Jump to content
FAS Goran
Ivan

Citroen DS5 / C5 / DS7 Crossback / DS Automobiles

Recommended Posts

Snimljen DS 9

 

196244-ds9 001.jpg

 

Već duže vreme je poznato da PSA grupacija priprema novi veći model za brend DS Automobiles, a njegove najnovije slike je objavio francuski forum ''Worldscoop.'' Slike takođe otkrivaju i naziv ovog noviteta. To će ipak biti DS 9 mada se u proteklom periodu pretpostavljalo da će nositi naziv DS 8.

 

196245-ds9 002.jpg

 

Kako bilo, DS 9 će kupcima biti ponuđen početkom 2020. godine, kada će Francuzi obeležiti i 65 godina od pojavljivanja originalnog Citroena DS (s tim što će DS 8 premijeru najverovatnije imati još krajem ove godine na nekom od sajmova automobila u Kini). Već neko vreme je poznato i da će DS 9 biti baziran na produženom Peugeotu 508 L koji se već nudi u Kini, pri čemu je DS 9 dobio izmenjeni prednji i zadnji deo. Imajući to u vidu, i dimenzije DS 9 bi trebalo da budu slične pomenutom Peugeotu, što podrazumeva dužinu vozila od 4856 mm i međuovinsko rastojanje od 2848 mm. Takođe, deo standardne opreme će po svemu sudeći činiti i 12.3-inčna digitalna instrument tabla i 10-inčni ekran osetljiv na dodir za infotainment sistem. Koji motori će biti u ponudi pokazaće vreme ispred nas, ali se u svakom slučaju očekuje i hibridna verzija. Ostaje da se vidi da li će se DS 9 možda jednog dana pojaviti i u Evropi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

cargurus.jpg CarGurus video: Test DS3 Crossback

 

Kada je izašao prvi DS3, pratio je automobilsku modu koja je vladala te 2009. godine. Bio je pun opcija za personalizaciju, i klasični B segment. Sada je to potpuno drugačiji auto, ali ne zato što je Citroen promenio njegovu filozifiju, nego se moda promenila. Kao što ju je pratio tada, tako to radi i sada...i zato smo dobili mešavinu crossovera i malog SUV-a:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

DS X E-Tense concept

 

Prvi asimetrični auto...kao da su u Citroenu uzeli po polovinu od dva različita auta, stavili te polovine svakog auta jednu pored druge - i spojili ih.

Otvoreni deo ima volan i komande, tako da može da se vozi. Zatvoreni deo je ustvari kao svojevrsna kabina za autonomnu vožnju, tj. u njoj nema volana...ali ima providnog patosa:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

autodetektiv.jpg AutoDetektiv video: Citroen DS5 2.0 HDI

 

Ono što je nekada Citroen bio - avangardan, poseban - sada je to zadatak DS modela, dok klasični Citroeni treba da se bore na masovnijem tržištu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

honestjohn.jpg HonestJohn video: Test 2019. DS 3 Crossback

 

Citroen je poznat kao udoban auto, tako?

Ali, kad se pravi SUV (ili crossover, svejedno), ipak se mora imati u vidu da je u pitanju visok auto koji lako može da postane nestabilan, pa zato svi proizvođači gledaju da ga naprave što više čvrstim, prave razne varijante sportskog oslanjanja kako bi u određenoj meri privoleli fiziku na svoju stranu. Svi to rade osim Citroena, koji je svoj DS 3 Crossback napravio da bude veroma komforan, ali ne daj Bože da treba naglo da zakočite ili malo oštrije uđete u neku krivinu - ima da ljulja kao brod. Plus je preskup:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

newmotoring.jpg NewMotoring video: Test 2019. DS 3 Crossback

 

Novi DS3 više nije DS3, odnosno više nije hatchback nego je sada SUV, ili što bi rekli u Citroen...ovaj DS-u: DS 3 Crossback.

To znači da je veći, teži, širi od starog:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

DS najavio novi model

 

200752-DS 2020 02.jpg

 

Već duže vreme je poznato da PSA grupacija priprema novi veći model za brend DS Automobiles, a rezultat bi mogli da vidimo 24. februara. Tačnije, DS Automobiles je za taj dan najavio premijeru svog novog serijskog modela, ali sem teaser videa nije objavio detalje. Ipak, pojedini mediji pretpostavljaju da se ovde radi upravo o sedanu DS 9 koji je još prošle godine u Kini snimljen bez ikakve maske. Ako je to tako, to znači da je DS 9 baziran na produženom Peugeotu 508 L koji se već nudi u Kini, pri čemu je DS 9 dobio izmenjeni prednji i zadnji deo.

 

200753-DS 2020 01.jpg

 

Imajući to u vidu, i dimenzije DS 9 bi trebalo da budu slične pomenutom Peugeotu, što podrazumeva dužinu vozila od 4933 mm i međuosovinsko rastojanje od 2895 mm. Takođe, deo standardne opreme će po svemu sudeći činiti i 12.3-inčna digitalna instrument tabla i 10-inčni ekran osetljiv na dodir za infotainment sistem. Ostaje da se vidi koji motori će biti u ponudi, ali se očekuju 1.6 turbo-benzinac sa 147 kW/200KS, kao i E-Tense plug-in hibridna verzija. Takođe, DS Automobiles će dva dana kasnije (26. februara) održati i promociju novog koncept vozila, ali ni tu nisu objavljeni detalji. Navedeno je tek da se radi o sofisticiranom i tehnički naprednom konceptu kojim će se obeležiti početak nove ere.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

DS9 na prvim slikama

 

ds9 06.jpg

 

Već duže vreme je poznato da PSA grupacija priprema novi veći model za brend DS Automobiles, a rezultat ćemo videti danas.  

 

ds9 05.jpg

 

Tačnije, DS Automobiles će popodne održati premijeru svog novog modela DS9, ali prve slike su već pred nama.

 

ds9 04.jpg

 

Kao što se i pretpostavljalo, DS9 je sedan baziran na produženom Peugeotu 508 L koji se već nudi u Kini, pri čemu je DS 9 dobio izmenjeni prednji i zadnji deo.

 

ds9 03.jpg

 

Imajući to u vidu, i dimenzije DS 9 su slične pomenutom Peugeotu, što podrazumeva dužinu vozila od 4933 mm i međuosovinsko rastojanje od 2895 mm. Takođe, deo standardne opreme će po svemu sudeći činiti i 12.3-inčna digitalna instrument tabla i 10-inčni ekran osetljiv na dodir za infotainment sistem.

 

ds9 02.jpg

 

Ostaje da se vidi koji motori će biti u ponudi, ali se očekuju 1.6 turbo benzinac sa 147 kW/200KS, kao i E-Tense plug-in hibridna verzija. Više detalja tek sledi...

 

ds9 01.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

DS Aero Sport Lounge Concept

 

ds_aero 06.jpg

 

Samo dva dana nakon premijere luksuzne limuzine DS9, francuski DS Automobiles je prikazao i svoje novo koncept vozilo Aero Sport Lounge.

 

ds_aero 05.jpg

 

Fotografije luksuznog koncepta marke DS su objavljene uoči održavanja sajma automobila u Ženevi, gde će ovaj koncept biti zvanično prikazan od 3. marta.

 

ds_aero 04.jpg

 

Dizajniran da optimizira protok vazduha, konceptni SUV je dugačak 5 metara, a odlikuje ga i rešetka oblikovana da usmerava vazduh u stranu i prosledi ga na posebno dizajnirane 23-inčne felne.

 

ds_aero 03.jpg ds_aero 02.jpg

 

Ostali istaknuti sastojci uključuju ekran u rešetki koji skriva različite senzore, LED prednja svetla i osvetljene znak DS. Što se unutrašnjosti tiče, DS Automobiles je naveo da se Aero Sport Lounge Concept može pohvaliti vrlo odvažnim pristupom. Na kontrolnoj tabli će se nalaziti dve digitalne trake koje zamenjuju tradicionalne ekrane. Svaki putnik imaće sopstveni ekran koji će ih zanimati na dugim putovanjima. Umesto retrovizora, postavljene su neprimetne kamere, koje možete pratiti na ekranima unutar kabine i tako motriti na automobile pored vozila.

 

ds aero 01.jpg

 

Automobil takođe ima sistem veštačke inteligencije po imenu IRIS, koja omogućava vozaču da putem glasovnih komandi upravlja automobilom i namešta određene opcije i modove. DS Aero Sport Lounge nije samo pametan, već i veoma brz. Ubrzanje od 0 do100 km/h traje samo 2,8 sekundi, zahvaljujući snagi od 670 KS koji proizvodi moderni električni motor. Baterije od 100 kWh, montiranw u podu, omogućavaju mu domet od preko 650 km sa jednim punjenjem.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel može neko da mi kaže kakvi su automatski menjači u Citroenu C5? Konkretno model mk2, od 2008 godine pa nadalje... Vidim da ih ima baš dosta sa automatskim menjačima u oglasima, pa ne znam da li da se držim striktno manuelnog menjača, ili da gledam i ove druge... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

carwow.jpg CarWOW video: DS 9

 

Velika luksuzna limuzina više neće morati da bude iz Nemačke ili eventualno iz Japana u vidu Lexusa....već iz Francuske.

Pojednostavljeno, u pitanju je produženi Peugeot 508, da kažemo Peugeot 508L sa drugačijim limom i mnogo hroma:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opel će u svom nemačkom pogonu proizvoditi i modele DS

 

ds9 opel02.jpg

 

Opel je objavio da će se koncentrisati na proizvodnju automobila u svom glavnom pogonu u nemačkom gradu Russelsheimu. U budućnosti će se sa tamošnjih montažnih linija silaziti tri modela, a jedan od njih će biti DS. Od leta 2021. pa dalje, novi model PSA premium marke DS Automobiles će se proizvoditi u ovoj fabrici, najavio je nemački proizvođač koji pripada francuskoj PSA grupi. Limuzina Insignia trenutno silazi s montažne trake u tom postrojenju sa 2.400 zaposlenih (stanje krajem 2019.), a nova generacija Astre biće dodata krajem 2021. godine.

 

opel ins pro.jpg

 

Generalni direktor Opela Michael Lohscheller je rekao: ''Investicija će dugoročno ojačati proizvodnju vozila na lokaciji Rüsselsheim sa proširenom ponudom proizvoda.'' Reč je o milionskom ulaganju jer se Opel uveliko oslanja na elektromobilnost.

 

Istovremeno, prema informacijama kompanije, planira se prestanak proizvodnje menjača i otkivaka u fabrici u Russelsheimu tokom 2021. godine. Oko 200 zaposlenih još uvek radi na tom programu, a uprava sada želi da započne razgovore sa socijalnim partnerima. U načelu su se dogovorili da neće biti otpuštanja radnika do sredine 2025. godine. Metalski sindikat IG Metall i Opšti radni savet Opela su kritikovali planirano zatvaranje pogona za proizvodnju menjača u Rüsselsheimu. ''Uložićemo sve napore da Russelsheim ne postane puko postrojenje za montažu, već da on ostane mesto potpune proizvodnje i razvoja automobila'', naglasio je sindikalista Rudolf Luz, koji je član Opelovog nadzornog odbora.

 

Možda je jedan od modela i novi DS9, koji je sa dužinom od 4.93 metra, širinom 1.85 metra i velikim točkovima upečatljiviji od ostalih limuzina u svojoj klasi. Koristi novu verziju EMP2 (Efficient Modular Platform 2) arhitekture sa dužim međuosovinskim rastojanjem koja se pre njega nije koristila sa limuzinskim automobilom, što dosta koristi zadnjem putničkom prostoru.

 

ds9 opel01.jpg

 

DS 9 će se na početku nuditi sa novim E-TENSE hibridnim pogonskim sistemom koji sadrži PureTech turbo-benzinski motor sa električnim motorom za ukupno 225 KS snage i sposobnim za prelaz između 40 i 50 kilometara (WLTP) u režimu nulte emisije zahvaljujući bateriji od 11.9 kWh.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

DS 7 Crossback E-Tense 225 PHEV

 

ds7 crossback 2020 02.jpg

 

Na sajmu automobila u Parizu 2018. godinje predstavljen je DS 7 Crossback E-Tense 4x4, dok je sada ponudu ovog crossovera dopunila i verzija sa samo prednjim pogonom. Automobil kombinuje benzinac sa 180KS, elektromotor sa 110KS, baterije od 13.2 kWh, 8-stepeni automatski menjač i pogon na prednje točkove. DS 7 Crossback E-Tense 225 PHEV raspolaže sa kombinovanom snagom od 225KS i 360 Nm obrtnog momenta, pri čemu emisija CO2 iznosi 31-36 grama po km dok je potrošnja goriva 1.4-1.6 l/100 km. Baterije se inače na wall box-u mogu napuniti 100% za 1 sat i 45 minuta. Automobil naravno može da se kreće i samo na struju, i to do 55 km, pri brzinama do 135 km/h.

 

ds7 crossback 2020 01.jpg

 

Takođe, DS 7 Crossback E-Tense 4x4 je dobio i karakteristične 19-inčne London Diamond Black alu točkove, Active Scan Suspension sistem, autonomnu tehnologiju DS Connected Pilot Level 2, DS Night Vision sistem i DS Park Pilot.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

autogefuhl.jpg Autogefuhl video: DS7 Crossback 4x4 vs Peugeot 508 SW PHEV

 

Oba u sportskim paketima opreme, tj. 508 karavan je GT, a DS7 je Performance Line:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

DS priprema nove modele

 

ds_aero 05.jpg

 

Direktor marke DS iz grupacije PSA Alen Deskat potvrdio je da planirano da tokom sledeće godine u prodajne salone stigne šest novih modela pod ovim znakom. Od ranije se zna da će među njima biti limuzina DS 9, DS 3 Crossback i DS 7 Crossback. Posle DS 9 u prvoj polovini 2021. stižu dve verzije novog modela DS 4 - hečbek i krosover varijanta. Taj model će koristiti novu verziju EMP2 platforme grupacije PSA koja omogućava poptunu elektrifikaciju, a ne samo ugradnju plag-in hibridne tehnologije kao što je slučaj sa sadašnjom EMP2 platformom.

Deskat je otkrio da je skoro četvrtina svih sadašnjih DS modela koji su prodati u Evropi elektrifikovana, što znači da je marka postigla prosečnu vrednost emisije CO2 od 79.9g/km, što je najmanje među premium brendovima. Kada je reč o šest novih DS modela, Deskat je rekao da još nije donesena konačna odluka o tome koji će modeli biti predstavljeni, ali da će među njima verovanto biti veći SUV modeli. On je potvrdio da će u ponudi biti više potpuno električnih DS modela i da očekuje da će novi modeli koristiti nedavno najavljenu PSA potpuno električnu arhitekturu sa oznakom eVMP. Ta platforma ulazi u upotrebu od 2023. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi DS 4 stiže sledeće godine

 

ds 4.jpg

 

Nakon luksuznog DS 9 koji je premijeru imao ranije ove godine, DS Automobiles će tokom sledeće godine svoju ponudu dopuniti i novog generacijom modela DS 4.

Novi DS 4 će se bazirati na PSA platformi CMP, a posmatrajući rođaka u vidu nedavno promovisanog Citroena C4, novi DS 4 bi trebalo da bude dugačak oko 436 cm (uz prtljažnik zapremine oko 380 litara). Budući da je novi Citroen C4 dostupan i u električnoj verziji, to znači da stiže i električni DS 4 E-Tense (sa 100 kW/136 KS, baterijama od 50 kWh i autonomijom od oko 350 km). U paleti regularanog DS 4 se očekuju poznati Puretech benzinci i BlueHDi dizelaši iz game PSA grupe, kao i opcioni 8-stepeni automatski menjač.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najluksuznija limuzina iz Francuske, još lepša od originala. Ovaj DS je ustvari ''prikriveni'' Peugeot 508L (produžena varijanta 508-ce za Kinu).

 

DS 9 u Francuskoj od 47.700 evra

 

ds9 2021 07.jpg

 

PSA grupacija je ranije ove godine i zvanično predstavila novi model brenda DS Automobiles, i to sedan sa oznakom DS 9.  

 

ds9 2021 06.jpg

 

Sada je saopšteno da će njegove isporuke početi u septembru 2021. godine, a objavljene su i cene za francusko tržište.

 

ds9 2021 05.jpg

 

DS9 je baziran na EMP2 V2.3 platformi, dugačak je 4.933 mm, širok 1.855 mm, visok 1.468 mm i ima međuosovinsko rastojanje od 2.895 mm.

 

ds9 2021 04.jpg

 

U ponudi su verzije PureTech 225 sa benzinskim motorom, kao i dve plug-in hybrid varijante (E-TENSE 225 i E-TENSE 4×4 360). Takođe, kasnije će gamu dopuniti i plug-in hybrid varijanta E-TENSE 250.

 

ds9 2021 03.jpg

 

Top verzija DS 9 E-TENSE 4×4 360 ima dva elektromotora i PureTech 200 benzinac, sa ukupno 360KS i 520 Nm. Ova verzija dolazi sa crnim kočionim kleštima i 20-inčnim Munich alu točkovima.

 

ds9 2021 02.jpg

 

Deo opreme u zavisnosti od verzije čine i Active Scan oslanjanje, DS Active LED Vision prednja svetla, sedišta sa grejanjem, hlađenjem i masažom, Nivo 2 autonomne vožnje (pri brzinama do 180 km/h), sistem autonomnog parkiranja, nadgledanje mrtvog ugla, sistem automatskog kočenja, prepoznavanje saobraćajnih znakova, Night Vision, Nappa koža, alkantara, opcioni Focal Electra sound sistem... Za početak se u paleti nalazi pet boja za eksterijer: Pearl White, Midnight Blue, Pearl Crystal, Artense Grey i Perla Nera Black.

 

ds9 2021 01.jpg

 

Što se cena tiče, one se u Francuskoj kreću od 47.700 evra pa do 80.000 evra koliko košta top verzija E-TENSE 4×4 360.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najavljen novi DS 4

 

ds4 2022 04.jpg

 

Nakon luksuznog DS 9 koji je premijeru imao ranije ove godine, francuski DS Automobiles će početkom sledeće godine svoju ponudu dopuniti i novog generacijom modela DS 4. mNovi DS 4 će se bazirati na PSA platformi EMP2, pri čemu bi automobil trebalo da bude dugačak oko 436 cm.

 

209350-ds4 2022 03.jpg

 

Takođe, automobil će odlikovati i izazovni stajling, uz atletsku siluetu i Matrix LED svetla, kao i prostrani enterijer sa modernim infotainment sistemom, Head-Up displejem i sistemom Night Vision.  

 

209349-ds4 2022 02.jpg

 

Potvrđeno je da će se u gami naći Plug-in Hybrid verzija sa kombinacijom 1.6 turbo benzinca i elektromotora, sa ukupno 225KS. Takođe, tu su i 8-stepeni automatski menjač i oslanjanje ''Active Scan Suspension''. Biće moguća i vožnja samo u elektro modu (više od 50 km), ubrzanje do 100 km/h će trajati manje od 9 sekundi, dok će najveća brzina iznositi 225 km/h.

 

ds4 2022 01.jpg

 

U paleti DS 4 će se naći i Puretech benzinci i BlueHDi dizelaši iz game PSA grupe.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi DS 4 najavljen za 3. februar

 

ds4 2022 04.jpg

 

Nakon luksuznog DS 9 koji je premijeru prošle godine, francuski DS Automobiles će početkom sledećeg meseca svoju ponudu dopuniti i novog generacijom modela DS 4.

Novi DS 4 će se bazirati na PSA platformi EMP2, pri čemu bi automobil trebalo da bude dugačak 436 cm. Takođe, novi DS 4 će odlikovati i izazovni stajling, uz atletsku siluetu i Matrix LED svetla, kao i prostrani enterijer sa modernim infotainment sistemom, Head-Up displejem i sistemom Night Vision. 

 

Potvrđeno je da će se u gami naći Plug-in Hybrid verzija sa kombinacijom 1.6 turbo benzinca i elektromotora, sa ukupno 225KS. Takođe, tu su i 8-stepeni automatski menjač i oslanjanje ''Active Scan Suspension''. Biće moguća i vožnja samo u elektro modu (više od 50 km), ubrzanje do 100 km/h će trajati manje od 9 sekundi, dok će najveća brzina iznositi 225 km/h. U paleti DS 4 će se naći i Puretech benzinci i BlueHDi dizelaši iz game PSA grupe. Više detalja sledi na promociji koja je zakazana za 3. februar.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

DS 7 Crossback Louvre edition

 

ds7 crossbackl louvre 02.jpg

 

DS Automobiles sada i britanskim kupcima nudi specijano izdanje DS 7 Crossbacka. Tačnije, DS 7 Crossback Louvre edition tamo košta 46.530 funti (52.400 evra), pri čemu vlasnik ovog automobila dobija i virtuelni pristup za 182 najznačajnije postavke muzeja Luvr i to putem 12.0-inčnog ekrana infotainment sistema. Pored toga, kupci ovog vozila dobijaju i ''Friends of the Louvre'' propusnicu koja im omogućava besplatan pristup stalnim i privremenim izložbama u muzeju tokom jedne godine.

 

ds7 crossback louvre 01.jpg

 

Automobil je dostupan u plavoj, crnoj ili sivoj boji, a dolazi sa Louvre oznakama, gloss black elementima, alu točkovima od 20 inča, Active Scan oslanjanjem i motivom piramide u kabini. Što se motora tiče, u ponudi je samo Puretech 225 benzinac.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...