Jump to content
FAS Goran
Pelemasca

VN Nemačke, Hokenhajmring F1 2012

Recommended Posts

Edited by kole

Share this post


Link to post
Share on other sites

Španac je do druge najbolje startne pozicije ove sezone i to druge zaredom došao krugom na stazi “Hokenhajmring” u vremenu od 1:40.621 minuta.

Alonsu će se u prvom redu na startu trke, u nedelju u 14 časova, pridružiti aktuelni šampion Sebastijan Fetel, dok će treći biti sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher, posle kazne koju je zaradio vozač Red Bula Mark Veber.

Borba za pol poziciju u Hokenhajmu bila je veoma uzbudljiva, posebno zbog izuzetno teških uslova u kojima je vožen poslednji deo kvalifikacija. Iako se u prvim trenucima činilo da će dosta vozača konkurisati za pol, u samom finišu ta bitka se svela samo na Alonsa i Fetela, a vozač Ferarija bio je za četiri desetinke bolji od branioca titule.

Najbliži njima dvojici bio je Veber, ali će on startovati kao osmi, zbog promene menjačke kutije. Treće mesto tako će naslediti Šumaher, a slediće ga vozač Fors Indije Niko Hilkenberg, Pastor Maldonado u Vilijamsu, i dvojac Meklarena Dženson Baton i Luis Hamilton. Prvu desetoricu na startu kompletiraće Veber, Pol di Resta u drugom bolidu Fors Indije i vozač Lotusa Kimi Raikonen.

Prvi deo kvalifikacija jedini je vožen u normalnim uslovima, bez kiše, i do poslednjeg trenutka nije se znalo ko će biti eliminisan uz vozače Katerhema, Marusje i Hispanije. Pred sam finiš, u opasnoj zoni bio je Šumaher, ali je on uspeo da se izvuče i 18. mesto zauzeo je vozač ekipe Toro Roso Žan-Erik Vernj. Iza njega su tada sledili Heiki Kovalainen, Vitalij Petrov, Šarl Pik, Timo Glok, Pedro de la Rosa i Narijan Kartikejan.

Između prvog i drugog dela uslovi na “Hokenhajmringu” su se znatno pogoršali, počela je jaka kiša da pada. Svi vozači su odmah izašli na stazu da postignu što brža vremena pre nego što se kiša pojača, a uprkos lošim uslovima nisu viđeni ozbiljniji incidenti, samo je Serhio Peres imao malo izletanje sa staze. Vozači su se tada oglasili i rekli da na stazi ima previše vode i da je preopasno voziti u takvim uslovima, ali prekida nije bilo.

Kvalifikacije su tada bile gotove za Danijela Rikarda u drugom bolidu ekipe Toro Roso, dvojac Zaubera Serhija Peresa i Kamuija Kobajašija, drugog vozača Ferarija Felipea Masu, Romana Grožana u Lotusu, vozača Vilijamsa Bruna Senu i Nika Rozberga u Mercedesu. Grožan i Rozberg će zbog promene menjačke kutije biti pomereni za po pet mesta na startu, pa bi Francuz trebalo da zauzme 20. mesto, a domaći vozač 22.

Rezultati kvalifikacija za Veliku nagradu Nemačke:

1. Fernando Alonso (Španija) Ferari 1:40.621

2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:41.026

3. Mark Veber (Australija) Red Bul 1:41.496*

4. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes 1:42.459

5. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija 1:43.501

6. Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams 1:43.950

7. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren 1:44.113

8. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren 1:44.186

9. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija 1:44.889

10. Kimi Raikonen (Finska) Lotus 1:45.811

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pobedio Alonso :D

Na momente je izgledalo da će imati problema sa tvrđim gumama (nije delovao dovoljno brz), kontrolisao je trku do kraja, ne dopustivši ni jednom pratiocima Vettelu, Butonu da pokušaju preticanje.

kompletni rezultati

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne da krenulo ovog Alonsa,koliko njega Hoce Hamiltona i Lotus nikako da pogleda sreca... Valjda ce u Madjarskoj biti drugaciji scenario da se malo zamene uloge

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vettel kažnjen sa +20s zbog preticanja Buttona van staze.

Dobio bi drive through, ali nije bilo vremena pa su se stjuarti odlučili za ovakvu kaznu.

http://www.youtube.com/watch?v=qY3idMT4Dus

Čudime da Hamilton nije dobio ništa. Kasnio je za čitav krug, trkao se i obišao Vettela koji se borio za poziciju i zatim obilazio svoje rivale koji su se sklanjali zbog plavih zastavica koje su im pokazane jer je nailazio Alonso, a Hamilton ga pratio.

http://www.youtube.com/watch?v=ZbcPBHxfhW0

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je interesantno pitanje. Hamilton je isto tako vozio svoju trku i borio se za svoj plasman. Ako je u tom trenutku bio brži od Fetela, što da ga ne prestigne i nastavi da juri svoju poziciju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zvukoljub je u pravu, koliko god bilo glupo oni nisu njega sustigli pa da se normalno skloni, nego čovek vozi trku i juri poziciju. Što iznervira Fetela. A i sjeba ga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako Rosiju kače doktorski mantil Fernando je zaslužio papinu odoru ove sezone. Komentatori na SK prime nemaju pojma, u kvalifikacijama su lupetali kako Alonso "i pored greške" po skroz mokrom krugu ostvaruje najboljla vremena - nije im jasno. Nije greška već čovek svesno vozi po ivici staze jednim točkom po izdignutom rubu i tako je iznad vodene bare, manje akvaplaninga. Druga fora je da je bolje zaleteti se na pravcu, probiti baru i imati kasno kočenje sa kontrolisanim izletanjem na betonskim površinama. Nema tu nikakve sreće više za njega, taktika ferarija u Q3 je bila perfektna, promena guma pred kraj, sa svežim kišnim gumama i svojim umećem Alonso je zadnji krug započeo 2 sekunde pre kraja isteka treninga. Sve proračunato i odrađeno perfektno. Na trci je vozače iza sebe navlačio kao mlade papane, čuva gume i pušta ih do oko sekunde da mu se približe i u tom forsažu potroše svoje pneumatike, da bi kasnije opet odmakao. Tajming pit stopa ferarija odličan, taktika maksimalno dobra, auto solidan, vozač br.1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oni nisu njega sustigli pa da se normalno skloni, nego čovek vozi trku i juri poziciju. Što iznervira Fetela. A i sjeba ga.

Oni jesu sustigli Hamiltona pre toga i on se uredno sklonio i oni ga prestigli, ali je nešto kasnije imao bolji tempo od Fetela, što se videlo kad se praktično odmah nakon preticanja odlepio i stigao Alonsa. Šta znam, po meni tu nema ničeg kažnjivog. Nije ugrozio ili izgurao Fetela sa staze, ili bilo šta slično. E sad, što Fetel nije očekivao da ga Hamilton prestigne, to je druga stvar i u suštini to je njegov problem, nema šta da se buni. Hamilton se borio za svoj plasman, isto kao što su se vodeći borili za svoj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...