Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: McLaren

Recommended Posts

Baton: Loša odluka Hamiltona ispala fenomenalna

 

130706-baton.jpg

 
Vozač Meklarena Dženson Baton smatra da se Luisu Hamiltonu jednostavno posrećilo posle napuštanja Meklarena. On je 2012. prešao u Mercedes, dosta iznenađujuće. Međutim, to se ispostavilo kao fenomenalan potez, pošto je osvojio dve titule u poslednje dve sezone. ''Niko nije mislio da je uradio pravu stvar, a u tom trenutku ona nije to ni bila. Ali, otišao je u tim koji je neverovatno napredovao. Odradili su sjajan posao, ali u tom trenutku je sve izgledalo nemoguće'' - istakao je Baton za BBC.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baton: Bio sam blizu odlaska

 

baton%2021.jpg

 
Kako prenosi Sport klub, Dženson Baton je priznao da je nakon košmarne sezone u Meklarenu bio blizu da napusti F1. ''Bio sam veoma blizu da odustanem, razmišljao sam dugo o tome, ova sezona mi je bila više mučenje nego zadovoljstvo, ali Ron Denis me je ubedio da ostanem i da će biti bolje.'' Baton je spreman na to da možda ni sledeće godine neće biti mnogo drugačije: ''Da, možda neće biti uživanje ni 2016. ali sve je totalno moj izbor. Možda bez tog pritiska i bude bolje. Ne znam, daćemo sve od sebe, verujem da će biti bolje, ali ne mogu da obećam'', izjavio je Baton.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

McLaren i Honda danonoćno razvijaju novi bolid

 

125539-mclaren%2011.jpg

 
Iza McLaren F1 ekipe je najgora sezona u istoriji, a put do povratka na pobedničke staze sigruno će biti težak i dug. Ipak u McLarenu i Hondi veruju u uspeh i rade danonoćno kako bi ubrzali oporavak. Ron Dennis, šef McLaren grupacije, nedavno je izjavio da McLarenov tehnološki centar u u Wokingu radi danonoćno, čak i vikendom, kako bi spremni stigli u Melburn, na prvu trku sezone 2016. Pre njega slično je izjavio i Hondin Yasuhisa Arai, direktor Hondinog motosport odeljenja. Honda će i naredne godine isporučivati pogonske jedinice samo ekipi McLarena, a u toku protekle sezone Red Bull je bio zainteresovan za Hondinu pogonsku jedinicu. Ron Dennis je uložio veto na moguću odluku Honde da isporuči pogonsku jedinicu Red Bullu, a za to je imao ozbiljan razlog. Helmut Marko, motorsport savetnik Red Bulla, za Servus TV otkrio je da im je Honda ponudila mogućnost isporuke pogonske jedinice, i to po ceni od 35 miliona evra godišnje. U medijima se već govori da će McLaren i Honda napraviti značajan iskorak u sezoni 2016. i da su svesni u čemu su bili problemi u protekloj sezoni. Navodno, na njihovom rešavanju odavno se radi, a šef Red Bulla Christian Horner načuo je neke detalje o budućem Hondinom paketu, čime je bio impresioniran pa je zbog toga i bio zainteresovan za saradnju sa Hondom.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Preminuo jedan od osnivača McLarena

 

tyler%20alex.jpg

 

Kako piše Sport klub, jedan od osnivača Meklarena Tajler Aleksander preminuo je u četvrtak u 75. godini. Aleksander je pomogao Brusu Meklarenu da pokrene legendarni britanski tim šezdesetih godina prošlog veka i više od 40 godina je ostao njegov deo. ''Tajler Aleksander je bio jedan od oslonaca naše kompanije. Brus nije mogao da traži bolja ramena da se osloni kada mu je bila potrebna pomoć za izgradnju reputacije tima. Tajler je bio jedan od najfinijih prestavnika stare škole - vredan, skroman i mudar, a iza sebe je ostavio zaveštanje koje će imati neizbrisiv trag u istoriji auto-moto sporta'', rekao je prvi čovek Meklarena Ron Denis.
Aleksander je odrastao u Masačusetsu, a zahvaljujući prijateljstvu sa advokatom iz Pensilvanije Tedijem Majerom zainteresovao se za auto-moto sport zajedno sa bratom Timijem, a Meklarena je upoznao u Engleskoj. Karijeru u Meklarenu Aleksander je započeo kao glavni mehaničar 1963. godine, a potom je obavljao brojne funkcije u timu, da bi na kraju postao direktor. Radio je u timu do 2008. kada se penzionisao.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šef Volkswagenog WRC tima se vraća u Formulu 1

 

capito.jpg

 
Prvi čovek Volkswagenovog WRC tima, Jost Capito, vraća se u Formulu 1, ali umesto u Sauber, u kome je proveo neko vreme, svoje nove poslovne i profesionalne izazove će potražiti u nekada velikom, a danas minornom McLarenu. Capito će vođenje McLarenovog sportskog programa preuzeti tokom ove godine, a Volkswagen će u međuvremenu imenovati naslednika na mestu vođe njihovog veoma uspešnog reli projekta.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yasuhisa Arai napušta mesto vođe F1 projekta u Hondi

 

arai.jpg

 

Yasuhisa Arai, šef motorsport odeljenja u Hondi, napustiće mesto rukovodioca Hondinog F1 projekta.
Yasuhisa Arai se smatra najodgovornijim za prošlogodišnju katastrofu koja je zadesila McLaren i Hondu zbog slabog i nepouzdanog Hondinog motora. Prošle godine McLaren, pokretan Hondinim motorom, mučio se tokom cele sezone, koju je obeležio veliki broj kvarova i očajne performanse. Honda je objavila da će u skladu sa organizacijskim promenama u Honda R&D Arai biti smenjen i da će na njegovu poziciju doći Yusuke Hasegawa. Yusuke Hasegawa će nadgledati razvoj i proizvodnju Hondinog F1 projekta. U Hondi su odlučili da naprave još neke kadrovske promene u F1 projektu pa će tako Yoshiyuki Matsumoto doći na poziciju nadzornog direktora F1 projekta. Sve promene stupaju na snagu 1. aprila tekuće godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso: Da svi imaju iste bolide, pobedio bih

 

f1%20mclaren.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, Fernando Alonso smatra da bi bio najbolji kada bi svi vozači imali iste bolide. Španac je dva puta bio šampion F1, poslednji put pre deset godina, a posle dve godine u Ferariju vratio se u Meklaren. ''Voleo bih da me moja deca pamte kao borca. Nisam najtalentovaniji, niti sam najbolji po kiši, niti po suvom ili u Monaku, ali u istim bolidima i istim uslovima, sve bih pobedio'', rekao je Alonso. Alonso ulazi u svoju 15. sezonu u F1, a smatra da sadašnji šampionat ne može da se poredi sa ranijim. ''Bolidi su previše spori, oduzeli su svu radost iz tog osećaja kada sedite za volanom, ali svakako verujem da imam još nekoliko godina na vrhunskom nivou, barem još dve, a onda ću videti šta će moje telo reći. Znatiželjan sam da vidim kakvi će bolidi biti sledeće godine, kada sednem u jedan, razmisliću o budućnosti'', rekao je Španac.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da je imao više herca 2010 bio bi trostruki šampion. Jednostavno koliko god bio oštar na početku karijere sada je to izgubljeno.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šok za McLaren: Alonso ne sme da vozi na VN Bahreina

 

147117-alonso.jpg

 

Bivši svetski šampion u Formuli 1, Španac Fernando Alonso (McLaren) ne može da vozi na trci za Veliku nagradu Bahreina. Fernando Alonso neće nastupiti na drugoj trci ovogodišnjeg Svetskog F1 šampionata zbog posledica teškog udesa koji je doživeo tokom trke za VN Australije, objavio je Međunarodni automobilski savez (FIA) u četvrtak. Tokom lekarskog pregleda u Manami je utvrđeno da Alonso zbog povrede grudi nije spreman da nastupi danas i sutra, a lekarska služba je odredila da će Španac morati da se podvrgnne pregledu i uoči sledeće trke za Veliku nagradu Kine koja je na programu 17. aprila u Šangaju. Umesto Alonsa, drugi vozač McLarena uz Britanca Jensona Buttona u Manami biće Belgijanac Stoffel Vandoorne, koji će tako debitovati u Formuli 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso pod znakom pitanja za VN Kine

 

denis.jpg

 

Španski vozač propustio je trku F1 u Bahreinu zbog slomljenog rebra. ''Dok ne dobijem odobrenje doktora, ništa neću pričati o tome kad se vraćam. Ipak, nastavljam pripremu za trku po planu'', rekao je Alonso. Očekuje se da će više informacija biti poznato nakon pregleda koji su zakazani za četvrtak. Ukoliko ne bude dobio zeleno svetlo, za volanom bolida Meklarena naći će se 24-godišnji Belgijanac Sfotel Vandorne, koji je na svom debiju u Bahreinu zauzeo 10. poziciju.

Trka je zakazana za nedelju u 8 sati ujutru po našem vremenu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso: U istom bolidu dobijam svakoga!

 

140799-alonso.jpg

 

Pred VN Rusije, Fernando Alonso je rekao ono što verovatno misli većina ozbiljnih poznavalaca F1.

''Ako me stavite u isti bolid sa svima, uveren sam da pobeđujem. Ne znači da bih dobio svakog u kvalifikacijama, ne znači da bih dobio svakog po kiši, ne želim da kažem da sam najbolji vozač, ali generalno, mislim da bih bio prvi'', rekao je Alonso. Španac je dodao i da se nada da će revolucionarne promene pravila vratiti Meklaren i Hondu na puteve stare slave. ''Da, uebeđen sam u to. Zato sam i potpisao ugovor do kraja 2017'', jasan je Alonso.

 

Vandorn: Lepo što se čulo moje ime

Štofel Van Dorn je imao priliku da se prikaže celom svetu u Bahreinu i iskoristio ju je sasvim dobro. Belgijski vozač je zamenio Fernanda Alonsa u Meklarenu i uzeo bod, pa je sasvim logično da je bio zadovoljan. ''Zadovoljan sam osvojenim bodom i time što su svi drugi timovi mogli da vide moj potencijal. Moje ime se pročulo i to je veoma važno za nastavak moje karijere'', rekao je 24-godišnjak. Belgijanac je morao da prepusti mesto Fernandu Alonsu u Kini, ali očigledno, budućnost u F1 za njega je svetla.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Denis: McLaren će biti šampion posle Mercedesa

 

alonso%20i%20denis.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, prvi čovek Meklarena Ron Denis izjavio je da će britanski tim biti taj koji će prekinuti dominaciju Mercedesa u Formuli 1. Meklaren je prošle godine započeo novu eru sa Hondom i posle razočaravajuće sezone, od početka ovogodišnjeg šampionata je vidljiv pomak, ali ne onoliki koliki bi navijači legendarnog tima želeli. ''Iskreno verujem da će sledeći svetski šampion posle Mercedesa biti iz Meklarena. Stići ćemo do tog cilja pre drugih. Veliki je to izazov, ali apsolutno verujem u tehničku sposobnost u naše ljude i imam veliku veru u Hondu'', istakao je Denis. Od početka saradnje sa Hondom, najbolji rezultat Meklarenu je doneo Fernando Alonso, kada je zauzeo peto mesto na Veliko nagradi Mađarske prošle godine. Ove sezone, najbolji plasman britanskog tima je Alonsova šesta pozicija u Rusiji. Očigledno je da Meklaren poslednjih nedelja napreduje, a jedan od pokazatelja je i činjenica da je Alonso bio deseti u kvalifikacijama na poslednjoj trci – Velikoj nagradi Španije. Međutim, pred britanskim timom je veliki izazov da stigne Mercedes, pošto su Luis Hamilton i Niko Rozberg zauzeli najbolje dve pozicije u generalnom plasmanu u poslednje dve godine.

 

Denis, ipak, veruje da će uvođenje novih propisa sledeće godine doprineti povratku Meklarena u sam vrh. ''Novi propisi će izjednačiti stvari i to će nam da ti dovoljno vremena da uhvatimo korak sa Hondom i zato mislim da ćemo imati dobru šansu naredne sezone. Mislim da možemo da pobeđujemo. Ne želim da predvidim ishod šampionata, ali mislim da će izazov za sve biti skidanje Mercedesa sa trona i imam razlog zašto verujem da ćemo mi u tome uspeti pre ostalih'', naglasio je Denis. Prvi čovek Meklarena je takođe istakao da veruje da je Alonso i dalje najbolji vozač na svetu. ''Frustrirajuće je što ne možemo da mu damo najbolju kombinaciju bolida i motora. Sviđa mi se njegova zrelost u ovom trenutku, zna vrlo dobro šta je moguće. Govori lepe stvari o bolidu i to je zato što je veoma dobar'', rekao je Denis. Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja u nedelju Velikom nagradom Monaka, uz direktan prenos na Sport klubu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Honda: Niko nam nije tražio motore

 

mclaren-logo.jpg

 

Zvaničnici Honde objavili su da niko nije tražio njihove motore osim Meklarena. Verovalo se da će još neko tražiti usluge Honde. Podsetimo, ostale tri kompanije koje daju motore su snabdevači za bar tri tima. ''Niko nas još nije kontaktirao. Sa tehničke strane, bolje je kada imate više timova jer imate više mesta za probe i testiranje, ali trenutno nije tako. Moramo da sačekamo. Moramo da promenimo situaciju sa Meklarenom, pa da sačekamo'', rekao je Jusuke Hasegava, glavni u firmi za auto moto sport. Vest je potvrdio i Ron Denis, a on je dodao da ne pritiska nikog i da ljudi sami sebe pritiskaju u Meklarenu i Hondi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso: Sledeće godine idemo na titulu

 

152105-alonso.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Meklarena Fernando Alonso optimistično je izjavio da britanski tim želi da osvoji titulu naredne sezone, uprkos trenutnim problemima. Meklaren je prošle sezone započeo novu saradnju sa Hondom, a ni Alonso, ni Dženson Baton od tada nijednom nisu bili na podijumu, čak su često bili frustrirani zbog manjka snage i male pouzdanosti. Napredak između dve sezone je vidljiv, ali je legendarni tim daleko od Mercedesa, koji je praktično usamljen u vrhu. Međutim, Alonso naglašava da je ekipa iz Vokinga spremna da sledeće sezone okonča 16-godišnji post bez titule u konkurenciji konstruktora. ''Naravno, želimo da se nešto promeni'', rekao je Alonso, ''Sledeće godine idemo na titulu. Možda to zvuči čudno zbog trenutne situacije, ali to je cilj. To je proces sazrevanja i čekanja boljih vremena''.

 

Alonsu je u poslednje dve godine najbolji plasman peto mesto, ali veruje da će stvari moći brzo da se preokrenu. ''Prošla godina je bila veoma teška i bolna jer smo imali probleme na stazama koji su mogli da budu rešeni tokom testiranja. Ove godine vidimo napredak, možda smo tim koji je najviše napredovao u poslednjih 12 meseci. Problem je što se na ostalim motorima radilo 36 meseci i nije lako napraviti prednost polovinu vremena. Postigli smo pouzdanost, nedostaju nam rezultati, ali će oni doći sledeće godine. Siguran sam da će doći trenutak kada ćemo biti najbolji od svih'', naglasio je Alonso. Dvostruki svetski šampion ima ugovor sa Meklarenom do kraja naredne godine, ali priznaje da mu se Formula 1 sve manje sviđa. Naredne sezone će tehnički propisi dovesti do velikih promena, ali 34-godišnji Španac ističe da ako ne dođe do drastičnih promena, neće oklevati i napustiće sport.

''Ako vidim da Formula 1 nastavlja u drugačijem pravcu od onog koji sam voleo u prošlosti, razmisliću o alternativama. Da biste bili konkurentni, morate da uživate dok vozite. Nikada ne idemo do samih granica, ne možemo da napadamo kada želimo jer nam pneumatici to ne dozvoljavaju. Ako jurite previše, gubite prijanjanje. Ako istrošite motore, drugi parametri se pomeranju. Da biste bili brzi u današnjoj Formuli 1, ne smete da napadate, to je tajna. Sledeća godina će dovesti do mnogih promena, a nadam se da će vozač postavi važan faktor'', istakao je Alonso.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Mađarske predstojećeg vikenda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso: Titulu mogu osvojiti sa Mercedesom ili McLarenom

 

152903-alonso.jpg

 

Fernando kaže da mora da vozi za McLaren ili Mercedes, ako želi da osvoji svoju treću titulu svetskog prvaka. Nakon pet sezona sa Ferrarijem, ekipu je napustio krajem 2014., a imao je mogućnost ostanka u Maranelu do kraja 2016. Za tu situaciju, Alonso kaže: ''Bio sam u pravu. Bio sam u pravu jer sam osećao da je to ispravna odluka, da tada napustim Ferrari. Imao sam još dve godine ugovora, ali sam osećao da treba da idem. Bez obzira na rezultate koje su postigli u 2015. i 2016., ili one koje će postići u budućnosti, ja imam taj fantastičan osećaj kad pomislim na moje vreme provedeno tamo, i želeo sam da završim sa takvim osećajem moj boravak u Italiji. Svake godine je pomalo više stresa, jer ne pobeđujete, a čini vam se da je to vaša krivica. Međutim, sa Ferrarijem ne želim nikakve probleme, jer ću taj tim uvek nositi u svom srcu. U smislu vožnje i konkurentnosti, mogu reći da, ako želim treću titulu, onda moram da vozim za McLaren ili Mercedes. To je moje mišljenje i takav osećaj imam.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baton uzima godinu dana pauze, da li će kao Hakinen?

 

130706-baton.jpg

 

Šampion sveta iz 2009. godine Dženson Baton najavio je da uzima godinu dana pauze i da će za to vreme biti ambasador Meklarena. Međutim, Baton je sa britanskim timom potpisao dvogodišnji ugovor, po kojem bi mogao da se vrati u Formulu 1 2018. godine. Britanca će u Meklarenu zameniti Stofel Vandorne, koji je u Formuli 1 debitovao na ovogodišnjoj Velikoj nagradi Bahreina, na kojoj je zauzeo deseto mesto. Vandorne je tada vozio umesto povređenog Fernanda Alonsa, koji će mu biti timski kolega sledeće godine. Prvi čovek Meklarena Ron Denis rekao je da je takva odluka doneta da bi se omogućilo Batonu da uzme godinu dana pauze i da ne vidi zašto se ne bi vratio u šampionat. Baton je drugi vozač koji je u poslednja tri dana objavio da naredne sezone neće biti u Formuli 1, pošto je povlačenje potvrdio Felipe Masa. Britanac je trenutno, uz Kimija Raikonena, najiskusniji vozač u šampionatu, pošto je još od 2000. godine u Formuli 1. Najuspešnija sezona bila mu je 2009. godine, kada je kao vozač Brona osvojio svoju jedinu titulu šampiona. Ostvario je ukupno 15 pobeda, upisao je 50 podijuma i osam pol pozicija, a uz Meklaren, branio je boje Vilijamsa, Benetona, BAR Honde, Honde i Brona, a u britanskom timu je od 2010. godine. 

Zanimljivo je da Baton nije prvi vozač Meklarena koji je uzeo godinu dana pauze i najavio povratak, pošto je isti slučaj bio i sa Mikom Hakinenom. Dvostruki svetski šampion je isto najavio na kraju 2001. godine, ali se potom nije vratio u šampionat.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso se u finišu sezone nada borbi sa Ferrarijem

 

Image result for alonso mclaren pictures

 

Španac veruje da sa McLarenom može da trke završava među prvih pet vozača. Fernando Alonso je trku za VN Italije završio na 14. mestu, gde je pritom imao i krug zaostatka za vodećim Rosbergom ali je u finišu uspeo da postavi najbrže vreme. ''Generalno, nemamo trkački tempo, pa zbog toga nismo mogli da se nađemo u poenima. To smo znali i pre trke, sada je to sve formalno. Posle VN Singapura nadamo se da možemo redovno da uzimamo poene, a na stazama kao što su u Abu Dabiju i Ostinu možda možemo da trke završimo u prvih pet, pa čak i da se borimo sa Ferrarijem, što znači da dobra vremena tak dolaze'', kazao je Alonso.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meklaren želi da se otarasi Denisa

 

denis.jpg

 

Kako piše Sport klub, mesto prvog čoveka Meklarena moglo bi da bude upražnjeno uskoro, pošto ostali deoničari žele da Ron Denis napusti to funkciju. Kao potencijalnib naslednici Denisa pominju se Ros Bron, Džastin King i Martin Vitmarš. BBC prenosi da insajderske informaciju ukazuju da će Denis posle 35 godina na čelu napustiti Meklaren, iako on to negira, ali da britanska kompanija tek treba da odluči ko će ga zameniti. Potencijalne zamene se znaju, a to su Bron, bivši šef Mercedesa, King, britanski biznismen i nekadašnji prvi čovek lanca supermarketa Sejnsburis, i Vitmarš, koji je do pre dve godine vodio britanski tim, pre nego što ga je Denis otpustio. Međutim, ostaje da se vidi da li će neko od njih trojice zaista dobiti posao, pošto će zbog primamljivosti pozicije sigurno biti još nekoliko kandiata. King ovog vikenda prisustvuje Velikoj nagradi Sjedinjenih Država, ali je na pitanje za komentar rekao da Denisovo mesto nije upražnjeno. Denisov ugovor sa Meklarenom navodno ističe na kraju godine. Pod njegovim vođstvom od 1981. godine, Meklaren je postao jedan od najuspešnijih timova u Formuli 1 i jedan od vodećih proizvođača sportskih automobila na svetu.

 

Već neko vreme, Denis nema dobar odnos sa drugim deoničarima, posebno sa Mansurom Ojehom, koji takođe poseduje 25 odsto deonica. Preostalih 50 odsto se nalazi u posedu kraljevske porodice Bahreina kroz njihov Mumtalakat investicioni fond. Denis je poslednjih godina pokušavao da otkupi dovoljan deo deonica da bi mogao da preuzme kontrolu nad Meklarenom, ali to nije uspevao. Zbog te situacije, već godinama se spekuliše o njegovoj poziciji, ali je do sada uvek ostajao na čelu britanske kompanije. Mediji, međutim, prenose da su Ojeh i bahreinska kraljevska porodica odlučili da preuzmu kontrolu i nađu zamenu za Denisa, ali da li će i to učiniti znaće se do kraja godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...