Jump to content
FAS Goran
bulat

Punto VAN - da ga zadržim ili ne? / prepravka u putnički

Recommended Posts

Posto smo ja i moja familija resili da kupimo auto, a pre toga nikad nismo imali auto, dosli smo do nekog zakljucka da je najbolje uzeti u obzir punta mk2. Medjutim, posto ja ne zivim sa svojom porodicom (osim sto sam vikendom kuci) moj matori uzme inicijativu u svoje ruke (iako sam mu rekao da ne zuri sa kupovinom) i kupi od komsije za 2600 (neregistrovanog) punta 2004-to, (buljavka) koji je VAN 1.3 mjet!

Auto je skroz mehanicki ispravan, ide kao metak, trosi kao upaljac, ali je malo zapusten sto se enterijera tice. Dakle tu treba uloziti love oko sredjivanja, onda crni ruzni branici na beli auto... Imam utisak kad ga gledam odnapred kao da ima neku crnu zapustenu bradu i mnogo mi je to ruzno (znaci treba ofarbati branike). Ima klimu, el.pod.stakala, servo, abs...

Prednje vozacevo sediste ne moze da se pomeri kako bi neko seo na zadnje, vec samo suvozacevo koje je, da kazem, razklimano kako bi moglo da se pomeri. Tapacir od vana je prljav i ruzan, ratkapne su unistene, ima sitnu ogrebotinu na ivici desnih vrata (vise mi lici kao je oguljeno a ne ogrebano), kad zalupim vozavecim vratima, cuje se neki zvuk supljine (kao da nema nista unutar vrata (izolacija, mineralna vuna... ako se uopste nesto stavlja iznutra). Treba ga oribati, ocistiti. I naravno sat bez broja obrtaja motora!? Dakle moje pitanje glasi, da li treba da ga zadrzim u ulozim u njega (koliko za sve te stvari odprilike?) ili pokusam da ga prodam i izvucem bar za 100-200e manje love?! Ipak mi je mnogo ruzan da ga gledam tako a treba ga dovesti u neko normalno stanje da bi sluzio kao porodican auto....

Sad da se ne napravi zabuna, ja jesam bio za fiata ali ne u ovakvom stanju... :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je motor dobar nemoj da ga prodajes! Malo po malo i sredices to, dubinsko ciscenje enterijera ako nigde nije pocepan, ofarbas branike u boju auta i totalno ce drukcije izgledati i vrlo brzo ces promeniti misljenje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa nije pocepan ali me nervira sto je bio teretni i uopste nemam utisak o udobnosti kao kod ostalih punta. Za motor sam kod majstora dobio samo reci hvale, a komsa mi je stavio i nov akumulator koji je u garanciji. Jedina "mana" je sto ponekad kad namotam pun levi ili pun desni volan postane jako tvrd do mere da ne moze da se vozi i zasija crvena lampica volana na tabli. Ali samo ugasim i upalim auto i sve je ok... I to mi se desilo 1 od kako smo ga uzeli a ima mozda 15-ak dana od kako je kod nas...

Edited by bulat

Share this post


Link to post
Share on other sites

To sto ti se upalila lampica od volana je zato sto ti se servo bio iskljucio, on ima elektricni, ako je bilo pre nego sto si staavio novi akumulator bilo je do njega, imas temu o tome ovde. Nemoj da se nerviras, motor ti je najvazniji u svakom pogledu, ostalo ces srediti vremenom i slatko se navozati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa bilo bi zgodno... Razmislicu, poslusati jos koji predlog, skoknucu do otpada da vidim dal imaju tapacir i sedista... Da vidim koliko ce da me kosta... Branici nek sacekaju do proleca, posto moram uzeti zimske gume... :/

Edited by bulat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ga mozes prodati pokusaj ali kakvog ces kupiti? Kod ovoga znas da je motor odlican! Unutrasnjost u specijalizovanom servisu sredis da bude kao nova za 50 e! Bitno da nije poderana. Ofarbas branike, stavis dobre ratkape ili alu felge i neces moci prepoznati auto! Ako su sedala katastrofa na otpadu kupis druga!

Dakle sve ovisi da li imas volju da ga sredjujes i da li je to isplativo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno da imam volje ali nas je vec mnogo izasao, tako da je pitanje da li je isplativo?? Registrovali smo ga pre par dana sad treba da ulazem u taj enterijer. A ne mili mi se jer ce onda suma da predje preko 2900 a tu se vec lomim jer sam MOZDA mogao da nadjem nesto "bolje" za taj novac?! Ne mogu da vadim trnje iz p***e, ali mozda mogu da popravim stvar ili bar da zamaskiram... Ali posto je motor vazna stavka a ja sam tu imao srece. Nekako vise prenagljujem da ga zadrzim pa polako, otom-potom! Jer sam i sam nekako u tom DIY duhu... Al bih o5 voleo da cujem i druga misljenja, jer je meni ovo prva kupovina auta pa i nisam bas nesto detaljno upucen u sve to!

Koliko bi me kostala nova sedista, farbanje branika i retrovizora, tapacir za zadnji deo, nov sat, i zadnja polica???!

Edited by bulat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne daj lako taj mjet motor a i sve kod njega je napravljeno dosta robusno i dugovečno. Ja sam namerno kupio takav auto. Sedišta prednja možeš preraditi da se prelamaju unapred ili kupiti ih. Čak i ceo putnički enterijer (sva sedišta, polica, plastike) za njega nije preskup više, mislim da bi mogao za 200 eur da se nađe. Udobnost: promeniš zadnje opruge, naručiš sa otpada iz Šapca opruge za putnički - ja sam ih pre par godina platio 1500 din. Crveni volan: najskuplja varijanta opravke je menjaža senzora pozicije volana, ispod 200eur, obrati se Goranu. Brzo ćeš utvrditi da li je akumulatori ili senzor, treće ne postoji. To je i jedina poznata boljka ovog auta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po oglasima imaš i za 2800 sa 5 vrata sa mogućnošću cene dole, Corse sa istim motorom nešto skuplje. Sve su to kola sa ili bez mogućih problema ali i bez ulaganja tipa ceo enterijer, opruge, atest ? itd. Vidi po oglasima i otpadima + rad koliko te sve izađe i problem sa servo volanom. Mene te van varijante nisu nikad privlačile jer gledam svaki dan kako ih oni ludaci voze i odnose se prema tim vozilima (čast izuzecima). Uvek su u nekoj žurbi i kasne a o čuvanju trapova po ivičnjacima može i diplomski da se napiše. Druga stvar to su non-stop vožnje po lokalu sa milion paljenja i gašenja i baš ga zabole da čeka da turbina dobije podmazivanje ili da se ohladi. Ne kažem da su svi loši ali ja ne bi kupio osim ako znam ko ga je vozio. Chikavili koliko se sećam je kupio van i zadovoljan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ivan je u pravu,i kad sve spakujes a kostace to ce uvek biti VAN,bolje tu razliku dodaj i uzmi normalan auto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj komsija iz zgrade prodaje 1.3 mjet 2005. godiste sa klimom,presao 144000Km za 2400e. Kupio brava pa mu sad punto vise ne treba. Mozda je tvoj cale pozurio sa kupovinom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije malo, nego malo VISE! On kao ima poverenja u komsu, ne bi on za***o, itd. A svi su nam govorili da se sa kupovinom auta nigde ne zuri, al avaj, sta ces... Al kad dodas na tu cenu ceo enterijer + zimsku opremu... Nije mi svejedno! :D A i ako bi se odlucio za neku zamenu, ne znam sta bi ocekivao, ne znam ni sta da jurim. Sto rece Zvezdo, kakvog bi posle kupio???! Gledao sam sta mu je u klasi, mozda neki vw polo ili nesto sl. ali tu su motori manji i slabiji... :/ Ne znam... Ceka me period posecivanja otpada i kalkulisanja, a ako naleti neki kupac za 2500 onda cu da ga prodam bez razmisljanja ali cisto sumnjam da ce se neko pojaviti... Skoro sam video ovde na forumu kako je jedan clan uzeo bas VAN-a, i od njega napravio "auto"! Beli sa crnim krovom... Tako nesto... Gledajuci njegov auto, ulivam sebi neku nadu da cu uraditi nesto slicno ali to je veliki trud i vreme (kojeg nazalost nemam mnogo) i novac (kojeg takodje nemam mnogo).

Edited by bulat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraj na pijacu, mada sada je vreme odmora i ljudi su se istrošili za more i sl. ili spremaju decu za školu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Idem sad za vikend kuci, pa cu da skoknem do otpada, da vidim sta i kako... Doduse mozda ce me i sluziti dobro jer ja ionako ne vozim mnogo. U Milanovcu sam samo vikendom (btw, samo ja imam dozvolu u kuci) a u KGu stanujem u centru i sve mi je blizu tako da mi auto nije ni potreban nesto preterano, Mozda subotom za grad (a ko ce da vozi kad ja pijem), i kevu da bacim do pijaca! :D Uglavnom od A do B tacke. Zato je punto i bio dobar izbor...

Edited by bulat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Motor odličan, ostatak mehanike potpuno ispravan, auto nije bio havarisan. Sam si rekao da "ide kao metak i troši kao upaljač". Kakve veze ima što je bio van, ako je sve ono što zaista čini jedan auto u super stanju? Crni branici i tabla bez obrtomera, pa šta? To je sve kozmetika i suštinski nebitno. Mislim, nije baš auto za mangupiranje, ali ako to želiš onda preskoči Punta skroz, bez obzira na boju i motor. Ako je sve kao što kažeš, ja se tog auta ne bih tako lako odrekao.

Ili ajmo sa druge strane: prodaš ti njega i kupiš neki leeep, metalik boja, očuvan enterijer. I, uskoro krene da zayebava motor, turbina ili nešto treće. Da li bi više voleo da se nerviraš zbog crnih branika i štrokavog enterijera (rešivo za sitnu lovu) ili zbog problema na motoru koji te ostavljaju bez prevoza i potencijalno su daleko skuplji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto gubis volju zbog nebitnih sitnica?! Vidi ti se da ti je prvi auto, sta bi radio da si zaglavio sa nekim nalickanim lomom, pa da ne znas odakle da pocnes sa sredjivanjem. Da li znas posto je pumpa goriva, turbina ili jedna dizna ili ecu? Kupio si auto i gotovo sad, ako ga prodajes neces moci uzeti ni 2500e u takvom stanju a zasto da poklanjas dobar auto(po recima tvog majstora)?

Farbanje branika i poliranje auta ti je max 120e, pranje enterijera 20e, kompletan zadnji deo od putnickog oko 100e ili da stavis zadnje sed. od zastave a policu da kupis 25e, presvlake 15e, km sat sa obrtajema 30e, xenoni 50e, felne od sportinga 150e, folije za stakla 50e, i puntic za primer! Ako sve ovo uradis kroz godinu dana, neces ni da osetis. Sve te ovo kosta kao jedna losa turbina ili ecu pa vidi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za Bulat

Slazem se zadrzi taj punto. Ja nisam pozurio kada sam kupovao mog punta 1.2 8v 2002 3 vrata (nije VAN) tada sam bio na moru a auto u Beogradu (doduse vlasnik dobar poznanik ujedno i komsija) preko sms, emaila i FB. Covek mi poslao poruku -Hoces da kupis mog punta meni je mali (covek vaterpolista)i da ne bi otisao u druge ruke kupih ga sa 700 km daljine.

I bio sam skeptik u pocetku isto su me morile razne brige oko ovog onog itd , a sada evo opet sam na moru ovog puta sa puntom, presao 700 km i mnogo sam zadovoljan izborom koji sam napravio.

Lagano sam doputovao na more, trosi 5L na 100 km, (skuplje putarine nego benzin)....i polako resavam probleme sa enterijerom, servom, farovima, ratkapnama,kljucem,klimom (a za sve to treba novaca)....

Pa taj auto je 8 godina star prosao sve porodjajne bolesti, sada se pokazuje ustvari kakav je a najvaznije kakav je motor.Ako je on zdrav i prav sve ostalo zanemari. Sredices vremenom i bices zadovoljan ulozenim novcem i trudom, uvek ce te prevesti od tacke A do B (kada gurnes kljuc u bravu uvek ce upaliti i zbog tog potrositi 5 litara goriva :unworthy: )

Moj glas za ZADRZI GA !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala ljudi na iscrpnim odgovorima!

Evo sinoc sam bas imao vremena da ga malo konstruktivnije vozim (iako sam smesan vozac), jer ranije nisam mogao, isao sam na more, pa kad sam se vratio istekla registracija...itd.... Dobar je! Sta vise odlican je na putu! Malo nepregledan kad ides u rikverc. 1-2 onako, al zato 2-3 i 3-4 brzina... LEPI! U jednom trenutku nas je bilo 4-oro u kolima i to nije bio nikakav problem za ovog mjet-a, ubrzava kao i kad sam sam (malo da nafilujem pricu, lovacki fazon)!

Kad sam dosao iz KGa uzeo malo da ga lickam, briskam, cistkam... Jedan far mi malo zatamneo (pozuteo), to moram da resim! Drugar seo pored mene, vozio benzince ceo zivot, odusevio se! :) Nisam imao vremena da skoknem do otpada da vidim sta ima od enterijera (u'vati me devojka da se gledamo), nego sam zaboravio da kazem da ja IMAM zadnje sediste i presvlake na njima ali nemam one naslone za glavu (to bi mi bilo idealno) i prednje sediste je od pravog VAN-a pa nema rucke da bi pomerio nego je rasklimano pa ga samo pomeris i udjes, ali to na suvozacevom sedistu... To me malo izludjuje!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imas da kupis kompletne enterijere sedista, tapaciri, zadnja daska, za odprilike 150-200 evra. i ima da izgleda unutra kao bombona, sat sa obrtaljkom je oko 20-30 evra. Imas na forumu u oglasima par clanova koji prodaju delove za punta, cak mi se cini da je clan Laki napisao da ne prodaje delove enterijera posebno nego sve komplet bas za prepravljanje vanova pa kontaktiraj te ljude i proveri ako si clan kljuba imas i popust a sve sto skines sa svog auta isto tako mozes da stavis u oglas pa da izvuces makar nesto para ili da vidis sa nekim da das svoje i uzmes drugo pa da doplatis. Po mom misljenju ako je auto ocuvan uopste nema veze sto je bio van, samo koliko znam treba da se odradi atest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da ste dosta preplatili taj auto, ali sta je tu je ako mozes da prodas za slicne pare prodaj ga, ako previse gubis na njemu, sredices ga malo po malo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oko 200 evrica sportingov ceo enterijer i kada udjes u auto da ti se ne izlazi napolje :scooter: . Satic sa obrtaljkom 25 evrica...jedino farbanje branika ce te malo vise izaci. VAN-ovi branici (crni) zahtevaju dobru pripremu, pa spric-git i jako, jako dobar plastik-prajmer pre farbanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dal moze da pasuje sta od delova sa mk2 ili z10? Uzeo bi recimo zadnje sediste od z10. Oni imaju onaj naslon za glavu. A tapacir od mk2??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moras sedista od modela sa 3v, ne odgovara od Z10. Inace sve odgovara od mk2a (model sa 3v)

Edited by MilanLaki

Share this post


Link to post
Share on other sites

punto_van_prelep.jpg

Evo ti jedan stariji van za primer, nista skupo nije radjeno. Tvoj bi bio i lepsi jer je noviji model, a kako bi bio dobar da je Gp za naseg kolegu sa foruma...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...