Jump to content
Goran
filipovic

Slike automobila bez posebnog razloga...

Recommended Posts

U Priboju bio samo jedan crveni, mi ko klinci ga zvali Mini Morris. Tek sam sad zapravo saznao kako se stvarno zove :D

Legendarni Autobianchi. Brand koji je svojevremeno bio Fiatov "poligon" za testiranje novih tehnologija.

Kada je model Y (kao naslednik A112 sa slike iznad, pa Y10) krenuo iskljucivo pod znackom Lancie - brand je nazalost i zvanicno ubiVen. Bese druga polovina '90-ih.

Imam u komsiluku jedan crveni A112, koji nazalost izgleda nece docekati planiranu restauraciju.

Ja se nesto ne secam da je bilo u krusevcu nekih a112 ali npr. po grckoj sam ih vidjao svojevremeno dosta.

Ima sad u oglasima jedan zuti u prilicno jadnom stanju, tesko da mu ima spasa

Edited by OMP

On 1/18/2026 at 5:17 PM, Tadej said:

Yugo Florida limuzina

Untitled.thumb.png.5499cba9fcccc20d284b80f331d2feff.png

Projekat "104", zamisljena jos krajem '80-ih ("103" je bila prvobitna hatch Florida).

Imali su jos jedan pokusaj sedana kasnije, predstavljen na Sajmu 2002., sa Toyotinim 1.8 motorom. Posle sve one nesrece koja nam se desila, auto je tako nazalost i izgledao.

Neko ozbiljniji bi to mozda i sacuvao ipak kao svedocanstvo jednog doba, a tipicno za nas jedan primerak je takodje trunuo na klocnama u dvoristu nekadasnje Zastave:

43974396_florida111.jpg.e0b9f83d6511210559d55624f0089f84.thumb.jpg.b3e76e5bd3c5a3666034fc6a60950794.jpg florida-sedan4_0.jpg.7a02fb8d6a2b6469c9cbf854198c7a95.thumb.jpg.eff0b542c32ed87b4ac70de19514aa03.jpg 1931455195_florida11.jpg.a97a83eae944685bd874fbc005551083.thumb.jpg.76c448e23d7fad012b8674ba4ec501ad.jpg florida-sedan7.jpg.ffa3fc3f88977888b590b9fc4f67f52d.thumb.jpg.293a5a6d16bb9403c06e642d67006285.jpg

Koga interesuje da procita i vidi jos par slika, pisao sam pre 5-6 godina:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/59439-zastava-kragujevac-nekadai-fas-danas/&do=findComment&comment=1547721

Edited by Ivan

13 hours ago, Ivan said:

Posle sve one nesrece koja nam se desila, auto je tako nazalost i izgledao.

Prvobitnu Floridu (103, hatch verziju) je nacrtao Italdesign Giugiaro, mehanicki je delom bila oslonjena na tadasnji Tipo... Za to vreme poprilicno moderno osmisljen automobil, u svojoj nizoj srednjoj klasi. Praksa i kvalitet je opet bila nesto drugo :) .

A za ovog Frenkija iznad, sta reci, posledica svih sra*a koja su nam se desila. Kakva je takva je, nasa je :) , po meni je ipak trebalo da bude sacuvana kao svedok jednog vremena.

A to nikako da imamo svedoke nekog vremena, cekam samo kad cemo da krenemo rusiti spomenike ko Ukrajinci...

Ne mogu da prihvatim tu pricu "u takvom vremenu" i "posle takvih desavanja" jer to nema nikakve veze sa dizajnom, prvo taj ko je crtao ovaj auto treba da ga bude sramota sta je izaslo iz njegove olovke, ovo nije dizajner nego suster crtao jer nema ni D od dizajna, ako je dizajn radilo neko dete u osnovnoj skoli onda ok oprosteno, drugo posto je vec bilo vreme kakvo je bilo zasto se trtili da ista naprave, nemas para ne ulazi u neke glupave projekte ili ih barem ne prikazuj javnosti i ne brukaj se, ko je bre taj u zastavi ko je dozvolio da se ovakva spodoba javno prikaze pred hiljadama ljudi, stvarno se treba zapitati ko su ti ljudi, dal se ovo nekom zaista dopalo i dal je neko polagao nade u ideju da se ovo nadje u proizvodnji???.... ja se dobro secam tog auta na sajmu bruka i sramota pored samog dizajna i zavrsna obrada prica za sebe, cak ni farbanje nije uradjeno kako treba curke, prasina, pomorandzina kora, koliko se secam i risevi od smirglanja su se videli na nekim delovima, ma uzas jedan, zazori, obrade nekih ivica i linija, pa ono i neko u svojoj garazi bi bolje pripremio i odradio a ne jedno fabricko odeljenje. Ovo je bukvalno bilo daj da sklepamo nesto za nedelju dana tek da se pojavimo na sajmu jer nemamo sta da pokazemo. Koje bre cuvanje svedoka vremena ovo je trebalo spaliti odmah bez traga :)

Edited by OMP

Iskreno vidjao sam od dosta proizvodjaca slicne "retardirane" dizajnove, pogotovo u 90tim :D Sad kakva je zavrsna obrada i detalji ne znam, da li mi se svidja, ne, ali je zalosno da jedva imamo par modela u muzejima. I onda ljudi pricaju okolo kako niko nista nije radjeno u Zastavi i da su 40 godina proizvodili isti auto. Naravno da ce to da misle kad svaki moguci prototip bez obzira na kvalitet istog je gurnut pod tepih.

Naravno ne kazem da treba zapoceti punjnje muzeja bas ovim primerkom, jer bi pokvario sliku :lol: Ali ona prva mi izgleda sasvim razumno :D 

Inace imao sam priliku da upoznam par ljudi koji imaju odredjene delove nekih prototipova ili cak i cele aute. Nazalost vecina delova zavrsava u nekim usputnim projektima ili cekaju bolju cenu za dalju preprodaju. Malo ljudi ih je uzelo jer ceni neku istorijsku vrednost toga.

Edited by YUgisa

3 hours ago, OMP said:

Koje bre cuvanje svedoka vremena ovo je trebalo spaliti odmah bez traga

Obrenovici-Karadjordjevici-kraljevina-cetnici/partizani-komunisti-"demokrate" i liberalni kapitalizam...

Samo rokaj i unisti ono od prethodnog, a vek i po bar neke vodilje i zajednickog cilja kao naroda ni od korova. Zato decenijama degradiramo u svakom smislu i tu smo gde jesmo, da ne idem u price koje nisu predmet foruma.

S druge strane, apsolutno se slazem oko dizajna, kvaliteta, upravo sam to i napisao.

Originalna Florida je nastala u nekom potpuno drugacijem vremenu, za svoje vreme moderan automobil za koji se cak i Fiat protivio da se radi samostalno (kao konkurent Tipu). Nego su, bar koliko su moja saznanja, nudili samo sklapanje Tipa (kao sto je to 20 godina kasnije bilo sa 500L). Nisu cak nudili ni opciju licenci za motore, pa kada je Zastava u pregovore ukljucila Nissan, Zabari su brze bolje pruzili podrsku.

A sve te kasnije varijacije originalne 103 Floride iz SFRJ su cisto "krpljenje" i maltene dodavanje neuglednih plastika. Tu se apsolutno slazem. Sankcije, kriza, raspad komponentasa koji su bili sirom drzave koja je nestala u ratovima, bombardovanje 1999...

Sto, bar meni, ne znaci da ne treba ostaviti svedocanstvo o nekom vremenu. Kakvo je, takvo je, nasa Zastava ga je pravila.

Na kraju krajeva, taj auto je bio prava slika i prilika drzave u kojoj je nastao. Trebalo je tada da spalimo i nju bez traga ;) ?

Daleko od toga da je bila slika i prilika drzave ukojoj je nastala, kad je mogao jedan Zoragi da napravi u garazi ne jedan nego 2-3 auta koji su mogli koliko toliko dizajnerski da se mere cak i sa svetskim konceptima tog vremena zasto nije mogla zastava da napravi isto tako nesto makar i kao maketu koje ne moze da se pokrece a da bar lici na nesto cime mozemo da se ponosimo, nebitno sto bi to bilo previse optimisicno za drzavu i fabriku u tom trenutku ali bar da pokazu da imaju neke ideje i ljudstvo koje moze da ih smisli a ne karikature na nivou osnovaca.

Sam dizajn necega nikakve veze nema sa stanjem u zemlji, dizajn je odlika pojedinca i firme tako da ako jedna fabrika poput zastave a pritom i jedina automobilska industrija u zemlji, kakva takva, nije imala para da se napravi makar maketa u 1:1 razmeri onda nisu trebali nista ni da naprave, sve je bolje nego ovakva bruka od dizajna. 

Ali dobro mozda je ovo nekom bilo i lepo o ukusima se ne raspravlja a i svako ima pravo na svoje misljenje i vidjenje.

u istom momentu sa tom floridom je prikazan i ovaj koncept juga koji je svetlosnu godinu ispred te grdne floride po pitanju dizajna i same zavrsne obrade i ovo je imalo nekog smisla i uz odredjene modifikacije to i ne bi bio tako grdan auto 

2002-zastava-koral-studija-a-concept-of-2002-zastava-koral-studija-a-concept-of-

Edited by OMP

38 minutes ago, OMP said:

Ali dobro mozda je ovo nekom bilo i lepo o ukusima se ne raspravlja a i svako ima pravo na svoje misljenje i vidjenje.

Apsolutno se slazem sa tobom, tesko da ono nekome moze da bude lepo.

Ne slazem se samo u delu da, ako je vec napravljeno, treba da bude spaljeno :) .

Sve je to deo istorijata automobilizma jedne zemlje, "mi" smo ga pravili. Sto kaze @YUgisa , jedino ne mora bas da bude u prvim redovima na ulasku u muzej :D .

A pod ogledalom jedne drzave, mislim upravo to. Od objektivnog stanja i gomile problema, do necije boli*urcije da se i u takvim uslovima ipak potrudi i napravi nesto iole pristojno.

Tako karakteristicno za tadasnje konglomerate od kolektiva, koji su se vec uveliko raspadali. Cast izuzecima kojih uvek ima.

Edited by Ivan

za paljenje nisam mislio bukvalno ima i smajli na kraju ;) ali da koncept nije vredan pomena niti nekog prikazivanja i hvaljenja to stoji

Edited by OMP

ovaj enterijer bi bio ok da su napravili, volan uzasano ruzan a enterijer se vidi da je jeftin ali ima bar neki dizajn, to je bilo za neku koncept floridu sa HDI motorom ali naravno nista od toga

ovo je trebalo da bude neki unapredjeni enterijer kod juga, modifikovana tabla od una, volan isto od una, ruzan realno ali lepsi nego svi dotadasnji zastavini

dashboard-yugo.jpg

Edited by OMP

2 hours ago, Ivan said:

Da dodam i jednu fotku enterijera:

489074900_3565803813728826_8293532338420094012_n.jpg.fb5b032be4d1a998cf97bd7ea8f6e441.jpg

Ko u Punto Mk2a 

Meni je ovaj dizajn baš dobar! Napred kao lancia, unutra korektan ... Veoma je komplikovano napraviti automobil, standardizacija, komponente, snabdevanje, kontrola kvaliteta, fabrički manuali za način sklapanja ... kada krećeš u to da napraviš 2 - 3 komada onda možeš kako hoćeš, ali, ako planiraš serijsku proizvodnju, onda imaš milion stvari na koje trebaš da misliš. Ljudi ne kapiraju, da zameniš retrovizore, moraš da prilagodiš gomilu nekih papira, pre početka rada, pa obuka radnika ...