa McLarenom

 

Lando_Norris_McLaren_MCL36_VN_Meksika_Staza.jpg.webp

 

Vozač Mclarena jedan je od najpopularnijih na gridu.


Tim iz Vokinga je odmah posle prve sezone Landa Norrisa sa njima uvideo njegov potencijal, pa su tako obe strane rešile da potpišu višegodišnji ugovor. I pored toga on je priznao da je nekoliko puta pregovarao sa Red Bullom.

To je potvrdio i Christian Horner, ali se ovi pregovori završavali bezuspešno.

“Mi smo pričali sa Landom nekoliko puta u poslednjih nekoliko godina.” kazao je šef Red Bulla. “Svaki put kada smo imali konverzaciju, on je sledećeg dana potpisao sa McLarenom. On ima dugoročni ugovor sa McLarenom i izgleda da će sa njima biti još nekoliko godina.”

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

McLaren spremio novu kolor-šemu za kraj sezone

 

McLaren_MCL36_Kolor_Sema_VN_Abu_Dabija.jpg.webp

 

Ovog vikenda na programu je poslenja trka šampionata u Abu Dabiju.


Tim iz Vokinga posebno se sprema za završnicu sezone, pa je za dešavanja na Jas Marini doneo malo drugačiju kolor šemu. Naime, boje su iste kao dosada samo što ih je posebno pripremila umetnica iz Libana Anna Tangles a moto ove kampanje zove se “Driven by Change”.

Pored toga McLaren se na ovoj trci oprašta od svog vozača Daniela Ricciarda.

 

McLaren_MCL36_Kolor_Sema_VN_Abu_Dabija_1.jpg.webp

 

McLaren_MCL36_Kolor_Sema_VN_Abu_Dabija_2_Anna_Tangles.jpg.webp

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se nešto nisu svideli, kao crtani film, mnogo šareno, sreća pa su malo ublažili za ovu poslednju trku... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Norris: Ponosan sam kako smo se vratili nakon teškog početka sezone

 

norris_abu_dhabi_gp_2022_r.jpg.webp

 

Britanac je pružio još jednu sjajnu vožnju, ali McLaren prosto nije mogao da ugrozi Alpinu u šampionatu konstruktora.


Dobar kraj sezone za mene i tim. Šesto mesto nije pobeda, ali to je najbolje što smo mogli da uradimo u ovom trenutku. Ali zadovoljan sam. mislim da sam dao ekipi dovoljno motivacije i energije za sledeću sezonu. Nismo završili na četvrtom mestu u šampionatu konstruktora, ali dugo smo se borili sa Alpinom, koja je bila sjajna tokom ove sezone. Ponosan sam kako smo se vratili nakon teških trka na početku sezone, ali trebaju nam bolji rezultati i svi već vredno rade na pripremama za sledeću sezonu”, izjavio je Norris.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piastri oduševljen prvim danom sa McLarenom

 

Oscar_Piastri_McLaren_MCL36_Abu_Dabi_Test_Garaza.jpg.webp

 

Mladi Australijanac dobio je šansu da radi sa novim timom.


Posle veoma haotiče godine u kojoj je Oscar Piastri više proveo na vezi sa advokatima i menadžerom, odbor za procenu ugovora odlučio je da on ima pravo da pređe u McLaren već naredne sezone, ali mu je kasnije i Alpine izašao u susret i dozvolio da ranije testira za novi tim. To se desilo u Abu Dabiju gde je imao prilike da vozi MCL36.

“Lep je osećaj.” kazao je Piastri za zvanični sajt Formule 1. “Bio je neverovatan moj prvi dan sa McLarenom, gde sam se upoznao sa timom i pokušao da se poboljšam i dođem do brzine za narednu godinu. Mislim da je ovo bilo veoma nužno i veoma pozitivno. Sledeće nedelje biću u fabrici gde ću se zvanično upoznati sa svima. Biće to prilika da vidim puno ljudi i jedva čekam. Posle toga nastaviću da radim u simulatoru kako i da se bolje upoznam sa inženjerima i mehaničarima.”

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

McLaren organizovao test za Piastrija u Barseloni

 

Oscar_Piastri_McLaren_Abu_Dabi_Test_Garaza.jpg.webp

 

Tim iz Vokinga želi da što bolje pripremi svog novog vozača.


Oscar Piastri je posle burne rasprave tokom ove godine na kraju dobio odobrenje da napusti Alpine i dođe u McLaren, sa kojima je odradio i test u Abu Dabiju. Svakako ovaj jedan dan mu nije bio dovoljan, zbog čega je britanski tim odragnozovao još jedan test u Španiji.

Tako je mladi Australijanac dobio mogućnost da u sredu sedne za volan MCL35M, bolida iz 2021. sa kojim je imao prilike da ponovo prođe kroz sve timske procedure na stazi Katalunja.

 

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ricciardo o radu u McLarenu: Jednostavno ponestalo nam je ideja

 

Daniel_Ricciardo_McLaren_VN_Brazila_Padok.jpg.webp

 

Australijanac je na kraju sezone napustio tim iz Vokinga.


Daniel Ricciardo učinio je sve šta je mogao kako bi popravio svoje performanse sa McLarenom, ali osim par trka jasno je bilo da su rezultati izostali. Zbog toga vozač i tim rešili su da ranije završe svoje planiranu saradnju.
Tako je on još jednom progovorio o situaciji koja je dovela do ovog scenarija.

“Mogao sam da vidimo da rezultati nisu bili očekivani i ni ja nisam bio srećan ni zadovoljan svojim učinkom. Jednostavno ponestalo nam je ideja.” kazao je Ricciardo za Auto, Motor und Sport. “Nisam ni ja mogao da budem siguran da će se ovaj ugovor odraditi do kraja. Već se tada moglo naslutiti da će se nešto desiti. Dve sezone nisu bile dovoljno dobre. U timu je rasla sumnja.”

Zbog toga Daniel Ricciardo napustio je McLaren i naredne godine imaće ulogu trećeg vozača u Red Bullu.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi šef McLarena: Želimo da konsolidujemo tim

 

Andrea_Stella_McLaren_Sef_Tima.jpg.webp

 

Jutros je objavljeno da je Andreas Seidl napustio tim iz Vokinga.


U poslednja dva dana svedoci smo velikih promena na pozicijama šefova timova a zadnja među njima desila se u McLarenu. Tako je Andreas Seidl objavio da napušta tim i da mu je sledeća destinacija Sauber, odnosno Alfa Romeo koji će 2026. postati Audi. Zbog toga je McLaren morao je brzo da reaguje pa je tako na njegovo mesto došao Andrea Stella.

“Mi smo postavili veoma jasne ciljeve.” kazao je Italijan. “Želimo da konsolidujemo tim. Formula 1 je takva i uvek otvorena za nove mogućnosti. Ono o čemu ću misliti zajedno sa mojim liderima u McLarenu jeste kako da nađemo još prilika da idemo brže ka našim ciljevima.”

Stella je svoju karijeru u najbržem cirkusu započeo u Ferrariju gde je radio kao trkački i inženjer za performanse. U 2015. zajedno sa Fernandom Alonsom prelazi u McLaren i odmah postaje šef trkačkih operacija, a kasnije je vršio i funkcije direktora performansi i trkačkog direktora a od danas je na mestu šefa tima.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Honda se vraća 2026. u Formulu 1 sa McLarenom?

 

226424-honda f1.jpg

 

Mada se formalno povukla iz Formule 1 na kraju 2021. Honda ozbiljno razmatra povratak na stazu 2026. kao snabdevač pogonskim jedinicama. Najnovije vesti su se pojavile pre nekoliko dana, jer se japanska firma pridružila Red Bull Powertrains-u, Audiju i Mercedesu u registrovanju pogonskog sklopa za 2026. Inicijalno, mnogi su pretpostavili da će se Honda ponovo udružiti s Red Bullom, koji trenutno koristi njene motore ali bez oznaka. Međutim, pojavile su se prilično relevantne glasine koje sugerišu da će se Honda vratiti u kooperaciju sa McLarenom.

 

Predsednik Honda Racinga, lansirao je ponudu HRC-a uz izjavu: ''Registrovali smo Hondu kao proizvođača motora od 2026. kod odgovornih organa u Formuli 1. Regulativa za 2026. se pomera ka ugljeničnoj neutralnosti, koju mi kao proizvođač promovišemo, tako da nam se ciljevi podudaraju.'' Kao što je poznato, apanski gigant se povukao iz ''najbržeg cirkusa na svetu'' na kraju sezone 2021. i to sa osvojenom titulom u konkurenciji vozača (Maks Ferstapen). Bilo je evidentno da fokus na elektrifikaciji u sferi automobilskog poslovanja više ne opravdava učešće u F1 programu.

 

Honda je napustila F1, ali ne u potpunosti…

Ipak, japanska marka je ostala u Formuli 1 praktično iznajmljujući od 2022. svoju intelektualnu svojinu vezanu za motore Red Bull-u. U međuvremenu, odbranjena je titula u konkurenciji vozača, dok je osvojena i ona u šampionatu konstruktora. ''Registrovali smo se kao proizvođač motora da bismo sproveli napredno istraživanje'', nastavio je Jasuharu Vatanabe tokom prezentacije ''Honda Motor Sport Activity'' plana. ''Kao HRC, upisali smo se za period od 2026., jer se F1 regulativa pomera više ka ugljeničnoj neutralnosti. Pored toga, takođe se promoviše elektrifikacija, a ugljenična neutralnost i elektrifikacija koju Honda promoviše su identične. Ciljevi su isti. Kao trkačka kompanija, registrovali smo se kao proizvođač u cilju promovisanja istraživanja u okviru auto-moto sporta. Takođe, 15. novembar je bio krajnji rok za registraciju, tako da smo se upisali kao proizvođač da bismo nastavili istraživanje'', kaže se u saopštenju Honde.

 

Japanski proizvođač je nastavio sa uspesima i ove godine, što je dovelo do njegovog pojačanog prisustva, sa Hondinim logoima koji su se ponovo pojavili na Red Bullovim bolidima od VN Japana naovamo. Aktuelni ugovor sa Red Bullom traje do kraja 2025. nakon čega će tim iz Milton Kinsa proizvoditi sopstvenu pogonsku jedinicu. Ipak, razgovori u vezi s Hondinim povratkom u Formulu 1 su uznapredovali kada je prvobitni plan Red Bulla, da udruži snage sa Porscheom od 2026., propao nakon što umešane strane nisu pronašle zajedničku reč. Sada ostaje da se vidi do kakvih bi konkretnih promena to moglo da dovede 2026. Da li će doći do nastavka saradnje sa Red Bullom i AlphaTaurijem, ili će u pitanju biti neki drugi tim? Za sada, prva opcija se čini verovatnijom, jer će Honda svakako sarađivati sa austrijskim timom do kraja 2025. Međutim, činjenica je da je Red Bull odlučan da konstruiše sopstvenu pogonsku jedinicu, budući da je uložio ogromna sredstva u pogon u Milton Kinsu. Pored toga, čini se da je Red Bull uznapredovao u razgovorima sa Fordom, u vezi sa saradnjom uz koju bi se ime američke marke ponovo vratilo u Formulu 1, iako bi se praktično radilo o preimenovanoj pogonskoj jedinici Red Bull Powetrains-a. Finansijska investicija u takav poduhvat bila bi prilično korisna za austrijski tim, i ne bi se računala u ograničenje budžeta Red Bull Racinga.

 

McLaren Honda

Sa Red Bull-om koji jasno želi da vrati sredstva uložena u Powetrains diviziju, Honda će morati partnera da potraži na drugoj strani. Ulaganje neophodno za formiranje sopstvenog tima, daleko je iznad onoga što bi moglo da se vrati u kratkoročnom ili srednjoročnom smislu, tako da je saradnja s nekim od postojećih timova mnogo izvesniji epilog. Tim iz Vokinga ima bogatu istoriju sa Hondom, kako svetlu, tako i onu manje uspešnu koja se odigrala u prilično skoro vreme. Ipak, sećanja tog tipa u F1 su kratkog veka, a nema mnogo opcija vezanih za eventualno partnerstvo, a da se ne radi o Williamsu, koji je (pre)dugo fenjeraš u ''najbržem cirkusu na svetu''. McLaren sada ima mnogo više argumenata nego što je to bio slučaj pre pet godina, kada je saradnja sa Hondom doživela neuspeh. Više nema nesuglasica ''unutar kuće'' i borbe Rona Denisa za prevlast, koja je ostavila tim u neredu. Ako se Honda vrati u Voking, naročito ona Honda koja ima iskustvo i znanje kada je reč o pobeđivanju i osvajanju titula, mogli bismo da dobijemo potencijalno šampionski tim, koji bi bio kadar da ponovi uspeh iz kasnih osamdesetih i ranih devedesetih.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ricciardo primio 18 miliona dolara na ime kompenzacije od strane McLarena?

 

Daniel_Ricciardo_McLaren_MCL36_Bolid_Kaciga.jpg.webp

 

Australijanac i britanski tim odlučili su da ranije završe saradnju.


Posle još jedne teške sezone u timu iz Vokinga, McLaren je rešio da ranije okonča ugovor sa Danielom Ricciardom i da na njegovo mesto postavi mladog Oscara Piastrija. Ipak, ovaj razvod izgleda da nije prošao jeftino jer je vozač iz Perta zahtevao kompenzaciju jer je imao važeći ugovor na još jednu sezonu.

Kako navodi Racingnews365.com prva cifra koja se spominjala na račun ove kompenzacija je 21 milion dolara ali su se na kraju obe strane dogovorile da ona bude 18 miliona.

Narednu sezonu Daniel Ricciardo provešće u Red Bullu na poziciji test vozača.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

McLaren objavio datum prezentacije svog novog bolida

 

Daniel_Ricciardo_Lando_Norris_McLaren_MCL36_VN_Italije_Staza.jpg.webp

 

Tim iz Vokinga je peti koji je saopštio kada će javnosti prikazati novi bolid.


McLaren je danas preko društvenih mreža objavio da će 13. februara javnosti prikazati svoj novi bolid. Za sada nije saopšteno koju oznaku će nositi najnoviji F1 automobil iz Vokinga ali ako se prati prethodna numeracija onda bi mu pripalo ime MCL37 a njega će u narednoj sezoni voziti Lando Norris i Oscar Piastri.

 

 

Pre McLarena prezentacije svojih bolida zakazali su AlphaTauri (11. februar), Aston Martin (13. februar), Ferrari (14. februar) i Alpine (16. februar).

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

McLaren želi da na najbolji način iskoristi Piastrijev talenat

 

Oscar_Piastri_McLaren_MCL36_Abu_Dabi_Test_Garaza.jpg.webp

 

Tim iz Vokinga uveren je da će mladi Australijanac izbeći sve one probleme sa kojima se Ricciardo mučio.


Novi šef tima Andrea Stella nije zabrinut zbog toga što će Oscar Piastri naići na potpuno iste prepreke sa kojima se susreo i njegov mnogo iskusniji prethodnik. Kao što je poznato ovaj bivši vozač Red Bulla i Renaulta nije uspeo da pronađe odgovarajuću formu u McLarenu sa kojima je ipak uspeo da zabeleži pobedu na VN Italije 2021. Zbog slabih rezultata britanski tim je rešio da ga zameni a na njegovo mesto došao je mladi Oscar Piastri. Ovaj još mlađi Australijanac imao je impresivne rezultate u mlađim kategorijama a u Voking je stigao iz Alpina posle kraćeg sudskog epiloga.

“U Formuli 1 možete da lako dobijete sliku iz brojki koje određuju vašu konkurentnost.” kazao je šef McLarena. “Sa vozačima to ide na nivoa konačne procene učinka. Put na koji želimo da krenemo sa Oscarom je nezavisan put. On je veoma talentovan i mi želimo da iskoristimo njegove reference. Uvereni smo da će on kroz svoj talenat i proces uspeti da nađe svoj put, upravo koristeći prednost ovih referenci.”

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meklaren prestavio nove boje za Monako,u čast nekada tripl krune 24 časa Le Mana,Indy 500 i V.N.Monaka koje je za sada ostvario samo Graham Hill.

 

Fw0ylaVWIAY-iFa.jpeg

Fw0ymPhWIAERW08.jpeg

Fw0yoBfXoAclT8y.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za mene ce McLaren uvek biti crveno-bela kolor sema, uz Hondin agregat i Marlboro, Shell i Boss logo :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...