Jump to content
Goran
filipovic

Slike automobila bez posebnog razloga...

Recommended Posts

Pa naravno da je slozen proces kad treba da napravis neki novi auto ili redizajniras postojeci ali smisao autoindustrije i jeste u tome, da napreduju i inoviraju a ne decenijama menjas samo neke sitnice na jednom te istom autu kako je zastava radila, ako si neka fabrika moras da napravis i nesto novo nekad a ne da zavis od stare slave uz minimalne podifikacije, al jbg prolazio to kod naroda, po fazonu koliko para toliko muzike.

Krs nad krsevima bljak kao da si ojadio kinesko neko smece izbacio i kupac vergla iz treceg puta bljak, samo golfara cepa bre najjaci auto na forumu :lol:

Edited by nemanja84bg

@OMP

Recimo ovako. Kada hoćeš da napraviš neko preduzeće / privredno društvo, prvi korak je osnivački akt. I tu onda nabrajaš šta su ciljevi, sredstva koja su upotrebi i gomila "nebitnih" informacija. Sada se to svodi na šablon, i radiš kako hoćeš i dokle hoćeš. Ako bi uzeo za to, da je cilj CZ FA bio da svaka porodica ima automobil (pouzdan, dostupan, jeftin) onda je delimično a možda čak i u potpunosti opravdala postojanje. Da li je drugi cilj mogao da bude razvijanje bazne industrije kroz projekat automobila (pokretanje / priširenje kapaciteta visoke peći za livenje blokova, preseraja, hemijske industrije za boje, industrije gume itd itd itd), onda možemo da kažemo da je i taj deo ostvaren u nekom procentu.

Šta misliš, od kojih para su se gradili stanovi, vodovod, kanalizacija, ustanove kulture itd itd itd u Kg i okolini? Pa od viškova koje je pravila ista ta CZ. Da li je za društvo / zajednicu bitnije da ima novi model automobila ili kanalizaciju!? Pa jbg, za mene je vrlo jednostavno a bilo je i drugima, koji shvataju vrednost JAVNOG DOBRA, OPŠTEG DOBRA a ne samo profit kao jedini cilj. Tu naravno, ima dilema, da, ali da su napravili moćniju fabriku, imali bi više para, pa bi mogli da naprave bolju kanalizaciju itd. Pa nije baš tako, jer ljudima sad treba stan, hrana, kultura, a fabrika, služi da to napravi. Ako pretekne, ide u modernizaciju ... Šta misliš, od kojih para su se vodili ratovi (to je mnogo skup sport) od 1990 - 2000 godine? Obnavljanje zemlje posle bombardovanja? Potrošena je baza koja stvorena u tom nekom ranijem periodu. 

A da su napravili super modernu fabriku, isto bi se provela kao i ova koju su već napravili 1999 godine tj bila bi srušena i ne bi imali ništa. 

Tako da, nipodaštavanje rada tih ljudi (a to je svakako bila najveća vrednost tog društva - dobri, vredni, školovani i pouzdani, lojalni kadrovi), ne služi nama na čast, mi sada ne možemo SERIJSKI od domaćih kooperanata da napravimo REŠO, FRIŽIDER, doslovno NIŠTA. Kakav je, da je, zastava - yugo je svetlosnim godinama ispred onoga što danas može da se sklopi DOMAĆE RADINOSTI (da ima više od 80% proizvoda iz domaće privrede).

7 hours ago, integralac said:

flsedan5.thumb.jpg.fe138007735079ddca6719ef9715d6de.jpg

2 hours ago, ortakov said:

Meni je ovaj dizajn baš dobar!

A bas se pitam da li je moguce da jedini ja od svih forumasa, u ovom prednjem kraju i farovima vidim plemicku crtu Jaguara. A u grillu sportsku dozu Bugattija. 

:D

Svi znate da je FIAT redovno prodavao licence za svoje zastarele modele cak i cele fabrike prodavao. Neko je te automobile dizajnerski ili mehanicki malo prepravljao ali u sustini sve su to bili modeli kojima je prosao zivotni vek. Koliko god mi voleli zastavu 101 ili yuga realnost je da su to bili zastareli automobili> Fiat je prodao 1300, 750, 850, 850ak 128 i 127 nama  iz cega su nastali tristac, fica, kombi, 101, i yugo ,124 Rusima i oni napravise Ladu,125 i 126 Poljacima za Pezejca i peglicu
Nista od zastavinog programa nije proizvod nase pameti vec kupljene licence i proizvodne trake, ogromne pare su potrosene ne bi li bili nezavisni i imali sopstvenu autoindustriju
Pa onda zbog politicke ravnoteze kooperanti rasireni duz cele bivse Jugoslavije kao da nije dovoljno komplikovano napraviti auto vec delovi moraju da dodju iz svih bivsih republika

Ta fabrika je bila osudjena na propast vec od prvog dana ali na misice je opstala do dana danasnjeg i to nije jedina fabrika koja je tako propala
Jednostavno ako zelis da fabrika radi mora da se unapredjuje i da proizvodi konkurentne proizvode koje ljudi zele da kupe a ne zastarele fiatove otpatke

I EI Nis je propao zato sto je Sony pravio trinitron sa daljinskim a EI je jos uvek smatrao da to ne treba da uradi ali i dan danas se prica kako je nekada bio gigant i pravio komponente za Philips-a

Ne bih se slozio da je Zastava samo prezvakala Fiatove prevazidjene modele, naravno ne sporim da su kao osnova tu poceli, ali Zastava je u razvoju motora prednjacila ispred Fiata krajem 80ih i pocetkom 90ih (u domenu manjih zapremina). Dok se Fiat tu bacakao sa SPI sistemima, Zastava je imala za tadasnje uslove vrlo moderan MPI sistem (tada rezervisan za aute koji su klasu iznad gradskih hecbekova) koji je Fiat usvojio tek godinama kasnije za najjace verzije. Steta i sto nije zaziveo Yugo Sport prototip jer je pruzao performanse koje bi obrisale patos sa Unom Turbom, a iskreno i mislim vecinom tih hot heceva iz tog vremena jer je moj Yugo prilicno inspirisan tim prototipom pa mogu da procenim koliko bi mogao da postigne.

Ako nista mislim da smo izvezli oko 10 puta vise Yuga 80ih nego Fiat sto je izvezao auta u SAD :D  Mogu ljudi da pricaju koliko hoce da je bio los, cinjenica je da se prodavao dok drugi veci giganti nisu mogli ni da priuste da prodaju svoje modele tamo.

Edited by YUgisa

@clockwork_orange

Po toj logici, motor sa unutrašnjim sagorevanjem mogu da proizvode samo nemci, oni su ga prvi smislili!?

Ne mogu ta vremena da se porede sa današnjim, ni u kom pogledu.

9 hours ago, clockwork_orange said:

Pa onda zbog politicke ravnoteze kooperanti rasireni duz cele bivse Jugoslavije kao da nije dovoljno komplikovano napraviti auto vec delovi moraju da dodju iz svih bivsih republika

To je NORMALNO. Imaš interes, jer, recimo, imaš Kosovo, na kom ništa živo nije postojalo, bili rudnici i stotine hiljda nekih nomada, plemena, ludnica. Napraviš im fabriku Ramiz Sadiku i prave sedišta i amortizere... 

Ali, to je velika priča, nije tako jednostavno, ne može da se gleda jedna fabrika, ne može da se gleda čak ni jedna grana privrede odvojeno od ostatka sistema ... 

Ako proizivodis ISTI motor vise od 40 godina nesto nije u redu jedino od izmena sto je uradjeno na tom motoru je elektronsko paljenje i ubrizgavanje umesto karburatora
Tada vec FIAT uveliko pravi FIRE motore koji su za 3 klase bolji od 1,1 motora koji se ugradjuje u Zastavu
Secam se da su se ljudi hvalili kako u svojim kolima imaju Fiatov motor a ne zastavin i kako su oni mnogo bolji
Secam se i kada god je cele kupovao auto kum koji radi u Zastavi mu je birao auto sa placa tj birao je najbolji od ponudjenih sto implicira da je kvalitet varirao kad izadju iz fabrike

@ortakov mislim da si pogresno shvatio Fiat je napravio nekoliko veoma kvalitetnih motora pocev od cele serije FIRE pa 1,2b i 1,9 dizel ,... motori koji su neunistivi
Pitanje je zasto ti motori nikad nisu stigli do zastave, zasto fabrika nije napredovala

Izvoz yuga u Ameriku je uspeo da ga stavi na prvo mesto najgorih automobila na svetu, da ga nismo izvozili mozda bi neki drugi auto preuzeo tu cast
Taj izvoz je vise kostao fabriku i jedan od najgorih poslovnih poteza ikada

Zastava je nasa i normalno je da je volimo svi smo je vozili ili ko zna sta po prvi put u njoj uradili i te uspomene na detinjstvo ne blede ali cinjenica je da je po kvalitetu ei performansama bila na dnu

Nije poenta da li se proizvodio 40 godina, poenta je da je bilo znanja i pameti da se pobedi u igri. Sad to sto smo dosli na taj nivo i onda odlucili da nam je pametnije da se delimo na banana drzave je nazalost ozbiljan problem, siguran sam i da je kapitalistima bilo bitno da tu ideju poguraju i da se otarase konkurencije.

U cemu je to Fire bio toliko bolji krajem 80ih i pocetkom 90ih? Trebalo mu skoro 15 godina da postigne snagu SOHC generacije... Mislim daj, 1249ccm i 60ks? :D Za isti tehnoloski nivo je 1116 postigao 63ks. Inace se poceo proizvoditi 1985te a zvanicno se jos uvek proizvode koliko ja znam, tako da se proizvode 41 godinu, mislim brate pa to je jos gore od Zastave :lol: Mislim sta su tu menjali, malo zapremine, malo tehnologije oko ventila i malo turba :D Fire pocetkom proizvodnje nije bio revolucija u tome kakav je motor, nego u nacinu kako je sklapan. I inace je Fiat proizvodio SOHC motore duze od Zastave.

Ja ne kazem da nismo trebali da ulozimo 90ih (iako smo krenuli sa ulaganjem) u dalje unapredjivanje Zastavinih vozila i da je besmislena bila proizvodnja nakon bombardovanja jer su se potrebe i ocekivanja ljudi promenila (mada iskreno mislim kad smo vec bili u takvoj situaciji da smo trebali da se potrudimo da ih izvozimo u Afriku i slicna trzista umesto glupih pokusaja izvoza u okolne drzave i zapad) ali biti u fazonu da je bilo dno dna krajem 80ih i pocetkom 90ih mi je krajnje besmislena. Naravno da nije bio Mercedes, ali nije ni trebalo da bude. Nisu se takmicili u klasi luksuznih limuzina, takmicili su se u klasi prelaska sa 2 na 4 tocka.

To je cisto americko kapitalisticko prosipanje govana da je najgori auto jer je iz socijalisticke drzave. Ako ce neko da me ubedjuje kako su americki auti bolji, sa V8 motorima koji jedva izvlace trocifrene brojeve snage i dobosima na 4 tocka, onda bolje da se iskljucim iz diskusije...

Ti kao da danas kad odes u salon mora da mislis da je svaki sinonim za kvalitet i da je bez greske :D Totalno nemamo teme na forumu kako su bednog kvaliteta odredjeni modeli modernih vozila i koja godista treba izbegavati.

Moj cale je imao Z101 sa Fiatovim motorom i znas koliko je to zanimalo ljude sto je imao taj motor. Nula procenata. I znas kakvo iskustvo je imao sa tim motorom? Isto kao i ja sa moja dva Yuga, samo sporije za 20ks :D  To da je Fiat motor je nesto sto su ljudi poceli kasnije da vrednuju jer je bilo bitno da samo nije nase.

Edited by YUgisa

Zbog sigurne prodaje robe i automobila u nerazvijenim zemljama tj nesvrstanim nasa privreda i jeste propala. Fabrike nisu morale da se razvijaju vec su imale sigurnu prodaju zastarelih i jeftinih tehnologija u Africi pa i dan danas se voze Zastavine 128-ice po Egiptu ne zato sto su bile kvalitetne nego sto ih je copavi zagorac menjao za naftu ili sta vec

Mi smo nesvrstanima prodavali zastaralu tehnologiju u vidu automobila televizora frizidera.... a oni nama naftu, zlato, dijamante.... nijedna nasa fabrika nije morala da prati Evropske/svetske trendove dokle god je uvaljivala robu u drzave tzv treceg sveta

Nije stvar u konjazi vec u mogucnosti da se motor razvija i modernizuje sto je za razliku od 1116 i 55ks bilo moguce sa FIRE motorima

A sto se tice Americke auto industrije smatram da nisu vredni pomena nit znaju da naprave dobar motor niti dobru sasiju a sa dizajnom mozda su uboli dva ili tri modela 

Nama su uvek uvaljivali zastarele modele da ih mi proizvodimo poceo je FIAT pa nastavili VW Citroen Renault....

Nije da ja ne volim Zastavina vozila odrastao sam u njima ali da su zastarela bila i pre 30 godina jesu pa i Nemci vole trabanta i Poljaci peglice ali ne znaci da su bili vrhunac tehnologije

52 minutes ago, clockwork_orange said:

Nije stvar u konjazi vec u mogucnosti da se motor razvija i modernizuje sto je za razliku od 1116 i 55ks bilo moguce sa FIRE motorima

Pa Fiat ih je razvijao i ugradjivao do 2010te :lol: Ali to je pametno, kad Zastava radi onda je glupo :lol: Po Zastavinim tvrdnjama, mogli su da ih razviju do EURO 4 standarda, sto bi motoru dalo realan zivot do 2010te bez problema. Delove tog prototipa ima moj poznanik. Opet delimicno inspirisan tim prototipom je jedan moj Yugo.

Edited by YUgisa

Mi pričamo o potpuno različim temama :) Suštinski, za ljude koji gledaju sa strane to izgleda ovako. Pitanje: Koliko ima sati? Odgovor: Moja tetka ima perorez!? 

Aj, ovako, recimo, da bi se neki projekat razvijao, šta ti je sve potrebno? Jel to ono, aj da unapredimo motor? Ajde. Sedne nas 6 i krenemo ... i šta dobijemo? Za to se školuju kadrovi, prilagođavaju proizvodni procesi, obezbeđuju resursi za serije.... Novac za to? 

Uzgred, da li znate gde je napravljena prva robotska ruka na svetu?

Razvijanje tehnologije, procesi, resursi, finansije ... mislim, raspravljati zašto zastava nije napravila novi motor ... potpuno bespredmetno. Sad, kada pogledaš, posle xy godina, taj blok uz izmenu glave, sasvim normalan motor. OK, kvalitet izrade nije na najvišem mogućem nivou, ali može da se unapredi (proces livenja, kaljenja, obrade ...) a bile su i serije koje su radile veoma korektno, do 200 000 km (za taj cenovni rang, više nego dobro, ako se uzme u obzir koliko km prelazi prosečan automobil u yu). 

Recimo, na sajtu IMR DMB je stajao projekat, motor 1.4 sa hidropodizačima u glavi, mislim da je to upravo ovaj što se ugrađivao u početku proizvodnje u floridu ... e sad, ako neko misli da je osvajanje proizvodnje jednog tako kompleksnog proizvoda za serijsku proizvododnju lako, to je već nešto drugo. Pogledajte koliko postoji samostalnih proizvođača motora u Evropi danas? Sve su to već gotove fabrike, donete iz matične zemlje (poljaci su pravili FIAT, verovatno su koristili deo znanja i tehnologije starih, licencnih kapaciteta) mađari rade VW itd. Ali, da je to njihova proizvodnja, licenca, ne, nego su te fabrike vlasništvo tog proizvođača, on kontroliše procese, uzima prihode itd.

A kada se spomene izvoz u usa, pa to je tek ludilo. Koliko gradova u YU je živelo zbog tog projekta! Nema veze, ne zarađuje zastava, ali zastava raspodeli novac kooperantima, oni prave kao ludi, a onda viškovi idu na slobodno tržište ... čitava nauka, nije baš jednostavno, ali može da se razume, ko hoće. 

Glupi yugo, izgubih par sati da pišem nešto što nikome ne treba :) ali i ne škodi. Ako ne škodi, onda možda nekome i koristi :) 

Nije bio ugradjivan u serijskoj proizvodnji, ali jeste bio prilicno opsirno osavremljena verzija tih motora. Bas sam nedavno dobio jos neke pratece podatke o njemu. Usustini lepa kombinacija od 78ks i 115Nm, Kao da sam video neki Fire sa takvim performansama :D 

Iskreno prilicno razocaravajuci snimak od njega, prilicno povrsno uradjeno bazirano samo na par wiki stranica koje su isto u globalu prilicno povrsne.

1.thumb.jpg.0e01752bb0982df45d488490ad43e2ac.jpg 2.thumb.jpg.227a66e57aa2b9be9b0f5f48c027b7f2.jpg 3.thumb.jpg.46b3510bfa2b9cb355ac272b8d132896.jpg 4.thumb.jpg.e7846e3fb15bb9301c35b6da143c4ef0.jpg 5.thumb.jpg.d375a2911535460c541362be3d1e5b84.jpg 6.thumb.jpg.7022aa6ce617f828ebffb1f476d44ee2.jpg 7.thumb.jpg.43808a5b5d0459b2525908eeddd841a8.jpg 8.thumb.jpg.6993d925caed4e3c4cb191ff56f6656f.jpg

Imala je Zastava, kao i IMR 80ih ( naravno i ranije ) ozbiljne inzenjere, institute i konstrukcione biroe i svasta su oni razvijali i smisljali ali drzava prosto nije imala sluha i para a vrlo brzo je dosao i rat 90ih gde se ista i raspala.. 

Kako trendovi nalazu u evropi modeli se menjaju na svakih 10-ak godina dok na 5 ide restyle svaki novi model je veci prostraniji sa boljim performansama  te je tom logikom trebala i zastava da se razvija ne bi li bila konkurentna i moderna fabrika
Fica je trebao da se proizvodi do '75 i da ga nasledi neki drugi model a ne da se ceka '85 i Yugo pa '95 neki novi model
101 je trebao da se proizvodi do 80ih i da ga nasledi Florida i od 90ih neki novi model

Tristac je samo prestao da se proizvodi te je falio model vise klase

Izbor motora je morao da ima nekog dizela pored tolikog izbora iz fiatovih fabrika mogli su da izaberu bar dva benzinska i dva dizela. Epizoda sa Pezoovim dizelom nije donela srece ni Zastavi ni Ladi

Pogledaj ko je radio na motoru? Titule? Zvanja? Gde su školovani ti ljudi? Ko im je preneo znanje? Gde su mogli da testiraju? Ko je finansirao to? Ko je izgradio te fakultete? 

Ima jedna stvar, nju niko ne vidi, a vrlo je važna.

Ja raspolažem resursima, finansijama i nekim znanjem. Da li ja mogu da proizvedem novu vrednost sa raspoloživim? Da, ja to mogu. 

Da li je SFRJ bila slobodna da raspolaže resursima, finansijama i da unapređuje svoje znanje? DA. Kako je došla do toga? Recimo da su imali velika - ogromna izdvajanja za NEZAVISNOST, tj slobodu, da mogu da odlučuju šta će da rade na svojoj teritoriji. 

Da li je mogao da dođe neki ZiĐin, RioTinto i slični KoperMajner ekipa da radi šta hoće? Naravno da nije. Da li je SFRJ pazila na ekologiju? NIJE. Ali je profit i sve što se pravilo, pravilo u interesu lokalnog stanovništva i zajednice. Da li je bilo savršeno? Naravno da nije. Bilo je i tada udbaša, lopova i secikesa, ali su se drugovi borili protiv toga. 

Završilo se tako da sada drugi imaju institute, fakultete, našu pamet vode kod sebe, ovde kopaju, ostavljaju otpad a mi i dalje tupimo zube, ko je kriv, četnici, ustaše, balije ...

Ako uzmemo da su ogromna sredstva izdvajana za odbranu, onda je logično da ne možeš baš da praviš novi model auta svakih par godina. Eto, Evropa je mogla, štiti je USA, ali, ako USA kaže, treba nam "komad leda" ovi u Evropi samo gunđaju i kažu, pa dobro .... SFRJ je 1948 godine rekla ne, po cenu rata... i upalilo je... a vi vidite gde sve ovo sada vodi...