Jump to content
FAS Goran
Mihailovic

Koji kvalietan manometar za gume?

Recommended Posts

Odavno sam zaključio da oni manometri na benzinskim pumpama ničemu ne služe. Greše i preko pola bara, što ih čini potpuno neupotrebljivim. Kod vulkanizera - slična priča. Pojma on nema da li mu je manometar tačan ili nije. On ga koristi i meri njime, ali koliko ja tačan - to je pitanje.

Tako, oduvek sam voleo da imam svoj, tačan i precizan manometar, bilo da prekontrolišem na pumpi ili posle vulkanizera, ili da prekontrolišem gume pre puta. Ali avaj. Kako koji kupim i počnem da koristim, ne prođe dugo, il se raspadne, il' prestane da radi, ili radi, ali pokazuje gluposti.

Zanima me ko ima kakva iskusstva ? Koji kvalitetan manometar po umerenoj ceni ? Gde kupiti ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istu muku mučim. Na jednoj pumpi tvrde gume na drugoj meke. OMW bude razlika 0,2 pa i više. Neki novi digitalni na Eco pa prepumpa gume. Ortaku su u radnji donosili par komada (profi) i svi su pokazivali ražličito, zadržali su stari za koji smatraju da je tačan. Gde i sa čim uporediti-proveriti kad svi pokazuju različito.

Sad su mi gume napumpane u Coningu tako da samo uporedim pritiske u sve četiri (i ako neka odstupa onda samo nju dopumpam).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možete pogledati OVO, iako ga proizvodi jedan od najpoznatijih i najcenjenijih proizvođača guma za bicikle na svetu

piše da meri do 11 bara pa verujem da je to ok i za auto (gume na bajsu se duvaju na 4-4,5bara za MTB odnosno 6-8

bara za specialke tzv. trkačke bajseve). Može da se kupi pouzećem.

Takođe sam video oglas za Topeak manometar koji je isto dobar ali sad ne mogu da nađem taj oglas !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo pitanje, i ja sam zainteresovan... Imam neki svajcarski, kvalitetno odradjen, ima i kalibraciju, ali mator je kao biblija, dao mi ga jos matori svojevremeno. Ali sto kaze Ivan, pitanje je koliko je tacan (ja sam u tripu da jeste :laughing: ), mada otprilike se gadja sa ovim digitalnim po pumpama. E, sad koliko su i oni tacni...

Sto rece gospodin Mihailovic, ako neko zna gde ima da se nadje relativno kvalitetan i tacan, za neku razumnu cifru, neka podeli info...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moram da podelim sa vama, da ne bi ove teme ne bih ni znao sta imam, odusevio sam se.

Imam neki svajcarski, kvalitetno odradjen, ima i kalibraciju, ali mator je kao biblija, dao mi ga jos matori svojevremeno.

Hteo sam da vam slikam manometar, da se malo nasmejemo. Uvek sam se pitao koliko ima ne godina, nego decenija, a uspomena mi je od matorog. Dao mi ga je pre ko zna koliko jos sa nekim alatom i posebno za njega rekao da ga cuvam. A njemu ga je dao prijatelj iz Svajcarske (u srecna vremena), opet pre ko zna koliko...

Marka "Messko", logo smesan, prepotopski...:

22102012710.jpg 22102012721.jpg

22102012719.jpg 22102012717.jpg

Iz za*bancije, dok sam stavljao slike, reko' daj da izguglam taj "Messko", cisto da vidim koliko je to staro. I nadjem ovo i odusevim se kao malo dete:

Screenshot5.jpg

Definitivno leti iz alata u podrumu na sigurno mesto kao jos draza uspomena (a ja ga jos ranije predihtovao bez cackanja kalibracije, jer se gadjao sa digitalnim meracima).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tragikomično u celoj priči sa manometrima za gume je to da je to veoma jednostavan instrument. Kad se jednom izbaždari, to je to, nema odstupanja. Ali upravo je ta jednostavnost proizvodnju preselila u PRC i onda ode sve u tri lepe. Upravo ovaj Ivanov primer to dokazuje. Dakle, sve jednostavno, samo napravljeno ljudski, i eto traje duže od pola veka. A što ne bi ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

;) , opusteno :thumbup: .

Ne znam kako bi neko drugi (i da li bi uopste) reagovao, ali ja sam se stvarno bas odusevio. Ipak je to staro mozda i vise od pola veka i nekoliko "Messko" modela bilo je deo fabricke serijske opreme (alata) na Porsche-u 356:

porsche_356_silver.jpg

Ipak predstavlja neki mali detalj iz istorije automobilizma (da bas ne preterujem) i dokaz kako su se nekada stvari kvalitetno pravile. A evo sljaka kao sat i posle toliko vremena. Dodatno mi je drago, posto mi je to ostalo od oca, kao sto rekoh.

Dakle, sve jednostavno, samo napravljeno ljudski, i eto traje duže od pola veka. A što ne bi ?

Placamo danak potrosackom drustvu u kome danas zivimo. I potrebi proizvodjaca za sto jeftinijom radnom snagom i repromaterijalima (tj. zaradom). Stvari se prave tako da traju do sutra, najdalje do isteka garantnog roka... Prosto je neverovatno za danasnje standarde da vidis nesto ovako (a da uopste nije mazeno i pazeno), a jos uvek u funkciji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja imam ovakvu istu, i reko da ne slikam pa postavljam slike ja kucnuo u guglu kad vidim da je bilo i na limundu, od drugara teca je uvoznik za michelin, pa je on dobio dva komada pa sam i ja na poklon od njega dobio jedan, mogu vam reci da je extra spravica, ima i za merenje pritiska i za ispustanje i za merenje dubine sare na gumama...... u ostalom vidite na linku sta ima i izgleda extra, a najvaznije od svega za sada je izgleda tacna uporedio sam sa digitalnim manometrom na crnomarkovic pumpi odma posle popravke istog posto im nije bio tacan jedno vreme

cv2.jpg

http://www.limundo.c...ma-8in1/6259793

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ne znam sada bas, Ivan me malopre zvao za neku zamenu uz njegovu doplatu :p

Salim se naravno, nisam ni mislio da je bolje, ona njegova spravica jednostavno nema cenu.

Samo sam zeleo da pokazem da moze da se nadje zanimljiva jeftina spravica koja zavrsava posao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jbt, i ovaj ima sve sto jedan merac ne treba da ima :laughing: .

Interesantno deluje, lici na onaj Michelin iznad, a nije ni skup. Gledam i ja neki manometar, ako moze da se nadje kvalitetan i tacan, hocu da sacuvam onaj moj raritet sa slika iznad. Ono cudo od pola veka stvarno deluje neunistivo :unworthy: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izluđuje me ova priča, kad sam radio mali servis, ajde da proverim gume. Sve četiri isti pritisak 1,6, dopumpa na 2,1 i kao da imam kamenje a ne gumu. Naravno sad moram da redom obilazim vulkanizere i upoređujem. :2guns:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodji bre da ti to bazdarim sa mojom "Messko" skalamerijom :laughing: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ime kada je prvi slobodan termin. Danas odem do Eco pumpe i njihovog digitalnog manometra (moje neko iskustvo pumpa više) i sve četiri 2,5 , ispustim na 2,1 i spustim se do Lav-a za onaj njihov manometar. Lik u prodavnici korektan i da mi da proverim kad i taj sa ispuštenim gumama pokazuje 2,5 ali i par puta izbacuje čudne cifre. Odem do njihovog vulkanizera da čisto uporedim. Njegov uređaj pumpa gumu na 2,2 a ovaj kinez na probi pokazuje 2,5. Popizdim i vratim nazad g.... u radnju. Svi pokazuju različito u to nema sumnje, samo treba naći neki koji najmanje odstupa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo nasao sam ovaj,pise da je dobar...sad,koliko mu je za verovati?

cv1.jpg

http://www.kupindo.c...nometar-za-gume

Ja sam ovakav isti manometar kupio na Lukoil pumpi pre par godina. I ne dade mi djavo mira odnesem ga u zvanicni servis za bazdarenje da ga provere. Rezultat: kad ubodes iz prve ventil tako da ne sisti vazduh, nego odmah zatvori izlaz vazduha -> tacan je 100%. Ako prilikom postavljanja imas sistanje vazduha sa strane -> ne pokazuje dobro. Eto iskustva iz prve ruke (e sad da li je svaki takav, to je pitanje - s' obzirom na poreklo).

Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je sasvim u redu. Kad se meri, mora tako da se ubode da nema šištanja. Doduše, nije to neki problem, a i ako se desi - ponoviš merenje. Samo, oni bolji imaju takav oblik i takve gumice da je veoma lako naći pravi položaj za merenje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dajte predlog gde kupiti i koji. I ja sam poludeo. Imam kompresor, ali onaj manometar tamo je potpuna glupost.

Tnx.

Tapatalk HD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da podelim neka iskustva.

Kupio sam juče u Lav Auto ovakav

Manometar_Za_Gume.jpg

Ali, džaba ga bilo ! Došao kući, probam, a ovaj ne radi. Ma ništa ! Dođem danas, vrate mi pare, sve OK, ali taj isti manometar opet stave na raf, da se neko drugi zahebe ! Kažem im, nije lepo da tako rade.

Pošto sam se baš nameračio na digitalni, u istoj radnji sam kupio ovaj:

Manometar2.jpg

i odmah ga probao, i ovaj radi. Proveriću koliko je precizan, upoređivajući ga sa nekoloko drugih manometara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stvarno ne mogu da verujem kakav se sve bofluk od robe danas prodaje, da ti ne mozes da nadjes pi*ljivi kvalitetan i precizan manometar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nekako i da svarim ali da vulkanizer namontira pneumatike sa tvrdnjom da su naduvane na 2bar-a a mojom kasnijim proverom utvrdim da su na 2,7bar-a. Pa zar bar oni ne mogu imati neki kršteni manometar ?!

>_>

zulutapka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...