OMP 4669 Posted January 23 (edited) 3 hours ago, YUgisa said: Mislis na Uno koji se proizvodio od 1985te do 2002ge? 83. je krenuo uno a zavrsio 95. sto se tice izvorne fabrike u italiji, posle su ga preuzeli poljaci, imao 5 razlicitih kubikaza benzinskih motora plus varijacije, 3 dizela, verziju sa 3 i 5 vrata, dve generacije (dobro i za juga mozemo da kazemo ako IN racunamo u noviju generaciju) sportsku verziju tj turbo, bio auto godine u evropi....realno nisu jugo i uno za poredjenje nikako Edited January 23 by OMP Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3256 Posted January 23 (edited) Kakva je ta turbo verzija motora, bolje da je nisu pravili Zastavin EFI je bio naucna fantastika za onu komediju od "ubrizgavanja" koju je Uno Turbo imao. Realno i vesanje sto je imao, jeste bolje od prosecnog Yuga po pitanju performansi ali da su u Zastavi samo iskoristili pametno delove iz sopstvenog proizvodnog asortimana mogli su sklopiti vesanje na tom nivou, nisu ni morali proizvoditi nove delove. Ali slazem se, za ono sto je na kraju proizvedeno, ima smisla zasto Yugo i Uno nisu za poredjenje, ali naspram onoga sto su Zastava i kooperanti imali kao prototipove, mislim da mozemo Fiatu dati samo prednost u dizajnu. Ljudi bi dali prednost kvalitetu, ali poznanik je imao Una (znam jos neka iskustva ali ajd kod poznanika sam licno bio ukljucen) i nista specijalno drugaciji kvarovi i boljke ko i za Yuga slicnog godista i tehnoloskih resenja za isti nivo kvalitet odrzavanja (naravno ne sporim ocajan kvalitet za godista 1992-2001 i 2006-2008). Edited January 23 by YUgisa Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4669 Posted January 23 (edited) Pricamo sta je bilo a ne sta bi bilo kad bi bilo, ih i ja da sam pre 20-30 godina imao ovu pamet mnoge stvari bih drugacije uradio. Uno kakav god bio vozio se sirom evrope i bio popularan a jugo na zalost nije isao dalje od juge sem to malo nesrecnih u USA sto zavrsilo da nas ismevaju i po koji negde u UK i sl. ali to su smesne cifre da bi bilo vredno pomena. Isto vazi i za ostala zastavina vozila. Sta je zastava mogla to ne znamo jer nismo videli na delu ali ono sto smo videli znamo kakvo je, na zalost nikakvo ali jbg mozemo samo da se tesimo da je imalo ideja, znanja, ljudstva i cega god sve ali dzabe. Edited January 23 by OMP Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3256 Posted January 23 (edited) To malo nesrecnih u SAD je mislim tesko podcenjivanje jer Fiat to nije mogao. Inace cak i u novijoj istoriji, Fiat je prodao 196.536 modela 500 u SAD za 13 godina, a Yuga je bilo samo 141,651 za 7 godina. Sta bi bilo da je valjao I to da ne ulazimo u pricu koliko je realan standard da sad neko ima auto i tada i to sto prosecan amerikanac pljuje i ismeva Fiat sada isto kao Yuga tada (ne kazem da nije besmisleno ali pokazuje o objektivnosti). Da ubedjujem nekoga da je Yugo najbolji necu, jer nije, ali budimo malo realni kad vec brojke postoje. Ko hoce moze da gugla zasto je Fiat napustio 1983ce trziste SAD, sve ono sto me ljudi tu ubedjuju kako su briljirali u odnosu na Zastavu u to vreme. Jedini ozbiljnija prednost Fiata u to vreme je bila cinjenica da je bio veci gigant u stabilnijoj drzavi. U svakom slucaju u prici sta je bilo, turbak je bio tesko smece, do te mere da za mnoge koje ja znam u Srbiji su ugradjivali standalone racunare da bi uopste mogli da naprave da funkcionise i pazi sta su koristili, komponente Yuga EFI Daleko od bilo kakvog sinonima kvaliteta i tehnoloske revolucije u verziji top modela. Edited January 23 by YUgisa Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3256 Posted January 23 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axic 23809 Posted January 24 On 1/21/2026 at 5:34 PM, Ivan said: Da dodam i jednu fotku enterijera: Čujem već kako ova plastika posle godinu dana škripi sa svih strana 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1325 Posted January 24 47 minutes ago, Axic said: Čujem već kako ova plastika posle godinu dana škripi sa svih strana ta plastika se već dezintegrisala i verovatno završila kao flaša koka kole Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25443 Posted January 24 8 hours ago, Axic said: Čujem već kako ova plastika posle godinu dana škripi sa svih strana Nemoj slucajno da te cuje nas @YUgisa Vidis da je zaje*aniji od Hondasa, Bavaraca, Vagenovaca i Alfista zajedno . 3 Axic, moron and YUgisa reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3256 Posted January 24 Ne branim ja Zastavu po svaku cenu, slazem se da bi verovatno skripala, ja sam dosta raznih sitnica uradio da bih to sveo na neki minimum. Nije iskljuceno i da bi istrunila jer u globalu jeste sto je novija generacija, to je gora plastika. Tj sad su vec sve u slicnom stanju, one starije su duze trajale ali su matore, a ove najmladje najkrace traju i vec pokazuju znake starenja. Ono sto je bitno da ni Uno u kojem sam bio nije bio u boljem stanju po pitanju plastike Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 418 Posted January 24 On 1/22/2026 at 9:42 AM, clockwork_orange said: Ako proizivodis ISTI motor vise od 40 godina nesto nije u redu jedino od izmena sto je uradjeno na tom motoru je elektronsko paljenje i ubrizgavanje umesto karburatora Tada vec FIAT uveliko pravi FIRE motore koji su za 3 klase bolji od 1,1 motora koji se ugradjuje u Zastavu Secam se da su se ljudi hvalili kako u svojim kolima imaju Fiatov motor a ne zastavin i kako su oni mnogo bolji Secam se i kada god je cele kupovao auto kum koji radi u Zastavi mu je birao auto sa placa tj birao je najbolji od ponudjenih sto implicira da je kvalitet varirao kad izadju iz fabrike @ortakov mislim da si pogresno shvatio Fiat je napravio nekoliko veoma kvalitetnih motora pocev od cele serije FIRE pa 1,2b i 1,9 dizel ,... motori koji su neunistivi Pitanje je zasto ti motori nikad nisu stigli do zastave, zasto fabrika nije napredovala Izvoz yuga u Ameriku je uspeo da ga stavi na prvo mesto najgorih automobila na svetu, da ga nismo izvozili mozda bi neki drugi auto preuzeo tu cast Taj izvoz je vise kostao fabriku i jedan od najgorih poslovnih poteza ikada Zastava je nasa i normalno je da je volimo svi smo je vozili ili ko zna sta po prvi put u njoj uradili i te uspomene na detinjstvo ne blede ali cinjenica je da je po kvalitetu ei performansama bila na dnu Sve si pogrešno shvatio, do kraja. Da si bar jednom ušao u Zastavu i video kako to izgleda a da ne pričamo da si kao što sam ja proveo možda i godinu-dve od školovanja do raznih praksi u toku 20-tak godina, mnogo toga bi ti bilo jasno. Čitaj šta je ortakov pisao zadnjih nekoliko strana, istina od reči do reči. Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1522 Posted January 24 Ajde ovako da objasnim Zastava 101 se poroizvodila u istom obliku od 1971. do 2008. godine i imala je dva benzinska motora 1100 i 1300 kubika Golf prve generacije poceo da se proizvodi 1974. a 2008. je izasla 6. generacija sa 4 benziska i tri dizel motora Opel kadet C pocinje proizvodnja 1973. prestaje 1991. modelom E gde ga nasledjuje Astra i sa modelom J se proizvodi do 2008. sa tri dizel motora i cetiri benzinska Toyota corolla druga generacija od 1970. do desete generacije 2006. Svi ovi automobili su imali vise opcija karoserija i menjaca kao i sirok izbor motora i dodatne opreme o kojima je zastava mogla samo da sanja Ova tri modela su samo primer ali vazi za bilo koju drugu fabriku automobila Zastava kao i sve nase fabrike su propale zato sto se nisu modernizovale Ko ce da kupi novi auto 2008. godine i da mora da otvara prozore na kurblu da nema abs, air bag, obrtomer ...... Ne kazem ja da Zastava nije bila najmodernija fabrika u exYU ali nije bila najmodernija na svetu pa Fiat je 1985. sklapao motore robotima 1 italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3256 Posted January 25 (edited) Mozda je samo odmah savrseno napravljena, nisu morali da traze prave stalno nove modele jer prethodna verzija nije valjala Tom logikom kako ti pricas mozemo reci i da je Zastava 101 imala 4 karoserijske izvedbe, jer imamo verzije sa 3 vrata (mediteran), 4 vrata (128mica koju kao navodimo da je drugi model ali realno je samo karoserijska izvedba), 5 vrata (klasicna Z101) i Poly verzija (teretna) i to necu ulaziti u pricu o restajlingu. Takodje je imala 4 verzije motora, ali 2 varijante kubikaze (mislim tehnicki je imala jedno 10 verzija ali zaokruzicemo slicne verzije). Takodje je imala 4 verzija menjaca, a Yugo je imao 5. I pravicemo se da Yugo nije 80ih imao 6 verzija motora iz 3 kubikaze. Problem je samo sto izvrces informacije da bi ispao u pravu. Niko ne tvrdi da su bili najmoderniji krajem proslog veka i u ovom veku, niti da je bio sinonim kvaliteta i modernih tehnologija u bilo kom periodu, poenta je da su 70tim, 80tim pruzali konkurentne opcije (neke su bile bolje od nama stranih dostupnih auta neke losije) u klasi u kojoj su bili i da prototipove koje su razvijali bi bili relativno konkurentni i 90ih, mozda jos malo da se rastegne do 2005te mehanicki (jer odredjene delove jos uvek Punto 2 deli sa Yugom/Z101) ako bi sredinom 90ih izbacili neke bolje karoserijske izvedbe i dodali opreme. Naravno opet nije poenta sta bi bilo kad bi bilo, poenta je bilo da nije istina da nije bilo pameti da se to uradi. Sad da li bi bilo para da se SFRJ nije raspala ne mozemo znati, ali sa situacijom kako se odigrala krajem 80ih i u 90tim sigurno je da ne bi bilo para. Naravno da je Zastava trebala imati bolju ponudu motora (steta sto jaci modeli nisu zaziveli), ali tvrditi kako su Golf 1 i Fiat Uno imali veci izbor motora i da je to automatski bolje jer su imali jos 10 verzija slabijih motora od Zastavinih mi je komicno. Mislim dajte, motor iz Fice u Unu (Yugo je to pre izbacio iz ponude od njih), prve Fire verzije, SPI sistemi (nemojte da listamo forum o iskustvima), Golfovi motori od 1600ccm su tek u benziskim verzijama jedva bili jaci od najacih Zastavinih standardnih modela, a prosto ne mogu da verujem da ljudi tadasnje dizele stavljaju u neki kontekst boljitka ponude. Traju 500.000km i prezive 5 vlasnika jer niko niko ne dozivi da predje toliku kilometrazu koliko su spori Iznudjeno zlo u mojim ocima kako bi seljaci (ne mislim na seljacine) mogli istovremeno da toce u traktor i u auto. Naravno ne sporim da su imali brze modele i skidam im kapu za to. Barem Golfu, Unu ni malo za najjacu verziju (ne bih je preporucio ni neprijatelju), ali 1.5 verzija je jedina koju ja u pogonskom sklopu vidim kao nesto sto je u svim aspektima bilo jednako (tehnoloski i kvalitetom) ili bolje (performanse) od Zastavine ponude. Edited January 25 by YUgisa 1 zarekg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 418 Posted January 25 (edited) 10 hours ago, clockwork_orange said: Ajde ovako da objasnim Zastava 101 se poroizvodila u istom obliku od 1971. do 2008. godine i imala je dva benzinska motora 1100 i 1300 kubika Golf prve generacije poceo da se proizvodi 1974. a 2008. je izasla 6. generacija sa 4 benziska i tri dizel motora Opel kadet C pocinje proizvodnja 1973. prestaje 1991. modelom E gde ga nasledjuje Astra i sa modelom J se proizvodi do 2008. sa tri dizel motora i cetiri benzinska Toyota corolla druga generacija od 1970. do desete generacije 2006. Svi ovi automobili su imali vise opcija karoserija i menjaca kao i sirok izbor motora i dodatne opreme o kojima je zastava mogla samo da sanja Ova tri modela su samo primer ali vazi za bilo koju drugu fabriku automobila Zastava kao i sve nase fabrike su propale zato sto se nisu modernizovale Ko ce da kupi novi auto 2008. godine i da mora da otvara prozore na kurblu da nema abs, air bag, obrtomer ...... Ne kazem ja da Zastava nije bila najmodernija fabrika u exYU ali nije bila najmodernija na svetu pa Fiat je 1985. sklapao motore robotima Ništa ne shvataš. Porediš privatne fabrike sa zapada kojima je jedini cilj bio da zarade pare sa Zastavom kojom je upravljala država i koja je imala cilj da motorizuje zemlju i u početu zaposli narod koji je pre toga čuvao ovce na nekoj planini a posle isti taj narod održava koliko-toliko finansijski sposobnim. O tome da je Zastava 90-tih morala da kupuje raspale DMB motore koje su pravili isti ti čobani, da kupuje loše akumulatore, plastiku i sve što ti padne na pamet da se ne bi zatvorile te iste fabrike od kojih je Zastava kupovala đubre. A onda su svi pljuvali Zastavu jer pravi đubre od kola i nema obrtomer i ima kurblu za podizanje prozora. Već sam ti rekao,čitaj šta je ortakov pisao, da se ne ponavljam. Ako nećeš da prihvatiš istinu, tvoj problem. Edited January 25 by zarekg 1 YUgisa reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4669 Posted January 25 ebala vas zastava i njihovi modeli smoriste vise svi znamo da je shit e sad zbog cega je tako to je neka druga prica koja je nebitna jer se svodi na šbbkbb tako da je glupo dalje raspravljati a i clockwork nasao da se raspravlja sa kragujevcaninom koji logicno brani "svoje" jer ga je ta zatava mozda odhranila i porasla kao vecinu njegovih sugradjana i jednog okorelog jugo fana tako da rasprava nije ravnopravna 1 italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 418 Posted January 25 Odhranila je Zastava pola zemlje samo što vi niste svesni toga, nemate predstavu šta je to bilo u to vreme. Da nije bilo tog shita tvoj tata i mnogi drugi bi vozili zaprežna kola do penzije . 1 1 YUgisa and Dzimbo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3256 Posted January 25 (edited) 1 hour ago, OMP said: ebala vas zastava i njihovi modeli smoriste vise svi znamo da je shit e sad zbog cega je tako to je neka druga prica koja je nebitna jer se svodi na šbbkbb tako da je glupo dalje raspravljati a i clockwork nasao da se raspravlja sa kragujevcaninom koji logicno brani "svoje" jer ga je ta zatava mozda odhranila i porasla kao vecinu njegovih sugradjana i jednog okorelog jugo fana tako da rasprava nije ravnopravna Pa ti nemoj da citas ako ti se ne svidja xD Ne znamo mi nista, to sto ti mislis ne znaci da su svi istog misljenja, nemojmo biti toliko puni sebe. Kao sto ja smatram da je Fiat Uno Turbo najvece smece, to ne znaci da "svi znamo". Mada bi trebali hahahahaha Mislim da ljudi koji pljuju po proslosti treba da sve to vrate pa onda mogu da pricaju jel valja ili ne. Presli ste 5000km sa Yugom i mislite da je najvece biiip, nema problema sad pesacite 5000km pa javite jel zivot bolji. Jer tada kad ste imali Yuga, verovatno niste imali pare za nista drugo sem pesacenja, bicikle i autobusa. Pricamo o proizvodnji Una 45 koji nije uspeo u Srbiji jer je bio preskup za to sto je nudio i onda me neko ubedjuje da je to bio bolji auto. Pa za vise para svi znamo napraviti bolje. Ljudi bi da voze S klasu, ali da je plate upola od najeftinijeg stranog modela i verovatno bi se i onda javili da kazu da im nije po volji. Edited January 25 by YUgisa 1 zarekg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
city 1067 Posted January 25 Osamdesetih sam radio u "Petru Drapsinu" velikoj livnici iz Mladenovca. Radili su zvona menjaca i neke sitnije odlivke za Zastavu. Cesto sam isao u Zastavu da kao resavam reklamacije mada smo znali da su nam odlivci losi, porozni. Imali su neki sto za ispitivanje, sklope zvono, puste ulje pod nekim pritiskom i ono probije, sklanjali smo se svi dalje da nas ne okupa I radnici na montaznoj traci su se zalili da se smore kad im dodje serija iz Drapsina. Mnogo su vise voleli odlivke iz neke slovenacke livnice, em nisu bili porozni em su bili bar za trecinu laksi. Imala je jos jedna livnica, da li bese sa Kosova i njihovi su bili bolji. Verovatno je bila politicka odluka da moraj da uzimaju i nase odlivke jer je u Drapsinu radilo oko 3000 ljudi, za Mladenovac je to bio ozbiljan broj porodica. Sad, da se naslo normalno rukovodstvo Drapsina, da se livnica modernizovala, poboljsala tehnologija liva bilo bi drugacije. A moglo se, imalo je para, kredita... 2 zarekg and Woodoo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3256 Posted January 25 Znaci mora da je neki vas odlivak zalutao kod mene jer sam ja rasturio moje kucisite menjaca, ja mislim da sam prvi koji ne slomi zupcanike u menjacu, ja rasturim kuciste menjaca 1 city reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 418 Posted January 25 (edited) 46 minutes ago, city said: Verovatno je bila politicka odluka da moraj da uzimaju i nase odlivke jer je u Drapsinu radilo oko 3000 ljudi, za Mladenovac je to bio ozbiljan broj porodica. Sad, da se naslo normalno rukovodstvo Drapsina, da se livnica modernizovala, poboljsala tehnologija liva bilo bi drugacije. A moglo se, imalo je para, kredita... Nije verovatno nego sigurno je bila politička odluka. Ljudi nikako da shvate da Zastavom nisu upravljali direktori i radnici nego država. Država se pitala i da li ćeš da staviš lajsnu na vrata. Država se pitala za cene, nove modele, uvođenje novih tehnologija... Pa država nije dala 90-tih da se uvezu jeftiniji Fiatovi motori iz Brazila umesto otpada koje je pravio DMB jer bi 3000 ljudi u DMB-u ostalo bez posla. Ima toga i svačega koliko hoćete, ne bi verovali šta sve mogu da vam ispričam pa bih mesec dana morao da ubeđujem stručnjake koji se u Zastavu razumeju toliko što su prošli pored nje na kilometar kada su išli u Kraljevo. Bila je livnica i u Topoli (napravljena u sred vinograda) ali da me ubiješ ne mogu da se setim šta se pravilo a bio sam par puta. Edited January 25 by zarekg Quote Share this post Link to post Share on other sites
city 1067 Posted January 25 Sad bas ne znam da li se drzava toliko i za sve pitala, imala je Zastava strucnih kadrova, dobrih generalnih direktora, koji su imali ideje, planove, verovatno je drzava prihvatala nesto od toga. Sumrak je nastao kad je Mili Savicevic postao predsednik upravnog odbora, dosao direktor koji je prvo oklopio kabinet, stavio blindirana vrata pregledao da li ima bubica i kamera... Tada su svakog utorka svi direktori na celu sa generalnim isli u Beograd na sastanak sa Savicevicem... Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 418 Posted January 25 Naravno da je država prihvatala neke ideje i planove. Ali Zastava ništa nije mogla sama bez države. Sve najbitnije (a i mnogo manje bitne) odluke je donosila država, često na štetu Zastave. Možda su neke manje fabrike imale više slobode jer nisu bile toliko bitne ali Zastava je uvek bila na kratkoj uzdi. Da se Zastava pitala ne bi Slovenci pravili svetla a Hrvati plastiku, Bosanci elektriku i ko zna gde i šta još. Sve bi bilo u krugu od 30-40 km ali politika je odlučivala. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1325 Posted January 26 17 hours ago, zarekg said: Da se Zastava pitala ne bi Slovenci pravili svetla a Hrvati plastiku, Bosanci elektriku i ko zna gde i šta još. Sve bi bilo u krugu od 30-40 km ali politika je odlučivala. Samo, da se razumemo, lepo je bilo i radnicima Zastave da odu u Hrvatsku na more, po sindikalnim cenama!? Ili, da iz Bosne pokupiš struju da liješ iste te menjače, blokove itd. Nije to tako jednostavno, jer, potrebna je bila prvobitna akumulacija kapitala, pa raspodela, pa proizvod ... pa u krug Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3256 Posted January 26 Ako Kinezi mogu da salju sve sirom sveta, onda smo mogli i mi po bivsoj SFRJ Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2645 Posted January 26 Imali smo mi i livnica i kovacnica sasvim dovoljno ali je drzava jednu po jednu gasila kao i uopste industriju za koje su te livnice/kovacnice radile.. Idiotizam je bio ugasiti Rekord ( fabriku gume ), Zmaj... Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1325 Posted January 26 34 minutes ago, MiloshBg said: Idiotizam je bio ugasiti Rekord ( fabriku gume ), Zmaj... Nije ni to tako jednostavno Može nešto da se ugasi, nešto da se restruktuira nešto novo da se napravi ... ali sistemski, da se zna, zašto, kako, kada, koliko... Globalizacija i cena slobode. Da li smo spremni da je platimo? Ako nismo, onda nema ni tih fabrika, sve se svodi na to Dajte neke slike zanimljivih automobila Quote Share this post Link to post Share on other sites