Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Chevrolet Corvette

Recommended Posts

topgear.jpg Top Gear: Chevrolet Corvette

 

Američki sportski automobil koji sve više izgleda kao evropski superautomobil - ali kako se nova Chevrolet Corvette poredi sa njima na stazi?

Za početak treba reći da ima 6.2 V8 atmosferac sa 487 konja...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

carsalescom.jpg CarSales: 2022. Chevrolet Corvette

 

Skoro 70 godina od prve proizvedene je trebalo da Corvette dobije motor u sredini:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi Chevrolet C8 Corvette Z06 Cabrio prodat za milion dolara

 

corvette z06 c.jpg

 

Zahvaljujući aukcijskoj kući Barrett-Jackson u Palm Beachu na Floridi je prodat prvi primerak Chevroleta C8 Corvette Z06. Automobil je prodat na aukciji za milion dolara, a novac je doniran fondu Thurgood Marshall College Fund. Novac prikupljen prodajom ovog posebnog primerka modela Corvette biće dodat sredstvima prethodne aukcije na kojoj je prodat Corvette C8 Z06 70th Anniversary, tako da će ukupan iznos donacije iznositi 4.6 miliona dolara.

 

Novi model C8 Corvette Z06 je izuzetno važan za Chevrolet i automobile sa atmosferskim motorima. Pokreće ga 5.5 V8 motor koji je najsnažniji atmosferski V8 u istoriji produkcijskih automobila. LT6 V8 razvija 670KS i 624 Nm obrtnog momenta, dizajniran je ''od nule'' i ne deli nijedan deo sa drugim Chevroletovim V8 motorima. Moćni agreget je uparen sa Tremec osmostepenim automatskim menjačem sa duplim kvačilom putem kojeg se snaga prenosi na zadnje točkove. Pobednik aukcije je Rick Hendrick, predsednik i direktor Hendrick Automotive Groupa. On je vlasnik i ekipe Hendrick Motorsport koja je 14 puta osvojila NASCAR Cup Series šampionat. Kupac će imati priliku i da po svojim željama prilagodi automobil.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frontmen KISS-a prodaje Corvette Stingray, poklanja i gitaru

 

kiss corvette 03.jpg

 

Frontmen grupe KISS Paul Stanley će na aukciji prodati svoj automobil Chevrolet Corvette Stingray Convertible (2022).

Aukciju će od 30. juna do 7. jula održati kuća Barrett-Jackson's u Las Vegasu, a reč je o prvom proizvedenom primerku modela za 2022. godinu koji je lakiran u metalik crvenu boju, dok je sklopivi krov crne boje. Automobil je opremljen Z51 paketom opreme te ima High Wing Spoiler, odnosno veliko zadnje krilo.

 

kiss corvette 02.jpg

 

Stanleyjev model Corvette se dodatno ističe jer ima žuta kočiona klešta. Sedišta su presvučena svetlo braon kožom, kao i delovi armaturne ploče, paneli vrata i centralni greben, dok je ostatak unutrašnjosti presvučen crnom kožom prošivenom braon koncem. Corvette je omiljeni Stanleyjev model, a on je 2014. godine pomogao u dizajniranju modela C7 Corvette Stingray koji je Chevrolet izložio na SEMA Showu te godine. Njegov prvi automobil je bio model Corvette iz 1977. godine, a u ''sklapanju'' njegovog automobila je iskoristio inspiraciju nekim od njegovih omiljenih evropskih automobila.

 

Rezervnu cenu Stanley nije postavio jer je svestan pedigrea modela i činjenice da je reč o prvom proizvedenom primerku. ''Želim da učinim automobil dostupnim nekome ko bi mogao da izvuče više iz njega, doda ga u svoju kolekciju ili da ga vozi'', poručio je on. Pobednik aukcije će uz automobil dobiti i potpisanu Ibanez PS120 Paul Stanley Signature gitaru.

 

kiss corvette 01.jpg

 

''Gitara je drugi deo mog života, aspekt onoga što sam zapravo ja. Pomislio sam da onaj ko kupi automobil treba da je dobije. Želim da neko kupi ovaj automobil i da radi s njim ono što će ga usrećiti, da uživa u njemu. To je ključno za svakog kolekcionara - radost. Moj život je uvek bio fokusiran na radost koju mogu doneti drugim ljudima. Tako da, evo automobil i gitara. Idi i uživaj'', kaže Stanley.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najavljena Chevrolet Corvette Hybrid

 

General Motors sa kratkim videom najavljuje prvi elektrifikovani Chevrolet Corvette.

Chevrolet Corvette Hybrid se očekuje tokom sledeće godine (kao MY 2024), i to sa pogonom na sva četiri točka i sa više od 600 konja. Osim toga, kasnije stiže i potpuno električna varijanta.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

topgear.jpg Top Gear: Najbrža C8 Corvette

 

Ovde govorimo o twin-turbo motoru, ''mesnatim'' zadnjim gumama, i dodavanju nitra. Ali, kako da dobijete automobil, koji je prvobitno došao sa 500-600 konja, sa 1.350KS?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

chasingcars.jpg ChasingCars: 2022. Chevrolet Corvette Stingray

 

Košta sitniš u poređenju sa Porscheom 911, ili početnim nivoom Ferrari ili Lamborghini automobila:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

2023 Chevrolet Corvette E Ray Hybrid

 

2023 Chevrolet Corvette E Ray Hybrid navodno ima 6.2 V8 iz standardne verzije Corvette, uz električni motor koji po svemu sudeći pokreće prednju osovinu (pa model ima pogon na sva četiri točka). Očekuje se da će Corvette E Ray Hybrid raspolagati sa blizu 650 konjskih snaga kada se kombinuju benzinski i električni motor:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stižu električni Chevrolet Corvette Sedan i Corvette SUV

 

corvette 788.jpg

 

Kako stvari sada stoje čak ni Chevrolet Corvette neće izbeći neizbežnu elektrifikaciju. Trenutna C8 generacija će dobiti hibridnu verziju, ali će njen naslednik najverovatnije preći na pogonski sistem na baterije.

 

Osim toga, Muscle Cars and Trucks izveštava da General Motors radi i na limuzini sa električnim pogonom koja bi trebalo da dobije značku Corvette. Očekuje se da će u prodajne salone stići do sredine decenije, a očekuje se da će limuzina sa nultom emisijom biti lansirana kao direktan konkurent Porsche Taycanu. Verovatno inspirisan Fordom električnim SUV-om Mustang Mach-E, Chevrolet takođe ima planove za električni SUV sa oznakom Corvette. Detalja još nema mnogo, iako će verovatno biti lansiran nakon puštanja na tržište električne limuzine Corvette. Muscle Cars and Trucks spekuliše da bi mogao da bude baziran na platformi električne limuzine Cadillac Celestiq.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

SlyStyle Chevrolet Corvette Stingray

 

sly corvette 03.jpg

 

Nemački tjuner SlyStyle je za Chevrolet Corvette Stingray predvideo set aerodinamičkih elemenata, ali i poboljšanje performansi. Aero body kit u ovom slučaju uključuje novi prednji spliter (u sjajno crnoj boji), komplet bočnih pragova, zadnji spojler i zadnji difuzor. Kako se navodi, ovi delovi ne samo da doprinose izgledu, već novi prednji spliter generiše 50 kg potisne sile, dok zadnji spojler dodaje dodatnih 80 kg potisne sile.

 

sly corvette 02.jpg

 

Automobil je i niži za 20 mm, a tu su i K&N filter za vazduh, Grail izduvni sistem sa četiri izduvne cevi (od po 114 mm), kao i satensko crni točkovi od 20 i 21 inča, sa gumama 255/30 i 325/25.

 

sly corvette 01.jpg

 

SlyStyle ne navodi podatak o tome koliko dodatnih konjskih snaga i obrtnog momenta sada ima automobil, ali ističe da je za pola sekunde brži u ubrzanju od 100–200 km/h u poređenju sa fabričkim primerkom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

autotrader.jpg AutoTrader: 2023. Chevrolet Corvette

 

Da li je Corvetta C8 dobra kao njeni evropski rivali? Možda čak i bolja od njih?!

Uostalom, ovaj auto ponosno nosi američku zastavu u autoindustriji od 1953. godine kao njihov ponos:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hibridni Chevrolet Corvette E-Ray

 

Corvette E-Ray 06.jpg

 

Chevrolet je i zvanično predstavio dugo najavljivani hibridni model Corvette E-Ray, tačno 70 godina nakon što je Corvette debitovala na Motorami u Njujorku. Ovo je prvi ikada elektrifikovani Corvette model sa pogonom na sve točkove i moćnim 6.2 LT2 Small Block V8 motorom.

 

Corvette E-Ray 05.jpg

 

Razvijen da vlasnici mogu da stignu bilo gde, bez obzira na godišnje doba, novi E-Ray - dostupan kao Coupe i Cabrio - koristi elektrifikaciju da poboljša iskustvo vožnje uz intenzivne performanse, samopouzdanje u svim vremenskim uslovima i pouzdane mogućnosti koje se mogu postići samo sa eAWD.

 

Corvette E-Ray 04.jpg

 

''Corvette je oreol za Chevrolet od 1953. godine'', rekao je Skot Bel, potpredsednik Chevroleta. ''E-Rayov neviđeni spoj samopouzdanja, luksuznih performansi, sofisticiranosti i stila pruža novi razlog da više ljudi iskusi Corvette. E-Ray je najbrža serijska Corvette u istoriji, koja postiže 2.5 sekunde od 0-60 milja na sat (96 km/h) pre nego što prođe četvrt milje za 10.5 sekundi. Corvette mora da pruži uzbudljivo iskustvo vožnje na putevima i stazama, a E-Ray to uspeva'', rekao je Tedž Juhter, izvršni glavni inženjer, Corvette. ''Tehnologija elektrifikacije poboljšava osećaj kontrole usvim uslovima, dodajući neočekivani stepen smirenosti.''

 

Corvette E-Ray 03.jpg

 

Skoro trenutni osećaj potiska od niskog obrtnog momenta je suština iskustva vožnje Corvette, a E-Ray ima dosta toga. Snaga dolazi od 6.2 LT2 Small Block V8, stavljajući 495 KS na zadnju osovinu. Dopunjen je električnim motorom koji dodaje 160 KS kroz prednje točkove preko baterije od 1.9 kWh, koja se nalazi između sedišta. Ukupno, E-Ray proizvodi kombinovanih 655 konjskih snaga iz elektromotora i V8.

 

Corvette E-Ray 02.jpg

 

Inteligentni eAWD sistem neprestano uči površinu puta, neprimetno se prilagođavajući da zadovolji uslove vuče i potrebe vozača. Tokom živahne vožnje i u okruženjima sa slabom vučom, E-Rayov eAWD sistem primenjuje dodatnu snagu na prednje točkove, pomažući da se poboljša stabilnost vozila.

 

Corvette E-Ray 01.jpg

 

Za E-Ray sistem baterija nije potrebno plug-in punjenje. Baterija se puni regenerativnom energijom, kao i tokom normalne vožnje.

Dodatne karakteristike i tehnologije potpuno novog E-Raya uključuju:

  • Stealth Mode, električni pogon za ulicu, do 45 milja na sat (72 km/h)
  • Nova lagana litijum-jonska baterija od 12 volti koja podržava funkciju stop/start motora V8
  • Standardni Brembo karbon-keramički kočioni sistem za optimalne performanse kočenja
  • Standardni Magnetic Ride Control 4.0 sa tri različite postavke vešanja
  • Točkovi od 20 i 21 inča sa Michelin Pilot Sport gumama za sve sezone. Letnje gume Michelin Pilot Sport 4S su dostupne sa opcionim paketom
  • Nizak, širok stav sa izrađenim stilom karoserije koji je ukupno 91 mm širi od Stingraya
  • Visceralni zvučni doživljaj koji oličava dominantno prisustvo automobila. Prednji električni motor radi u skladu sa LT2 motorom da bi stvorio okrepljujući zvuk
  • Poboljšani spisak tehnologija za pomoć vozaču (deljeno sa svim modelima Corvette iz 2024), uključujući pomoć pri zadržavanju trake sa upozorenjem o napuštanju trake, upozorenjem o prednjem sudaru i automatskim kočenjem

Tu su i dodatni elementi:

  • Četiri finiša aluminijumskih točkova
  • Četrnaest izbora boja eksterijera - uključujući nove za 2024 Riptide Blue, Seawolf Gray i Cacti
  • Ekskluzivni E-Ray paket sa trakama u električno plavoj boji
  • Dostupne crne izduvne cevi
  • Elementi od ugljeničnih vlakana
  • Opcioni točkovi od ugljeničnih vlakana, vidljivim završnim slojem od ugljeničnih vlakana ili vidljivim ugljeničnim vlaknima sa crvenom trakom

E-Ray takođe predstavlja potpuno novu unutrašnjost Artemis Dipped, koja ima duboke zelene tonove na skoro svakoj unutrašnjoj površini. Postoji više opcija koje kupci mogu da izaberu kada je u pitanju personalizovanje enterijera, uključujući dva paketa od ugljeničnih vlakana, tri izbora sedišta, sedam boja unutrašnjosti i još mnogo toga. Pored toga, postoje nova dugmad Charge+ i Stop/Start na konzoli i ažuriranja infotainment sistema i instrument table sa ciljem da obezbede integrisaniji izgled. Chevrolet Corvette E-Ray kreće u prodaju 2023. godine, sa cenom od 104.295 dolara za 1LZ Coupe i 111.295 dolara za 1LZ Cabrio model, a proizvodnja će se odvijati u GM-ovom postrojenju u Kentakiju.

 

 

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hennessey C8 Corvette Stingray sa 708KS

 

Hennessey H700 02.jpg

 

Hennessey prikazuje pojačani Hennessey Supercharged H700 Corvette C8 Stingray, čiji 6.2 V8 ovde raspolaže sa 708KS i 864 Nm obrtnog momenta. To je 44% više konjskih snaga i 37% više obrtnog momenta u odnosu na fabrički model.

 

Hennessey H700 01.jpg

 

John Hennessey, osnivač i izvršni direktor: ''Standardni C8 Corvette Stingray je izvanredan sportski automobil, ali je Chevrolet ostavio neke V8 performanse na stolu. Naš uzbudljivi paket kompresora 'H700' se integriše sa 8-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom, a naš izduvni sistem zvuči mnogo agresivnije od standardnog.'' Kompletan Hennessey Supercharged ''H700'' Corvette C8 Stingray paket uključuje kompresor, interkuler, tjuning motora, lagane točkove, izduvni sistem i grafiku po ceni od 49.950 dolara (46.500 evra). Aluminijumske felne od 19 i 20 inča se nude u Brushed Aluminum, Satin Black ili Graphite izdanju, dok se upečatljiva Hennessey Heritage livreja nudi u plavoj, beloj, crnoj, srebrnoj ili crvenoj boji.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

evoyoutube.jpg EVO: Chevrolet Corvette C8

 

Veliki V8 atmosferac sa skoro 500 konja, automatik sa duplim kvačilom sa 8 brzina koji menja brzine čim pomislite to da uradite, sportsko vešanje i velike kočnice, uz odličan dizajn = na papiru Corvette ispunjava sve što treba da ima sportski auto:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

motorweek.jpg MotorWeek: Callaway Chevrolet Corvette B2K 35th Anniversary Edition

 

Već 35 godina Callaway i Chevrolet Corvette su spoj iz raja za sportske automobile. Najnovije parče tog raja namenjenog pre svega stazi je B2K 35th Anniversary Edition Callaway Corvette:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi Chevrolet Corvette E-Ray prodat na aukciji za 1.1 milion dolara

 

chevrolet corvette e-ray 01.jpg

 

Prvi primerak Chevrolet Corvette E-Ray hybrid je proteklog vikenda prodat na aukciji Barrett-Jackson u Palm Biču, i to za 1.1 milion dolara.

 

Ceo prihod ide DonorsChoose, neprofitnoj organizaciji koja obezbeđuje sredstva za nastavnike i finansiranje škola u naseljima sa niskim prihodima. Pobedničku ponudu je dao Rick Hendrick, predsednik i izvršni direktor Hendrick Automotive Group i vlasnik NASCAR tima Hendrick Motorsports. Ovo je inače prvi ikada elektrifikovani Corvette model sa pogonom na sve točkove i moćnim 6,2 litarskim LT2 Small Block V8 motorom. E-Ray je najbrža serijska Corvette u istoriji, koja postiže 2.5 sekunde od 0-60 milja na sat (96 km/h) pre nego što prođe četvrt milje (402 m) za 10.5 sekundi.

Snaga dolazi od 6.2 LT2 Small Block V8, stavljajući 495 KS na zadnju osovinu. Dopunjen je električnim motorom koji dodaje 160 KS kroz prednje točkove preko baterije od 1.9 kWh, koja se nalazi između sedišta. Ukupno, E-Ray proizvodi kombinovanih 655 konjskih snaga iz elektromotora i V8. Proizvodnja treba da počne u septembru u fabrici General Motorsa u Kentakiju, a cena bazne verzije prelazi 100.000 dolara. ''General Motors i Chevrolet su ponosni što se pridružuju DonorsChooseu u njegovoj misiji borbe protiv nejednakosti u finansiranju škola tako što će zajednicama koje nemaju dovoljno usluga obezbediti resurse potrebne za kvalitetno obrazovanje'', rekao je Steve Majoros, šef marketinga kompanije Chevrolet, u izjavi na aukciji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

collectingcarsyoutubelogo.jpg CollectingCars: Chevrolet Corvette C8

 

Američki veliki 6.2 V8 atmosferac, ali u evropskom pakovanju automobila (centralno postavljeni motor i napredno oslanjanje):

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre 70 godina započela proizvodnja Chevrolet Corvette

 

122800-corvette 08.jpg

 

Početkom 1950-tih Chevrolet je odlučio da prekine monotoniju i izađe iz ustajalih voda automobilskog dizajna. Tako je 30. juna 1953. rođen Corvette - jedan od najpoznatijih američkih sportista.

Roadster sa dvoja vrata i karoserijom od fiberglasa, nazvan po brzom i okretnom patrolnom brodu ''Corvette'' iz Drugog svetskog rata, brzo je postao simbol slobodnog načina života 50-ih godina prošlog veka u Americi. I to uprkos tome što automobil nije imao dobre vozne osobine, a prva generacija C1 (1953-1962) je imala problema sa elektro-instalacijama i pokretnim krovom koji je prokišnjavao.

 

122802-corvette 07.jpg

 

Puno bolje je prošla druga generacija nazvana Stingray (1962-1967), koja je nedugo nakon lansiranja 1962. postala jedna od najpopularnijih i najtraženijih među kolekcionarima današnjice.

 

corvette 06.jpg

 

Treća generacija C3 (1968-1982), uvedena 1968. a zbog svog aerodinamičnog oblika je dobila popularni naziv ''flaša Coca-Cole''. Ova generacija se proizvodila najduže (skoro 14 godina), a ujedno nosi titulu najprodavanije verzije.

 

corvette 05.jpg

 

Njen naslednik, s kojim nije bio problem postići brzinu od 260 km/h, postao je simbol grabežljivih i beskompromisnih muškaraca, iako dizajnerski više nije bio dominantan kao prethodnik.

 

corvette 04.jpg

 

Ipak, Corvette C4 (1984-1996) je privukao mnoge ''alfa mužjake'', a neke od njih na filmskom platnu, poput Čaka Norisa u akcijskom filmu Alone Against Terror (1988.) ili Stivena Sigala u filmu Hard to Kill (1990.).

 

corvette 03.jpg

 

Nakon pomalo dosadne pete generacije koja se proizvodila od 1997. do 2004. šesta je stigla u nezgodno vreme na tržište (2005-2013) jer se koncern GM grčevito borio za ekonomski opstanak. Taj period ostaće zapamćen kao pretnja i skoro kraj za najpoznatiji američki sportski automobil.

 

corvette 02.jpg

 

Međutim, automobilska ikona se oduprla krizi i uzdigla s dna. Iako je početak lansiranja edicije C7 kasnio nekoliko godina, Chevrolet je uspeo da 2014. predstavi sedmu generaciju.

 

corvette 2011 01.jpg

 

Radikalna osma i aktuelna generacija C8 je na tržištu od 2020. a specifična je po centralno smeštenom motoru kao prvi GM-ov automobil takve koncepcije nakon Pontiaca Fiero iz 1984.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...