Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Mercedes

Recommended Posts

f1%20hamilton%2011.jpg

Lewis Hamilton je u proteklih nekoliko nedelja postao glavna zvezda prelaznog roka u Formuli 1. Nekoliko vozača još uvek nema potvrđen status za sledeću sezonu, ali izgleda da je Lewis Hamilton trenutno najtraženiji na tržištu vozača.
Prema pisanju britanskog Autosporta, u McLarenu su odlučili da pariraju iznosima kojima Mercedesov fabrički tim nastoji da pridobije Hamiltona da za sledeću sezonu pređe u njihove redove. Osim veće plate, Hamiltonu se u Mercedesu nudi više slobode oko ličnih sponzorskih ugovora, što u McLarenu nije slučaj zbog velikih marki koje su sponzori celog tima i i koje ne dopuštaju vozačima da koriste vlastite sponzore ako se bave istim delatnostima. Ono što u Mercedesu, očigledno, za sada ne mogu da ponude jeste bolid spreman za pobede, ali izgleda da Hamiltonu i njegovim menadžerima to ne predstavlja poseban problem.
Na kraju, glasine iz Formule 1 otkrivaju da bi u Mercedesu uskoro moglo doći do promena u načinu vođenja ekipe, a veruje se da će upravni odbor marke na svom sledećem sastanku razmotriti odluku o dugogodišnjem angažmanu nemačkog proizvođača u Formuli 1.

preuzeto sa - Auto Blog

UPDATE:
 

Zvanično: Hamilton od sledeće sezone u Mercedesu

88031-f1%20hamilton.jpg

Ross Brawn i Mercedes napokon mogu da odahnu, jer su umesto neodlučnog Michaela Schumachera, koji nikako ne uspeva da se vrati u željenu formu, obezbedili vozačke usluge McLarenove zvezde Lewisa Hamiltona. Britanac će tako od sledeće sezone braniti boje Mercedesa zajedno sa Nicom Rosbergom. O Hamiltonovom potezu prelaska u Mercedes nagađalo se već neko vreme, ali zvanična potvrda je stigla danas. Hamilton će u Mercedesu ostati sledeće tri sezone. Koliko je za Hamiltona ovaj potez dobar ili loš pokazaće vreme.
Činjenica je da u McLarenu mnogi aspekti tima nisu radili savršeno, ali Mercedes se, s obzirom na rezultate proteklih nekoliko sezona, čini prilično klimavom alternativom. Naravno, primetan je napredak i za očekivati je da će sledeće sezone, a posebno u 2014., ekipa koju predvodi Ross Brawn biti jedna od najkonkurentnijih.

U međuvremenu, Michael Schumacher ostao je u zapećku, od tima se oprostio uobičajenim frazama u zvaničnom saopštenju, rekavši da želi da se fokusira na preostale trke ove sezone. Da li je vlasnik najvećeg broja titula šampiona upravo propustio priliku za donekle časno povlačenje?

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

bedak...mislim da je ovo stepenica nize u njegovoj karijeri...ipak je McLaren institucija..ostaje nam da vidimo jel mogu da ga isprate...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton se sprema za ponovnu eru turbo motora.

McLaren će izgubiti ekskluzivno pravo na Mercedesove motore. Moraće da ih kupuje.

Novi turbaci će biti nepoznanica za proizvođače šasija. Tačnije samo će proizvođači kompletnog bolida od samog početka šasiju moći da prilagode motoru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes sigurno ima šampionske ambicije i ogroman budžet, ali uspeh čak ni tada nije zagarantovan. Uvek mi pada na pamet Toyota koja je bila u praktično istoj poziciji, pa na kraju odustala. Takođe, i transfer Pereza u McLaren je sasvim u njihovom stilu - na sličan način su pokupili zelenog Kimija, pa i Hamiltona. U svakom slučaju biće zanimljivo... :yes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamiltonu nije žao što je napustio Meklaren

Lewis%20Hamilton%20F1.jpg

Luis Hamilton kaže da je veoma srećan sa svojom odlukom da napusti Meklaren i pređe u Mercedes odgovarajući na opaske Martina Vitmarša da je Hamilton već zažalio što je prešao u drugi tim.

''Verovatno, kada donesete ovakvu odluku, morate sebi da kažete da je gotovo sa starim načinom razmišljanja i da ste krenuli u nešto novo'' izjavio je Vitmarš. ''On neće reći, hej, ponudili su mi više para… takođe nikada neće reći da je napravio strašnu grešku. Ja se samo nadam da je on svestan svoje greške i da će je biti svestan i naredne godine. On je napravio tu odluku, i sada neka živi sa njom.''

Hamilton, koji je u Meklarenu od svog početka u F1, 2007, je ostao pomalo iznenađen zbog zluradosti njegovog uskoro bivšeg šefa. ''Malo sam iznenađen što čujem ovakve stvari, jer čovek uopšte nije u pravu. Ja imam sjajan tim ljudi oko sebe sa kojim sam proveo puno vremena. Siguran sam da svi mi gajimo emocije prema timu, ali ja sam i dalje tu i daću 100 odsto mogućnosti na poslednje dve trke. Naravno, puno emocija se tu mota, ali ja sam veoma zadovoljan svojom odlukom.''

Hamilton je ispao iz trke za šampiona posle dosta problema u drugoj polovini sezone, ali Britanac kaže da će se boriti za pobedu, bez obzira na sve. ''Tako je kako je. Zadovoljan sam što sam ovde i što ću se boriti za moj tim u naredne dve trke. Samo želim da budem korektan do kraja i da obavim svoj posao na najbolji način. Možemo da ih pobedimo iako se više ne borimo za šampionat''.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tek što je prešao u Mercedes ne odbacuje pomisao da se vrati u Meklaren jednog dana

91050-Luis%20Hamilton.jpg

Luis Hamilton se još nije pošteno ni provozao u bolidu Mercedesa, a već izjavljuje kako bi za njega bilo normalno da se jednog dana vrati u Meklaren, pošto mu je taj tim kao druga kuća, što u i nije daleko od istine, jer su oni zajedno od Hamiltonove desete godine, i njegovih prvih koraka u kartingu. O svom prelasku u Mercedes Hamilton kaže da je posle 21 pobede i jedne titule imao potrebu za novim izazovom i da je zato prihvatio trogodišnji ugovor.

''Nikada ne reci nikada, ja sam tamo proveo mnoge divne trenutke i mislim da će to zauvek ostati moj dom. Uvek znam odakle sam došao i gde sam ponikao. Povratak u matično jato jednog dana bi bila lepa stvar, a do tada, želim da steknem i neko drugačije iskustvo. Osećam se kao da sam otišao od kuće na neko putovanje…''

Iako je Mercedes iza sebe ostavio jednu blago rečeno razočaravajuću sezonu, gde je među konstruktorima bio tek na petom mestu sa velikim bodovnim zaostatkom, Hamilton kaže da ne žali zbog svoje odluke.

''Ne, srećan sam u ovom trenutku što sam prihvatio ovakav izazov. Kada donesete odluku ovog tipa, morate da se pridržavate toga, i nema mesta žaljenju. Svejedno, da li je to bila ispravna odluka ili ne, trudiću se da uradim najbolje što mogu i da postignem maksimum.''

Hamilton će u timu Mercedesa biti sa Nikom Rozbergom.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamiltonu će trebati 6 meseci kako bi počeo značajno da utiče na formu tima i automobila

f1%20hamilton%2011.jpg

Britanac koji će naredne sezone braniti boje Mercedesa u F1 šampionatu, kaže da će mu biti potrebno najmanje šest meseci kako bi mogao da počne značajno da utiče na formu tima i automobila, a prve testove će obaviti u februaru.

''Mislim da je prerano da bilo šta kažem, pošto do sada nisam vozio bolid Mercedesa. Čini mi se da je na poslednjoj trci zaostatak po krugu bio 1.1 sekundu, tako da je pred nama dugačak put koji moramo da pređemo kako bi taj zaostatak nadoknadili. Ali, ne mislim da je to nemoguće. Mislim da tim ima ogroman potencijal, i zato sam se i uputio tamo. Ne vidim ovo kao nešto što će biti na kratke staze. Pre svega, tek u februaru ću prvi put da sednem u bolid, tako da neću biti baš u mogućnosti da dam veliki doprinos na samom startu, ali već za šest meseci…''

Hamilton je otišao malo dalje osvrnuvši se na planove za budućnost i sezonu 2014. kada će mnoga pravila biti promenjena.

''Mislim da je 2014. veoma važna godina ili najkompetetivnija sezona, ali ne vidim zašto ne bi probali pre toga da osvojimo poneki podijum. Ako ne budemo u mogućnosti da pobeđujemo nadam se barem da će nam podijumi zadržati osmehe na licima, videćemo…''

Hamilton se priključuje Mercedesu posle šestogodišnjeg nastupa u F1 za Meklaren. Dvadesetsedmogodišnji Britanac će deliti garažu sa Nikom Rozbergom, bivšim timskim kolegom još iz dana kada su vozili karting.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odavde gledano, mislim da je napravio loš potez. McLaren je u vrhu što se tiče bolida, samo je trebalo malo sreće i dotegnuti par šrafova. Hamilton je kao vozač sazreo mada i dalje brz i bezkompromisan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovde će biti u centru pažnje, ceo tim će biti posvećen samo njemu. To se ne može imati u McLarenu.

Tapatalk HD

Share this post


Link to post
Share on other sites

tesko ma moze ista mercedes da uradi sledece godine,em nemaju toliko brz bolid kao redbul ili mclaren,em im je otisao iz tima najbolji covek norbert haug,mercedesova legenda,covek koji je bio najzasluzniju za mnoge titule mercedesa u mnogim kategorijama auto sporta zadnje 22 godine

jeste hamilton sjajan vozac,vetel nije nista bolji od njega,al ce sledece godine imati dosta sporiji auto na stazi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Džeki Stjuart: Hamiltone trebao si da ostaneš u matičnom jatu...

Dzeki%20Stjuart.jpg

Džeki Stjuart, legenda F1, upozorio je Luisa Hamiltona na sve što ga očekuje posle promene koje je napravio i prelaska u Mercedes. Ugovor vredan 60 miliona funti zbog kojeg je Hamilton i došao u Mercedes, staviće na probu sve tehničke mogućnosti tima, ali slabo ko veruje da će uspeti da realizuju svoje ambicije i bore se za titulu već u 2013. godini. Mercedes se sa druge strane nada da je dovođenjem jednog od definitivno najboljih vozača današnjice veliki iskorak i da će se možda desiti ono što se desilo kada su Ros Bron i Mihael Šumaher u Ferariju napravili čudo u sezonama između 2000 i 2004. godine.

Ipak, Stjuart je upozorio 27-godišnjeg Hamiltona čija je motivacija da napusti Meklaren ležala i u tome što nije uspevao da unovči svoju popularnost kroz lične sponzorske ugovore da pred njim nije lak zadatak: ''Menadžment Luisa Hamiltona je želeo da dokaže da oni mogu da zarade više novca radom sa strane. Ali što više ugovora bude imao, to će više posla imati, za šta je potrebno vreme.'' Škotlanđanin koji je vodio svoj tim između 1997. i 1999. i ostao uticajna figura u svetu F1, je odbacio mogućnost da se ponovi ono što se desilo sa Ferarijem dok su Bron i Šumaher bili tamo.

''Šumaher je kompletno različit u odnosu na Hamiltona, jer je on tada bio isključivo posvećen F1 i to je bila jedina stvar u životu koju je radio. Luis se bavi i mnogim drugim stvarima koje će mu odvlačiti pažnju. Trebalo je da ostane u Meklarenu, jer su oni tim koji će zauvek ostati u F1 i u kome je mogao da napravi veće uspehe.''

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dejmon Hil: Luis Hamilton će izrasti u vodeću figuru u Mercedesu

Hil.jpg

Dejmon Hil, bivši šampion F1 veruje da će Luis Hamilton prirodno izrasti u vodeću figuru u timu Mercedesa pošto je svoju celu karijeru koju je proveo u Meklarenu, menjao za Mercedes. Hil je osvojio titulu u F1 sa Vilijamsom gde je počeo kao test vozač, a potom je regrutovan kao vodeća figura tima Erouz gde je pravio dobre rezultate. On vidi paralele između 1997. godine i njegove situacije, i ove sadašnje Hamiltonove posle prelaska u Mercedes.

''Kada sam bio u Vilijamsu, nisam bio prvi vozač, više sam bio test vozač. Ali, kada sam otišao u drugi tim, tamo su me videli kao vođu, pa je bilo malo lakše biti u toj ulozi jer onda gledaju u tebe i čekaju da im ti daješ direkcije. Luis će to uvideti, verovatno će mu se desiti ista stvar. Pogledajte Alonsa, on nema dizajnersku kancelariju u svojoj glavi, ali zna kako da motiviše ceo tim da rade onako kako treba i kako on misli da treba. Svi ljudi rade u njegovu korist.''

Hil kaže da su današnji timovi fokusiraniji na jednog vozača nego što je to bio slučaj devedesetih kada je on vozio.

''Nekada je postojao samo jedan tim za koji je stvarno vredelo voziti, a onda ste unutar tima imali dva sjajna vozača koji su se borili za prevlast. Sada, imate više od jednog dobrog tima i pet momaka sa svojim sopstvenim timovima. Gledajte na 2013. godinu ovako: Dženson Baton je dobio Meklaren, Luis je u Mercedesu, Fernando je sa Ferarijem, Fetel ima svoj Red Bul a Rajkonen je dobio Lotus. Realnost je da bi bilo ko od njih mogao da bude šampion...''

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dugogodišnji ugovor rizik za Hamiltona

luis-i-dzeki.jpg

Džeki Stjuart misli da je Hamilton preuzeo veliki rizik obavezavši se na više godina Mercedesu. Trostruki šampion F1 kaže da bi ga nemogućnost pobeđivanja debelo frustrirala da se nađe na Hamiltonovom mestu.

''Mislim da je Ros Bron sjajan čovek. Mislim i da je Mercedes Benc jedna od najvećih i najboljih kompanija na svetu, sa sjajnom trkačkom istorijom. Ali, oni moraju da pobeđuju. Srebrna strela mora da pobeđuje. Ko god da je za volanom bio, Stirling Mos, Fanđo, Karaćola, i bilo koji drugi veliki vozač, oni su morali da pobeđuju, i ako nisu pobeđivali, leteli su iz tima.

To je rizik, jer ako iz bilo kog razloga ne pobeđuju, to je sastanak borda koji traje pet minuta, gde sede ljudi koje motosport ne zanima previše. Oni ga vole ako pobeđuju, ali ako ne, onda… ćao. Za to im treba pet minuta.''

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso: Hamilton je bolji od Fetela

Fernando%20Alonso.jpg

Kako piše Beta, vozač Ferarija Fernando Alonso je ubeđen da će se njegov tim od početka boriti za titulu u Formuli jedan, a kao glavnog konkurenta istakao je Luisa Hamiltona, a ne trostrukog šampiona Sebastijana Fetela. Alonso je ostao bez titule u poslednjoj trci sezone, koju je završio sa samo tri boda manje od Fetela, tako da se ispostavilo da je loš početak sezone skupo koštao Ferari. Alonso je pobedio u drugoj trci sezone u Maleziji, ali se osim toga italijanska ekipa mučila u prvim rundama, pošto novi automobil nije ispunio očekivanja.

- Možda je nemoguće da bude gore nego prošle godine, tako da imam samopouzdanja. Pravila su i dalje manje-više ista kao i prošle godine što se tiče aerodinamike. Prošle zime je bilo mnogo nepoznanica kako će izgledati promene, ali je sada sve mnogo normalnije i svi više verujemo - rekao je Alonso. Dvostruki šampion je kazao da ne oseća dodatni pritisak zato što nije osvojio titulu ni posle tri sezone u Ferariju.

- Cilj najboljeg tima u istoriji F1, Ferarija, jeste da se osvoji titula. To je i moj lični cilj, da podignem trofej, a najbolje bi bilo da to bude u crvenom. Ali, ne osećam obavezu da pobeđujem. Ta obaveza ne postoji u sportu - rekao je Alonso.

- Prošlo je, međutim, sad već mnogo godina da na kraju sezone imamo nekoliko bodova manje od pobednika, a ljudi i dalje govore da sam najbolji. To vam podiže samopouzdanje, isplaćuje vam malo vaše odricanje, ali cilj je uvek da se pobedi - rekao je Alonso.

Fetel je 2012. godine osvojio svoju treću uzastopnu titulu, pobedivši za malo Alonsa, isto kao i 2010. Alonso, međutim, kao glavnog rivala ističe Hamiltona, koji je prešao iz Meklarena u Mercedes.

- Hamilton je i dalje najbolji vozač. Fetel je to samo u pojedinim segmentima, ali je zaslužio tri uzastopne titule. Ne znam ko će mi biti glavni konkurent, jer će to zavisiti ko ima najjači paket: automobil, tim, sreću...ali Hamilton će ostati najbolji kao što je bio i prošle godine - rekao je Alonso.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton se nada da će se boriti sa tri najbolja tima

Luis-Hamilton.jpg

Novopečeni vozač Mercedesa, Luis Hamilton se nada da će biti u prilici da se takmiči sa tri najbolja tima u sezoni koja predstoji, uprkos činjenici da je njegov sadašnji tim bio tek peti u šampionatu konstruktora prethodne sezone. Iako je godina pred nama poslednja u kojoj će se F1 voziti sa starim motorima, i mnogi timovi se već okreću izazovima koji ih očekuju u 2014. godini sa motorima od 1,6 litara, Hamilton kaže da će se boriti da osvoji sve što bude mogao.

''Živim da pobeđujem i zbog toga i radim ovaj posao. Radimo naporno kako bi ostvarili dobre rezultate, i znam da će biti teško pobediti momke koji su već na vrhu, poput onih iz Red Bula, Ferarija i Meklarena, ali ne mislim da je to nemoguće. Godina pred nama će biti veoma interesantna. Meni pomalo i prija upoznavanje sa novom ekipom, i rad sa njima, i predamnom su veliki izazovi. Jedan od tih izazova je baš i rad sa potpuno novom ekipom, a potom, tu je i naš veliki zajednički izazov da uspemo.''

Hamilton će deliti garažu sa Nemcem Nikom Rozbergom ove sezone sa kojim je bio timski kolega još u karting danima.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao što reče silenci:

Hamilton u Mercedesu startovao sudarom

hamilton%20mercedes.jpg

Britanski vozač Lewis Hamilton neće po dobrom pamtiti prvi izlazak na stazu u bolidu Mercedesa, u timu za koju će voziti od ove sezone. Na prvom testiranju u Herezu zabio se u zid od guma. Bivši pilot McLarena je u jednoj krivini jednostavno otišao pravo i zabio se u gume uz stazu. Iako je neko vreme ostao da sedi u bolidu, prošao je bez ikakvih povreda. Istraga je pokazala da kočnice na Mercedesu nisu reagovale, a u timu su odlučili da se tokom srede više neće vraćati na stazu. Mercedes je i u utorak imao tehničkih problema zbog čega je Nico Rosberg morao da napusti stazu nakon samo 14 krugova.

Inače, u prvom delu drugog dana testiranja pred novu sezonu Formule 1 najbrže vreme je ostvario Francuz Romain Grosjean u Lotusu.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes može da se bori sa tri najbrža tima

Lauda.jpg

Trostruki šampion F1, Niki Lauda, veruje da Mercedes sa Luisom Hamiltonom i Nikom Rozbergom može da se priključi prvoj trojci u borbi za šampionat konstruktora. Nemački brend, nedavno je doživeo velike strukturne promene, a do sada, od povratka u autosport, nisu uspeli da se plasiraju na mesto koje je bilo bolje od četvrtog. U svakom slučaju, Lauda, koji je počasni član Mercedesovog tima, je posle prvih testova imao pozitivne utiske o automobilu.

''Automobili su relativno blizu jedan drugom. Po mom mišljenju, Fetel je trenutno najbrži. Red Bul dobro radi, i deluju pouzdano. Za nijansu su brži od ostalih, ali ono što mene raduje je uverenje da Mercedes može da se bori sa tri najbrža tima.'' Lauda je takođe pomenuo i tehničke probleme koje su imali već prvog dana, kada ni Hamilton ni Rozberg nisu mogli da odvozaju više od 20 krugova sa novim F1W04 bolidom, ali kaže da su oni samo deo testova i da u ovoj fazi nisu nikakav problem.

''Testovi su tu kako bi mogli da eliminišete greške. Niko i Luis su bili prilično uposleni poslednjih dana, tako da su greške koje smo imali prvog dana testova, već prošlost.''

Rozberg, koji je uspeo posle 57 godina da donese prvu pobedu Mercedesu na GP Kine i Luis Hamilton, su tokom testova odvozali razdaljinu koja je veća od tri i po trke na Herezu, uspevši da prebrode probleme koji su se pojavili sa hidraulikom i kočnicama.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niko Rozberg demantuje

Nico_rozberg.jpg

Niko Rozberg je siguran da poslednje strukturne promene u timu pred novu sezonu nisu destabilizovale Mercedes ni u jednom pogledu. Dugogodišnji Mercedesov šef sportskog odelenja Norbert Haug je otišao u decembru, dok je na njegovo mesto došao čovek iz Vilijamsa Toto Vulf. Takođe priča se da će biti još promena u timu, i da će i Ros Bron, legenda Mercedesa, možda dobiti pedalu…

''Sve ovo ne bi trebalo da utiče na novu sezonu u negativnom smislu, jer se glavni ljudi koji su stvorili ovaj bolid nisu promenili. U tome regionu je sve stabilno'' – uveren je Rozberg.

Nemac takođe misli da će promene na kraju doneti dobrobit timu.

''Ako gledamo malo dalje unapred, ovo su velike promene, koje bi trebalo da donesu i velike rezultate ali ne odmah, već mi se čini da je ovo odluka koja će doneti boljitak na duge staze. To je dobra stvar jer na kratke staze nam je potrebna stabilnost, a na duge, da postanemo bolji trkački tim. Mislim da je promena bila potrebna i da će rezultati vremenom doći.''

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton šokirao navijače pre nego što je sezona i počela

Luis-Hamilton111.jpg

Nekadašnji svetski šampion u Formuli 1 Luis Hamilton je odbacio teze o mogućoj borbi za titulu u novoj sezoni pre nego i što je ona počela...Novopečeni vozač Mercedesa je od strane novinara upitan da li je njegov novi bolid dobar kao što je bio onaj McLarenov, tima u kome je prethodno proveo čitavu karijeru.

''Ne. Downforce je faktor koji tera sve napred i tu se moramo popraviti. Motor je najjača karika bolida, a downforce najslabija. Veoma jednostavno. Ovaj tim je prošle sezone upisao jednu Grand Prix pobedu, pa očigledno nemaju tako loše temelje u mehaničkom smislu. Ali na downforceu treba puno raditi'', izjavio je Hamilton.

Iako britanskog vozača njegovi najveći rivali Sebastian Vettel i Fernando Alonso guraju u ravnopravnu ulogu konkurenta za titulu, Hamilton u to ne veruje.

''Vettel i Fernando govore da ćemo se boriti za titulu, ali ja zaista u to ne verujem. Naravno da je to naš cilj, ali morate da se podsetite da je bolid bio sekundu, ponekad i dve sporiji prošle sezone. Mi nismo nadoknadili te dve sekunde, a da su ostali timovi pritom stagnirali i to je činjenica. Nadamo se da ćemo ih do kraja godine stići, ali definitivno ne na početku''', zaključio je Hamilton pred sezonu koja počinje 17. marta u Melburnu Velikom nagradom Australije.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hamilton siguran u odluku

 

hamilton%202013.jpg

 

Luis Hamilton je mnoge iznenadio kada je odlučio da napusti Meklaren i postane član Mercedesa. Svetski šampion iz 2008. godine smatra da nije pogrešio i da je napravio pravi izbor.

''Na početku sezone svi su govorili da je ovo najgora odluka koju sam mogao da napravim, ali sada je već drugačija. Ja verujem da sam napravio pravi izbor, jer smo iz dana u dan sve bolji i impresioniraćemo sve. Ljudi, naravno, imaju pravo na svoje mišljenje i ja to ne želim da menjam.''

Na kraju sezone će se pokazati da li je Hamilton bio u pravu, trenutno je četvrti sa 40 bodova, samo 12 manje od lidera Sebastijana Fetela.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mercedes napreduje

 

rosberg.jpg

 

Ros Braun kaže da Mercedes još nije onaj pravi u F1, ali da napreduje iz dana u dan i da očekuje prave rezultate uskoro. Braun kaže da se tim uveliko sprema za VN Španije.

''Fokusirali smo se na dva područja, prvo je da nadogradimo paket za Španiju, a drugo da vidimo šta nam je to nedostajalo u Bahreinu i zašto smo u pojedinim delovima bili sporiji. Napravili smo napredak, a iskoristićemo i naredne trke da napravimo evaluaciju i nadogradimo još neke stvari.''

Mercedes je četvrti u generalnom plasmanu konstruktora sa 64 boda, a Luis Hamilton je treći u plasmanu vozača sa 50 bodova.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Proizveden poslednji Mercedesov V8 F1 motor

 

poslednji-amg-v8-1.jpg

 

Naredni vikend će označiti kraj jedne ere u Formuli 1, jer će nove regulative poslati V8 agregate u istoriju. Upravo su taj događaj želeli da obeleže u Mercedesu. Nemačka kompanija je stoga objavila seriju fotografija na kojima je prikazan proizvodni proces poslednjeg 2.4-litarskog V8 motora, sa oznakom FF73, napravljenog u fabrici u engleskom Brikstonu.

 

poslednji-amg-v8-10.jpg

 

Svaki proizvedeni agregat je konstruisan sa posebnim fokusom na detalje i prolazi rigorozna testiranja kako bi bio 100 odsto spreman za vrhunske trkačke domete.

 

poslednji-amg-v8-11.jpg

 

Mercedes je već predstavio svoj novi 1,6-litarski V6 agregat sa turbo kompresorom, s kojim će nastupati u narednoj sezoni. Od novog motora se očekuje 600 KS, uz dodatnih 150 KS koje obezbeđuje sada već poznati sistem povraćaja kinetičke energije (KERS). Sam sistem u stvari koristi dva motora, jedan koji skladišti kinetičku energiju nastalu tokom kočenja i drugi, koji služi kao generator, a koji povraćaj energije vrši preko turbine.

Ipak, moraćemo malo da pričekamo pre nego što ih vidimo u akciji.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...