Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Saveti za uspešniju prodaju polovnjaka

Recommended Posts

80653-auto%20pijaca%20novosti.jpg

Postoje brojne cake za efikasniju trgovinu polovnih automobila: Neophodno je pripremiti vozilo, izabrati odgovarajuću formu oglasa, umešno pregovarati i zaključiti prodaju. Možda ne mogu svi da budu pravi trgovci, ali postoji nekoliko ''caka'' koje mogu olakšati bilo koju prodaju, pa i polovnih automobila. Naravno neki četvorotočkaši su popularniji od drugih, ali da bi se auto uspešno ''utopio'', tvrde trgovci, pre svega je neophodna dobra priprema vozila, izbor pravog načina oglašavanja, umešno pregovaranje sa kupcima i zaključenje prodaje.

Kupac na prvom mestu treba da obrati pažnju na kilometražu vozila, limariju, stanje kočionog sistema, ispravnost upravljačkih komandi...Zbog svega toga, logično je da prvi korak svakog prodavca bude konsultovanje automehaničara kako bi se uočili eventualni nedostaci.

- Kada se konstatuju svi problemi, na vlasniku automobila ostaje odluka da li da kvarove otkloni, čime se i donekle podiže cena vozila zbog uloženog u njega - kaže portparol sajta ''polovniautomobili.com'' Petar Stakić. On to može da prepusti i novom vlasniku čime će tražena cena prilikom prodaje logično biti niža. Kada se to obavi potrebno je detaljno oprati vozilo, jer mnogi kažu da je sveže uglancan automobil vredniji za nekoliko stotina eura, iako za to ne postoje konkretni dokazi. Trgovci koji se profesionalno bave prodajom automobila smatraju da je među najbitnijim stvarima adekvatno određivanje cene vozila. Oni koji to rade svakodnevno dobro su upućeni u stanje na tržištu, ali za ''običnog'' vozača je poželjno da neko vreme traži oglase sa sličnim automobilima kako bi mogao da odredi realnu cenu.

Kada su sve pripreme završene potrebno je oglasiti vozilo. To se može uraditi kroz tradicionalne specijalizovane listove, putem internet portala koji se bave prodajom polovnjaka ili ga jednostavno izložiti na pijaci.

- Kada pričamo o oglasima, kupci očekuju da se tu tačno navedu podaci o marki, modelu, godištu, ceni, pređenoj kilometraži, vlasništvu, dodatnoj opremi i da budu postavljeni direktni kontakti sa prodavcem - naglašava Stakić. - Ukoliko se na ponuđeni broj telefona javlja posrednik, šanse za prodaju znatno se smanjuju. Već je pomenuto obavezno prisustvo dobrih fotografija jer, prema nekim istraživanjima, oglasi bez slika šest puta su manje pregledani od onih koji ih imaju.

Pregovaranje sa kupcima je naredni korak koji je vrlo bitan, jer dobar trgovac uvek može da proda robu barem malo skuplje. Način na koji je automobil oglašen dosta govori o tome da li postoji mogućnost cenkanja, da li se prodavcu žuri sa prodajom ili vozilo prodaje bez pritiska. U zavisnosti od toga kupci će dolaziti spremni da pregovaraju, daju svoje ponude i postavljaju određena pitanja. Najčešće se pita koliko vlasnika i servisa je imao automobil i koliko goriva troši. Zbog toga je važno imati pripremljene odgovore. Takođe, uredno vođena knjiga servisa drastično poboljšava mogućnost prodaje. Očekivano je i da onaj koji planira da pazari automobil zahteva probnu vožnju. Poželjno je da taj susret bude organizovan kod kuće, tokom dana, kako bi se obezbedilo dovoljno vremena za detaljan pregled vozila.

Kada dođe do finalizovanja kupovine, potrebno je zaključiti prodaju. Da bi se izbegle moguće prevare poželjno je uzeti depozit u prvoj fazi te trgovine.

- Mi savetujemo kupcima da dokumentaciju vozila ne bi trebalo predavati dok se ne isplati ugovorena cena - objašnjava Petar Stakić. - Važno je pripremiti dve kopije prodajnog ugovora koji će biti ispravno potpisani i overeni. U ugovoru jasno moraju biti navedeni svi važni podaci o automobilu. Kod kupovine polovnog, već registrovanog vozila, prenos vlasništva se obavlja isključivo sa licem navedenim kao vlasnikom u saobraćajnoj dozvoli, odnosno ovlašćenim licem, i to sklapanjem kupoprodajnog ili posredničkog ugovora. Na kraju, potrebno je obaviti prenos vlasništva, odnosno odjaviti tablice u policiji. Tada će novi vlasnik moći da registruje vozilo na svoje ime.

Svakako da se od prodavca očekuje čista unutrašnjost. Iako to nije realni pokazatelj stanja automobila nered i smeće u unutrašnjosti mogu stvoriti pogrešnu sliku. Zato auto dobro usisajte, prebrišete krpom instrument tablu, a možete i osvežiti površine koristeći odgovarajući sprej. - Ako na sedištima imate upadljive fleke, uklonite ih sprejom za suvo pranje, a ako je neko sedište pocepano, nabavite navlake za sva sedišta u kabini - kaže Stakić. - Uklonite miris duvanskog dima ili dlake kućnih ljubimaca, tako što ćete ubaciti jelkice ili neka druga mirisna sredstva. Iz prtljažnika izbacite sve ono što može ukazivati da ste redovno morali da popravljate vozilo. U gepeku ostavite samo obaveznu opremu, po koju čistu krpu i sprej za održavanje.

Čišćenje motora

Parno čišćenje motora većina smatra za preterivanje kada je reč o polovnim automobilima. Blistav motor ispod haube će verovatnije izazvati sumnju kod kupca, pre nego olakšanje, ali svakako bezazlene mrlje nastale makar i od porozne gume valja ukloniti. U protivnom takvo zatečeno stanje motora može da odbije kupce. Takođe, promenite ulje, kako bi bilo čisto, kada kupac bude proveravao. Sakupite svu potrebnu dokumentaciju za vaš automobil, uključujući saobraćajnu dozvolu, servisnu knjižicu i dokument o tehničkom pregledu. Ukoliko imate račune svih popravki, tim bolje - to će biti dokaz da ste brinuli o automobilu.

Zimske gume

Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, gume na istoj osovini vozila moraju biti identične, pa je poželjno i to ispoštovati. U suprotnom, kupac može da posumnja da je reč o neozbiljnom prodavcu. Takođe, lakše će se prodati automobil, koji ima barem dve zimske gume pride.

Činjenice

  • Karavani mnogima nisu interesantni, ali za njima postoji stalna potražnja porodica i ljudi kojima treba veći prtljažni prostor.
  • Sportski automobili i kabrioleti se prodaju sezonski, pa ih je najbolje prodavati početkom proleća.
  • Pik-ap i kombi vozila se isključivo kupuju za potrebe posla i imaju malu ciljnu grupu, ali sa druge strane imaju vrlo stabilnu cenu.
  • Oldtajmeri se po pravilu duže prodaju nego obični automobili i teže im je odrediti pravu cenu. Ipak, oni mogu da donesu iznenađujuće dosta novca ako se naiđe na pravog kupca.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posle semafora lagano u drugu kad pored mene audi a3 2.0tdi izravnava i posle par metara krece jak gas! Sa trenutkom zakasnjenja ja dajem gas i posle par metara mrtve trke stilo ga je odvalio!! Da spomenem da je on bio sam u kolima a ja sa jos dvoje kolege krenuo na posao. 5sati jutros, fiat ima motor kakvog niko nema!

Edited by neshaoct
prebačeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postajem ćale za par meseci i putujem sa kolegama svakog dana na posao i trebaju mi 5oro vrata lakšeg ulaska izlaska i udobnije vožnje.

Do pre mesec i po nisam znao za to a i volim da sve radi na autiću pa prodavao ga za par meseci ili ne.

Hoću i veći auto, ona croma mi se svidala od kolege sa foruma, čim prodam moj mislim da ću uzeti tu cromu, još malo ako spustim cenu zbog ulaganja u kvačilo, registraciju i zimske gume biće super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hahaha, ima još fora što su mi rekli.

Da stavim dva tri oglasa mog auta, slike skinem sa neta i stavim jače cene od mojeg originalnog oglasa x)

Javljm se na telefon i samo budžim cenu....Posle par poziva verovatno bi pozvali oridjidji oglas i eto prodaje x)

Ma ne žuri mi se, malo sam ohladio i ubedio sebe da mi nije oglavu prodaja tako da polako.

Hoću sa Ivanom da vidim za ugradnju cd plejera  sa navigacijom da malo osvežim enterijer :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi smo tako spustali cenu coveku, zvalo ga nas 4 za 2 dana i svako nudi 100e manje od prethodnog, na kraju smo ga ubedili da auto ne vredi koliko trazi, pa je on zvao drugara koji je ponudio najvise :)

Edited by beli_Punto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posle semafora lagano u drugu kad pored mene audi a3 2.0tdi izravnava i posle par metara krece jak gas! Sa trenutkom zakasnjenja ja dajem gas i posle par metara mrtve trke stilo ga je odvalio!! Da spomenem da je on bio sam u kolima a ja sa jos dvoje kolege krenuo na posao. 5sati jutros, fiat ima motor kakvog niko nema!

Čekaj... Bio si ozbiljan kad si ovo pisao?  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A što ne bi bio ozbiljan???

Elem, i ja sam ćale, žena me je smarala za 2 vrata za medalju, ali je polaaaaako legla na rudu. Realno, nije neki problem ubaciti klinca pozadi. A tek za gepek, pa neka nauče da se pakuju u manje stvari. Zamisli, juče je žena dovezla klinca i babu iz Valjeva. Em što je sama morala da spakuje stvari, i da ih (uz pomoć drugarijce) snese sa drugog sprata, i napakuje u auto, 3 puta se preznojala. Javno mi se izvinula, i rekla je da je do juče nije znala šta je to nositi stvari i pakovati ih u auto, i da se njen posao završavao na zatvaranju torbi i kofera. Previše sam je razmazio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E ako je zbog GraCke, onda je 1.4TDi, takođe kosačica na 3 cilindra :D I verovatno je prošao obuku kod Dejice, tako da mu u najgorem špicu sa klimom i punim autom troši 3.5l/100km :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeste toti moj cipovan ali nas je bilo 200kg više u autu, plus imao je prednost jedno dve, tri sekunde, koliko mi je trebalo da ustanovim da je krenuo da se utrkuje x)

Vozio sam a4 116KS i posle sutradan Vromu 120KS nemate pojma kkva razlika u motoru i voznji.

Kaze ovaj da je na audiu sve perfektno ali to ne ide ni blizu ko croma sa foruma iz oglasa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Looooooooool nikada nisam bio na miseluku O_O trebao sam jesnom ali nista, odlozili. Niti sam e trkao. Tri pita u zivotu stisnuo jaci gas...

Kada razmislim,od tog sto si cuo da sam se trkao na Miseluku i kupi auto.

Edited by Bumblebee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auto sluzi za odlazak i povratak sa posla NS-ZR. To sto se ja zezam ovde za Miseluk sa Milutinom je drugarska zezancija. Auto nije isao na trke i gluposti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Looooooooool nikada nisam bio na miseluku O_O trebao sam jesnom ali nista, odlozili. Niti sam e trkao. Tri pita u zivotu stisnuo jaci gas...

Kada razmislim,od tog sto si cuo da sam se trkao na Miseluku i kupi auto.

Paljevino  :harhar:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...