Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Force India / Racing Point / Aston Martin

Recommended Posts

image.jpg

Force India je potvrdila da će 2013. godine Adrian Sutil biti njihov vozač i tako okončala duge špekulacije oko toga ko će popuniti prazno mesto vozača u njihovom timu i postati kolega sa Paul di Resta. Sutil (30) je već vozio za Force Indiu u periodu između 2007. i 2011. godine, a u F1 ima 90 startova. Mesto vozača je svojevremeno izgubio zbog dolaska svog zemljaka nemca Nico Hulkenberga.
Da će takav ishod biti verovatan moglo se videti još krajem prošle nedelje na testovima u Barseloni gde je Sutil dobio priliku da vozi VJM06 bolid. Posle potpisivanja novog ugovora Sutil je izjavio da je oduševljen svojim povratkom u F1, naročito što se vraća u tim koji dobro poznaje. Zahvalio se na pruženoj novoj šansi i dodao da je sada još više opredeljen na ispunjavanje njegovih ciljeva u
Formuli 1.

image.jpg

Zadovoljan je testovima od prošle nedelje, a testove će nastaviti koliko sutra na poslednjoj seriji predsezonskih testova na stazi u Barseloni.
Šef Force India tima Vijay Mallya je izjavio da nije bilo lako doneti odluku o izboru ko će popuniti upražnjeno mesto vozača između Sutila i njihovog test vozača Jules Bianchia. Po njegovim rečima, ono što je prevagnulo je Sutilovo iskustvo i istorija saradnje koju već imaju sa njim. Istovremeno naglasio je kako će Force India i dalje podržavati Jules Bianchia koji je pokazao veliki napredak u brzini i radnoj etici sve sa ciljem kako bi od njega napravili budućeg uspešnog vozača u šampionatu F1.
 

formula_1small.png

 

 

Edited by neshaoct
update naslova teme

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hulkenberg u Fors Indiji

 

106572-hulkenberg%20f1.jpg

 

Nemački vozač Formule 1 Niko Hulkenberg od sledeće sezone će sedeti u bolidu Fors Indija. Dvadesetšestogodišnji Hulkeberg do skoro bio član Zauber, a pre nego što je 2012. prešao u pomenuti tim upravo je bio član Fors Indije.

- Srećan sam što se vraćam u Fors Indiju. Tim ima visoke ciljeve sledeće sezone i verujem da će nam pomoći iskustvo koje sam stekao tokom godina - poručio je Nemac u saopštenju.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Hulkenberg i sledeće sezone u Force India

 

91223-Niko%20Hilkenberg.jpg

 

Kako prenosi Beta, Nemac Niko Hulkenberg, nastupaće za Force India i u sledećoj sezoni. On ove sezone ostvaruje dobre rezultate, samo u tri trke nije osvojio bodove i trenutno zauzima osmo mesto u šampionatu sa 76 bodova. ''Dobro je potvrditi planove za sledeću sezonu. Ekipu poznajem izuzetno dobro i ove godine smo imali sjajne rezultate. Imamo velike ambicije i ponovo ćemo imati konkurentan tim. Mercedes nam je snažan partner i svi u ekipi su motivisani i gladni uspeha'', rekao je Hulkenerg, preneli su nemački mediji. ''Imam dobar osećaj za 2015. godinu, svi u timu bi trebalo da budemo uzbuđeni, na rezultatima iz ove sezone gradićemo osnovu za sledeću'', dodao je 27-godišnji Nemac. Serhio Peres, koji takođe vozi sa Force India, osvojio je 47 bodova i zauzima 11. mesto u šampionatu. Tri trke pre kraja šampionata ekipa zauzima šesto mesto u šampionatu sa 123 boda.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Force India prikazala nove boje

 

fi%2011.jpg

 

Tim Sahara Force India je u Meksiko Sitiju predstavila nove boje, ali ne i novi bolid. Potonji će biti predstavljen kasnije, čak neće ni učestvovati na početku zimskih testiranja u Herezu i to iz ''strateških razloga''. Umesto novog bolida, Force India je u Meksiku prikazala nove boje i nove sponzorske i pokroviteljske ugovore. Za Force Indiju će u 2015. učestvovati poznata imena, Sergio Perez (Meksiko) i Nico Hulkenberg (Nemačka).

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Force India u finansijskim problemima?

 

fi%2011.jpg

 

Indijski tim je zbog ''strateških razloga'' odlučio da preskoči prvi deo zimskih priprema u Herezu, ali danas su u javnost isplivali detalji koji na celu priču možda bacaju nešto drugačije svetlo. Po nekim izvorima, dugovi indijskog tima prema dobavljačima su narasli na više od 50 miliona evra. Deo tog iznosa Force Indija duguje firmi koja je trebalo da isporuči monokok ''kabinu'' za novi bolid, napravljenu od ugljeničnih vlakana. Kako novac, navodno, nije uplaćen, tako delovi za bolid nisu isporučeni. To je, tvrde izvori, glavni razlog Force Indijinog izostanka sa testiranja u Herezu. To, međutim, nije najgora stvar vezana uz navodne finansijske probleme, jer izvori dalje kažu da su šanse da Force India bude spremna za prvu trku sezone u Australiji ''gotovo ravne nuli''.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Force India čuva oba vozača

 

131976-force%20india.jpg

 
Kako prenosi Sport klub, uprava Force India namerava da i sledeće sezone ima isti vozački tim - Serhio Perez i Niko Hilkenberg. Iako se ne proslavljaju ove sezone, očekuje se da će nova verzija bolida koja bi trebalo da bude spremna za trku u Silverstonu. Ali, pre toga, uprava ovog tima bi želela da produži ugovore sa Meksikancem i Nemcem. Oni su trenutno šesti na tabeli konstruktora. ''Želimo da imamo isti vozački tim i sledeće sezone. Ovo je postava koja je već duže vreme zajedno i kada smo uspeli da prođemo najteže trenutke zajedno, proći ćemo i ove lepe'', glasilo je saopštenje tima.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hulkenberg ostaje

 

hulkenberg.jpg

 
Kako prenosi Sport klub, nemački vozač Niko Hulkenberg produžio je ugovor do 2017. godine.
''U Force India se osećam kao kod kuće i bilo je logično da se obavežem na duže vreme. Napredak koji je ekipa ostvarila u poslednje dve godine me je impresionirao, ali mi i daje samopouzdanje za budućnost'', naveo je 28-godišnji Hulkenberg. Direktor ekipe Vidžaj Malja rekao je da je Hulkenberg ''brz, da ima tehničko znanje i zrelost da pomogne ekipi u ostvarivanju velikih rezultata''. Hulkenberg je trenutno 12. u šampionatu Formule 1 sa 24 boda na 11 trka. Predstojećeg vikenda na programu je Velika nagrada Italije u Monci...
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Force India u Barseloni predstavila VJM09

force%20india%20f1.jpg

Tim Force Indije je u Barseloni otkrio VJM09, svoj ovogodišnji jednosed za svetsko prvenstvo Formule 1. Vizuelni identitet je ostao nepromenjen, a šef Vijay Mallya na tu temu kaže: ''Boje odražavaju naše partnere i nasleđe. Mislim da je naš bolid jedan od najlepših na gridu i zato sam želeo da zadržim taj izgled za 2016. Kao što kažu, ako funkcioniše, ne diraj.'' Novi bolid je evolucija prošlogodišnjeg, što ne treba da čudi jer je vrlo dobra B-specifikacija VJM08 Force Indiji pomogla da prošle sezone dođe do petog mesta u konstruktorskom poretku. ''Možete reći da je B-specifikacija formirala bazu za ovaj bolid'', rekao je tehnički direktor Andrew Green. ''Performanse na stazi su bile veoma dobre, korelacija među podacima takođe, pa smo znali da novi jednosed možemo nastaviti razvijati na solidnoj platformi. S obzirom na to da će se pravila verovatno promeniti za sledeću godinu, stvarno se nije činilo efikasnim koristiti resurse za početak od nule na projektu koji bi imao tako ograničeno trajanje.''
Operativni direktor Otmar Szafnauer dodaje: ''Program vazdušog tunela u Kelnu lepo sazreva pa sam ohrabren napretkom koji smo napravili tokom zime. Prve veće aerodinamičke nadogradnje bi trebao da budu spremne za Melburn, a planiramo još jedan veći paket za početak evropskog dela sezone.''

Vozači: Sergio Perez, Nico Hulkenberg, Alfonso Celis (razvojni vozač), Nikita Mazepin (razvojni vozač)
Pogonska jedinica: Mercedes
Gume: Pirelli

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hilkenberg prelazi u Renault?

 

122640-hilkenberg.jpg

 

Popularni sajt Crash.net preneo je iznenađujuću vest da bi Niko Hilkenberg od sledeće sezone mogao da vozi za Reno. Ovaj tim je već ambiciozno probao da ''privuče'' Valterija Botasa i Serhija Peresa, ali nisu uspeli. Džojlon Palmer i Kevin Magnusen imaju ugovore samo do kraja ove sezone, trenutno Reno nema nijednog vozača za 2017. Kako dalje prenosi pomenuti sajt, u slučaju da dođe Hilkenberg, došao bi i Esteban Okon, koji ima podršku Merdesesa i bio bi mu klupski drug, a Hilkenberga bi u Fors Indiji zamenio Paskal Ferlajn. ''U svakoj šali ima pola šale, gde ima dima tu ima vatre'', misteriozno je rekao nemački vozač nakon trke u Japanu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hulkenberg prelazi u Renault

 

156403-hulkenberg.jpg

 

Nico Hulkenberg je dogovorio raskid ugovora sa Force Indijom i sledeće sezone gledaćemo ga u Renaultu. Renault je već najavio svoj povratak u F1, Nico Hulkenberg će predvoditi tim kojem je cilj da u sledećoj sezoni pokažu svoju spremnost da se bore za visoke pozicije. Tim Force Indije je imao razumevanja za želje Nica Hulkenberga da ''istraži nove mogućnosti'', a šef tima Vijay Mallya kaže: ''Bilo bi pogrešno da mu stajemo na put.''

Ugovor sa Renaultom je na najmanje dve godine, a postoje i informacije da je plata oko 20 miliona dolara po sezoni. Nico Hulkenberg je popunio mesto prvog vozača tima, međutim mesto drugog vozača i dalje privlači pažnju. Trenutno postoje 4 kandidata sa mogućnošću prelaska: Mangussen i Palmer, kao i vozači Manora Ocon i Wehrlein. U Renaultu ne kriju i da su zainteresovani za Williamsovog vozača Bottasa koji trenutno pregovara visinu zarade sa svojim trenutnim timom. Sada i Force India ima upražnjeno mesto pored Sergija Pereza. Kao i Renault i oni su zainteresovani za Ocona, Wehrleina i Palmera. Renault je postavio sebi zadatak da će u narednih 5 godina osvojiti titulu u F1 šampionatu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fors Indija spremna za 2017. godinu

 

162058-force%20india.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, ''Sahara Fors Indija'' je prošle nedelje predstavila novi bolid za predstojeću sezonu. Serhio Perez i Esteban Očon upoznali su medije i navijače sa opremom i bolidom za 2017. na Silverstonu.

 

force%20india%2011.jpg

 

Nova je VJM10 aerodinamika, a ono čemu je Fors Indija ostala verna su srebrna i narandžasta boja. ''Ne sećam se da sam nekada bio ovako uzbuđen zbog početka sezone. Ono što imamo sada je rezultat rada koji smo uložili u prethodnih godinu dana. Imam velike nade pred novu sezonu, a i naš bolid izgleda predivno. Ne želim sada da određujem ciljeve, mnogo je još nepoznanica, ali svejedno se radujemo novim izazovima'', rekao je između ostalog predsednik Fors Indije Vidžej Malija.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi sponzor i upečatljiva boja bolida

 

163125-force%20india.jpg

 

Force India će u novoj sezoni Formule 1 imati potpuno nov i jedinstven izgled bolida. Dve nijanse roze i srebrna boja nova su obeležja Fors Indije koja se uz novi izgleda bolida pohvalila i saradnjom sa ''Best voter Tehnolodži timom'' - liderom na evropskom tržištu kada je u pitanju tehnoligoja vezana za snabdevanje vodom. Force India se u poslednjih deset godina razvila u jedan od najprepoznatljivijih sportskih brendova, bolide ovog sjajnog tima voziće u 2017. Serhio Perez i Esteban Okon i sigurni smo da ćete ih bez problema uočavati na stazi tokom praćenja trka na kanalima Sport Kluba.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Force India menja naziv u Force One

 

Image result for force india logo f1

 

Force India je preduzela prve korake ka promeni naziva tima u - Force One.

Dokumentacija otkriva da su 31. maja i 6. juna regsitrovane nove kompanije pod nazivom ''Force One Grand Prix'', ''Force One Racing'', ''Force One Team'', ''Force One Technologies'', ''Force One Hospitality'' i ''Force One Brand''. Jedini navedeni direktor je dr Tiruvanamalaj Lakšmi Kantan, uz računovođu, finansijskog savetnika i dugoročnog stručnog savetnika, dr-a Vidžaja Malije. Malija već izvesno vreme planira promenu naziva, prvenstveno zbog potencijalnih sponzorstava, uzimajući u obzir da pronalaženje investitora u Indiji baš i nije lako. Nove kompanije su zapravo kreirane da bi se zaštitio naziv pre odobravanja. Kompanija koja drži sva komercijalna prava tima, ranije poznata kao Jordan, Midland i Spyker, moraće da promeni naziv u Force One. Zahtev za promenu imena šasije će morati da se podnese FIA-i i da bude odobren od strane F1 komisije. Ranije, Berni Eklstoun nije baš olakšavao timovima da menjaju ime ukoliko za to nije postojao valjan razlog. U Force Indiji su uvereni da neće imati bilo kakvih problema u vezi sa tim.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ecclestone želi da kupi Force Indiju

 

eklston.jpg

 

U Formuli 1 se mnoge stvari mijenjaju, ali jedan čovek je ipak neuništiv. Bernie Ecclestone je više od četiri decenije vladao sportom pre nego što su ga novi vlasnici najurili, ali Ecclestone se vraća. Bernie se udružio sa Davidom Brabhamom, sinom bivšeg australijskog vozačkog asa i trostrukog F1 pobednika Jacka Brabhama. Plan je da Bernie kupi Force Indiju, a zatim će tim preimenovati u Brabham. To bi bila nova saradnja između Ecclestonea i Brabhama. Bivši F1 šef je kupio Brabham 1971., a prodao ga je 17 godina kasnije. Sada sin David želi da oživi očev tim, koji se ugasio 1992. pa je potražio pomoć od Ecclestonea.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Force India predstavila bolid za novu sezonu

 

176710-force india.jpg

 

Ekipa ''Fors Indije'' u Formuli 1 je u ponedeljak zvanično predstavila bolid za novu sezonu, ali je i najavila da će do prve trke u Melburnu promeniti ime u sklopu menjanja identiteta tima. Kao i u prošloj sezoni, novi bolid Fors Indije VJM11 je zadržao dominantnu roze boju, ali je promenjen raspored u odnosu na ranije vozilo, pa je sada više bele.

 

force indioa 11.jpg

 

Testiranja novog bolida je danas započeo razvojni vozač Nikita Mazepin, dok će u toku nedelje kormilo preuzeti glavne uzdanice tima Esteban Okon i Serhio Perez, a potom i rezervni vozač Nikolas Latifi. Iako se proteklih nedelja spekulisalo da će ekipa biti prodata jednoj kompaniji za proizvodnju energetskih pića, pre nekoliko dana je to demantovano. Ipak, doći će do promene imena tima, i to do prve trke u sezoni, koja se vozi 25. marta u Melburnu. Povezivanje sa nazivom ''Indija'', prema mišljenju čelnika ekipe je kompromitovalo mogućnost nalaženja sponzora, pa će ono biti promenjeno najverovatnije pre trke u Australiji. ''I dalje radimo na tome, još nismo odlučili kako će biti novo ime, ali i ranije smo govorili da će doći do toga. Krajnji rok se bliži, a kako je vremena sve manje sve je teže to i ostvariti'', rekao je izvršni direktor ekipe Otmar Šafnauer.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

novo prednje krilo za sledecu godinu,prema novim pravilima,testirali ga na hungaroringu,a kosta otprilike od ove godine oko 120000 dolara 1 komad

 

fi_prednje_krilo.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Force India spašena zahvaljujući ocu Lensa Strola

 

182829-force india.jpg

 

Ekipa ''Force India'' pristala je na dogovor po kojem će izaći iz administracije, a na taj načen će svi zaposleni, kojih ima 405, zadržati posao. Konzorcijum investitora koje predvodi kanadski milijarder Lorens Strol osigurao je budućnost tima u utorak. ''Fors Indija'' je krajem jula završila u procesu administracije, koji je pokrenuo vozač ekipe Serhio Peres u pokušaju da spreči jednog kreditora da ugasi tim. Šef operacija Fors Indije Otmar Safnauer je zajedno sa ostalim članovima menadžmenta tima radio zajedno sa administratorima da bi se našli investitori koji će obezbediti dugoročnu budućnost ekipe. ''Ovakav rasplet će obezbediti budućnost Fors Indije u Formuli 1 i omogući će našim vozačima da se bore sa punim potencijalom. Presrećan sam jer imamo podršku konzorcijuma investitora koji veruju u nas kao tim i vide značajan poslovni potencijal koji Fors Indija ima u Formuli 1 sada, ali i u budućnosti'', istakao je Safnauer. Tri velika tima Formule 1 - Meklaren, Vilijams i Reno, dovođena su u vezu sa potencijalnom prodajom Strolu, koji je otac vozača Vilijamsa Lensa Strola.

 

Konkurenti se sada pribojavaju da bi ''Fors Indija'', koja koristi Mercedesove motore, mogla u skorije vreme da postane drugi tim Mercedesa.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Belgije 26. avgusta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Očekivano: Strol predstavljen u Force India

 

stroll.jpg

 

''Fors Indija'' potvrdila je u da će Lens Strol naredne sezone zameniti Estebana Okona. Mladi Kanađanin vozio je minule sezone za Vilijams, a već u Abu Dabiju je testirao za Fors Indiju. Kako su saopštili iz tima, sa Lensom je dogovorena višegodišnja saradnja. ''Sa zadovoljstvom objavljujemo da je Lens naš novi vozač, te da će biti u timu uz Serhija Peresa naredne sezone'', stoji u saopštenju. ''Iako ima samo 20 godina, već dve sezone je u Formuli 1, a bio je i na podijumu i prvom startnom redu. Vidimo da ima mnogo potencijala.'' Strol je sezonu završio na 18. mestu sa šest osvojenih poena.

''Ovo je početak neverovatno uzbudljivog putovanja u mojoj karijeri. Radujem se što ću raditi sa ovako uspešnim timom'', kazao je Strol. Inače, letos je konzorcijum investitora, koje predvodi kanadski milijarder i Lensov otac Lorens Strol, osigurao budućnost tima. ''Fors Indija'' je krajem jula završila u procesu administracije, koji je pokrenuo vozač ekipe Serhio Peres u pokušaju da spreči jednog kreditora da ugasi tim.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racing Point predstavio bolid za novu sezonu

 

SportPesa-Racing-Point-F1-Team.jpg

 

Ekipa ''Rejsing Point'' u Formuli 1 predstavila je bolid sa kojim će se takmičiti u svojoj prvoj kompletnoj sezoni u najbržem cirkusu na svetu. Bivša ''Fors Indija'' je tokom prošle sezone promenila vlasnika i ime kada ju je preuzeo konzorcijum kanadskog milijardera Lorensa Strola. U ekipi je ostao Meksikanac Serhio Perez, dok je na mesto Francuza Estebana Okona došao Lens Strol, sin novog vlasnika ekipe.

Novi bolid ''Rejsing Pointa'' je predstavljen na Međunarodnom Auto šou u Torontu pred više od 200 medija, stotinu navijača i probranih VIP gostiju. Pogonsku jedinicu za bolid Rejsing Pointa će obezbediti Mercedes, a članovi ekipe se nadaju da će ove sezone obezbediti bolje rezultate od prethodne godine. ''Veoma sam uzbuđen što sam ostao u timu, sada kada počinjemu novu eru. Imamo stabilnost i jako rukovodstvo, što je važno jer mogu da se koncentrišem samo na vožnju i performanse. Verujem u ovaj tim, želim da budemo najbolji i verujem da možemo da ostvarimo sjajne stvari'', rekao je Serhio Perez. ''Vidim koliko mnogo potencijala imamo, a takođe je i velika frka i entuzijazam u fabrici. Uvek ciljam visoko, tako da želimo da budemo kompetitivni od starta sezone. Moj cilj je da dođem do podijuma'', dodao je Lens Strol.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serhio Peres još tri godine u Racing Point-u

 

Serhio-Peres 1.jpg

 

Meksički vozač Serhio Peres neće menjati ekipu u Formuli 1 jer je potpisao novi trogodišnji ugovor sa ekipom ''Rejsing Point''. Nekadašnji vicešampion GP2 serije Serhio Peres je od 2011. godine u Formuli 1. On je najpre nastupao za Sauber, jednu godinu je vozio u Meklarenu, a od 2014. godine je vozio za ekipu ''Fors Indije''. Taj tim je u sredini prošle sezone promenio vlasnika i ove godine je naziv tima ''Rejsing Point'', a Peres i ta ekipa nastavljaju saradnju. Peres je od 2014. godine postao jedan od najstandardnijih vozača u svetskom šampionatu Formule 1, a najbolji je bio u 2016. i 2017. godini kada je u generalnom plasmanu bio sedmi.

''Uzbuđen sam jer nastavljam saradnju sa timom u naredne tri godine. Radio sam sa ovom grupom ljudi već dugo i oni su postali moja druga porodica. Uživali smo zajedno u uspesima i delimo istu strast za trkanjem. Impresioniran sam time kakav je pravac izabrao ovaj tim u poslednjih 12 meseci i to mi daje samopouzdanje za budućnost. Verujem da najbolje tek sledi i jedva čekam da slavimo veliki broj podijuma u narednih godina'', kazao je Serhio Peres. Meksikanac ove godine baš i nema najbolju sezonu jer je osvojio tek 13 poena, a najbolji rezultat je imao u Azerbejdžanu kada je završio kao šesti.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racing Point od 2021. godine postaje Aston Martin

 

RP postaje AM.jpg

 

Racing Point će to ime nositi samo još ove godine, dok će od 2021. imati novo ime i voziće pod pokroviteljstvom drugog brenda. Radi se o Aston Martinu, pa će taj čuveni britanski automobilski brend opet imati predstavnika u Formuli 1 posle više od 60 godina. Inače gazda Aston Martina je konzorcijum kog vodi vlasnik Racing Point-a Lorens Strol.

On je inače pre samo 18 meseci preuzeo tim Force India, a Racing Point je od tada zadržao ružičasti izgled bolida. Ipak od 2021. godine kada stupaju na snagu velike promene u Formuli 1 bolidi će biti zelene boje. Aston Martin je svoju ekipu u Formuli 1 imao samo u dve sezone. Bilo je to veoma davno, 1959. i 1960. godine, a u obe sezone britanski tim nije stigao do poena. Za ekipu će tada sigurno voziti Meksikanac Serhio Peres koji ima ugovor sa timom, dok treba očekivati da drugi bolid i dalje bude rezervisan za sina Lorensa Strola, Lensa. Oni će 17. februara u Austriji predstaviti bolid Racing Pointa za narednu sezonu, dok su prva testiranja 19. februara u Barseloni.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šef ekipe Mercedesa Toto Volf postao vlasnik dela Aston Martina

 

wolff_o_das.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, šef ekipe Mercedesa Toto Volf postao je vlasnik dela Aston Martina, koji se sada nalazi u posedu kanadskog milijardera Lorensa Stola. Strol je takođe vlasnik Rejsing Pointa, koji će se od naredne godine u Formuli 1 takmičiti kao Aston Martin. Volf je kupio nešto manje od 5% akcija u britanskoj kompaniji, ali će to posle izdavanja prava postati 0.95%. Portparol Mercedesa objavio je da to neće uticati na Volfovu ulogu u Mercedesu, čiji je i deoničar, već da je to samo finansijska investicija.

 

Ranije ovog meseca odobreno je Strolovo preuzimanje Aston Martina, a on je imenovan za novog izvršnog predsednika kompanije pošto je uložio 300 miliona evra novog kapitala. Volf je kupio skoro 14.5 miliona deonica, a po današnjoj ceni one vrede nešto manje od 9.2 miliona evra. On je trenutno vlasnik 30% Mercedesovog tima u Formuli 1 i trenutno pregovara o produžetku ugovora sa Dajmlerom, u čijem posedu je nemačka ekipa. Dajmler je takođe deoničar u Aston Martinu pošto je dobio 5% akcija 2013. godine zauzvrat za isporuku motora i električnih komponenti. Pre nego što je preuzeo ulogu šefa tima u Mercedesu 2013. godine, Volf je morao da se oslobodi akcija koje je imao u Vilijamsu.

 

Međutim, u Dajmleru ne vide u njegovom ulaganju u Aston Martin koji će dogodine imati svoj tim u Formuli 1 kao sukob interesa, posebno jer je Mercedes dobavljač motora Racing Point-a trenutno. Volfovu investiciju su odobrila relevantna tela unutar Dajmlera, ali je uprkos tome izvesno da će rivalski timovi dovesti u pitanje taj potez. Ranije su pojedini već izrazili nezadovoljstvo zbog bliske saradnje Mercedesa i Racing Pointa, ali i činjenicom da su Volf i Strol bliski prijatelji. Većina timova Racing Point smatra Mercedesovim B timom, posebno posle sličnosti između ovogodišnjeg bolida Strolove ekipe sa prošlogodišnjim šampionskim nemačkog tima. Iz Racing Point-a su naglasili da su samo kopirali prošlogodišnji Mercedes, a da ne vide problem u tome s obzirom na to da kupuju veliki broj delova od nemačke kompanije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...