Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Alfa Romeo Disco Volante Touring 2013

Recommended Posts

Tačno godina dana nakon što je predstavljena studija Disco Volante 2012, Touring Superleggera na ovogodišnjem Salon salonu automobila u Ženevi posetiocima s ponosom prikazuje definitivnu verziju ovog automobila, koji će se praviti po narudžbini.

Alfa_Disco_1.jpg

Za kompletiranje projekta je bilo potrebno oko 10 meseci ali sada je sve završeno i konačna verzija se pojavila u Ženevi.

94662_Alfa_Disco_11.jpg

94663_Alfa_Disco_111.jpg

Podsećanja radi, ovaj sportski dvosed sa zadnjim pogonom je nastao u čast 60-godišnjice Alfa Romea C52 "Disco Volante", a pokreće ga 4,7 litarski V8 motor sa 450 konja i 480 Nm obrtnog momenta iz Alfa Romea 8C Competizione, u paru sa šestostepenom sekvencijalnom transmisijom.

94665_Alfa_Disco_11111.jpg

U saopštenju se između ostalog navodi i da je raspored težine 49-51% napred-pozadi, kao i to da Disco Volante od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,2 sekunde i da postiže najveću brzinu od 290 km/h.

preuzeto sa AutoBlog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obo je neki mutant, jer na drugoj slici bas lici na Careru gledajuci prednji kraj. Mada se ne bih bas bunio da mi ga neko pokloni.... :) :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa i prvi Disco Volante je bio "mutant". Alfa se zadnjih godina vraca korenima i to veoma uspesno. Valjda su shvatili da im zadnjih dvadesetak godina izleta u komercijalizaciju nisu nista dobro doneli pa su krenuli od pocetka. :guitar:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nažalost nisi u pravu. Niti se Alfa nešto posebno vraća korenima niti će imati ikakvu korist od ovog auta. Naime Disco Volante se pravi ručno na osnovi Alfe 8C Competizione, a pravi ga firma koja se zove Superleggera Touring. Dakle treba da kupiš 8C (naravno polovan, jer se više ne proizvode) i da im dovezeš da oni od njega naprave DV :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Disco Volante osvojio nagradu Design Award for Concept Cars & Prototypes
 
Alfa%20Disco%201.jpg
 
Na nedavno održanom poznatom festivalu automobila Concorso d´Eleganza Villa d’Este, model Disco Volante koji je proizvela firma Touring, osvojio je nagradu publike za najbolji koncept automobil.
 
94662-Alfa%20Disco%2011.jpg
 
Automobil je inspirisan originalnim Disco Volanteom, odnosno modelom C52 iz 1952. godine, a koji je takođe dizajnirala firma Touring.
 
94663-Alfa%20Disco%20111.jpg
 
Ovaj automobil se pravi isključivo po narudžbini, a kao osnova se koristi Alfa Romeo 8C Competizione. Zanimljivo je da je ovu nagradu prošle godine osvojio Alfa Romeo 4C concept, a koji uskoro kreće u serijsku proizvodnju.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alfa Romeo je izgleda dao dozvolu za proizvodnju Disco Volantea. Samo što, kao što Sergio reče, neće ih se naprodavati jer je za proivodnju potreban 8C Competezione (polovan jer se više ne proizvodi).

Potrebno je pola godine da se 8C prepravi u Disco Volante.

 

---------

 

Alfa%20Disco%201.jpg

 
Kada mu već samom ne ide stvaranje novih automobila onda je dobro i ''krpljenje'' sa strane. Alfa Romeo je naime upravo dao zeleno svetlo za proizvodnju studije Disco Volante koju je osmislio i napravio italijanski Touring Superleggera. Broj proizvedenih primeraka će u svakom slučaju biti ekskluzivan jer se osnova na kojoj je zasnovana ova studija više ne proizvodi. Kada je prošle godine predstavio konceptni Alfa Disco Volante, Touring Superleggera nije bio ni svestan kakve će pozitivne kritike izazvati. Na krilima istih Touring Superleggera je odlučio da će krenuti u proizvodnju ovog jedinstvenog automobila, ali tu je postojala jedna prepreka. Bez saglasnosti Alfinog rukovodstva Disco Volante bi ostao tek koncept, ali Italijani su se smilovali i dopustili pomenutoj firmi proizvodnju automobila sa svojim logom.
 
94662-Alfa%20Disco%2011.jpg
 
Jedna prepreka je tako uspešno savladana, ali ostaje još jedna za čije otklanjanje će Touring Superleggera morati da se snalazi u hodu. Ona je naime vezana za osnovu na kojoj će biti pravljen Disco Volante. Kao što se verovatno sećate, kao osnovu za studiju italijanska firma je izabrala Alfa Romeo 8C Competizione. Budući da se taj model više ne proizvodi, Touring Superleggera ih ne može uzeti direktno sa izvora, već će morati da se snalazi.
 
94663-Alfa%20Disco%20111.jpg
 
Najverovatnija opcija je transformacija po želji već postojećih vlasnika ove Alfe, ali je pitanje koliko je njih zaista zainteresovano da im se automobil iz snova pretvori u nešto drugo. Kako je proizvedeno tek 500 Alfi 8C Competizione, Touring Superleggera će imati ozbiljnih problema u nastojanju da Disco Volante postane donekle česti primerak na putu. Ako i uspe da pronađe nekoga ko bi se odrekao Alfe 8C tu je i dalje cena koja će biti itekako paprena. Italijani ne žele otkriti o kolikoj cifri se radi pravdajući se prilagođavanjem automobila željama kupca, ali je jasno da Disco Volante neće biti nimalo jeftin.
 
94665-Alfa%20Disco%2011111.jpg
 
Kada se pronađe donor Touring Superleggeri će trebati pola godine da završi automobil. Vizuelno će se on potpuno transformirati, a ono što se neće dirati jeste 4.7 litarski V8 sa 450KS.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Touring Superleggera Afa Romeo Disco Volante na sajmu u Ženevi

 

110141-alfa%20disco%2011.jpg

 

Touring Superleggera je na prošlogodišnjem Salonu salonu automobila u Ženevi posetiocima prikazao definitivnu verziju modela Disco Volante, koji se pravi samo po narudžbini.
 
110142-alfa%20disco%20111.jpg

 

Disco Volante će i ove godine biti prisutan na ženevskom sajmu, ali ne u crvenoj boji kao prošle godine, već u zelenoj i sa drugom kombinacijom boja u enterijeru.

 

110140-alfa%20disco%201.jpg

 

110164-alfa%20disco%20volante.jpg

 

Podsećanja radi, ovaj sportski dvosed sa zadnjim pogonom je nastao u čast 60-godišnjice Alfa Romea C52 ''Disco Volante'', a pokreće ga 4'7 litarski V8 motor sa 450 konja i 480 Nm obrtnog momenta iz Alfa Romea 8C Competizione, u paru sa šestostepenom sekvencijalnom transmisijom.

 

110143-alfa%20disco%201111.jpg

 

110144-alfa%20disco%2011111.jpg

 

U saopštenju se između ostalog navodi i da je raspored težine 49-51% napred-pozadi, kao i to da Disco Volante od 0 do 100 km/h ubrzava za 4.2 sekunde i da postiže najveću brzinu od 290 km/h.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Carrozzeria Touring Superleggera Disco Volante Spyder

 

disco%20v%205.jpg

 

Italijanska firma Carrozzeria Touring Superleggera ove godine slavi svoju 90-godišnjicu pa je tim povodom pripremljen i sportski automobil koji će početkom marta biti prikazan na sajmu automobila u Ženevi.

 

disco%20v%20555.jpg

 

U pitanju je Disco Volante Spyder, dakle kabrio verzija već poznatog modela Disco Volante koji je promovisan 2013. godine, takođe u Ženevi.

 

disco%20v%2055555.jpg  disco%20v%2055.jpg

Podsećanja radi, taj sportski dvosed sa zadnjim pogonom je 2013. nastao u čast 60-godišnjice Alfa Romea C52 ''Disco Volante'', a pokreće ga 4.7 litarski V8 motor sa 450 konja i 480 Nm obrtnog momenta iz Alfa Romea 8C Competizione (na kome se i bazira), u paru sa šestostepenom sekvencijalnom transmisijom.

 

disco%20v%2011.jpg

 

I Disco Volante Spyder pokreće isti motor sa pomenutih 450KS, a postiže najveću brzinu od 292 km/h.

 

disco%20v%205555.jpg

 

Krovni paneli su inače napravljeni od ugljeničnih vlakana i teški su samo 3.5 kg, automobil je u Sky Blue boji, a u unutrašnjosti je Connolly koža.

 

disco%20v%201.jpg

 

Carrozzeria Touring Superleggera planira sedam ovakvih automobila (na bazi Alfe 8C Spider), dok je za Coupe bilo predviđenih osam primeraka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na prodaju jedan od samo sedam Alfa Romea Disco Volante

 

disco 03.jpg

 

Švajcarski trgovac ekskluzivnim automobilima Niki Hasler je na prodaju ponudio Alfa Romeo Disco Volante Spyder. Reč je o ultra retkom otvorenom dvosedu koji je na osnovi ionako retkog Alfa Romea 8C Spider napravila čuvena radionica Carrozzeria Touring Superleggera iz Milana koja od 1926. pravi Alfe, Ferrarije, Maseratije i Bentleye ''po meri''. Automobil je iz 2019. godine i četvrti je od ukupno 7 proizvedenih.

 

disco02.jpg

 

To je omaž Alfa Romeu iz 1950-ih koji deli isto ime, a u Touringu su se svojski potrudili da bi u današnje vreme vratili deo duha legendarnog originala koji je plenio izuzetnom aerodinamikom.

 

disco 01.jpg

 

Svaki od sedam proizvedenih primeraka je pritom lakiran u drugu boju, a konkretni ponuđeni primerak nosi otmenu zelenu ''British racing green''. Prvi vlasnik je takođe zatražio odgovarajući zeleni enterijer u kombinaciji kože i alkantare. Touring Superleggera je dodala pločicu između sedišta svakog Disco Volantea kako nikada ne biste zaboravili koliko je ovaj automobil redak.

 

Mašina iz maloserijske Alfe 8C Competizione, što znači Ferrarijev, 4.7 V8 motor od 450 KS i 470 Nm obrtnog momenta koji se šalju na zadnju osovinu putem 6-stepenog automatizovanog menjača. Ovaj Disco Volante je do sada prešao 16.000 kilometara što znači da nije bio ljubomorno čuvan u garaži, ali je takođe veoma očuvan, te je nedavno obavljen i servis, kažu iz Niki Haslera. Cena međutim nije istaknuta, ali ne sumnjamo da bi mogla da bude veoma visoka, sigurno preko pola miliona evra jer se trenutno cene za ''standardni'' Alfa Romea 8C Competizione (1.000 proizvedenih) kreću oko 300.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...