Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Pozdrav svima. Planiram kupovinu polovnog Fiata 500 Cabrio. S obzirom da sam do sada vozio isključivo fracuske automobile (Citroen i Renault), da li bi neko mogao da me uputi na neku temu ili teme gde bih mogao da pročitam više iskustava koji se tiču 500-tke, posebno u smislu motora, održavanja, potrošnje, cena, kakvi su polovnjaci itd? Dakle, zanima me verzija 1.2 i 1.4 benzinska, šta je bolje, jeftinije, na šta da obratim pažnju pri kupovini, kakvi su intervali servisa, održavanje, cene održavanja, potrošnja. 

 

Hvala u unapred svima :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupili smo ga skoro. 1.4 benzin. Odlican motor. Medjutim, felne su mu 16 inca i bukvalno osetis svaku rupu. Odradjen je veliki servis ali se pojavila greska na katalizatoru, verovatno lambda sonda. 

 

Sve u svemu, auto nije skup za odrzavanje, delova ima, lep je ali jako precenjen. Ja sam popustio pod zeninim naletima ali za te pare moze da se kupi mnogo ozbiljniji auto. 

 

Svakako, ako neko ima novca i dopada mu se, sto da ne. Sa benzinskim motorom ne bi trebalo da bude nekakvih ozbiljnih iznenadjenja. Veliki i mali servis sa svim filterima uljem i rukama 23000

 

Pre kupovine kao obicno, provozaj, povedi ako si u mogucnosti majstora i to je to. Trap pre svega, za neku drugu hronicnu boljku ne znam. Dizel je bolji ali je sa benzincem manji rizik. Probao sam 1.2 meni je bio malo spor ali bih ipak taj motor okarakterisao ka zivahan. Racunaj sa potrosnjom od 7.5 do 9 po gradu i sa 1.2 i 1.4. Ima cak i 1.6 sto je meni ekstra motor

Edited by urke86

Share this post


Link to post
Share on other sites

I mene zanima fićko.
Da li za kabria možda postoji nekakva tvrda plastična zaštita koja se montira preko platna za zimske mesece?
Da li postoji neka osetnija razlika u održavanju 1.2 i 1.4 benzinaca?
Ja bih išao na varijantu što jeftinijeg održavanja i što jeftinije registracije ,kada je u pitanju isključivo gradski auto i to kao drugi auto.
Da li za njega postoji ona turbo kosilica od 800 kubika,taj bi mi bio odličan?



Share this post


Link to post
Share on other sites

Twin air motot od 0.9 je vrhunski motor ali mislim da je on isao u kasnije verzije ovog auta. Nas je 2007 god. Odrzavanje nije skupo generalno za ovaj auto. Ipak je to fiat, delova ima svuda i sa te strane je racionalna kupovina. Ovo za kabrio ne znam ali je kao drugi auto pun pogodak. Za zujanje po gradu ce ti 1. 2 biti dosta ali ocekuj potrosnju oko 8 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

8-9L potrošnja u gradu??

Meni Hyundai I30 1.6 troši manje,zar je moguće da Fiat nema nikakav napredak na benzincima?

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toliko se bas ne razumem. U pitanju je nagradjivani motor. Konkretno, potpuno nova kia proceed sa motorom od 1.4 trosi 7.5, 8 l na 100 km. Nju mi ima bas dobar drug i info je tacna. E sad ne znam koliku si potrosnju ocekivao. Po meni bitnije je da radi dobro i da nemas ulaganja a dal ce trositi 7.5 ili 9 manje je bitno po meni. Srecna kupovina i javi utiske. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Urke hvala na brzom odgvoru 16 coli veličina je za mene kamionska veličina jer trenutno privatno vozim Twinga sa 13 coli... tako da je za mene 16 coli  limuzina :D  Sustinki zet prodaje C4 2011 1.6 dizel kupljen nov u Srbiji za 7k i lomim se izmedju tog ozbiljnog porodičnog auta i ove zezlice ali nemam još uvek porodicu i ozbilnije potrebe osim da prevezem svoje dupe po gradu i malo van grada.  Sada vozim Twinga sa mekim gumenim krovom već 6 godina, 1.2 8v... i prezadovljan sam. Delovi jeftini, potrošnja oko 7-8, krov se otvara sa prvim zracima Sunca... no sada je vreme da uzmem ovog mališana :D

Jesi li ga uzeo sa nekog placa iz uvoza ili je kupljen ovde u Srbiji?

 

Regolari, ne treba nikakva zaštitna plastika. Kod Twinga je to tvrda jaka savitljiva guma koja odlično dihtuje zimi i ne propušta ovdu iako je auto 2000 godište (mada to je retkost). Bzvz su one priče da je zimi hladno unutra itd jer se ugreje motor bukvalno za pet minuta te u autu bude pretoplo. A leti, pa leti ti ne treba klima sa Topless-om :D automatski je potronja u normali.

Edited by Bane0408

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzeo sam ga sa auto placa misko automobili na bezanijskoj kosi. Uvoz svajcarska. Servisna knjiga i tako to. Enterijer i limarija jako dobro stanje. U voznji je pokazao nedostatak u smislu solja amortizera napred i nosaca motora tako da smo to zamenili. Cekam info od majstora da li je ovo sto se sada pojavilo lambda sonda na sta sumnjam, sto takodje utice na potrosnju. Supruzi se bas dopao ovaj u smislu kombinacijr boja, crni i braon polukoza, pa nisam imao kud. Ove solje i to je sve sa rukama 50ak e bilo. 

Edited by urke86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li možda neko zna kakvo je otvaranje krova kod cabrio modela? Samo elektronski, ručno ili i jedno i drugo? Vozio sam jedno vreme C3 Pluriel koji je imao samo elektornosko zatvarnje... jednom je crklo kad je počela kiša... dalje bolje da ne pričam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Bane0408

 

Kod osnovnog upoznavanja sa bilo kojim modelom, dosta može da pomogne i ona vlasnička knjižica koja ide uz auto. Za Fiat 500 je imamo na Forumu, postavljena je na naš server za besplatno preuzimanje:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/38945-uputstvo-fiat-500/

Sadržaj je napisan na srpskom jeziku, a otvaranje krova se pominje na strani 43.

 

Usput, za sve druge Fiat/Lancia/Alfa Romeo modele:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/forum/102-uputstva-za-fiatlanciaalfa-romeo-modele/

 

Za konkretno pitanje dobar je i ovaj video:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@neshaoct

hvala na brzom odgovoru... hajde da budem precizniji. Planiram da kupim verziju sa platnenim krovom koji se otvara u dve pozicjie kao što je na clip-u prikazano. Uputstvo važi za one sa staklenim krovom.

 

Zanima takodje da li postoji opcija ručnog zatvaranja ukoliko elektronika otkaže?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minutes ago, Bane0408 said:

Planiram da kupim verziju sa platnenim krovom koji se otvara u dve pozicjie kao što je na clip-u prikazano. Uputstvo važi za one sa staklenim krovom.

Koliko vidim, u tekstu su obe verzije navedene, tj. i sa fiksnim i sa pokretnim sunčanim krovom.

Ima i ova tema malo detaljnije o Fiatu 500C:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/36926-fiat-500c/

 

22 minutes ago, Bane0408 said:

da li postoji opcija ručnog zatvaranja ukoliko elektronika otkaže?

 

Ako elektronika ne radi, onda kažu ovako:

 

Quote

Ukoliko prekidač ne radi panoramskim krovom se može ručno rukovati na sledeći način:

  • uklonite zaštitnu kapicu A - slika 45 koja se nalazi na unutrašnjoj postavi i koja je iza zaštitnika za sunce;
  • uzmite set ključeva (koji standardno ide uz automobil) iz torbe sa alatom koja se nalazi u prtljažniku;
  • ubacite ključ u otvor i okrenite ga:

- u smeru kazaljke na satu za otvaranje krova
- suprotno od smera kazaljke na satu za zatvaranje krova.

@Bane0408

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nameravam da uzmem jednog abarta 2008 godište,pa me zanima našta da obratim pažnju kod motora, mehaničkog menjača i trapa.

Koliko je motor pouzdan,koliko košta održavanje i da li je komplikovan za održavanje.

Vozio bi se isključivo po gradu.

Hvala svima unapred.

 

 

 

Edited by Ivan
Spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@xenon

Nepotrebno otvorena tema je spojena sa postojecom o kupovini Fiata 500 ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam koliko je nepotrebna,obzirom da je Abart suviše različit od obične verzije,a nigde da pronađem bilo šta o 1.4 T-jet 135ks motoru.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav drugari,

veoma mi se sviđa Fiat 500, pa sam razmišljao o kupovini jednog polovnog. 2008/2009 godište. Kakvi su vaši saveti u smislu pređene kilometraže, kada se kupuje ovaj auto u varijanti 1.2 Benzin? Planiram da ga koristim narednih nekoliko godina. Takođe, koja je cena nekog najgoreg kvara tipa da motor u potpunosti otkaže i ne može da se popravi, znači zamena motora? Da li se tako nešto može nabaviti, popraviti i sl.? U porodici smo imali razne automobile i na kraju me održavanje koštalo skuplje verovatno nego da smo u startu izdvojili malo više i uzeli nešto proverenije ili nešto za šta ima delova i može se održavati.


Hvala unapred

 

P.S. Nadam se da ću se i ja ovde prijaviti kao punopravni član kada postanem vlasnik :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima, 

Planiramo kupovinu fiata 500 za suprugu pa me intresuje da li je  neko uspeo da resi problem pucanja plastike na suvozackom airbagu? Pogledao sam nekoliko Fiata 500 i svima se na suvozackom airbagu plastika ili nadula ili pocela da odvaja ( uglavnom sa prednje strane) Nekome vise,nekome manje...Pogledao sam i dosta oglasa iz inostranstva i tamo sam to isto uocio. Svaki 2gi, 3ci ima taj da kazemo problem.  Da li je problem resiv i da li je to problem pri registraciji po ovim novim pravilima za tehnicki pregled. Hvala unapred na savetima. P.S. Supruga se zalepila za ficu, a meni se ova pojava koja je poprilicno cesta kako sam mogao da vidim bas i ne svidja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja uzeh cerki Fiat 500 2014 i izbecih oci da vidim gde ne stoji to kako treba. 

Na koje godiste si mislio? 

 

 

IMG-624bdbd9ffa84e5f21a4cd91069791c2-V.jpg

Edited by Dule 021

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pozdrav svima, 
Planiramo kupovinu fiata 500 za suprugu pa me intresuje da li je  neko uspeo da resi problem pucanja plastike na suvozackom airbagu? Pogledao sam nekoliko Fiata 500 i svima se na suvozackom airbagu plastika ili nadula ili pocela da odvaja ( uglavnom sa prednje strane) Nekome vise,nekome manje...Pogledao sam i dosta oglasa iz inostranstva i tamo sam to isto uocio. Svaki 2gi, 3ci ima taj da kazemo problem.  Da li je problem resiv i da li je to problem pri registraciji po ovim novim pravilima za tehnicki pregled. Hvala unapred na savetima. P.S. Supruga se zalepila za ficu, a meni se ova pojava koja je poprilicno cesta kako sam mogao da vidim bas i ne svidja.

Ja sam nesto gledao, resava se za 400€
Ja uzeh cerki Fiat 500 2014 i izbecih oci da vidim gde ne stoji to kako treba. 
Na koje godiste si mislio? 
 
 
IMG-624bdbd9ffa84e5f21a4cd91069791c2-V.thumb.jpg.2a024020e3438cd1d086a4d44b024528.jpg

b3614bcc8a02d0da2ebfc1a7314cea54.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pretpostavljam da se resava kupovinom polovne instrument table koja nema taj problem? Uglavnom gledamo Fiat 500 od 2009 do 2012 godista. To nam je dostupno sto se tice finansija. Evo ga na primer jedan 2010 godiste,a takvih sam video uzivo  3 komada, a po oglasima podosta. Ili je krenulo da odvaja ili je nabubrelo, pa je u najavi.

fiat 500 2010 airbag 2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...