Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Alfa Romeo Giulietta SZ / 1955. Alfa Romeo Giulietta Sprint

Recommended Posts

Alfa Romeo Giulietta SZ koji je 35 godina proveo u podrumu prodat za 567.000 evra

 

alfa-romeo sz 111.jpg

 

U novembru prošle godine je u jednom podrumu u Torinu pronađen Alfa Romeo Giulietta SZ iz 1962. godine u ''Blu Chiaro Metallizato'' boji, kada je objavljeno da je tamo bio punih 35 godina.

 

alfa-romeo sz 1.jpg

 

Tamo ga je smestio izvesni auto-mehaničar koji je u međuvremenu preminuo i koji nije ostavio testament. Automobil je iz podruma izvučen uz pomoć specijalne dizalice, a pre nekoliko dana je na aukciji prodat za 567.000 evra.

 

alfa-romeo-giulietta sz 11.jpg

 

Visoka cena za ovaj primerak automobilske istorije je posledica njegove eskluzivnosti budući da je za dizajn bio zadužen Zagato i da je proizvedeno samo 217 primeraka.

 

alfa-romeo sz 1111.jpg

 

Takođe, Giulietta SZ (Sprint Zagato) ima i ručno napravljenu karoseriju od aluminijuma, bazira se na skraćenioj šasiji Giuliette Spider, a težina iznosi samo 785 kg. Za pogon se brine 1.3 litarski četvorocilindrični motor sa 100KS, dok je najveća brzina 200 km/h.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

petrolicious.jpg Petrolicious: 1957. Alfa Romeo Giulietta Sprint Veloce Alleggerita

 

Pre Drugog svetskog rata trkački program Alfa Romea donosio je stalan priliv trofeja u njene vitrine, ali posleratna stvarnost diktirala je promene u auto industriji. Proizvodnja automobila se sa luksuznih limuzina i sportskih modela male serije, preusmerila na veće serije i pristupačnije automobile širom Evrope, a odgovor Alfa Romea na tu novu stvarnost je bila Giulietta.

 

Standardni modeli bili su lepog izgleda, ekonomični i zabavni za vožnju, ali su takođe pomogli da se Alfa Romeo vrati u svet trka jer su služili kao osnova za modele visokih performansi.

Pridružite se Alainu de Cadenetu u snežnim planinskim vencima severne Italije kako bi pogledali jednu od posebnih varijanti Giuliette koja je pomogla da se pojača stari sportski profil AR: Sprint Veloce.

Sprint Veloce je sjajni kupe Giulietta Sprint, koji je dizajnirao Franco Scaglione, a koji je nadograđen za sportsku upotrebu. Ako su to želeli, kupcima je bilo omogućeno da odu još jedan korak dalje i da kupe njenu olakšanu verziju ''Alleggerita'', kao što je ova u videu. Kod te olakšane verzije nema zadnjih sedišta, bočna i zadnja stakla više nisu stakla nego pleksiglas, vrata/hauba/poklopac gepeka nisu od čelika nego aluminijuma...ma, uklonjena je čak i kaseta ispred suvozača samo kako bi auto bio lakši :) 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...