Jump to content
FAS Goran
NesBG

Fiat Grande Punto - ne radi zadnja prskalica

Recommended Posts

Drugari, zadnja prskalica za soferku mi ne radi. Cuje se motor a ona neprska a ni ispod kola nema nikakve barice.

Sta to moze biti i ako neko zna trasu creva da sve proverim?

Hvala unapred.

Share this post


Link to post
Share on other sites

problem je u racvi,kod gepek vrata ili ,po meni sad veca vervatnoca u samoj prskalici,zalepila membrana..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam redovno kod mene vadio i cistio one iglice iz same prskalice, non stop je bilo nekog sljama i zapusi se, mada je meni bilo starije vozilo ne bi trebalo da je to kod tebe ali eto ti predlog...Verovatno je do racve, redovno pravi probleme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ćao svima,

Imam sličan problem s tim što se motor ne čuje uopšte kad koristim zadnju prskalicu, prednje rade okej.

 

e sad, došao sam do pumpe i skuno je sa rezervoara, nije začepljeno ništa, elektrika okej (promenio sam i osigurač, stavio nov 20A, isto).

Ne kontam princip rada same pumpe!.

 

Kod T račve, skinem jedno crevo sa pumpe tečnost izlazi konstantno...a kod drugog izlaza tečnost curi samo ako iglom pritisnem?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svim forumašima, 

 

Je li netko imao netko problem da mu mlaznica za pranje zadnjeg vjetrobana ne radi? Prednje rade savršeno, nadotočio sam litru tekućine za pranje stakala, no zadnje i dalje ne rade. Koliko tekućine ide unutra? Možda je razina preniska? Mogu li malaznicu skinuti privjeriti je li protočna? Nalazi se na zadnjem stop svjetlu.

 

Hvala i pozdrav, 

 

Alan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je na GP puklo crevo na mestu pregiba (pored leve šarke zadnjih vrata). Uzeo sam crevo od infuzije i na tom mestu nastavio pa sve do prskalice.

Poslano z mojega K013 z uporabo Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ti nece dugo trajati, ja sam stavio crevo koje sam uzeo  u servisu za bosh pumpe, mnogo je deblje i ima zastitnu mrezicu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja probao, trajalo 3 dana, jeste najjeftinija varijanta al ne drzi vodu, bukvalno:lol:, nije elasticno i tanka je ta guma za tu namenu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja treći mesec radi. Unutrašnji prečnik tačno odgovara originalu uključujući spojnicu, tako da sam namontirao u 10 minuta. Ako crkne, sad će po zimi kad zamrzne .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Molim za pomoć u rešavanju problema 

Imam grande punto 1.2 benz 2007 god.

 

Ne radi mi zadnja prskalica za staklo za gepek, motorić se čuje da radi ali kao da je negde začepljeno i ne izbacuje tečnost. Dajte mi predlog za rešenje problema.

Hvala unapred! Pozdrav

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ivan_N. Verovatno je crevo u prekidu. Nisam siguran za tok creva za zadnju prskalicu ali da prvo ne bi kupusao pola auta da dodjes do nje, prvo proveri da se nije zapusilo negde nazad na prskalici. Tankom iglom malo probaj ocistiti izlaz, mozda je stroka zapusila.
Drugo, ako je crklo crevce iz posude, vidi da li je morko ispod kola kada drzis par sekundi. To crevce, ako je kaput, imas
A) otpadima
B) u radnjama za akvaristiku i mozda radnjama za navodnjavanje (za sisteme kap po kap)
C) servisima ili nekim bolje snabdevenim radnjama
Ili pod D) sam ga nekako skrpis.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pumpa radi, čista je prskalica i ne curi nigde ispod auta, kada se pokrene prskanje zvuk je takav kao da je negde zapušeno a ne znam kuda se crevo kreće u autu da mogu da rešim problem.

Očigledno moram da bacim pare da rešim sitnicu koja užasno nervira.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najverovatnije je prekid ili zapusenje u crevu u gornjem levom uglu gepek vrata. Lepo zavrnes to crevo i prekontrolises. Tu je meni puklo pa sam kupio pola metra pancir creva tog promera i sam raskupusao od prskalice do produzetka kod stop svetla (sa unutrasnje strane) i sam zamenio. Posao od nekih 2h, lagano...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima,

Imam problem sa crevom zadnje prskalice, naime kada pokusam da je aktiviram cujem motor ali vode nema. Nekoliko puta sam testirao i onda sam video da imam baricu kod zadnjeg levog tocka. Skidao sam trece stop svetlo, tu je sve suvo, onda sam povlacio gumu (buzir) za kablove brisaca i stop svetla i video da je tu mokro, tako da sam mislio da je crevo puklo u samim petim vratima. Medjutim kad sam sve razmontirao i testirao video sam da voda tece ispod zadnjeg stop svetla. Skinuo stop svetlo, testirao i voda se sliva niz kablove stop svetla, tu ima pad i prolazi ispod njega, i kaplje izmedju branika i karoserije odmah iza zadnjeg tocka. Moje pitanje je sta mi je ciniti? Ako skinem nebo, da li cu imati pristup tom crevu pa da ga zamenim, ili postoji neka druga opcija?

Svaki savet je dobrodosao!

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minutes ago, neshaoct said:

@Homelander

 

Pogledaj sada, nakon spajanja, sve ranije napisano u temi na kojoj smo. :thumbup: 

Dobrodošao na Forum. :welcome: 

Bolje vas nasao!

Posle citanja postova ovde sam odlucio da napravim novi tread, ja se sa ovim problemom bavim vec neko vreme, googlam i nase i strane forume, youtube, ma sve zivo i nista. Ni u jednom repair manualu nisam nasao gde tacno to crevo ide, kako da mu se pridje, ako se skine nebo da li ima perforacija kroz koje mogu da manipulisem crevom, zamenim ga, sprovedem itd, sta se desava sa njim ako ide u A stub ili B stub, gde dalje... Takodje niko ne zna da li je crevo slobodno ili zakaceno za karoseriju na neki nacin (vodjicama ili kanalima), kao da prskalica radi na magiju. Jedina slika celog sistema koja iole daje neki utisak o tome sta se tu desava je ova koju kacim u postu.

Izgleda cu morati da razmontiram pola auta i da se snadjem.

wiper_fluid_tank_punto.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam šta bi servis (fabrički) u tom slučaju uradio...ali ja ne bih nipošto dirao nebo zbog toga. Pretpostavljamo (a nismo sigurni da crevo prolazi tim putem.

Ja bih, da imam sličan problem jednostavno isključio to postojeće crevo, kupio novo crevo (na metar) i to sa malo jačim zidovima, da se ne pregiba i provukao ga od rezervoara za tečnost, "donjim putem" uz električnu instalaciju (pored pragova) i tako sve do blizu zadnje lampe i tu bih ga spojio sa postojećim crevom koje ide u zadnju haubu.

Ne mora da znači da je to rešenje najjednostavnije, ali ja bih tako.

Pozdrav!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Homelander

Mislim da ne ide kroz krov (cak sam i preko 80% siguran). Dok sam vozio Mareu, sredjivao sam zadnju prskalicu. Crevo je islo, cini mi se, sa svim kablovima, crno je i deblje. Vozacevom stranom auta.
 

Ovu moju pretpostavku ces proveriti tako sto ces raskaciti onu crnu gumu sto povezuje karoseriju i vrata i trebalo bi da nadjes gumeno crevo koje ide ka prskalici. Zatim skini levu oplatu gepeka (gde je zadnji levi kos), tu zavuci ruku i probaj da nadjes sve kablove kao i crevo. Dalje bi trebalo da se spusta,dole ispod oplate gazista vrata pa ka haubi. 

Nadjoh i post koji potvrdjuje moje tvrdnje

https://www.fiatforum.com/threads/rear-washer-leaking.418067/post-4016074

Pipe runs from the pump to bulk head behind fuse box / glove bo . Under plastic trim along bottom of passenger door shut trim to the boot up past rear light

evo i slike kuda ide instalacija 

washers-piping-jpg.205955

 

samo to prati

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...