Jump to content
FAS Goran
db289

Fiat Grande Punto - signalizacija otvorenog gepeka/problem otvaranja gepeka

Recommended Posts

Pa kroz snop idu i žice trećeg štopa kao i crevo prskalice zadnje šoferke. Pošto je kod mene crevo bilo napuklo, kupio sam novo crevo i zamenio skroz do zadnje oplate gde sam ga nastavio na staro. Ja sam kao i Zvezda sve žice izmenjao, tačnije - isekao sam nekih pola metra celog snopa i u petim vratima ih nastavljao muško-ženskim buksnama, dok sam u kabini iza zadnje oplate nastavljao luster-klemama. Nisi trebao da lemiš pošto takav spoj nije baš otporan na istezanje i savijanje, zato sam ja stavljao električarske čelične kleme. Njih kada staviš, malo dotegneš kada ih spojiš, pa preko termo-bužir.  Očekujem da izdrže bar 20-ak godina... :lol:

Edited by beli82

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mili nisi trebao lemiti! Lem dodatno očvrsne žicu po 5mm sa svake strane tako da to neće biti dugog veka. Tako sam daaavno rođaku bio napravio na vratima i držalo je par meseci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihhhhh. E jbg.. A koliko izdrzi nek izdrzi pa ću posle onda tako sa menjanjem žica mada sam ja baš nesto ubeđen da će ovaj moj minuli rad trajati malo duže.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokrecem temu da bih pomogao svima koji imaju sledece probleme
- Ne radi mi svetlo u gepeku
- Pali mi se alarm sam od sebe
- Brava mi se ne otkljucava na dugme ili kljuc

--------------------------

Moji problemi su poceli kada sam u toku voznje primerio na sekund da se javlja "hatchback door open" i brzo nestane. Nisam dugo obracao paznju na to jer sam mislio da je neka softverska greska.

Zasto mi nije radilo svetlo u gepeku? 
- Zato sto se pokvario mikroprekidac brave i davao je konstantno signal da su vrata zatvorena. 
Naravno treba proveriti i sijalicu ali eto da znate mozda je i do brave
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   
Zasto mi se palio alarm sam od sebe u 2 ujutru?
Alarm je povezan sa centralnim kompjuterom i svaki put kad se neka vrata "otvore" a aktiviran je alarm on vrišti. Naravno nista nije bilo otvarano nego je mikroprekidac (koji je pokvaren) nekad sam od sebe na pola sekunde davao signal da je otvoren i to je palilo alarm

Resenje: Ako ste sigurni da vam je dobro povezan alarm proverite brave. Desava se da mikroprekidac crkne. Savet koji sam ja dobija je  da naprskam contac cleanr-om brave i onda wd40 da ih podmaze naulji izbije prljavstinu itd. Mozda bi i to pomoglo ali u mom slucaju je crkao mikroprekdac gepeka.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   
Zasto mi se brava ne otkljucava na dugme ili kljuc?
Resenje: Verovatno je crkla brava ili je instalacija korodirala.

Kako prići bravi gepeka? 
Jako detaljno i jasno je objasnjeno na sledecem snimku: 

 

Da li moze da se popravi brava gepeka? 

Ne moze. Kratko i jasno. Ustedecu vam mnogo vremena i zivaca tom informacijom. Prosto je mnogo lakse i jeftinije (20e) kupiti drugu na autootpadu nego popraviti staru. Stara se drzi na dva srafa i lako cete je zameniti.

Ja sam novom bravom resio problem paljenja alarma, svetla u gepeku i otvaranja. Nadam se da ce ovaj tekst ikom pomoci ko ima iste simptome.

 

Edited by Ivan
Spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@GazdaBlagoje

Nepotrebno otvorena tema spojena je sa postojecom. Svakako hvala za sugestije ;) .

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze da se zameni mikro taster u bravi gepeka ko ima iskustva u elektronici. Privatno sam serviser elektronike tacnije imam servis televizora, telefona, tableta i ostalih elektronskih uređaja. Ja sam na mom grande punto evo stavio nov mikro taster i ako je samo taster u pitanju bolje ga je zameniti nego kupiti polovnu bravu na otpadu na kojoj je taster u ko zna kakvom stanju i moze ponovo crkne. Treba rastaviti pazljivo bravu tj. skinuti plasticni poklopac i ukloniti elektro motor koji otvara gepek. Skinuti stampanu plocu i zameniti taster sa slike. Mikro taster mozete kupiti u prodavnici elektronike Kelco gde sam ga i ja kupio. Ovo je slika kako izgleda mikro taster.

 

IMG_20210319_210533.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima, 

Trebam savet -informaciju gde da kupim naručim  bravu za  gepek ( 3 vrata) za Grande Punto 1,3 JTD (2008) ,

DA li zamena brave podrazumeva i novu korekciju centralne brave , zaključavanje s daljincem ?

Gde da poručim novu bravu ? 

 

Hvala na odgovorima unapred 

Oliver

oprvulovic@ gmail.com

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, endorfin13 said:

DA li zamena brave podrazumeva i novu korekciju centralne brave , zaključavanje s daljincem ?

Gde da poručim novu bravu ? 

Nema nikakve "korekcije", zadnja brava je najobicniji mikroprekidac povezan na mehaniku.

Sta je tacno problem? Estetske prirode na prekidacu (izbledeo logo ili spala plastika) ili funkcionalni (mikroprekidac ili problem u linijama)? Ili bas sama brava koja zakljucava gepek?

Pitam te zbog potencijalnog resenja problema. Ako je u pitanju prekidac - evo imas ovde malo na tu temu, kada sam sredjivao znak kod sebe ili drugara:

On 4/23/2022 at 7:57 PM, Ivan said:

SZR "Mikroprekidac" radi punom parom - ako jos nekome treba, javljate se dok sam u pogonu i dokon na odmoru :D .

Sredjen jos jedan, zezao je sam mikroprekidac (crna "kutijica" u dnu slike) i naravno novi zamenski amblem jer je stari podlupio.

Evo ga rasturen na sastavne delove :) , mozda nekome fotka bude od koristi :

 

IMG_20220423_135449_resized_20220423_071938545.thumb.jpg.ad72f185120d6ce70344a36e21a3a071.jpg

To je ova tema:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/76043-fiat-bravo-uputstvo-za-zamenu-zadnjeg-znakaprekidača-za-gepek/&do=findComment&comment=1645750

 

Za probleme oko funkcionalnosti - ove teme (pa cemo spojiti kada se vec izjasnis :)):

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/58583-grande-punto-signalizacija-otvorenog-gepekaproblem-otvaranja-gepeka/page/2/

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/78241-fiat-grande-punto-ne-mogu-da-otvorim-gepek-vrata/

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/55846-grande-punto-taster-za-otvaranje-petih-vrata/

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala , na odgovorima KaskaBgd  i Ivanu  

u potpunosti sam zadovoljan odgovorima i rešavaju problem 

 

Ivane kakop do novog amblema FIAT ?  reparacija starog ili se može negde kupiti nabaviti nov ?

 

Bravu ću novu poručiti , jer je oštećena pukla prastika i zaribala ...moram da "treskam " da zatvaram zalupim gepek , a centralno zaključavanje radi samo me  iskrzan bled amblem malo nervira  ( a prednji je nov ) 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne radi mi svetlo u gepeku. Ispitao sam konektor, dolazi mi stalna struja, mase nema. Otvaranje gepeka radi, svetlo u kabini radi, signalizacija otvorenog gepeka radi. Da li je i to vezano za prekidač u bravi ili se svetlo gepeka pali na drugi način ?

da li je instalacija ista za GP i Evo, da pogledam u Elearn?

Edited by stex_pb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isti slucaj i kod mene, kako sam procitao negde problem je u bravici gepeka, a zanimljivo kad stavim neku led sijalicu hoce da radi ali ne svaka i ne uvek a obicna ubodna sijalica uopste nece.

Share this post


Link to post
Share on other sites

LED sijalica verovatno radi jer se kod mene pojavljuje neki LAŽNI napon od 10V koji očigledno može da pokrene LED ali ne i žarulju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

image.thumb.png.92a04a23f9a23a4002fe302efb9b3322.png

 

 

Izvukao sam je.  Po šemi kabl od sijalice ide do brave u gepeku. G040 je sijalica. Pin 1 ide na motor za otvaranje vrata, Pin 2 ide M001 Body Comp.


Za početak proveriti žicu između sijalice i motora gepeka - pin 1.  Nadam se da je ista i za GP i EVO.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, stex_pb said:

Ispitao sam konektor, dolazi mi stalna struja, mase nema. Otvaranje gepeka radi, svetlo u kabini radi, signalizacija otvorenog gepeka radi. Da li je i to vezano za prekidač u bravi ili se svetlo gepeka pali na drugi način ?

Obe stvari su vezane za bravu, ali po odvojenim linijama.

Sto se tice osvetljenja gepeka, signal se okida masom sa brave. Posto kazes da napon imas, onda je u toj liniji mase problem. Moze da bude do same brave, a znate i da Grande/Mito imaju "bagljavo" izvedene instalacije kroz zadnja vrata (i kvalitetom i izvedbom). Tako da treba proveriti da i tu nije problem (generalno), mada vise mirise na bravu.

Druga linija sa brave salje signal ka Body Compu (signalizacija otvorenih vrata, itd.).

Probajte da dobro naprskate sa nekim kontakt sprejom ili silikonom i da razradite, za prvu pomoc. Ako ne uspe, ne gine rasturanje i sredjivanje po PS. Licno pred svaku zimu sve brave (kvake, klizace prozora, kedere) namazem silikon sprejom, razradim i nikada ni sa jednim autom nisam imao problema ni ispod -20C.

9 hours ago, endorfin13 said:

Ivane kakop do novog amblema FIAT ?  reparacija starog ili se može negde kupiti nabaviti nov ?

Zavisi sta je osteceno... Najpovoljnije je da repariras svoj znak, tako sto kupis zamenski bedz istog precnika, izvadis srce i prebacis na svoj. Treba samo izabrati dobru kopiju, pisao sam da je solidne prodavao decko na NBG za 900 kinti. Svakako su daleko bolje odradjeni od onih nesrecnih fabrickih. Takodje mozes da sredis i mikroprekidac za par desetina dindzi. Sledeca varijanta je kompletan zamenski prekidac za oko 30 EUR, koliko su i polovni (estetski losi) iz originala. Ili nov original kod ovlascenih za 70 EUR.

Ostavio sam ti i u prethodnom detaljnom postu link, evo jos jednom kako sam sredjivao kod sebe i drugara, kao i iz cega se taj prekidac sastoji:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/76043-fiat-bravo-uputstvo-za-zamenu-zadnjeg-znakaprekidača-za-gepek/&do=findComment&comment=1645640

 

IMG_20220423_135449_resized_20220423_071938545.jpg.7fedeffb0e27e2d4527ef40a9808310c.thumb.jpg.3956225965368039963233fa5b796249.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas rasturen gepek, utvrdio sam da brava ne spaja masu između 1-3 pinova. Sutra ću pokušati da je rasturim i sredim pošteno. Jako je pristupačno sve. Najteze je zapravo skinuti poklopac gepeka a ne slomiti žabice

Share this post


Link to post
Share on other sites
54 minutes ago, stex_pb said:

utvrdio sam da brava ne spaja masu između 1-3 pinova

On 2/9/2023 at 5:22 PM, Ivan said:

Sto se tice osvetljenja gepeka, signal se okida masom sa brave. Posto kazes da napon imas, onda je u toj liniji mase problem. 

vise mirise na bravu.

:) 

55 minutes ago, stex_pb said:

Najteze je zapravo skinuti poklopac gepeka a ne slomiti žabice

Trebao si da se strpis kada bude toplije, pokidaces zabice, a jos gore njihove drzace na ovom mrazu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@OMPSređeno. Največi problem su plastične žabice.... Da bi se otvorila brava potrebno je otvoriti čak 10 žabica u bravi. Ja sam koristio 4 ruke i 4 šrafcigera i ponovo je jedna stradala.

 

 

Ovako izgleda otvorena brava, motorčić sam izvadio pre slikanja, samo se povuče i razdvoji. Nije lemljen.

175301307_MicrosoftTeams-image(340).thumb.png.88938c771d8226f7d74bb8a74f89f699.png

 

Pločicu sa tasterom sam izvadio i očistio kontakt sprejom i proradilo je. Ovo je standardni mikroprekidač-taster, kao za kompjuterski miš, lako nabavljivo. Ja ga sad nisam menjao. http://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=12999

175009253_MicrosoftTeams-image(341).thumb.png.d6a7dd4e445332e3249ec2545e73f97d.png

 

Kontakti su bili korodirali, pa sam ih očistio i dodatno nakalaiosao. 

 

Kao što sam pomenuo, najveći problem ove intervencije su žabice. Na poklopcu gepeka su pukle dve( jedna ranije bila slomljena). Takođe pukla je i plastika same sijalice samo što sam je povukao noktom, bez ikakve pretrerane sile... Nokat 1-plastika 0. 

@Ivankrcaju i po toplom, nije neko opravdanje :D Imam punu kesu rezervnih negde pa ću srediti

Share this post


Link to post
Share on other sites

A evo kako izgleda nova žabica na sijalici. Spajalica zavarena pet-G filamentom. Drzi boljr nego fabrička :p

IMG_20230213_155611.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...