Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Aprilia MotoGP

Recommended Posts

Aprilia%20ART%20MotoGP.jpg
 

Aprilia veruje da MOTO GP sada ima velike šanse da privuče više proizvođača motora nazad u kraljevsku klasu.

Italijanski proizvođač nije imao svoj prototip još od 2004. godine za najjaču klasu, kada su završili kao šesti u šampionatu konstruktora, uprkos dominaciji u klasi 250c sa Horheom Lorencom 2006. i 2007. godine. Aprilia nije razmišljala o najjačoj klasi jer joj se pravila nisu dopadala, ali sada, posle promena…

''Ovo su vremena velikih promena koja mogu da trasiraju novi put MOTO GP šampionata” rekao je tehnički direktor Aprilie Luiđi Dal’Inja. DORNA sada ima veliku šansu da privuče više proizvođača nazad, pogotovu što će biti organizator i World Super Bike šampionata i MOTO GP, što bi moglo da vrati na primer Kavasaki, Apriliu i Suzuki.

Neće biti lako, pogotovu na kratke staze, ali ako razmišljamo na malo duži vremenski period, moglo bi da se desi…''

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Edited by neshaoct
update

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aprilia otkrila novu MotoGP mašinu

 

aprilia%201.jpg

 

Evo prvih fotografija nove Aprilijine MotoGP mašine, RS-GP, predstavljene na trodnevnom privatnom testu u Kataru. Motocikl je dijametralno suprotan mašini koju smo prošle godine gledali u šampionatu, a najbolji dokaz za to je potpuno novi V4 agregat.

 

aprilia%2011.jpg

 

Kompanija navodi i da je RS-GP znatno lakši od svog prethodnika i da se nalazi na samoj donjoj granici koju za MotoGP motocikle propisuje svetska moto federacija (FIM).

 

aprilia%20111.jpg

 

Iz tima saopštavaju da je trodnevni test, na kojem su nastupila oba vozača - Alvaro Bautista i Stefan Bradl - bio izuzetno naporan, ali da su dobijeni rezultati i povratne reakcije ''izuzetno pozitivni''. ''Sa testa donosimo dosta informacija, neki problemi su uočeni i biće otklonjeni u najkraćem mogućem roku, ali najvažnje je da smo dobili potvrdu na stazi da su performanse novog motocikla znatno bolje od prošlogodišnjeg'', poručili su iz italijanske kompanije. Napredak koji su napravili Aprilia i Gresini je i te kako obradovao Bautistu i Bradla, koji su prošle godine noževima išli u MotoGP vatreni obračun. Naravno, još uvek ima dosta posla, ali krajnji rezultat, a to je konkzurentna mašina je vrlo realan. ''Ima dosta prostora za napredak, dok na prošlogodišnjem motociklu to jednostavno nije bilo moguće. U sadašnjoj, početnoj fazi priprema za 2016. smo daleko ispred nego što smo tokom bili tokom čitave prošle godine'', izjavio je Bautista. ''Prvi utisci su dobri i jasno je uočljiva razlika u odnosu na stari motocikl. Siguran sam da se krećemo u dobrom smeru'', poručio je njegov klupski drug, Stefan Bradl.
Sezona počinje 20. marta, trkom u Kataru.

 

Autor: Nikola Lasica

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aprilia predstavila RS-GP za 2018.

 

aprilia-rs-gp-1.jpg

 

Nova sezona se svakim danom sve više približava, ali je ostalo dovoljno vremena da Aprilia predstavi svoju trkačku platformu za 2018. Tokom predsezone Aprilia Gresini tim je dobio novi aluminijumski ram i novu zadnju viljušku od ugljeničnih vlakana. ''Airbox'' i izduvni sistem su takođe novi i pomažu V4 agregatu da bolje diše na stazi. Ostale novine uključuju novi aerodinamički paket, modifikovano prednje ogibljenje, Ohlins TSB46 viljuške, kao i TRSP44 zadnji amortizer istog proizvođača. Celokupan ''paket'' na raspolaganju ima preko 270 KS. Motocikl će tokom sezone pretrpeti još promena, u to nema sumnje, ali je važno da naglasimo da je Aprilia radila s budžetom koji predstavlja tek delić onoga što su drugi fabrički timovi imali na raspolaganju. Imajući sve to u vidu, ekipa je dosta toga postigla u proteklim sezonama sa RS-GP mašinom, a ove bi, ukoliko sve pođe po planu, mogli da prisustvujemo nekim iznenađujućim rezultatima. Boje italijanskog tima će braniti Aleš Espargaro i Skot Reding. Želimo im puno sreće u sezoni koja počinje 18. marta, trkom u Kataru.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Espargaro veran Apriliji

 

179976-Espargaro.jpg

 

28-godišnji Espargaro će tako za Apriliju voziti i u naredne dve sezone. Španski motociklista je u Apriliju stigao 2017. godine iz Suzukija, a u karijeri u MotoGP je ostvario samo jedan podijum, dok je prošle sezone u generalnom plasmanu vozača završio na 15. poziciji. ''Veoma sam srećan što ostajem u Apriliji još dve sezone. Prvi put u karijeri imam potrebnu stabilnost, a to je bitno za napredak i želju da rastem zajedno sa ekipom'', rekao je Espargaro po potpisivanju ugovora. Aleš Espargaro je od početka ove sezone imao dosta problema sa kvarovima na motoru, pa tako dve trke nije završio, dok je u Kataru bio 19, a na trci u Ostinu deseti.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zvanično: Janone u Apriliji

 

janone 11.jpg

 

U petak je saopšteno da Andrea Janone neće biti vozač Suzukija u Moto GP šampionatu od naredne sezone, a nešto kasnije je stigla i potvrda da će od sada u kraljevskoj klasi braniti boje Aprilije. Po okončanju sezone popularni ''Manijak'' će napustiti Suzuki i pojačati Apriliju, gde će voziti uz Aleša Espargara. 28-godišnji Janone će sa Aprilijom potpisati dvogodišnji ugovor, pa će i u sezonama 2019. i 2020. biti deo kraljevske klase, u koju je došao 2013. godine. Dolazak Janonea u Apriliju znači i da će na kraju 2018. godine ekipu napustiti Britanac Skot Reding. Trenutno, u generalnom poretku vozača u Moto GP Janone zauzima sedmo mesto sa 60 bodova, a najbolje plasmane je imao u SAD i Španiji u Herezu gde je bio treći.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pao na doping testu: Janone privremeno suspendovan

 

Andrea-Janone 1.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, vozač Aprilije Andrea Janone privremeno je suspendovan pošto je ustanovljeno da je koristio nedozvoljene supstance. Kako se navodi u saopštenju, u uzorku urina italijanskog motocikliste pronađen je zabranjeni egzogeni anabolički-androgeni steroid. Janone je na doping kontroli bio tokom trke za Veliku nagradu Malezije. Kako se navodi, suspenzija stupa na snagu 17. decembra 2019. godine i on neće moći da učestvuje u takmičenju, ali ni u testiranjima. Janone ima pravo da zahteva analizu i drugog uzorka urina, kao i pravo žalbe na ovu odluku.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Janone pozitivan i na B uzorku

 

aprilia 29 ianone.jpg

 

Vozač Aprilije Andrea Janone, koji je nedavno privremeno suspendovan zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci bio je pozitivan i na B uzorku, prenose italijanski mediji. Informacija još nije ozvaničena, a portal Corsedimoto.com navodi da su vrednosti umerene.

 

Podsetimo, 17. decembra prošle godine je saopšteno da je u uzorku urina italijanskog motocikliste pronađen zabranjeni egzogeni anabolički-androgeni steroid. Janone je na doping kontroli bio tokom trke za Veliku nagradu Malezije, a tokom istrage je tvrdio da je nedozvoljenu supstancu u organizam uneo kroz kontaminiranu hranu ili piće. Suspenzija je na snagu stupila 17. decembra 2019. i Italijan neće moći da učestvuje u takmičenju, ali ni u testiranjima. Janonea, koji ima pravo da se žali, su suspendovale Svetska motociklička federacija i Svetska antidoping agencija. Aprilija gotovo sigurno neće imati Italijana na raspolaganju za testove koji počinju 7. februara, a teško je očekivati da će se na stazu vratiti pre početka sezone koja je zakazana za 8. mart.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maks Bjađi na korak od povratka u Apriliju?

 

191210-maks-bjadji.jpg

 

Mediji spekulišu da bi nekadašnji MotoGP vozač, Maks Bjađi, mogao da dobije test ulogu u Apriliji na testu koji se narednog meseca vozi u Maleziji. Kako je Andrea Janone dobio suspenziju zbog pozitivnog rezultata na doping testu, očekuje se da će aktuelni probni vozač italijanske ekipe imati, Bredli Smit, imati veću ulogu u razvojno programu.

 

Bjađi je legenda Aprilije sa kojom je osvojio četiri svetska naslova u klasi 250 kubika, kao i obe WSBK krune, u trenutno ima ulogu ambasadora renomiranog italijanskog brenda. Nakon testa novog RSV4 X drumskog motocikla na Sepangu, održanog ranije ovog meseca, krenule su glasine da bi Bjađi mogao da se na RS-GP pridruži Espargaru i Smitu u Maleziji. Bjađi je u gran pri šampionatu, u klasama 250 u 500 kubika/MotoGP-u proveo 15 sezona, da bi 2007. prešao u WSBK. U penziju je otišao na kraju 2012. godine. Osim Bjađija, još jedno ime koje se povezuje sa Aprilijom je doskorašnji vozač Avintije, Karel Abraham. Čeh je imao ugovor sa timom za 2020, ali nakon što mu je saopšteno da će ga zameniti Žoan Zarko, odlučio je da se penzioniše na kraju sezone. Glasine pominju i bivšeg Aprilijinog WSBK vozača, Lorenca Savadorija, kao moguće pojačanje kompanijinom razvojnom timu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Janoneova žalba na dnevnom redu tek posle prvog testa

 

Andrea-Janone.jpg

 

Andrea Janone naći će se pred Disciplinskim sudom Svetske motociklističke federacije zbog žalbe na suspenziju zbog toga što je pao na doping testu, što znači da će izvesno propustiti prva predsezonska testiranja. Italijan je bio pozitivan na anabolički steroid u uzorku koji mu je uzet tokom Velike nagrade Malezije, a on tvrdi da ga je u svoj organizam uneo kroz kontaminiranu hranu. Italijanski mediji su objavili da je i u Janoneovom B uzorku pronađeno prisustvo zabranjene supstance, iako on tvrdi da je nedužan. Motorsport.com prenosi da će Janoneovo saslušanje biti održano 4. februara, a da on ima rok do 31. januara da pripremi listu svojih svedoka.

 

Prva testiranja na stazi Sepang počinju 2. februara i traju tri dana, a na njima će učestvovati test vozači i timovi koji imaju koncesije, među koje spada i Aprilija. Nije još poznato kada bi presuda mogla da bude doneta pošto je rok za to 45 dana. Izvesno je da će Janone i njegov tim tražiti da se proces ubrza pošto sezona počinje 8. marta Velikom nagradom Katara. Italijanskom motociklisti trenutno preti četvorogodišnja suspenzija iz svih takmičenja ukoliko njegova žalba ne bude uvažena. U njegovom odsustvu, test vozač Aprilije Bredli Smit će imati znatno više obaveza u Maleziji, zajedno sa Alešom Espargarom. Pojedini mediji su prošle nedelje preneli da bi ambasador italijanske kompanije Maks Bjađi mogao da testira na Sepangu, ali se čini da će umesto njega priliku dobiti Lorenco Savadori, ali na prošlogodišnjem modelu. Savadori je imao ugovor sa Pederčini Kavasakijem u Svetskom superbajk šampionatu, ali se čini da je dogovor propao zbog problema sa sponzorom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duga suspenzija će Janonea koštati ugovora

 

suzuki-aprilia.jpg

 

Prvi čovek Aprilije Masimo Rivola priznao je da će njegov tim biti primoran da raskine ugovor sa Andreom Janoneom ukoliko mu bude izrečena duga suspenzija zbog dopinga. Svetska motociklistička federacija je privremeno suspendovala Janonea pošto je njegov uzorak urina koji mu je uzet tokom Velike nagrada Malezije bio pozitivan na anabolički steroid. Saslušanje povodom žalbe koju je italijanski motociklista uložio zakazano je za 4. februar, samo nekoliko dana pre početka prvih predsezonskih testiranja na stazi Sepang. Rivola je istakao da veruje da će Janone na neki način biti kažnjen, iako tvrdi da je slučajno u svoj organizam uneo zabranjenu supstancu, ali da će od dužine kazne zavisiti da li će ugovor koji ima sa Aprilijom biti validan.

 

''Bio bih iznenađen kada ne bi bio kažnjen, pošto mislim da FIM mora da se pridržava pravila Svetske antidoping agencije. Ako bude suspendovan na godinu ili dve, jasno je da će se naša saradnja završiti. Ali, ukoliko to bude uslovna kazna ili ona od tri meseca, to bi značilo da nije kriv čak i ako je sankcionisan'', naglasio je Rivola. Međutim, Rivola je naglasio da veruje da Janone nije zgrešio, a takođe je otkrio da je svom vozaču poručio da izgubi na kilaži pre početka sezone. ''Aprilija je bliska sa svojim vozačima. Mnogi su nam rekli da je normalno to što je Janone bio pozitivan jer reklamira donji veš, mišićav je, pokazuje se u toplesu, ali nije tako. Prošle godine na prvim testiranjima sam mu tražio da stane na vagu i rekao sam mu da Aleš Espargaro ima 10 kilograma manje od njega. Poručio sam mu da mora na dijetu i da promeni vežbe koje radi, pa je do jula izgubio šest i po kilograma. Zašto bi namerno uzeo anabolički steroid ako treba da smanji kilažu'', rekao je Rivola.

 

Za sada nije poznato ko bi mogao da zameni Janonea u slučaju duge kazne, iako će test vozač italijanskog tima Bredli Smit imati više obaveza u Sepangu. Njemu i Espargaru će asistirati nekadašnji vozač Superbajka Lorenco Savadori.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Janone ostaje suspendovan do daljeg

 

Andrea-Janone.jpg

 

Svetska motociklistička federacija objavila je da Andrea Janone ostaje suspendovan posle saslušanja koje je održano u sedištu te organizacije. Janone je suspendovan otkako je ustanovljeno da je njegov uzorak uzet tokom Velike nagrade Malezije u oktobru prošle godine bio pozitivan na anabolički steroid. Njegov B uzorak takođe je bio pozitivan, a italijanski motociklista se brani da je slučajno kroz hranu u svoj organizam uneo zabranjenu supstance. Rok za donošenje konačne odluke posle saslušanja je 45 dana, a u saopštenju vladajućeg tela svetskog motociklizma navodi se da Janone ostaje suspendovan do daljeg. Za sada je sigurno da će vozač Aprilije propustiti prva predsezonska testiranja koja počinju u petak na stazi ''Sepang'', a za dalje će se videti. Za prekršaje za kakav je optužen Janone kazna je obično dvogodišnja suspenzija, a iz Aprilije su najavili da će računati na njega ukoliko bude izbegao sankcije ili one budu do nekoliko meseci.

Nova sezona Moto GP šampionata startuje Velikom nagradom Katara 8. marta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Janone propušta otvaranje sezone

 

suzuki-aprilia.jpg

 

Andrea Janone najverovatnije će propustiti prvu trku ovogodišnjeg Moto GP šampionata, Veliku nagradu Katara, pošto njegov doping slučaj još nije razrešen. Janone je trenutno pod suspenzijom pošto je pao na doping testu tokom prošlogodišnje trke u Maleziji, a i njegov B uzorak je pokazao da u urinu ima tragova zabranjenog anaboličkog steroida. Saslušanje u sedištu Svetske motociklističke federacije je održano ranije ovog meseca, a Janone je na njemu tvrdio da je nevin, međutim još nije doneta konačna odluka. Od tada, italijanski motociklista je predao uzorke kose na testiranje, pošto se u mnogim slučajevima pokazao da su oni najtačniji.

 

Presuda u Janoneovom slučaju se očekivala prošle nedelje, međutim, ceo slučaj se otegao pošto dve strane nisu saglasne oko dokaza. Janone svakako propušta poslednja predsezonska testiranja koja su u subotu počela u Dohi, iako je dan ranije prisustvovao predstavljanju novog motora Aprilije. Izvesno je da će se Italijan teško naći na startu prve trke koja je na programu 8. marta baš na stazi Losail. ''Ono što mogu da kažem da su svi sportisti koji su predali takve dokaze dobili slučaj pred Sudom za arbitražu u sportu. Za to treba više vremena, a to mi nemamo. Zbog specifičnih dokaza koje je predala Andreina odbrana, situacija ne može da pođe po zlu pošto su takvi testovi nedvosmisleni'', rekao je prvi čovek Aprilije Masimo Rivola. Ukoliko Janone ne bude mogao da vozi na Velikoj nagradi Katara, test vozač Aprilije Bredli Smit će ga zameniti. Rivola je prethodno rekao da će italijanski tim morati da raskine ugovor sa italijanskim vozačem ukoliko mu bude izrečena dugoročna kazna, ali je nedavno istakao da mu je cilj da ga zadrži za narednu sezonu zajedno sa Alešom Espargarom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aprilia spremna za novu sezonu

 

aprilia-2020.jpg

 

Aprilia je poslednja od proizvođača predstavila svoje mašine za predstojeću MotoGP sezonu, inače šestu od povratka u premijernu klasu 2015. Od tada, italijanski proizvođač radi zajdno sa timom Fausta Grezinija. Boje ekipe u 2020. će braniti (ili možda bolje rečno, bi trebalo da brane) Aleš Espargaro i Andrea Janone, s tim što je Italijan suspendovan zbog pada na doping testu, mada i tim i on poriču da su korišćene nedozvoljene supstance. Odluka o njegovom slučaju je trebalo da bude donešena prošle godine, ali nije, pa je on sad u nekoj vrsti limba i nije vozio na testu u Kataru, gde ga je zamenio Bredli Smit. Upravo će Smit biti zamena za Italijana na otvaranju sezone, 8 marta, ako ovaj ne bude mogao da nastupi. Dan pre testa Aprilia je otkrila nove boje, u mnogome slične onima iz prošle sezone. Novi RS-GP Aprilia opisuje kao ''revoluciju'', a posebno je naglašen impresivni debi na stazi tokom prethodnog predsezonskog testa voženog na Sepangu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Janone suspendovan na 18 meseci

 

Andrea-Janone 1.jpg

 

Italijanski motociklista Andrea Janone suspendovan je na godinu i po dana jer je bio pozitivan na doping testu koji je obavljen tokom prošlogodišnje Velike nagrade Malezije. Janoneu je po toj suspenziji zabranjeno bavljenje bilo kakvim trkačkim aktivnostima do 16. juna 2021. godine, pošto kazna počinje da mu teče od 17. decembra prošle godine, kada je objavljeno da je bio pozitivan. U uzorku Janoneovog urina bilo je tragova zabranjenog anaboličkog steroida koji se koristi za povećanje snage, uz smanjenje težine. Italijan se branio da je u njegov organizam on dospeo slučajno, putem hrane, a u okviru svoje odbrane dostavio i uzorke kose, da bi dokazao da je u pitanju bio samo jedan slučaj konzumiranja zabranjene supstance.

 

Disciplinska komisija FIM donekle je prihvatila tu odbranu, međutim, on je po kodu Svetske antidoping agencije svakako zvanično optužen za doping jer nije pazio, a morao je. U slučaju da se prihvati takva odbrana, postoji opcija izricanja blaže kazne, što se i desilo kod Janonea, pošto se za slične prekršaje dobija i četvorogodišnja suspenzija. Suspenzija do sredine naredne godine dovodi u pitanje nastavak Janoneove karijere u Moto GP šampionatu. Iz Aprilije su stali uz njega dok traje ceo proces, ali su najavili da će ugovor morati da bude raskinut u slučaju da bude kažnjen na duži period od nekoliko meseci. Uz to, većini vozača u kraljevskoj klasi ove godine ističu ugovori, a obično se oni potpisuju na dve sezone, što znači do kraja 2022.

Italijanskog motociklistu je tokom testiranja zamenio test vozač Aprilije Bredli Smit, a velika je mogućnost da će Britanac dobiti priliku da vozi ove sezone umesto Janonea, kada akcija krene. Sve će zavisiti i od toga koliko će trajati proces žalbe, na koji će svakako uticati i pandemija koronavirusa koja je zaustavila gotovo kompletan sport u svetu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Janone: Kažnjen sam nevin, svaki dan kao godina

 

Italijanski motociklista Andrea Janone smatra da je nepravedno kažnjen, ali ističe da će se suočiti sa svime što ga čeka. Vozač Aprilije je suspendovan na 18 meseci pošto je bio pozitivan na doping testu koji je obavljen tokom prošlogodišnje Velike nagrade Malezije. U uzorku njegovog urina bilo je tragova zabranjenog anaboličkog steroida koji se koristi za povećanje snage, uz smanjenje težine. Janone se branio govoreći da su nedozvoljene susptance u njegov organizam dospele putem hrane, što je Disciplinska komisija FIM donekle prihvatila. Ipak, Italijan neće moći a se bavi nikakvim trkačkim aktivnostima do 16. juna 2021. godine.

Posle svega, Janone se oglasio saopštenjem.

 

''Meseci su prošli od kada je počela ova tužna priča i moram da priznam da je svaki dan kao godina. Nevin sam, a osuđen. Prvi put u istoriji, sportista je kažnjen iako nije uradio ništa loše, suspendovan na 18 meseci zbog konzumiranja kontaminirane hrane. Uprkos patnji, moram nastaviti da hodam putem koji nisam izabrao, neopravdano. Odlučio sam da svaki naredni korak napravim u tišini. Moja tiha patnja, ipak, nije sakrila ono čemu me je ovo iskustvo naučilo - Ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo i sve može da se promeni u sekundi. Ipak, ima sve ovo i pozitivnih strana, kao što je vaša podrška i to što sada zrelije procenjujem ljude. Niste me nikad napustili i bili ste uz mene sve vreme. Zbog toga ću se suočiti sa svime što me čeka. Posebno se zahvaljujem svojim prijateljima, porodici i posebno ocu, kompletnom timu Aprilije, Masimu Rivoli i svim sonzorima koji me nisu napustil. Zahvaljujem i advokatu Antoniju de Rensisu, koji je bio uz mene kao otac. Večno ću vam biti zahvalan''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Janone: ''Kao da vam je devojka u krevetu sa drugim...''

 

Italijanski motociklista Andrea Janone rekao je da je zahvalan jer se u Apriliji nisu odlučili za lakše rešenje i raskinuli ugovor sa njim pošto mu je izrečena suspenzija na 18 meseci jer je pao na doping testu. Početkom aprila objavljeno je da je Janone suspendovan na godinu i po dana pošto je na Velikoj nagradi Malezije prošle godine bio pozitivan na zabranjeni anabolički steroid. 30-godišnji Italijan je negirao krivicu i najavio da će se žaliti Sudu za arbitražu u sportu. Iako je šef Aprilije Masimo Rivola prethodno najavio da će duža suspenzija označiti kraj saradnje sa Janoneom, italijanski tim je stao uz svog vozača i kaznu koja mu je izrečena okarakterisao ''apsurdnom''. Sezona u Moto GP šampionatu je trenutno na čekanju, što znači da bi Italijan mogao da zadrži mesto u slučaju uspešne žalbe, a da je akcija počela u timu bi ga zamenio Bredli Smit.

 

''Apriliji moram da se zahvalim jer nisu odustali od mene, sve vreme su verovali u moju nevinost. Bilo bi lakše za njih da su me ostavili na cedilu i angažovali drugog vozača, ima ih mnogo koji bi rado zauzeli moje mesto. Da je bilo tako našao bih se sam u ovoj apsurdnoj situaciji i bilo bi mi teže'', istakao je Janone. Otkrio je da mu je mnogo značilo to što je bio pozvan da učestvuje u zvaničnom predstavljanju novog motora Aprilije pred početak testiranja u Kataru, iako je morao da ode ranije nazad. ''Kada sam otišao u Katar, Rivola je od mene tražio da ostanem još jedan dan, ali sam ga molio da mi dozvoli da odem prvim slobodnim letom te večeri. Bio sam u situaciji da nisam bio ključni igrač, nisam mogao da sednem na motor na kojem smo radili cele godine, a koji ima potencijal i to je bilo bolno. Izgledalo je kao da vam je devojka sa drugim u krevetu ped vama. To je najgora stvar koja može da se desi. Bio sam pomalo ljubomoran i zato sam želeo da se distanciram. Kao što kažu - daleko od očiju, daleko od srca. Ali, poziv da učestvujem u predstavljanju znači da je Apriliji stalo do mene. Tako nešto ću teško ikada zaboraviti. Možda im drugi ne daju na važnosti, ali je meni vredno'', naglasio je Janone.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lorenco uveren u Janoneovu nevinost

 

Jorge-Lorenzo.jpg

 

Petostruki svetski šampion Horhe Lorenco pružio je podršku Andrei Janoneu, kojem je izrečena suspenzija na 18 meseci jer je pao na doping testu. Vozač Aprilije je suspendovan jer je na Velikoj nagradi Malezije bio pozitivan na anabolički steroid, ali je od tada više puta naglasio da ga nije svesno uneo u svoj organizam. Disciplinska komisija Svetske motociklističke federacije je delimično prihvatila Janoneovu odbranu da je steroid bio u kontaminiranom mesu koje je jeo, ali ga nije u potpunosti oslobodila krivice. Italijan je najavio da će se žaliti Sudu za arbitražu u sportu, ali je taj proces trenutno na čekanju.

 

Lorenco je u utorak na Instagramu objavio sliku sa Janoneom i tom prilikom napisao da veruje da je njegov rival fundamentalno nevin.

''U ponedeljak smo se prošetali pored jezera i malo popričali. Smejali smo se sećajući se nekih anegdota, a takođe sam se raspitivao o njegovom problemu. On jedini zna istinu, ali dok sam ga slušao uvideo sam koliko je iskren i njegovi argumenti su me ubedili. Kao i svi, sigurno je Andrea pravio greške u prošlosti, ali mislim da ovoga puta ''greška'' nije bila voljna. Zato se nadam da će što pre dobiti dozvolu da radi ono što zna najbolje. Možete da volite njegov karakter ili ne, ali je jasno da ima talenat i brzinu. I kao što sam rekao već: Talenat se niti kupuje, niti zaboravlja'', naglasio je Lorenco.

 

Sam Janone je nedavno u jednom intervjuu otkrio da su Lorenco i Maverik Vinjales jedini vozači koji su ga kontaktirali otkako mu je suspenzija potvrđena. ''Mogu da vas uverim da ću kada se vratimo trkanje na sastanku Bezbednosne komisiji prvi pokrenuti to pitanje i zatražiti da se promene pravila jer je to nešto čime moramo da se pozabavimo. I to kažem zbog dobrobiti svih vozača, ne samo mene'', istakao je Janone.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Manijak'' se žali, WADA takođe - traži veću kaznu

 

Andrea-Janone 1.jpg


Andrea Janone podneo je žalbu na jednoipogodišnju suspenziju zbog dopinga pred Sudom za arbitražu u sportu, ali mu preti još duža kazna ako žalba Svetske antidoping agencije bude uspešna. Vozač Aprilije je bio pozitivan na zabranjeni steroid drostanolon tokom trkačkog vikenda za Veliku nagradu Malezije u novembru prošle godine. Svetska motociklistička federacija ga je kaznila na 18 meseci, a suspenzija bi trebalo da mu istekne 16. juna 2021. godine. Janone, koji ima ugovor sa Aprilijom do kraja ove godine, branio se time da je zabranjenu supstancu u organizam uneo slučajno, kroz kontaminirano meso. Njegova odbrana je delimično prihvaćena, a ne kompletno zato što sportisti imaju obavezu da budu oprezni oko svega što konzumiraju.

Italijan u svojoj žalbi traži da se suspenzija poništi, dok je Svetska antidoping agencija zatražila da mu se kazna produži do četiri godine. Za sada nema informacija kada bi saslušanje po pitanju obe žalbe. Uprkos suspenziji, Janone je i dalje vozač Aprilije, ali je izvesno da će ga u timu zameniti Bredli Smit kada sezona počne ukoliko se ceo slučaj ne razreši dobro po njega u narednih nekoliko nedelja. Za sada nije još zvanično potvrđeno, ali bi Moto GP šampionat trebalo da startuje dvema trkama u Heresu u drugoj polovini jula.

 

Aprilija čuva Espargara

 

Ekipa Aprilije objavila je da je produžila ugovor sa Alešom Espargarom za još dve sezone počevši od naredne godine. Stariji od braće Espargaro je u redove italijanskog tima stigao 2017. godine pošto je ostao bez mesta u Suzukiju dolaskom Andree Janonea, koji mu je, inače, trenutno timski kolega, uprkos suspenziji zbog dopinga. Španac je na svojoj prvoj trci u Apriliju ostvario najbolji rezultat ekipe od povratka u Moto GP šampionatu, osvojivši šesto mesto. Od tada je imao izuzetno važnu u razvoju motora, posebno pred ovogodišnji šampionat, koji tek treba da počne. Već dve nedelje se šuškalo o nastavku saradnje između Espargara i Aprilije, a dogovor je zvanično potvrđen u utorak.

 

''Izuzetno sam srećan zbog ove potvrde. Ljudski aspekt mi je ekstremno važna i za ove četiri sezone Aprilija je postala moja druga porodica, tako da su mi ovim ugovorom, koji je definitivno najvažniji u mojoj karijeri, pokazali da sam centar ovog projekta. Sa tehničke strane, napredak poslednjih meseci mi je uverio, posebno debi ovogodišnjeg modela koji se odlično pokazao na testiranjima. Osećam da moramo da završimo posao koji smo započeli tokom zime. Ne mogu da dočekam da ponovo budem sa svojim timom i trkam se na novom motoru i dovedem ovaj projekat do mesta koje zaslužuje'', istakao je Espargaro. Za sada nije poznato ko će biti Espargarov timski kolega od naredne godine, pošto Janone čeka ishod žalbe na suspenziju. Iz Aprilije su javno podržali Italijana i više puta naglasili da će ga zadržati ukoliko mu se kazna ukine. Međutim, izvesnije je da će se italijanski tim okrenuti ka njegovom sunarodniku Danilu Petručiju, koji je na izlaznim vratima Dukatija.

 

Ovogodišnji Moto GP šampionat bi trebalo da startuje u drugoj polovini jula, a moći ćete da ga pratite na kanalima Sport Kluba.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smit u Apriliji za trke na startu sezone

 

38-bradley-smith.jpg

 

Britanac Bredli Smit voziće za ''Aprilija Rejsing Tim Gresini'' na trkama za Veliku nagradu Španije i Andalusije, potvrdili su Italijani. Smit će na prve dve trke u sezoni biti timski kolega Alešu Espargaru sa kojim se trenutno nalazi u Mizanu gde se sprovode privatni testovi. To ipak ne znači da će 29-godišnji motociklista celu sezonu voziti za Apriliju. Ime drugog člana biće naknadno određeno, pošto Andrea Janone čeka ishod slučaja u vezi sa doping aferom. Iz Aprilije su nekoliko puta naglasili da će zadržati Italijana ukoliko mu se suspenzija ukine.

Ovogodišnji Moto GP šampionat trebalo bi da startuje 19. jula, kad je planirana trka u Heresu. Sezonu možete da pratite na kanalima Sport Kluba.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aleš zadovoljan svojom Aprilijom pred start sezone

 

brno al espa.jpg

 

Posle četiri meseca pauze Aleš Espargaro konačno je mogao da vozi i isproba svoju novu Apriliju RS-GP tokom ove nedelje na privatnim testovima u Mizanu. Tri dana testiranja i nakon svega Aleš Espargaro kaže da je zadovoljan motorom, da je ono što je iskusio ranije na Sepangu i Losailu samo potvrdio sada na Mizanu i kaže da je veoma uzbuđen zbog skorog početka sezone.

''Nakon duge pauze veoma je uzbudljivo ponovo izaći na stazu i zaista jedva čekam trke u Herezu. Izuzetno je važno što sam mogao da izvezem mnogo krugova, imamo nov motor koji je napravljen sa mnogo potencijala, ali mu svakako treba malo rada na finesama. Jasno je da Mizano nije naša omiljena staza, ali nakon tri dana ovde mislim da smo obavili dobar posao i mogu samo da potvrdim pozitivne utiske koje sam imao u Maleziji i Kataru'', poručio je Espargaro.

Moto GP sezona konačno će početi duplim vikendom u Herezu gde će se trke voziti 19. i 26. jula.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Janone tek u oktobru na saslušanju

 

Andrea-Janone 1.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, nekadašnji MotoGP vozač Andrea Janone će 15. oktobra biti na saslušanju povodom njegove kazne koju je dobio zbog dopinga. Andrea Janone je zbog dopinga kažnjen na godinu i po dana zabrane bavljenjem sportom. To je kazna koju je izrekla Međunarodna motociklistčka federacija, a Svetska antidoping agencija traži kaznu od četiri godine. ''Agencija je uspela da pomeri saslušanje koje će se desiti 15. oktobra i to je veliki problem i za nas i za vozača. Smislićemo strategiju i verujemo da je Andrea nevin. Hoćemo da ga čekamo iako je to velki rizik'', rekao je šef Aprilije Masimo Rivola. Janone je kažnjen zato što je u njegovom urinu pronađen anabolički steroid.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Janone suspendovan na četiri godine!

 

aprilia 29 ianone.jpg

 

Sud za sportsku arbitražu (CAS) objavio je odluku o žalbenom postupku italijanskom Moto GP vozača Andree Janonea, Svetske antidoping-agencije (WADA) i Svetske motociklističke federecije (FIM). Janoneu suspenzija produžena na četiri godine.

 

Posebne žalbe uložili su Andrea Janone i WADA protiv odluke Svetske motociklističke federacije od 31. marta 2020. godine. Disciplinska komisija FIM tada je donela odluku da je Andrea Janone prekršio anti-doping pravila i da je u njegovoj krvi otkriveno prisustvo Drostanolana, anaboličkog staroida koji je na listi zabranjenih supstanci WADA od 2019. godine. FIM je Janoneu tada izrekla suspenziju u trajanju od 18 meseci. CAS je odbio žalbu koju je uložio Andrea Janone, ali je usvojio žalbu WADA i kazna Italijanu je sa 18 meseci produžena na četiri godine.

 

''Andrea Janone suspendovan je na period od četiri godine koji se računa od 17. decembra 2019. godine. Svi takmičarski rezultati koje je Andrea Janone zabeležio počevši od 1. novembra 2019. godine biće izbrisani'', navodi se u odluci Suda za sportsku arbitražu. Janone je uzorak za doping kontrolu dao 3. novembra 2019. tokom trkačkog vikenda u Maleziji i tada je ustanovljeno prisustvo Drostanolona u njegovoj krvi. Janone je u svojoj žalbi tvrdio da nije uzimao nikakve nedozvoljene supstance i da je za sve krivo meso koje je jeo, ali iz CAS tvrde da tokom žalbenog postupka Janone nije uspeo da dokaže svoje tvrdnje, čak ni da objasni o kakvoj vrsti mesa se tačno radi, ali nije uspeo ni da dokaže da nije svojom voljom uneo steroide u organizam.

Obzirom da je teret dokazivanja ovih pojedinosti na sportisti, a ne na strani koja tvrdi da je sportista napravio grešku CAS je doneo odluku da je Janone prekršio pravila i da se smatra da je to učinio sa namerom. Upravo zbog toga, kazna mu je produžena sa prvobitnih 18 meseci na četiri godine.

 

Janone: Najgora nepravda, neću odustati

 

Tema dana u svetskom motociklizmu svakako je produžetak suspenzije koju je dobio Moto GP vozač Andrea Janone, a on se povodom kazne oglasio na Instagramu nazvavši odluku ''nepoštenom''.

''Danas smo dobilo vesto o najgoroj nepravdi koju sam ikada mogao da zamislim. Iz srca mi je otrgnuta moja najveća ljubav. Nema razuma i logike u tim navodima o meni, a uz to su i mnoge činjenice pogrešne. Za sve ovo će doći pravi trenutak i pravo vreme i jasno je da ja neću odustati. Znao sam da su protiv mene velike sile, ali sam se nadao'', napisao je 31-godišnji Andrea Janone.

 

''Polagao sam nade u intelektualnu iskrenost i sprovođenje pravde. Sada patim više nego što sam ikada mogao da zamislim. Ko god je pokušao da mi uništi život će uskoro svatiti koliko snage imam u svom srcu. Moja moć je moć nevinosti i čiste savesti. Kazna može da promeni neke događaje, ali ne može da promeni čoveka'', zaključio je italijanski motociklista. Janone je uzorak za doping kontrolu dao 3. novembra 2019. tokom trkačkog vikenda u Maleziji i tada je ustanovljeno prisustvo Drostanolona u njegovoj krvi.

 

Munjevita reakcija: Beceki menja Janonea?

 

Pobendik Moto 2 trka i štićenik Valentina Rosija Marko Beceki trenutno je vodeći kandidat za mesto vozača Aprilije, pošto je postalo poznato da Janone zbog produžetka suspenzije neće nastupiti u sledećoj sezoni, prenosi Autosport. Aprilija je brzo reagovala po saznanju vesti u nameri da nađe partnera za Aleša Espargara u sezoni 2021, a Beceki je vozač koji je privukao najviše pažnje tog tima. Beceki je u svojoj drugoj sezoni u Moto 2 konkurenciji i vozač je VR46 tima, a trenutno je u generalnom plasmanu samo 29 poena u zaostatku u odnosu na lidera šampionata Eneu Bastijannija, a prethodnog vikenda je slavio na trci za Veliku nagradu Evrope.

Aprilija bi na taj način morala posebno da ugovori saradnju sa Becekijem, pošto 22-godišnji vozač ima potpisan ugovor sa timom VR46 za narednu sezonu. Ukoliko njegov prelazak bude uspešan, Beceki će postati drugi vozač ovog tima koji je u kratkom roku prešao u Moto GP konkurenciju, pošto je u nedelju objavljeno da će Rosijev polubrat Luka Marini biti novi vozač Avintije. Dugo se mislilo da je favorit za drugo mesto u Apriliji Kal Kračlou, vozač LCR honde, ali sada se smatra da bi on mogao da postane test-vozač Jamahe. Treća opcija je Tito Rabat, koji je dolaskom Marinija izgubio mesto u Avintiji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aprilija predstavila motor i Savadorija

 

aprilia 2021.jpg

 

Aprilija je predstavila motor za novu sezonu i potvrdila da će uz Aleiša Espargara vozač tima biti Lorenco Savadori. Lorenco Savadori je dobio šansu ispred Bredlija Smita koji je prošle sezone menjao Andreu Janonea pre nego što je u poslednje tri trke prepustio mesto mlađem kolegi.

''Veoma sam srećan i želeo bih da se zahvalim Apriliji na pruženoj prilici. Naporno sam trenirao i jedan od mojih ciljeva za ovu sezonu je da da svoj maksimum za Fausta'', rekao je Savadori. Aprilija je motor predstavila online, a na samom početku odala je počast nedavno preminulom Faustu Gresiniju, uz poruku direktora Masima Rivole da je želja Aprilije da učini Fausta ponosnim.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Andrea Doviciozo u Herezu kao test-vozač Aprilije

 

202309-Andrea-Doviciozo.jpg

 

Trostruki Moto GP vicešampion Andrea Doviciozo vratiće se mnogo brže nego što se očekivalo. Italijan je prihvatio probnu ponudu da se pridruži timu Aprilije za testiranje u Herezu narednog meseca (12-14. aprila). Zasad to nije stalna pozicija za Dovicioza, navodi se da će samo isprobati motor kako bi dao povratne informacije italijanskom proizvođaču. To testranje biće uvod u treću trku sezone u Portimau i ono ipak otvara vrata Doviciozu za odlazak u Apriliju u stalnoj ulozi.

 

Njegov pravi povratak očekuje se 2022. godine, a na kraju prošle sezone napustio je Dukati pošto dve strane nisu postigle dogovor o novom ugovoru i rastali su se prilično gorko. Aprilija je krajem prošle godine ponudila 34-godišnjem Doviciozu da pređe kod njih kao test-vozač, a on je tad odbio čekajući bolje ponude. Aleš Espargaro i Lorenco Savadori voziće sledeće sezone za Apriliju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...