Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

Honda se vraća u Formulu 1?

Recommended Posts

honda%20f1.jpg

Prema nemačkim medijima, Honda priprema svoj V6 turbo motor sa kojim bi uskoro trebalo da se vrati u Formula 1 šampionat. Nemački Speed Week objavio je priču u kojoj se tvrdi da je Gilles Simon, nekadašnji šef razvoja motora u Ferrariju (napustio Ferrari kada i Todt- 2007. godine) počeo raditi za Hondu kako bi razvio novi Hondin F1 motor koji bi bio prilagođen novim pravilima.

Honda se povukla iz Formula 1 šampionata 2008. godine, pravdajući svoju odluku visokom troškovima učestovanja u Formuli 1 i svetskom ekonomskom krizom. Ironijom sudbine, i već razvijen bolid, prodali su Ross Brawnu koji je naredne godine sa istim bolidom potpuno pomeo šampionat i sve ostale timove, što je Honda pokušavala godinama, da bi na kraju za pristojnu cifru prodao ekipu Mercedesu.

Honda je svoj tim prodala Brawnu za samo 1 evro. Gilles Simon radio je na projektu V6 Turbo Formula 1 motora kompaniju Pure, međutim, Pure je ''ispao iz igre'' za dobavljača F1 motora u 2014. godini zbog visokih troškova proizvodnje i nedostatka finansija. Simon je izuzetno uspešan u konstrukciji motora i zaslužan je za fantastičnu pouzdanost i snagu Ferrarijevih F1 motora u doba potpune dominacije Michaela Schumachera. Više puta u proteklim godinama, zvaničnici Honde su najavili da će se vratiti u F1 šampionat ukoliko se promene pravila koja će omogućavati manje troškove Formula 1 timova. Izgleda da su V6 turbo motori upravo ono što je trebalo Hondi.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...