Jump to content
FAS Goran
FoxX

Seicento 1.1 - zamena ulja u menjaču

Recommended Posts

Menjao sam danas ulje,rekoh hajde da obradujem menjac posto ko zna da li je ikad menjano,barem ne u protekle 4 godine kako je kod mene. gde god da sam pogledao po netu za kolicinu i oznaku,kaze:

2.5 litre i sintetika 75-90,to im je taj neki standard. odem u radnju,proverimo po katalogu,to su te iste informacije,uzmem 3 kile ulja,ajd u garazu,odvijem oba cepa,ispustim staro ulje,sacekam malo da budem siguran,krenem da sipnem novo i na 1.5 litara krene da preliva na cepu sa strane,sto znaci da je pun.

e sad,dal' sam ja lud,ili ima nekih varijacija u tim menjacima?

kazu mi da je 2.5 litara previse za mali auto,mada po katalogu i svemu,toliko staje..a opet,kazu da je 1.5 litara malo ulja u menjac. (majstori koji su se nasli u radnji)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je u kombijima( Dukato) 1,9tdi, 2,5tdi i 2,8jtd stajalo po 2,8l ulja u menjac. U fabrickoj knjizi za punto mk2 1,2benz pise mislim da staje 1,8l koliko se secam. Moguce da je greska u tim katalozima, secam se kada sam prvi put menjao ulje u motoru u ovom mom 1,9tdi, pitam u radnji koliko staje, oni kazu po katalogu 6l, a kod majstora se ispostavi da staje jedva 3,4l sa filterom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

moguce je da ima neke greske,ali evo i danas sam pretrazio pa jos nekim forumima,sajtovima i to, i 2.4 litre stoji svuda.mada sam pronasao neke postove vezane za pande,isti bi to menjaci trebalo da su,i na nekim staje manje nego sto je naglaseno fabricki.

proverio sam i posle nekog vremena ponovo ulje posto nisam zavio cep do kraja,cim ga skinem,ulje izlazi napolje.mislio sam mozda mu treba neko vreme da se slegne ili sta vec,ali eto nije. to je to..

Share this post


Link to post
Share on other sites

...kazu da je 1.5 litara malo ulja u menjac. (majstori koji su se nasli u radnji)

Loše kažu.

http://www.fiat-lanc...showtopic=33480

Npr:

- Fiat Grande Punto

Allestimento: 1.2

Motore: 199A4000

Cambio e differenziale: Tutela Car Technyx - 1,5 L

- Fiat Marea

Allestimento: 1.9 JTD 110CV

Cambio e differenziale: Tutela Car ZC 75 Synth. - 1,5 L

- Fiat Punto

Allestimento: 1.2 8v

Motore: 188A4000

Cambio e differenziale: Tutela Car Technyx - 1,65 L

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eto nađem ti se juče u sličnoj (ali i malo goroj) situaciji kao FoxX pre četiri i po godine. Kupim 3 litra ulja za menjač (jer po katalogu - jelte - ide 2.4L), i iz menjača istočim 1.6L a naspem novog 1.3L. Možete zamisliti moje zaprepašćenje. Vaši postovi ovde su mi otklonili sumnju što se tiče količine. Ali evo tri pitanja koja imam:

 

1. Desio mi se drugi problem. Iz menjača istočim takoreći belo ulje, odnosno svetlo krem boje. Kao da je bilo vode u menjaču. Pojma nemam odakle voda u njemu. Auto sam kupio polovan pre 7 godina. Nisam imao problema sa menjačem, ulje sam hteo da promenim čisto zbog toga da počastim mališana. Ako neko zna šta se moglo desiti i kako da proverim postoji li neki kvar - da li neka rupa gde ulazi voda od spolja ili iz sistema za hlađenje...?!

 

2. I sad nešto što ne ide u prilog ovoj priči o količini ulja u menjaču - ja kad sam nasuo novo ulje, i provozao auto 5-6 km, i kad sam odvrnuo čep za dolivanje i proveru - iz menjača počne da curi opet BELO ulje. Potpuno iste boje (samo od prstima malo masnije). Meni to liči kao da je onda u menjaču ostalo pola količine starog ulja i ja sam dolio novo, i to kad se izmešalo, postalo sve belo. Inače da su istočenih 1.6L belog starog ulja bili svo ulje što je bilo u menjaču, onda mislim da ne bi moglo ovo novo ulje da pobeli tako odmah od mešanja samo sa onim uljem koje je eventualno ostalo po zupčanicima i zidovima menjača. Ne bi moglo 50 ml da zaprlja 1.3L, zar ne? I sad sumnjam da je zapremina menjača ipak 2.4L, da može da se istoči samo 1.6L, a da 0.8L ostaje negde po džepovima i udubljenjima.

 

3. I to možda ne bi bilo vidljivo i ne bi stvaralo problem ljudima koji menjaju ulje redovnije i kojima staro ulje koje ostaje u menjaču izgubi samo viskozitet. Ali ja moram da isperem menjač od ulja izmešanog sa vodom. Kako to da uradim, kad se u njemu stalno zadržava trećina količina starog ulja? A da ne rastavljam menjač?

 

Unapred hvala svakome na pomoći i bilo kakvom savetu ili razmišljanju na temu!!! Svaka ideja će mi dobro doći!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...