Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
kole

VN Kanade F1 2012

Recommended Posts

Ovog vikenda se vozi 7 trka šampionata za VN Kanade na jednoj od najlepših trkačkih staza na svetu

Gilles Villeneuve

veoma brza, ali sa hrapavim asfaltom koji jede pneumatike.

Ne pamtim dosadnu trku bez preticanja i preokreta na ovoj stazi.

Kvalifikacije danas u subotu u 20h, trka sutra u nedelju 19h po našem vremenu.

Ova staza je poznata i po zidu šampiona, svaki se spuc'o u njega.

Na drugom treningu Senna izgubio kontrolu i razbio se u njega.

Share this post


Link to post
Share on other sites

rekose da ce ici jednom u box,znaci ipak ne jede toliko gume,sve zavisi od vremena,danas na treningu pravi pakao,neko se snasao neko nije,

Licno ocekujem pobedu Hamiltona( startuje drugi) Baton je jedini na tvrdjim gumama i sprema neku zaj.ebanu taktiku

Share this post


Link to post
Share on other sites

nisam gledao kvalifikacije,al vidim da je redbul poceo sa dominacijom u polpozicijama,pa cak i na trkama,hamilton i alonso standardno dobri,baton je podbacio,dok je masa poceo da vozi kako treba,i vozaci lotusa su bil brzi

sto rece kole jako zanimljiva i braza staza,gde tokom citave trke nije dosadno,uvek je napeto,a bice dosta taktiziranja,a najvece sanse za pobedu su izmedju vetela,alonsa i hamiltona,

Share this post


Link to post
Share on other sites

rekose da ce ici jednom u box,znaci ipak ne jede toliko gume,

Pre dve godine (prošla godina je pala kiša) Pirellijeve meke posle starta nisu izdržale ni 7 krugova.

Od onda je rađeno na dugotrajnosti guma, a možda i presvlačenju asvalta koji je uvelk važio za najgrublji u F1.

Rezultati kvalifikacija:

http://www.formula1.com/results/season/2012/870/7142/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Soft gume jednostavno nisu mogle da izdrže 52 kruga, kako su se to u Ferrariju i Red Bullu nadali da je moguće,

pa je njihova taktika relativnog ranog jedninog odlaska sa 16 -18 krug u box doživela krah 7 krugova pred kraj drastičnim padom performansi.

Pobedio Hamilton, koji je jedini od prve trojice išao na racionalnu varijantu 2 pita, drugi Gorosjean, treći Peres.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U tom krahu ferarijev kreator taktike opet ne reaguje. Alonso je pao sa sigurnog drugog na peto mesto. Red bull je uvideo grešku, poslao fetela u box i gubitak je bio pad sa trećeg na četvrto mesto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neverovatno je da niko nema mozga u klubu koji ima multimilionski budžet da stavi prostu jednačinu na papir i da vidi koliko je sati. Čak je i RB reagovao prekasno, jer je Hamilton odmah počeo da pravi drastično brža vremena. Stavi na papir 3 sekunde x 10 krugova = 30 sekundi (a boks oduzima 20 i nešto), PLuS mu ostaje još lufta 10 krugova, ako krenu da mu se gume troše malo više zbog takve vožnje.

Sve u svemu, epilog neminovan, a meni za nevericu da na pit wall-u neko vidi manje od gledalaca pokraj malih i velikih ekrana. :) Svaka čast za Grožana i Pereza, ipak su dokazali da taktika sa 1 zaustavljanjem ima smisla, ali da zavisi od mnogo faktora. I sami su se iznenadili kako su se našli među prva 3, tako da je tu sigurno bilo i malo sreće, pored pametne vožnje, štednje guma i bolida koji čuva gume.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko rizikuje dobija, ko previše rizikuje gubi (Raikonen sindrom). Ros Bron dok je bio u Ferariju, Ferari je imao najbolju strategiju, posle njega potop. Svi se daleko bolje snađu kad izađe sigurnosni auto itd. Kao da ovi sa Ferarijevog boks za svaku odluku pitaju vrh FIATA, e sad ako su na stazi i odreaguju, ali ako su na nekoj partiji golfa eto sranja. Epilog se vidi. Šta se dešava sa Masom ? On preeeeetiče. Dopingovan 100 %. Ima li FIAT fabriku u Mexiku ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trku su dobili bolji stratezi, nesporno, ako se uzme u obzira da su prva trojica: Vettel, Hamilton, Alonsso bili podjednako brzi (brži od ostalih), izgledalo je da će se gotovo sigurmo među njima deliti prva 3 mesta.

@nidza

NIje tako jednostavna pit stop matematika. Posle zadnjeg Hamiltonovog izlaska on je pravio jedva 1sek. bolja vremena od ove dvojice, što je tada bilo prihvatljivo, jer je kasnio 16tak sekundi, a do kraja bilo ito toliko krugova, pa je izgledalo da će ih možda stići tek pred kraj. Međutim istrošeni pneumatici kada počnu da se degradiraju gube performanse gotovo eksponencijalno, pa je ta 1sekunda po krugu za par krugova bilo 3sek, a na kraju 6-7.

U Red Bullu i Ferrariju su se nadali da do te degradacije neće doći u toku trke (preračunali su se za oko 7-8) krugova. Da podsetim da su oni nešto slično probali i na treninzima, 42 kruga na istim gumama, ali ovde je trebalo 52.

Hamilton je pred svoj zadnji box naslutio da će Alonso i Vettel pokušati da odvezu bez ulaska, jer voze veoma uzdražano, puštaju ga na 3-4 sek ispred (štede pneumatike) , te mu se ta zamisao tada uopše nije sviđala, dva puta je ponovio pitanje svojima: Jeste li sigurni da će ići u pit ?? I dobio potvrdan odgovor, plašeći se da te gume možda mogu da drže do kraja.

Kada su uvideli da je katastrifa na pomolu RB je bolje reagovao i povukao Vettela u box, a Alonsa su pustili da se kliza i muči do kraja.

Da je bilo moguće izvesti trku sa jednim stopom pokazali su Grosjean i Peres koji su mnogo racionalnije podelili stopove 30/40 krugova supersoft/soft.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma uzasna taktika ferarija,trebali su odmah u boks,odmah nakon hamiltona,cak je i vetel otisao u boks,dok alonso nije,mislili su da ce zavrsiti na 3em mestu,medjutim gume su se toliko istrosile,da alonso nije imao sanse protiv vetela. grozana i pereza,koji su sjajno odvezli trku,mclaren je ipak nadmudrio i ferari i redbul,odlaskom na drugi pitstop.ne znam sta rade u ferariju,al ovo je bas bila ocajna taktika,jer nisu mogle supermeke gume da izdrze 52 kruga

Share this post


Link to post
Share on other sites

svaka chast Hamiltonu,sve perfektno odradjeno,mada ono u boxu za malo da mu se ugasi masina,videlo se da ne srlja toliko,koliko je njega krenulo toliko VBaton ne moze da se pokupi covek,valjda ce se i on ukljuciti u ceo ovaj cirkus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...