Jump to content
FAS Goran
Punto Abarth

Punto mk.2a - Uputstvo za naknadnu ugradnju fabričkih maglenki

Recommended Posts

Radilo se, nije da nije...

Prvo sam putokazom @majstormica nabavio fuse box, skinuo kontakte/mostove za jedan relej i jedan osigurac.Na tom boxu sam se taman "ucio" kako da sto bezbolnije otvorim kutiju, a da nesto ne polomim.Kako sam radio kod kuce koristio sam fen, grejao plastiku i bez ostecenja je otvorio.Znaci samo strpljenje. @majstormica je apsolutno sve lepo objasnio i ne postoji ni jedan detalj na kome ti nesto ostaje nejasno. Zato svaka cast!

Potom sam skinuo svoj fuse box, ponovio otvaranje, iskoristio kontakte/mostove, stavio na predvidjeno mesto relej od 20A i osigurac od 15A.

Onda sam, za vikend, trazio dzekove za maglenke...i nasao sam ih!

Danas su mi stigle maglenke...Idemo dalje.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uf kakva ispala.Stigle maglenke.Jedna u ok stanju.Druga sa polomljenim zabicama na iskrivljenoj plastici i lomom na samom faricu.Odustao sam od ove kupovine.Sve sam odradio,samo da skinem moje plastike i namontiram nove plastike i maglenke.Za sada sam u potraznji,pa kada nalete.


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko si ih platio, ako nije tajna? Imaš na "Kupujem-prodajem" nove originalne sa nosačima za 30 € komad, ako ti se to isplati. Neka prodavnica auto delova iz Kraljeva ih prodaje.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ako već nisi kupio prekidače - nabavi obavezno one sa plavom plastikom iza pa ćeš imati i impulsno spuštanje vozačkog prozora. :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/6/2016 at 10:13 AM, majstormica said:

Sad sam i ja gledao oglase, ima i jedan što prodaje polovne ali od sportinga, ne znam jel to odgovara.

 

Od sportinga su nosač samo za sportingov branik.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam ih platio.Ali ih je drugarov drug cenio 40 evropskih novcanica sa sve plastikama.

Prekidaci vec montirani.Sve sam odradio po fabricki, samo da stavim plastike i maglenke.Inace, Sale, vodio sam i o tome racuna. :-)

Jbg, radio za sebe...Sacekacu malo, pojavice se vec negde nesto.

Kolega vozac Punta iz Kg mi rece da je on nabavio plastike+maglenke na lokalnom odpadu za 60E.

Necu da se zalecem i ako sam se bas bio primio i bio siguran da cu do kraja nedelje sve zavrsiti.I jos jedna skola.Nista ne kupujte dok ne vidite.Znaci na slepo, nikad.Njegovo novo i moje novo, ocigledno da nema isto znacenje.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja imam u planu da ih stavim, samo nikako da dođe na red (čitaj: da pretekne para i za to). Za sada imam samo jednu od tih rebrastih plastika sa rupom za maglenku, ali dobro - od nečega se mora krenuti. :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zato ja razmišljam da ipak uzmem novo, nije strašna razlika a znam šta kupujem.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas kupljene maglenke...40 evropskih novcanica...Plastike kao nove.I podizaci/prekidaci zamenjeni.Stavljeni oni fensi.Cena 1000 domacih.Javljam dalje kada se vratim u Bgd.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/6/2016 at 10:55 AM, majstormica said:
@pedjabj mogao si i ti ostaviti bar tu što je dobra, a kasnije uzmeš onu drugu kad naleti.


Nije hteo lik.Trazio je sve nazad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napokon zavrseno.

 

IMG_20170315_063510.thumb.jpg.8791f211ef6c9db7b044ee4c3a0f163e.jpgIMG_20170316_174853.thumb.jpg.bdd35d22c92e27ce3d22a6a0c49472dd.jpgIMG_20170316_174926.thumb.jpg.5e95fb5b136b0861445edb0cd092995e.jpg

 

Bilo je muke i nisam sam sve uradio.

Desna, suvozaceva strana je isla kao podmazana.

Leva je bila malko zeznuta.Dug je kablic koji ide do maglenke i uvezan je sa dve fabricke vezice, a mesta malo...Pade i mrak, pa sam ostavio za sutradan.Sutradan sam uspeo da je povezem.

Ono za sta mi je trebala pomoc je vracanje plastike.Tesko je islo, a ja u strahu da nesto ne polomim, dal' branik, dal' zabice na plastikama.

Zoki iz Mirijeva mi je maximalno pomogao i od mene ima sve preporuke.Kaze da nije na forumu, ali dolazi na okupljanja.

 

Kako sam prosao kroz sve ovo, javljam se za pomoc, ako se neko odluci da ugradjuje maglenke.Igranka nije jeftina i iziskuje dosta i vremena.Ja imam i neke delove jer sam kupio celu kutiju sa osiguracima, relejima i mostovima (retko je na trzistu jer ide uz komp).Pa se mozemo dogovoriti.

Hvala svima na pomoci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod mene je ELX oprema (1.2 16V 2002). Sama instalacija od FuseBoxa (osiguraci kod akumulatora, ispod haube) do maglenki je izvucena fabricki. Ja sam sad stavljao reparirane farove, pa sam trazio da se dodatno ugrade i maglenke, tako da imam maglenke na autu, instalacija farova je povezana, u fuseboxu sam sve kontakte popunio, jer sam uzeo jos jedan ceo pa poskidao sa njega sve u dopunio moj postojeci ali maglenke ne rade.

Prekidac u kabini je sigurno ispravan, isprobao sam ih 2, sad imam abartov prekidac, onaj plavi, gde se prozor spusta i dize automatski, ali nece da upali maglenke. Ako na fuseboxu donesem +12, onda upali maglenke, ali rele nece da skljocne. Probao sam i rele menjati, ali nikako da dobije pobudu. Naravno, za vreme testa su farovi upaljeni, oborena svetla, ali nece da pobudi rele. Sad me zanima da li neko zna, koji pin na sredisnjoj konzoli je zaduzen da salje signal pobude, da li se taj signal direktno salje na rele, ili ide do ECU-a?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moram da te pitam jesi li ubacio one male limove u kutiji što spajaju gornju i donju ploču? Za jedan relej idu 3 lima mala (limčiča)...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huh, sad si me malko zbunio, tj ne znam da li mislimo na istu stvar. Ono sto sam ja ubacio su mali zensko zenski konektori, koji povezuju deo fuseboxa sa releom. Tamo je bilo 4 takva zensko zenska konektora.

Da li si na to milsio? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@emil

 

Ti mali "limovi" o kojima ja pričam su na slici ispod releja i osigurača.
Njih moraš da spakuješ na ploču u kutiji osigurača. Jesi to uradio?
Slika je preuzeta iz druge teme o naknadnoj ugradnji koju je postavio Saša iz NS-a...
 

8fc9f977a2ba71da140ebcfd1a6dae8f.jpg

 

Pozz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav ljudi,

Vezano za ovu temu, naknadno ugrađivanje maglinki...

Punto je MK2a 2001 oprema EL
Imam velike probleme sa farovima, baš ništa ne vidim noću, polirani su ali primećujem da su raštelovani.

Drugar poseduje istog punta samo opremu ELX i on ima već dugme unutar kabine koje uključuje prednje maglinke u farovima (mislim da je sijalica H3).

Kako ja nemam prekidač za prednje maglinke već samo za zadnje, kupio sam na otpadu kontrolnu tablu gde kada uključim taster za prednje maglinke upali mi se lampica na kontrolnoj tabli da se "uključe" ali videh da ništa ne svetli napred.

Otvorim haubu... I vidim da uopšte nema instalacije tj nikakvog kabla do same maglinke u faru.

Kontaktirao sam električara koji je rekao da bez problema može izvesti instalaciju do maglinki od board-a ali sa tim parama mogu uraditi mali servis na puntiću pa mi se taj novac ne daje ukoliko to nije mnogo teško izvesti.

Značilo bih mi u ovoj situaciji kada mi izgori instalacija kratog svetla na jednom faru pa mi policija pravi problem i gotovo ništa ne vidim ispred sebe, već čekam da neko prođe da mi osvetli put...

 

Hvala puno na pomoći.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proveri da li imas stalnu struju (osigurac f30) i struju sa kontakt brave na releju t14, i proveri da li dolazi masa kad ukljucis maglenke. Ako imas sve to treba ti samo zica od releja do maglenki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...