Jump to content
FAS Goran
n3nE

3d Modeliranje za početnike

Recommended Posts

Evo ovako, pre par dana sam tražio neki programčić za pravljenje 3d modela, da je jednostavan za upotrebu, za početnike koji pojma nemaju o tome, kao što sam ja, a da može da se napravi zadovoljavajući primerak 3d modela. Naišao sam na SketchUp, koji je inače apsolutno besplatan Google-ov program.. Dosta njih zna za njega, ali eto ja sam ga prvi put video, probao sam ga i mogu reći da je to baš ono što sam tražio. Pa ako ste radili nešto u njemu, voleo bih da vidim neke vaše modele. :D

Evo ga moj pokušaj pravljenja bass-reflex kutije za 2 woofera od iverice: :laughing:

Kutija.jpg

Edited by n3nE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha, sve se može kad se hoće :laughing:

Ali ovo je više za neku sprdnju, da napraviš nešto da vidiš kako će izgledati... Mada vidim da je mnogima bilo dosadno, pa su pravili i kuće sa čitavim ulicama i automobilima... Koliko li su to radili :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za 8.000 evra Kinezi će od sledeće godine 3D printovati automobile

 

Polymaker 11.jpg

 

Prvi 3D printovani automobil za mase kineske kompanije Polymaker i italijanskog proizvođača električnih sistema XEV će uskoro debitovati na auto salonu u Pekingu, a u prodaju bi trebalo da krene sledeće godine. Ovaj električni automobilčić veličine Smarta Fortwo je gotovo u celosti napravljen tehnologijom 3D printovanja. To znači da su komponente, s izuzetkom šasije, stakala i guma napravljene nanošenjem strukture sloj po sloj. Za razliku od konvencionalnih metoda izrade komponenti, 3D printovanje rezultira drastično nižim volumenom otpada. Takođe je potrebno i značajno manje plastičnih delova za proizvodnju automobila, pa je njihov broj sveden sa prosečnih 2.000 na svega 57! Rezultat je i niža masa konačnog proizvoda. Prototipni električni automobil ima težinu od samo 450 kilograma, a sposoban je da prevali do 150 km s jednim punjenjem i da postigne brzinu od 70 km/h. Prvi čovek Polymakera, Xiaofan Luo veruje da je 3D printovanje budućnost automobilske industrije jer smanjuje troškove proizvodnje, a drastično smanjuje i štetan uticaj na okolinu.

 

Najveći problem za sada ostaje relativno spor proces izrade 3D printovanih automobila. Za izradu prototipa su bila potrebna tri dana, a Luo veruje da će zahuktavanjem serijske proizvodnje na jednoj proizvodnoj traci biti moguće proizvesti do 500 automobila godišnje. Očekivana cena ovog isprintovanog gradskog automobila bi trebalo da iznosi oko 8.000 evra. Automobil bi na kineskom tržištu trebalo da se nađe krajem sledeće godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...