Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Peugeot i Sebastien Loeb na Pikes Peaku

Recommended Posts

pikes%20peak%20peugeot.jpg

 

Apsolutni rekorder po verovatno svemu u čemu se može biti rekorder u svetu relija, Sebastien Loeb, udružiće snage sa drugom polovinom grupacije PSA Peugeot Citroen pa će u posebno pripremljenom 208 učestvovati u slavnoj brdskoj trci Pikes Peak. Za junski nastup Peugeot će pripremiti posebnu verziju modela 208 sa posebnim naglaskom na izuzetnu snagu i shodno tome odgovarajući aerodinamički paket.
Peugeot je na stazi slavnog Pikes Peaka pobedio dva puta i to modelima 205 T16 i 405 T16 Pikes Peak. Potonjim je upravljao jednako slavni Ari Vatanen, a nastup je ovekovečen u jednom od najupečatljivijih filmova o automobilizmu ''Climb Dance''. Staza Pikes Peak se sastoji od 156 krivina i duga je 20 kilometara - start je na 2800, cilj na 4300 metara nadmorske visine, a reč je o jednom od najtežih takmičnja na svetu.

preuzeto sa - Auto Blog

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Povratak na vrh

 

Peugeot%20901.jpg
 

Nakon pune 24 godine odsustva, francuski proizvođač Peugeot ponovo se vraća na ''trku ka oblacima'', odnosno Pikes Peak International Hill Climb, koji se tradicionalno, svake godine u junu održava u američkoj državi Kolorado.

 

Peugeot%209011.jpg
 

Iako na trkama izdržljivosti Le Mans serije više nismo u prilici da slušamo karakteristični zvuk Peugeotovog dizel motora koji pogoni prototipove 908 u LMP1 klasi, niti imamo priliku da gledamo naslednika legendarne 206-ice kako driftuje kroz krivine u Svetskom reli šampionatu, za nas, ljubitelje brzine, ipak nije sve tako crno kada je francuski „lav“ u pitanju! Naime, pre par dana, svi smo ostalo pomalo zatečeni izjavom Peugeota da je odlučeno da se ove godine pojave na prestižnom takmičenju Pikes Peak International Hill Climb, koje se održava u Koloradu, 30. juna, i to sa novim modelom – 208 T16!

Ono što je automobilski svet još više šokiralo jeste informacija ko će se naći za upravljačem ovog ''malog monstruma'' – niko drugi do aktuelni devetostruki šampion sveta u reliju, Sebastien Loeb! Zapravo, za ovaj poduhvat, oformljena je prava mala francuska armada, koju pored Peugeota i pomenutog Loeba, koji je za ovu priliku„pozajmljen“ od Citroena, čine Total – snabdevač ulja i goriva, kao i Michelin, koji, pogađate, ''donosi'' pneumatike. Uz to, marketinšku podršku pružiće i svemoćni Red Bull, kao aktuelni sponzor Sebastiena Loeba, ali i donedavni ''generalni pokrovitelj'' Citroenovog WRC tima.

 

Odluka jeste pomalo iznenađujuća, ali više gledano iz finansijskog aspekta, budući da Peugeotu baš i ''ne cvetaju ruže'' u poslednje vreme, zbog čega je i napustio gotovo sva prvorazredna sportska takmičenja. Bolji poznavaoci automobilskog sporta svakako će se rado prisetiti veze Peugeot-Pikes Peak, koja datira još od ’80-ih godina prošlog veka. Odličan nastup tada gotovo svemoćnog Peugeota 205 T16, s kojim je Ari Vatanen nastupio 1987. godine, nakon ukidanja Grupe B, najverovatnije bi doneo i prvu pobedu na ovoj brdskoj trci za Francuze, da se za trku nije prijavio i nenadmašni Walter Rohrl u Audijevom monstrumu Sport Quattro S1. No, već sledeće godine, bogatiji za prošlogodišnje iskustvo, Francuzi dovoze novog ''izazivača'' – model 405 T16, sa kojim Vatanen osvaja prvo mesto i usput ruši rekord staze, postavljen od strane Rohrla 1987.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Peugeot 208 T16 za Pikes Peak

 

peugeot%20pikes%20peak%2011.jpg
 

Peugeot Sport i Sebastien Loeb će u junu nastupati na brdskoj trci Pikes Peak, a za tu priliku francuska marka je pripremila posebno vozilo. U Peugeotu tvrde da je reč o modelu 208, ali kako to već biva kod ovakvih automobila, veze između vaše drumske 208-ice i ovog radikalnog trkačkog automobila najbolje se mogu opisati kao simbolične. 208-ica T16 Pikes Peak naime ima V6 Biturbo motor sa 850KS.

 

peugeot%20208%20pp%201.jpg
 

Loeb je ove sezone već isprobao svoje znanje i veštine u automobilu znatno bržem i snažnijem od WRC mašina na koje je navikao, ali Pikes Peak 208-ica će čak i McLarenov GT3 staviti u drugi plan.

 

Peugeot%20208%20T16%20Pikes%20Peak.jpg
 

Peugeot je na stazi slavnog Pikes Peaka pobedio dva puta i to modelima 205 T16 i 405 T16 Pikes Peak. Potonjim je upravljao jednako slavni Ari Vatanen, a nastup je ovekovečen u jednom od najupečatljivijih filmova o automobilizmu ''Climb Dance''. Staza Pikes Peak se sastoji od 156 krivina i duga je 20 kilometara - start je na 2800, cilj na 4300 metara nadmorske visine, a reč je o jednom od najtežih takmičenja na svetu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Peugeot otkrio boje Loebovog Pikes Peak monstruma

 

peugeot%20208%20t16.jpg

 

Sledećeg meseca devetostruki šampion sveta u reliju, Sebastien Loeb, oprobaće se na jednom od najpoznatijih automobilističkih borilišta, brdskoj trci Pikes Peak. Za tu priliku Peugeot je pripremio itekako upečatljivu mašinu. Nosi naziv 208 T16 pikes Peak i u stvari je radikalna trkačka mašina sa kojom Loeb može da juriša i na ukupnu pobedu. Automobil razvija 875KS i ima isto toliko kilograma.

Juče je Peugeot Sport predstavio i konačan izgled automobila - dosadašnju neupadljivu mat crnu boju zamenile su nešto upečatljivije linije, nalepnice sponzora i boje koje iz sećanja prizivaju drugi Peugeotov Pikes Peak automobil - 405 T16, za čijim je upravljačem Ari Vatanen oborio rekord staze. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sebastien Loeb razvalio rekord na Pikes Peaku

 

loeb%20pikes%20peak%202013.jpg

 

Pretpostavljalo se da bi Sebastien Loeb mogao sasvim sigurno da ponovi, ali i obori dosadašnji rekord od 9 minuta i 46 sekundi, ali treninzi su najavljivali da će Francuz sa svojim Peugeotom 208 T16 na ovogodišnjem Pikes Peaku učiniti mnogo više od toga. Sa vremenom od 8 minuta, 13 sekundi i 878 hiljaditinki, Loeb je novi vladar Pikes Peaka. Koliko je Peugeotov i Loebov uspeh veliki potvrđuje vreme dosadašnjeg rekordera i Loebovog glavnog konkurenta, Rhysa Millena, koji je debelo popravio svoje prethodno vreme, upisavši 9 minuta i 2 sekunde, ali u poređenju sa Loebovim pohodom taj rezultat je pao u drugi plan.

Na cilju, Loeb je pobedu posvetio Peugeotu i svima koji su predano radili na ostvarenju cilja. "Bio je to dug i naporan put, i sada osećam veliko olakšanje što sam uspeo da dođem do cilja i privedem projekat kraju. Veliko mi je zadovoljstvo Peugeotu pružiti ovu pobedu''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Peugeot 208 T16 najbrži i na Goodwoodu
 
peugeot%20208%20t16%20gw.jpg
 
Očigledno je da su u Peugeotu, kreacijom modela 208 T16 Pikes Peak, stvorili pravog ''monstruma'', koji ne samo što je ''uništio'' rekord u Koloradu, već je bio najbrži i na tradicionalnom Goodwood Festival of Speed u Velikoj Britaniji. Ovaj put, nije bilo fantastičnog Sebastiena Loeba za upravljačem, već je titulu najbržeg uzeo Peugeotov test vozač Gregory Guilvert, koji je relativno kratku stazu na Goodwoodu, odvezao za 45.86 sekundi, što je za samo 4 sekunde sporije od vremena koje je 1999. godine postavio Nick Heidfeld u bolidu Formule 1.
 
Podsećanja radi, 208 T16 poseduje centralno pozicioniran V6 biturbo agregat, koji oslobađa fantastičnih 875 KS. Budući da je ovaj koncept težak svega 875 kg, to mu omogućava odličan odnos snaga/masa, od 1 KS po kilogramu, što je dvostruko bolje od, recimo, Bugatti Veyrona. U praksi, to znači da 208 T16 Pikes Peak do 100 km/h stiže za svega 1.8 sekundi, 200 km/h ''hvata'' za tri sekunde više, dok je maksimalna brzina od 240 km/h (ograničena odabranim finalnim prenosom) ostvariva već nakon 7 sekundi!
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Peugeot 208 T16 Pikes Peak je ''rally automobil godine''

 

peugeot%20208%20t16.jpg

 

Verovatno vođeni logikom da sve što nije kružna trka spada u reli, članovi žirija poznate nagrade koju svake godine dodeljuje britanski magazin Autosport, automobilu za brdske trke su dodelili titulu ''Reli automobila godine''. U izboru nagrada delom učestvuju i čitaoci magazina svojim glasovima. Peugeot 208 T16 Pikes Peak se tako okitio titulom koja mu, po našem skromnom mišljenju, nikako ne pripada, jer niti je reč o reli automobilu niti su njegove pobede na bilo koji način povezane sa relijem. Da li smo rekli pobede, oprostite, pobeda. Da, 208-icu je vozio devetorostruki reli šampion Sebastien Loeb i da, ono što je Loeb napravio na Pikes Peaku predstavlja zaista neverovatan uspeh, ali sve to nema nikakve veze sa relijem.

 

Reli automobil godine je lako mogao da bude bilo koji od tri aktuelna WRC automobila, koji se takmiče u svetskom šampionatu. Da li je to mogao da bude Volkswagen Polo R WRC? Ili Ford Fiesta R5, kao predvodnik nove klase? Činjenica je da su 208-ici mogli dodeliti titulu ''Takmičarskog automobila godine'', ali ta titula je gotovo rezervisana za Red Bullovo čudo nad čudima, F1 bolid kome se ni ove godine nijedan drugi tim u Formuli 1 nije uspeo približiti.

Peugeot 208 T16 Pikes Peak je fascinantan automobil, bilo bi sjajno da su reli brzinci puni takvih automobila, a ne džepnih raketa kao što su aktuelne WRC mašine, ali to nije reli automobil.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije reli automobil po danasnjim standardima,ali itekako jeste reli automobil po standardima 80-ih godina i 'zli blizanac-mesavina' Peugeota 205 T16 i 405 T16,samo jos 'malo' apgrejdovan u odnosu na svoje pretke.A Pikes Peak jeste reli i to jedan od najzahtevnijih na svetu,a Loeb velikan i velemajstor kakav je nekad bio i Ari Vatanen.Svaka cast Peugeotu i Sebu,velikani.

Edited by neo abarth

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jacques Villeneuve testirao Peugeot 208 na Lydden Hillu

 

109853-vilnev.jpg

 

Pre nekoliko dana saznali smo da će bivši svetski prvak u Formuli 1, Jacques Villeneuve (Žak Vilnev), ove sezone učestvovati u bivšem evropskom, a sada svetskom rallycross šampionatu. Atraktivne staze i automobili, kao i vrhunski vozači su tom šampionatu prošle godine privukli velik broj navijača, a dolazak Villeneuvea samo dodatno podiže zanimljivost automobiliske serije poznate kao World RX. Villeneuve je ovih dana odradio testiranje Peugeota 208, pripremljenog u radionicama Albatec Racinga. Osim za upoznavanje automobila Villeneuve je testiranje iskoristio i za upoznavanje jedne od staza na kojima će nastupati u sezoni. Britanski Lydden Hill je klasična rallycross staza sa mešovitom podlogom.

 

''Bilo je sjajno testirati na Lydden Hillu, staza je brza i zabavna. Ništa manje važna nije činjenica da je to jedna od staza iz kalendara, a posebno sam zadovoljan jer smo imali priliku da automobil isprobamo u pravom rallycross okruženju sa mešovitom podlogom. Do sada sam znao da na asfaltu neću imati problema, na toj podlozi za mene više-manje nema nepoznanica, pa je bilo dobro upoznati makadam i ponašanje automobila na toj podlozi. Zadovoljan sam saradnjom sa inženjerima u timu, atmosfera je sjajna i jedva čekamo početak sezone'', rekao je Villeneuve. Testiranje je, kako prenose mediji, donekle omeo kvar na servo upravljaču, ali uprkos tome Villeneuve je odradio solidan broj krugova u sklopu priprema za početak World RX sezone.

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Monstrum ponovo u rukama asa: Sebastien Loeb ''dobio'' Peugeot 208T16 Pikes Peak

 

167499-peugeot%20208%201.jpg

 

Peugeot je ovih dana ''ustupio'' svoj fantastični prototip 208T16 Pikes Peak legendarnom Sebastien Loebu i njegovom trkačkom timu, kako bi ponovo nastupali na brdskim trkama sa ovim ''monstrumom'' od gotovo 900 konja!

Ako ste ljubitelj trka, a naročito ekstremnih, brdskih, onda vam je svakako jako dobro poznata Pikes Peak International Hill Climb, koji se tradicionalno, svake godine održava krajem juna u američkoj državi Kolorado.

 

167498-peugeot%20208%2011.jpg

 

Pre par godina, tačnije 2013. pobednik je bio i legendarni Sebastien Loeb, koji je samo za tu priliku, nastupio sa specijalnim Peugeotom 208T16 Pikes Peak i postavio apsolutni rekord od 8:13,878 koji važi i dan-danas! Ono što je najvažnije jeste da je Peugeot odlučio da ovog ''monstruma'' od gotovo 900 konja, ustupi Loebu i njegovom Sebastien Loeb Racing timu, koji će krajem leta, tačnije 9. i 10. septembra, sa ovim automobilom učestvovati na francuskoj brdskoj trci Turckheim-Trois Epis Hill Climb. Podsetimo, Peugeot 208T16 jeste unikatni prototip namenjen brdskim trkama kojeg pokreće benzinski V6 twin-turbo motor od 875 konjskih snaga. Snaga se na podlogu prenosi putem pogona na sva četiri točka, a sprint do 100 km/h u vozilu teškom svega 875 kilograma, traje neverovatnih 1.8 sekundi!

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sebastien Loeb i njegov Peugeot 208 T16 ponovo na stazi

 

peugeot-208-t16.jpg

 

Sebastien Loeb i njegov Peugeot 208 T16, iako su predali ''krunu'' kralja uspona Pikes Peak, i dalje sa vremena na vreme dominiraju stazama. Naravno, ovaj Peugeot 208 je i dalje jedna od najimpresivnijih mašina na četiri točka. Nakon što je vozeći ovaj Peugeot 208 T16 postavio rekord na čuvenom usponu Pikes Peak, Sebastien Loeb je kupio taj automobil. On je mogao da ga penzioniše i zaključa u garažu. Međutim, umesto toga, devetostruki svetski reli šampion i dalje vozi ovaj model na različitim trkama. Jedna od njih je bila i uspon na stazi u Francuskoj.

 

Ovaj legendarni Peugeot poseduje bi-turbo V6 agregat koji razvija 875 konjskih snaga! Pored toga, automobil je težak svega 875 kilograma. To znači da je odnos snage i težine jedna konjska snaga po jednom kilogramu! Sva ova snaga se šalje svim točkovima preko sekvencijalnoh menjača. Kao što pretpostavljate, performanse su i više nego izvanredne. Naime, 2013. godine, kada je predstavljen Peugeot 208 T16, rečeno je da on iz mesta do stotke ubrzava za 1.8 sekundi! Iz mesta do 200 km/h stiže za 4.8 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 240 km/h. Šest godina kasnije, ovaj model i dalje ''žari i pali'' trkačkim stazama, kao što možete videti u video snimku ispod.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...