Jump to content
Goran
filipovic

Slike automobila bez posebnog razloga...

Recommended Posts

3 hours ago, stex_pb said:

PA ljudi iz vojske mi pričaju da je lobi uleteo i u generalštab. Kupuju se vojna vozila iz uvoza koja možemo i sami da proizvodimo

Pričaju ljudi i da je pola Mirijeva preparcelisano na jednu parcelu, pa jednim klikom na GeoSrbiju vidiš da nije tako...

Sva oprema koja dođe od spolja dolazi iz dva razloga: prvi ne možemo to da nabavimo ovde i drugo činimo tante-za kukuriku međudržavne usluge (malo NATO, malo Istok)...

A nemoj molim te da proizvodimo sami, em skuplje, em q***u ne valja! 

Te mitove o našoj industriji, posebno auto, ostavite za ispred kafane. Imali smo mi mnogo duži tradiciju avio industrije, pa nikom ništa. Moj Tristać, koji je važio za kvalitetnija vozila iz CZ, a plus je bio planiran za šuraka tadašnjeg predsednika opštine Kragujevac, je došao sa pokvarenim kilometar satom - nije pokazivao brzinu! A kupljen je u "srećno vreme"!

Igrom slučaja pola moje porodice radi u namenskoj i iz prve ruke znam koliko smo para sasuli u prototipove tegljača za tenkove da bi isti služio samo za izbornu kampanju SNS a posle se pojavi uvozni dobavljač. Takođe isti slučaj i za vatrogasne kamione.

I VW lažira podatke o emisiji gasova, a dolazi iz uređene Eu

Edited by stex_pb

Nemamo mi resurse za ozbiljnu proizvodnju tih tegljača,jeftinije je kupiti gotove…znamo mi i vozove da pravimo,ali je jeftinije da ih kupimo…

A to za tristaća,to se dešavalo na svim brendovima,nije zastava tu nešto izuzetna,takve su kontrole kvaliteta i kvalitatvni standardi bili.Otići od Bgd do Niša ili Zagreba bez kvara bilo je retkost…101 je među prvim modelima gde je bilo moguće

Igrom slučaja sam bio uključen u početne faze razvoja više borbenih vozila, cena uvoznih vozila (sličnih ili boljih karakteristika) je od 10 do čak 50 odsto niža od onih koji domaći proizvođači ponude!

Mi poredimo cene našeg razvoja za gotovim proizvodom za koji je neko već  platio skupi razvoj.

A u našu ceni često ulazi politika i nameštanje svih mogućih tendera i političkih dobavljača pa jedan kamion iz Fapa na krajnjoj ceni ispadne 200000 evra, a realna cena mu 50000. To nije do industrije nego do lopovluka.

Ja i danas radim u razvoju, sa stranim kapitalom u Srbiji. Strancima se uvek sve isplati, a nama ništa.

Da ne pričam koliko reklamacija imamao na poluproizvode iz celog sveta, pa ništa. Zamene, pošalju novi. 

Mi smo sansu propustili devdesetih a "poslednji voz"  nam je otisao dve hiljaditih onom nakaradnom privatizacijom i prodajom, ili bolje receno poklanjanjem, svega sto je vredelo i imalo potencijal. Svakako je lakse praviti auto, narocito tenk, kada imas svoju celicanu, livnicu aluminijuma, fabriku motora, gumarsku industriju... Namenska je posebna prica, zar smo zaboravili price iz Krusika a to je samo vrh brega. Ali za to je potrebna mnogo uredjenija drzava i puno bolji propisi i procedure po kojima bi bilo nezamislivo da Grcic upravlja EPS-om ili Hrkalovicka vodi MUP. :rtfm: 

Daleko od toga da je nasa industrija trenutno konkurent nekome ali to je rezultat našeg nakaradnog sistema, korupcije i kriminala. Idemo ka tome da ni brašno neće biti naše a ne neki kompleksan mašinski sklop.

Tako je.I posle nam drugi krivi.Onaj poljoprivrednik izašao sa traktorom na ulicu,da bi brašno i dalje bilo naše,mi pizdimo što ne možemo da prođemo... I sada nas baš zabole što im ništa nisu obezbedili,jer mi ćemo u market,nama sve jedno...

4 hours ago, Mijailović P. said:

@city

Misliš da smo i tada kao i sada imali ikakve šanse da budemo "ravnopravni" partneri u ovakvom poretku.

Malo se preteruje sa politizacijom.

Mislim da smo imali sanse da bdemo ravnopravniji :) Ne zaboravimo da se ovde pravio i Reno i Golf, da je bilo i pratece industrije, imalo je uslova da se napravi vise od ovakve Zastave. A namenska je bila vrlo "ravnopravna" i mogla je to da ostane.

I ni je politizacija, ekonomija cista :)

1 hour ago, city said:

Ne zaboravimo da se ovde pravio i Reno i Golf

i opel u kikindi i u daljoj istoriji citroen i austin u sloveniji i nsu princ u sarajevu

Edited by OMP

Ma da, sta  je bilo i sta bi bilo da je bilo...  :) Mada, nije da tada nije bilo socijalno uredjenih drzava, Erancuska, Skandinavija pa i Nemacka. I njih je urusila globalizacija poslednjih dvadesetak godina, jedino sto se oni bune, batrgaju, izlaze masovno na ulice a mi cutimo. Ali isto nam se hvata :ermm:

Teška (bazna) industrija je retko gde potpuno profitabilna.

Jeftinije kupiti nego napraviti svoje - možda, do jedne tačke, kada imaš gde da kupiš. A kada ti treba, tebi nema ko (ne želi) da proda, nema ko da održava (nema rez. delova)... nije uvek najjeftinije kupiti...

Bila je jedna zanimljiva priča, vezana je baš za automobile i ZCZ.

Yugo - Amerika, prodavao se ispod cene proizvodnje (približno, bez zarade).

Ali se zaboravlja osnova, a to je da je na taj način veliki broj kooperanata pokrenuo - obnovio proizvodnju (stakla, gume, lakovi, elektro proizvodnja itd) i da su zapravo, mogli da plasiraju viškove vrlo kvalitetnih proizvoda po tržišnim uslovima sa visokim procentom uposlenog stanovništva, sa kvalitenim prozvodima itd.

Nisu to tako jednostavne stvari ...

To je moglo kod Tita,sada je to rad u pelenama i izrabljivanje najgore vrste.Zaboravljaš da ni jedan savremeni srpski biznismen nije došao do kapitala i profita poštenim radom

14 minutes ago, neshtry said:

To je moglo kod Tita,sada je to rad u pelenama i izrabljivanje najgore vrste.Zaboravljaš da ni jedan savremeni srpski biznismen nije došao do kapitala i profita poštenim radom

Problem sa tim ekonomskim modelom nije njegova neefikasnost nego način na koji se realizije. To često podrazumeva represiju, bez slobode govora itd. 

I to je bilo mnogo posle TITA. Pitanje je koliko se drug Stari pitao nešto i 10 godina pre nego je otišao da miriše ljubičice odozdo

Globalni poredak u godinama o kojima pricamo i danas se ne mogu uporediti. Ono sto su kolonije u Africi bile u 20.veku to su male zemlje sirom sveta danas...Bivsa Juga, koliko god je idealizovali, je bila apsolutno nestabilno i nemoguce drustvo drzava koje se raspalo prvom prilikom. Vec od sredine 70-tih smo usli u tesku dubiozu, politicku i ekonomsku i trosili smo pare koje nismo zaradjivali. Tako da je povrsno to bilo OK ali svako ko malo bolje analizira to vreme i rezultate, shvata kolika utopija je to bila.

Danas smo to sto jesmo, mala i nebitna drzava koja ni politicki ni ekonomski ne moze uticati na globalna kretanja. Uz sve nase unutrasnje animozitete i spoljne probleme, uz negativnu selekciju i nepotizam, politicko podanistvo i korupciju koji su nam prirasli srcu....dobro smo i ovakvi kakvi smo.

Sto se tice nama slicnih drzava, nista bolje nije, delimo slicne sudbine uz odredjene varijacije na temu...

Delim mišljenje vecine vas, razocaran i tuzan zbog mnogo cega ali treba ipak objektivno analizirati pojave da bi se sagledalo sta je do nas a sta bas i nije...

Послато са M2003J15SC помоћу Тапатока

Sad bas da je bilo apsolutno nestabilno i nemoguce drustvo... Zaduzivali smo se ali smo i pravili svasta. Pruga BB, auto put, koliko fabrika. Koliko bi se sada zaduzili za auto put do Nisa, kad nas zakopase sa ovim deonicama od po 20-30km :) A i pitanje je da li su dobro osmisljeni ti pravci. Kad se drzava raspala cini mi se da je dug bio ispod dvadeset milijardi, penzioni, zdravstveni fondovi bili prilicno puni. A sada koliki nam je dug, penzije, zdravstvo. I nece biti da je bas moralo tako, da nas svi mrze i da nismo nista krivi. Pitali smo se i mi, bilo je trenutaka kada smo birali, mogli doneti drugacije odluke ali su nam bili drazi  zurle i talambasi od normalnog zivota. I pored svega toga vlast dobije 40-50% na izborima, kod Hrvata HDZ isto a i oni pokradose sve, o Bosni i da ne pricamo. I onda zakljucimo ne moze drugacije, takva su globalna kretanja.

@city mislim da sam jasno napisao kakvo nam je drustvo i koliko je do nas. Dakle, itekako smo sami krivi. Ali postoje stvari koje treba sagledati kada crnimo i pljujemo.

Sto se tice komentara na to sta se radilo...pa i sada se pravi autoput, i dizu fabrike ali znamo kako i kakve....a sve to je deo globalnog kretanja u sprezi sa nasim bajnim rukovodstvom. Tako da to nije merilo.

Trosili smo tada tudje pare, fabrike su radile iako mnoge neprofitabilne, blokovska podela sveta je nama odgovarala u svemu...Samo da budemo svesni da nije bilo ruzicasto, samo je bilo humanije u skladu sa tadasnjim vremenom i kretanjima.

Htvati, Bosna, Bugari, Albanci ali i cela istocna Evropa...varijacije na temu ali ista priča

Послато са M2003J15SC помоћу Тапатока

11 hours ago, ortakov said:

Problem sa tim ekonomskim modelom nije njegova neefikasnost nego način na koji se realizije. To često podrazumeva represiju, bez slobode govora itd. 

I to je bilo mnogo posle TITA. Pitanje je koliko se drug Stari pitao nešto i 10 godina pre nego je otišao da miriše ljubičice odozdo

uopšte nije bilo represije,bilo je samoupravljanja.Mi smo bili demokratija za celu okolininu.Imali smo veliku zemlju i bili smo nesvrstani

Edited by neshtry