Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
cheja

Marea 1.9 TD - izletanje semringa radilice i curenje ulja

Recommended Posts

Moj otac poseduje Mareu Weekend TD 1998 godiste. Pre tri godine je doživela kuvanje motora od 1 minuta i naprsla joj glava. Glava je zamenjena kao i sve karike i hilznovana su dva cilindra. Od kad je reparirana to nije više isti auto.

Od tada je prešla oko 40 k km, a pre nekih godinu dana počela je da intenzivno dimi iz auspuha i gubi na snazi, a na 10 k kilometata pojela je oko 5 l ulja. Što je kulminiralo izbacivanjem hilzne radilice ( reče majstor) zbog čega je izletelo ulje čak na zadnje staklo od gepek vrata.

Zamenjen je semering pre mesec dana da bi juče ponovo izleteo i opet isto. Ako je motor produvao, a sve liči da jeste, zar je moguće da je toliki pritisak u karteru da izleće samering?

Ako je već tako zar nije mogao majstor koji je radio i rekao da duva da ga rastereti skidanjem oduška ( nemam pojma da li to postoji na dizelu) ili da uradi nešto što bi koliko toliko omogućilo a se auto vozi dok se na steknu uslovi da se odradi generalna?

Ili pak tu sem generalne nema pomoći? U mom gradu smo osuđeni na ne baš sjajne i kompletne servise i ''majstore'' pa molim za pomoć da se auto održi bar koliko toliko u voznom stanju do zime, a posle će se već videti.

Šta uraditi :question: ?

Hvala svima unapred.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raspitaj se za cenu pune generalke u nekom dobrom servisu (Goran Zemun na primer), ili lepo kupi komplet drugi motor (verovatno ćeš u drugom slučaju jeftinije proći). Najbolje da ubaciš 1.9JTD, samo će ti trebati i neki agregati, ecu...., ali je zato 100 puta bolji motor od to TD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Automobilu je već rađeno ono što sam gore opisao. Automobilu je nakon prvog izbijanja semeringa samo otklonjena posledica ali ne i uzrok.

Pitanje je bilo da li postoji na ovom motoru mogućnost da se rastereti pritiska kako ne bi u rekordnom roku doživeo isto na putu do majstora kome bi se poverila generalna ili zamena motora ili već šte god?

Jeftinije mi je da odvezem automobili nego da ga šlepujem van mog grada.

Ja se divim vama iz Beograd i okoline na jednostavnosti pronalaženja odgovarajućeg stručnjaka za rešavanje problema na automobilima. Na žalost to kod nas nije slučaj jer sam se više puta i lično i putem poznanika uverio da kod mene (VRŠAC) ne postoji radionica iz koje ćeš izaći olakšan za izvesnu svotu ali sa osmehom na licu.

Dakle da ponovim da ne bude zabune. Da li postoji mogućnost rasterećenja pritiska u karteru bar na neko vreme (ne kao trajno rešenje)?

Hvala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A, jel' postoji mogućnost da je problem sa pumpom za ulje?

Sad sam došao od majstora pa mi kaže da može da se desi i tako nešto.

Automobil inače normalno pali i ima miran rad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem pumpa, a i malko su se pojele karike. Ćale ima problem sa pronalaženjem nove uljne pumpe. Zna li neko gde se može naći?

Share this post


Link to post
Share on other sites

mislim da uljna pumpa ne moze da prouzrukuje takav kvar trebalo bi proveriti axialne lezajeve i same dekle koji drze semering ja sam npr imao problem sa ispadanjem slepog oka na bloku motora zbog razlicite dilatacije materijala... koji sam resio masinskim zahvatom...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...