Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Smanjiše colažu ovom CTR-u, sa 20" na 19" ...

Ko hoće i još jedan col manje, u salonu za potpuno iste pare ima i hibridni CRV Lifestyle. 

I jedno i drugo svakako dosta daleko od "eco friendly" vozila.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mugen Honda Civic hatchback

 

206187-mugen c 04.jpg

 

Osim za Hondu Civic Type R, japanski Mugen je pripremio novi paket i za standardni Civic hatchback.

 

206188-mugen c 03.jpg

 

U paketu su između ostalog aero body kit od ugljeničnih vlakana (prednji spojler, set pragova, zadnji difuzor, spojler na prtljažniku...), prednja maska i retrovizori sa ugljeničnim vlaknima, Mugen oznake, LED zadnja svetla, komplet 19-inčnih alu točkova, sportski izduvni sistem sa centralno smeštenim izduvnim cevima i modifikovane kočnice.

 

206189-mugen c 02.jpg

 

Osim toga, za unutrašnjost su predviđeni volan iz Civica Type R (sa elementima od ugljeničnih vlakana), MS-R sportska sedišta i nove patosnice.

 

mugen c 01.jpg

 

Paket je već dostupan japanskim kupcima, u kompletu ili po pojedinačnim elementima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grdoba jedan, grdoba drugi. Bar za CTR imaš neko opravdanje, pomerio je standarde za HH, dok za ove obične apsolutno nema.

Ovaj isto ima neki difuzor nazad preteran i nepotreban, i gomila ovih lažnih hladnjaka na sve strane. Čemu to?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Honda Civic Type R IndyCar Pace Car

 

honda pace car civic01.jpg honda pace car civic02.jpg

 

Automobil je u Boost Blue boji, sa belim zadnjim delom, bočnom grafikom, jačim kočionim sistemom, zaštitnim kavezom. Za pogon se brine 2.0 turbo-benzinac sa više od 300KS.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

motortrend.jpg MotorTrend video: 2020. Honda Civic Type R

 

Najbrži fabrički Civic do sada...i mnogi kažu najbolji hatchback sa pogonom napred:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Honda Civic 1.5 Turbo Sport na testu Auto magazina

 

cvc030.jpg

 

Vožnja svake Honde je uvek specifično iskustvo. Sportski karakter je nešto što automobile ovog brenda uvek izdvaja od drugih. Da li ste znali da u 17. veku kada je otkrivena ljuta paprika, Japanci je nisu koristili za jelo, već su je stavljali u čarape da zagreju stopala? Sada za zagrevanje koriste brze automobile kakva je Honda koju vam predstavljamo. Preteća crvena boja je samo jedan od elemenata koji nagoveštavaju impulsivan karakter.

 

cvc029.jpg

 

Tu su i dupli završeci izduva, postavljeni na sredinu, tako da lako može da vas navede da je pred vama Type R. Po auspuhu lako možete da prepoznate koja je verzija Civica u pitanju. Modeli sa 1.0 motorom uopšte nemaju vidljiv završetak auspuha, 1.5 kakav testiramo ima duple cevi, dok najjači Type R ima trostruke.

 

cvc028.jpg

 

Pritom, zadnji spojleri su prisutni i kod najslabije. I to ne bez potrebe. Svaki detalj na karoseriji Civica ima svoju funkciju. Pre svega, aerodinamičku. Odmah da vam kažemo, verujte, ne treba da vam bude žao što nije Type R. I ovih 182 konjske snage treba znati kontrolisati. Kada se izvlači maksimum, naravno.

 

cvc027.jpg

 

Nasuprot tome, Civic 1.5 nije divalj i nezgodan za vožnju po gradu. Šta više, toliko je pitom da smo test po širem centru Beograda završili sa neverovatnim prosekom od 6.8 l/100 km. Bilo je tu dosta stani-kreni vožnje u špicu ali i noćnog krstarenja praznim ulicama. Sve u svemu, Civic 1.5 je auto koji se pokazao svestranijim nego što smo očekivali.

 

cvc026.jpg

 

Ne samo zbog potrošnje, već i zbog ponude prostora. Po dimenzijama unutrašnjosti ovaj auto lako može da bude zamena za Accord. Honda više nema limuzinu srednje klase zbog dominacije SUV modela, pa njegovo mesto zauzima CR-V ali i Civic.

 

cvc025.jpg

 

Naime, pozadi je toliko komforno da osoba prosečne visine ima još desetak centimetara prostora između glave i krova. To je postalo prilično retko u klasi, posebno među japanskom konkurencijom kod kojih je to najčešće dva prsta lufta.

 

cvc024.jpg

 

Međuosovinsko rastojanje je svega 8 mm kraće nego kod Accorda, tako da je svaki dalji komentar suvišan.

 

cvc023.jpg

 

Prtljažnik od 420 litara takođe spada među najveće u klasi. Kome je potrebno još više prostora na raspolaganju je sedan verzija sa 100 litara većim kapacitetom.

 

cvc022.jpg

 

Hondina strategija bila je da ne osvajaju kupce luksuznim materijalima u kabini, već voznim karakteristikama i komforom. Iz tog razloga su komandna tabla i tapacirunzi u vratima pod mekom, ali ne previše sofisticiranom plastikom. Slično je i sa presvlakama sedišta.

 

cvc021.jpg

 

Zato je ergonomija vrhunska, posebno način na koji je profilisan volan. Ovo je jedan od najboljih upravljača koje smo ''motali'' u poslednje vreme.

 

cvc020.jpg

 

I to ne samo zbog načina na koji leži u rukama, već i zbog činjenice da ima progresivnu letvu volana; kada skrećete, što više motate volan to se točkovi brže zakreću.

 

cvc019.jpg

 

Ručica menjača je takođe sportska; postavljena je visoko ali ima vrlo kratke i precizne hodove. Iako su instrumenti digitalni, ovde nema mogućnosti promene njihovog dizajna. Slabija verzija ima plavo osvetljenje, dok 1.5 Sport ima crveno. Kako i dolikuje obrtomer je najdominantniji, sa analognim izgledom.

 

cvc018.jpg

 

Ni to nije slučajno, cifre koje pokazuje vredne su pominjanja. Naime, 1.5 turbo-benzinac je toliko elastičan da šestu brzinu traži već pri pedesetak na sat.

 

cvc017.jpg

 

Tada je na tek nešto više od hiljadu obrtaja, što mu nimalo ne smeta da počne da ubrzava, sa velikom lakoćom u odnosu na druge slične motore.

 

cvc016.jpg

 

Zapravo, turbo-rupa je neprimetna da čak nema ni onog efekta iznenadnog zakucavanja za sedište. Ubrzanja su toliko linearna da se motor ponaša kao najbolji atmosferac velike zapremine.

 

cvc015.jpg

 

Za to je ''krivac'' i ravna kriva isporuke obrtnog momenta. Maksimum od 240 Nm je dostupan u veoma širokom opsegu, od 1.900 do 5.000 obrtaja. Zanimljivo je da je kod verzije sa CVT menjačem maksimum (doduše od 220 Nm) dostupan na još nižih 1.700 obrtaja, tako da i ova varijanta menjača predstavlja pravo uživanje za vožnju.

 

cvc014.jpg

 

Nema nikakvog ''dranja'' i zalaska u visoke obrtaje prilikom iole snažnijih ubrzanja. Naravno, manuelac je stvar ličnog afiniteta. Veliko je zadovoljstvo menjati brzine, s obzirom da se međugas tečno slaže. Naravno, voli i da se zavrti.  Šta više, fascinantno je to koliko je ogromna rezerva snage.

 

cvc013.jpg

 

Civic u samom startu daje svoj maksimum. U nekom trenutku očekujemo da ubrzanje počne da jenjava, međutim, to se ne dešava. Što obrtaji više rastu, auto je sve agresivniji. Prestrojavanja na 4.000 obrtaja čine da se osećate kao da ste u teleport mašini koja vas u trenutku premešta sa jednog mesta na drugo.

 

cvc012.jpg

 

Šteta je što izduvni sistem nije podešen da proizvodi dodatno uzbuđenje. Interesantno je koliko pitomost na niskim obrtajima može da zavara i koliko karaktera u sebi krije Honda Civic.

 

cvc011.jpg

 

U njemu možete da uspavate bebu, ali i da dignete pritisak do ključanja. Veliko iznenađenje je i to što je auto, zapravo mali potrošač u poređenju sa snagom. Pri 130 km/h je na 2.900 obrtaja i troši svega oko 6 litara na 100 km.

 

cvc010.jpg

 

Interesantno je da je Civic relativno tvrd u vožnji, ali ne previše kako bi inače mogao da bude. Zbog niske potrošnje po gradu je idealan za svakodnevne potrebe.

 

cvc09.jpg

 

Uz sjajnu prostranost u poređenju sa drugim modelima C segmenta, opraštamo mu nešto manje sofisticirane materijale, kao i multimedijalni displej sa Garmin navigacijom niske rezolucije.

 

cvc08.jpg

 

Za razliku od mnogih konkurenata C segmenta čije su cene poslednjih meseci povećane, Honda Civic je ostala na istim vrednostima - može da se nabavi od 20.990 evra, koliko košta model sa 1.0 turbo-benzincem od 129 KS.

 

cvc07.jpg

 

Ukoliko auto uglavnom vozite po gradu, ovaj motor je prava mera. Za one koji žele snažna međuubrzanja i na velikim putnim brzinama, testirani 1.5 turbo je za svaku preporuku. On ima dosta veću cenu, ali i mnogo bolje performanse i bogatiju opremu, tako da košta 27.490 evra u Sport Plus paketu.

 

cvc06.jpg

 

Ako merkate baznu verziju nećete se pokajati jer čak i on ima sve moguće bezbednosne sisteme, pa otuda i nešto viša cena. Standard su radarski tempomat, sistem za autonomno kočenje, sistem za vraćanje u kolovoznu traku, automatsko aktiviranje dugih svetala, električna ručna, automatska klima...

 

cvc05.jpg

 

Japanci su bili više nego velikodušni sa pregradama u Civicu. Ispod prednjeg naslona za ruke, inače klizno podesivog, nalazi se ogromna pregrada sa držačima za čaše koji mogu da se pomeraju. Tu je i dodatni USB priključak.

 

cvc04.jpg

 

Odlaganje telefona je planirano ne samo ispred ručice menjača, već i u velikoj polici ispod nje. Osim u horizontalnom položaju, telefon može da se postavi i sa strane u ''džep'', u vertikalni položaj.

 

cvc03.jpg

 

Na taj način mogu da stanu najmanje četiri mobilna telefona, od čega su tri na dohvat ruke suvozaču.

Čak i osnovni paket opreme Sport uz 1.5 motor ima punu LED tehnologiju farova. Uz njih su ugrađene i prskalice, koje se aktiviraju ne sa brisačima, već posebnim tasterom smeštenim levo od volana. Uz njega su prekidači za isključivanje kontrole slučajnog napuštanja saobraćajne trake, sistema za automatsko kočenje, ESP-a i parking senzora.

 

cvc02.jpg

 

Svaki Civic, pa i najjeftiniji, opremljen je sistemom za automatsko održavanje sredine saobraćajne trake. Naravno, sve to funkcioniše ako vozač to želi. Uz radarski tempomat koji automatski održava odstojanje od vozila ispred, Civic praktično ima mogućnost poluautonomne vožnje.

 

cvc01.jpg

 

Standardna oprema: automatsko kočenje, adaptivni tempomat, automatska duga svetla, LED farovi, prskalice farova, sistem za vraćanje u kolovoznu traku, senzori za pritisak u pneumaticima, prepoznavanje saobraćajnih znakova, Garmin navigacija, blutut konekcija, 2xUSB, HDMI priključak, el. ručna kočnica, alu-felne 17 inča, automatski klima-uređaj sa dve zone, daljinsko preklapanje retrovizora i otvaranje prozora, grejači prednjih sedišta, prednji i zadnji parking senzori, kamera za vožnju unazad, senzori za kišu i svetla

 

Autor: Aleksandar Bursać

 

preuzeto sa - magazinauto.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da nakon fejslifta uz motor 1,5T više nije dostupan ovaj paket opreme kao najniži ( "Sport" ), već da je u toj varijanti motorizacije bazni paket "Sport Plus". Koji je još bogatiji (ima serijski i panoramu), a što će nekima da odgovora, a nekima ne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova Honda Civic za sledeću godinu

 

honda civic 2022 04.jpg

 

U Hondi pripremaju naslednika aktuelnog Civica koji će se po ranijim najavama na tržištu pojaviti na jesen sledeće godine.

 

honda civic 2022 03.jpg

 

Što se izgleda tiče, patentni renderi pokazuju ublažavanje aktuelnog agresivnog dizajnerskog pravca.

 

honda civic 2022 02.jpg

 

Osim hatchabacka, u gami će se naći i Civic Sedan, kao i nova generacija sportskog Civica Type R (očekuje se tokom 2022. godine).

 

honda civic 2022 01.jpg

 

Za sada je poznato da će novi Civic Type R biti nešto veći od sadašnjeg, a imaće i duže međuosovinsko rastojanje kao i duži prednji prepust. Pod haubom Civica Type R bi trebalo da bude 2.0 turbo benzinac, možda i u hibridnoj verziji sa ukupno snagom od oko 400KS. U paketu za Civic Type R će se naći i 6-stepeni manuelni menjač, aero body kit, veliki zadnji spojler, sportski podešeno oslanjanje, sportski izduvni sistem, kao i doterani enterijer sa sportskim sedištima i volanom. Na kraju, proizvodnja novog Civica Type R će biti organizovana u fabrici u Japanu, a ne u Hondinom pogonu u britanskom Swindonu koji će biti zatvoren 2021. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

cargurus.jpg CarGurus video: Test 2021. Honda Civic Type R

 

Na testu je Type R i njegova dizajnerski umerenija (Sport Line), kao i ekstremnija limitirana verzija:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

driving.ca.jpg Driving.ca video: Honda Civic Type R vs Hyundai Veloster N

 

Oba auta imaju 2.0 turbo motor, Civic sa 306 konja, Veloster N sa 275. Ali, Veloster je nepunih 10.000 evra jeftiniji. Sigurno da 30-tak konja razlike ne mogu da vrede 10.000 evra, tako da Civic mora da ima još kvaliteta kako bi bio dobra kupovina u ovom poređenju, inače...:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verovatni izgled nove Honda Civic Type R

 

honda-civic 11 01.jpg

 

Nakon nedavnih procurelih patentnih slika nove generacije Hondinog Civica, objavljeni su i nezvanični renderi koji pokazuju najverovatniji izgled sportskog Civica Type R.

 

honda-civic 11 02.jpg honda-civic 11 03.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

thestraightpipes.jpg TheStraightPipes video: 2020. Honda Civic Type R

 

Osnovne stvari su i dalje iste - pogon napred & 2.0 Turbo sa 306 konja:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najavljena Honda Civic prototype

 

honda civic proto.jpg

 

U Hondi pripremaju naslednika aktuelnog Civica koji će se na tržištu pojaviti tokom sledeće godine, ali ćemo već sledeće nedelje moći da vidimo njegov prototip. Honda je naima danas najavila da će 17. novembra pokazati prototip novog Civica sedan za američko tržište. Podaci o ponudi motora i menjača još nisu saopšteni.

 

Što se izgleda tiče, ranije procureli patentni renderi su otkrili ublažavanje aktuelnog agresivnog dizajnerskog pravca. Na evropskom tržištu će se inače prodavati i hatchback varijanta novog Civica, a kao i ranije opet će se nuditi i sportski Civic Type R (očekuje se tokom 2022. godine). Za sada je poznato da će novi Civic Type R biti nešto veći od sadašnjeg, a imaće i duže međuosovinsko rastojanje kao i duži prednji prepust. Pod haubom Civica Type R bi trebalo da bude 2.0 turbo-benzinac, možda i u hibridnoj verziji sa ukupno snagom od oko 400 konja. U paketu za Civic Type R će se naći i 6-stepeni manuelni menjač, aero body kit, veliki zadnji spojler, sportski podešeno oslanjanje, sportski izduvni sistem, kao i doterani enterijer sa sportskim sedištima i volanom. Na kraju, proizvodnja novog Civica Type R će biti organizovana u fabrici u Japanu, a ne u Hondinom pogonu u britanskom Swindonu koji će biti zatvoren 2021. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

2022. Honda Civic Prototype

 

honda civic 2021 06.jpg

 

U Hondi su pripremili naslednika aktuelnog Civica koji će se na tržištu pojaviti tokom sledeće godine (kao MY2022), a kao najavu Japanci sada prikazaju ovaj Civic Prototype (na slikama je američka verzija).

 

honda civic 2021 05.jpg

 

U pitanju je već 11. generacija Civica, za koju u Hondi najavljuju da će podići lestvicu u pogledu stila, performansi, bezbednosti i naprednih tehnologija na tržištu kompaktnih vozila.

 

honda civic 2021 04.jpg

 

Što se izgleda tiče, prve slike otkrivaju ublažavanje dosadašnjeg dizajnerskog pravca, dok su za unutrašnjost predviđeni digitalni instrumenti i 9.0-inčni ekran osetljiv na dodir.

 

honda civic 2021 03.jpg

 

Takođe, pominju se i viši nivo bezbednosti (uz Honda Sensing aktivne tehnologije), kao i unapređena verzija Hondine Advanced Compatibility Engineering šasije (ACE). Pored sedana, u prodaji će se naći i hatchback varijanta novog Civica, a kao i ranije opet će se nuditi i sportski Civic Type R (očekuje se tokom 2022. godine). Treba podseiti da je Honda još ranije potvrdila da u gami više neće biti Civica Coupe.

 

208889-honda civic 2021 02.jpg

 

Ipak, najviše pažnje privlače informacije o novom Civicu Type R. Ranije vesti kažu da će novi Civic Type R biti nešto veći od sadašnjeg, uz duže međuosovinsko rastojanje. Pod haubom Civica Type R bi trebalo da bude 2.0 turbo-benzinac, možda i u hibridnoj verziji sa ukupnom snagom od oko 400 konja.

 

honda civic 2021 1.jpg

 

U paketu za Civic Type R će se naći i 6-stepeni manuelni menjač, aero body kit, veliki zadnji spojler, sportski podešeno oslanjanje, sportski izduvni sistem, kao i doterani enterijer sa sportskim sedištima i volanom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadam se da ni dizajn buduće evropske verzije neće mnogo odstupati od ovoga što je prikazano na prezentaciji. Meni je ovo veoma lepo. Retko mi se neko vozilo dopadne "na prvu". Baš retko. Dopala mi se tako aktuelna corolla "na prvu", a i "dolazeći" yaris. Ne i aktuelni civic. Ali, ovaj dolazeći - da.

Share this post


Link to post
Share on other sites

motorweeknoviyoutube.jpg MotorWeek video: Test 2020. Honda Civic Type R

 

Civic je i pre restajlinga bio u samom vrhu performansi automobila C segmenta sa pogonom samo napred, a pogledajte da li je to ostao i nakon facelifta:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Snimljen novi Civic hatchback

 

210199-honda civic 2021 02.jpg

 

U Hondi pripremaju naslednika aktuelnog Civica koji će se pojaviti krajem ove godine (kao MY2022), a kao najavu Japanci su još u novembru 2020. prikazali Civic Sedan Prototype. U međuvremenu, na evropskim putevima je sada uhvaćen i maskirani test primerak novog Civica hatchback. U pitanju je već 11. generacija Civica, za koju u Hondi najavljuju da će podići lestvicu u pogledu stila, performansi, bezbednosti i naprednih tehnologija na tržištu kompaktnih vozila. Što se izgleda tiče, slike otkrivaju ublažavanje dosadašnjeg dizajnerskog pravca, dok su za unutrašnjost predviđeni digitalni instrumenti i 9.0-inčni ekran osetljiv na dodir. Takođe, pominju se i viši nivo bezbednosti (uz Honda Sensing aktivne tehnologije), kao i unapređena verzija Hondine Advanced Compatibility Engineering šasije (ACE).

 

210198-honda civic 2021.jpg

 

Treba podsetiti da je Honda još ranije saopštila da će zatvoriti svoju fabriku u britanskom Swindonu pa bi novi Civic hatchback mogao da se proizvodi u fabrici u Indijani, SAD. Osim sedana i hatchbacka, opet će se nuditi i sportski Civic Type R (očekuje se tokom 2022. godine). Treba podsetiti da je Honda još ranije potvrdila da u gami više neće biti Civica Coupe kao ni Civica sa pogonom na sva četiri točka. Ranije vesti kažu da će novi Civic Type R biti nešto veći od sadašnjeg, uz duže međuosovinsko rastojanje. Pod haubom Civica Type R bi trebalo da bude 2,0 litarski turbo benzinac, možda i u hibridnoj verziji sa ukupnom snagom od oko 400KS. U paketu za Civic Type R će se naći i 6-stepeni manuelni menjač, aero body kit, veliki zadnji spojler, sportski podešeno oslanjanje, sportski izduvni sistem, kao i doterani enterijer sa sportskim sedištima i volanom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako bi mogao da izgleda novi Civic Type R

 

honda civic type r 2021.jpg

 

Autocar je objavio novi render kojim pokazuje kako bi trebalo da izgleda nova generacija sportskog Civica Type R. Standardna verzija novog Civica će se pojaviti krajem ove godine (kao MY2022), a kao najavu Japanci su u novembru 2020. prikazali Civic Sedan Prototype. U pitanju je već 11. generacija Civica, za koju u Hondi najavljuju da će podići lestvicu u pogledu stila, performansi, bezbednosti i naprednih tehnologija na tržištu kompaktnih vozila. Što se izgleda tiče, stiže ublažavanje dosadašnjeg dizajnerskog pravca, dok su za unutrašnjost predviđeni digitalni instrumenti i 9.0-inčni ekran osetljiv na dodir. Takođe, pominju se i viši nivo bezbednosti (uz Honda Sensing aktivne tehnologije), kao i unapređena verzija Hondine Advanced Compatibility Engineering šasije (ACE).

 

Osim sedana i hatchbacka, opet će se nuditi i sportski Civic Type R (očekuje se tokom 2022. godine). Treba podsetiti da je Honda još ranije potvrdila da u gami više neće biti Civica Coupe kao ni Civica sa pogonom na sva četiri točka. Ranije vesti kažu da će novi Civic Type R biti nešto veći od sadašnjeg, uz duže međuosovinsko rastojanje. Pod haubom Civica Type R bi trebalo da bude 2.0 turbo benzinac, sa nešto više snage nego u sadašnjem modelu. U paketu za Civic Type R će se naći i 6-stepeni manuelni menjač, prednji pogon, aero body kit, veliki zadnji spojler, sportski podešeno oslanjanje, sportski izduvni sistem, kao i doterani enterijer sa sportskim sedištima i volanom. Što se cene ttiče, britanski mediji očekuju da će novi Civic Type R koštati oko 35.000 funti (39.200 evra). Neke ranije nezvanične informacije govorile su da bi novi Civic Type R navodno mogao da dobije hibridni pogonski sistem i pogon na sva četiri točka, ali izgleda da od toga neće biti ništa.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

testautomobila.jpg TestAutomobila: 2010. Honda Civic 1.4 i-VTEC

 

Na testu je Honda Civic osme generacije, benzinac 1.4 16v i-VTEC sa 100 konja:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

caradvice.jpg CarAdvice: 2021. Honda Civic Type R

 

Ako vam je do sada Civic Type R bio dizajnerski preagresivan, onda će vam tako biti i sa ovim restajlingom jer se od tog pravca nije odstupilo, iako promene nisu suptilne, posebno na prednjem delu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova Honda Civic Sedan bez maske

 

honda civic 2.jpg

 

U Hondi pripremaju naslednika aktuelnog Civica koji će se pojaviti tokom ove godine (kao MY2022), a kao najavu Japanci su još u novembru 2020. u Americi prikazali Civic Sedan Prototype. U međuvremenu, pred nama su i slike serijskog Civica nove generacije, doduše u verziji za kinesko tržište. Kineski Civic Sedan je dugačak 4.674 mm, širok 1.802 mm, visok 1.415 mm i ima međuosovinsko rastojanje od 2.735 mm.

 

honda civic 1.jpg

 

Pod haubom kineskog Civica Sedan  je 1.5 turbo-benzinac sa 182KS, uz najavu da prosečna potrošnja goriva iznosi 5.9 l/100km. U pitanju je već 11. generacija Civica, za koju u Hondi najavljuju da će podići lestvicu u pogledu stila, performansi, bezbednosti i naprednih tehnologija na tržištu kompaktnih vozila.

 

Što se izgleda tiče, slike otkrivaju ublažavanje dosadašnjeg dizajnerskog pravca, dok su za unutrašnjost po ranijim najavama predviđeni digitalni instrumenti i 9.0-inčni ekran osetljiv na dodir. Takođe, pominju se i viši nivo bezbednosti (uz Honda Sensing aktivne tehnologije), kao i unapređena verzija Hondine Advanced Compatibility Engineering šasije (ACE). Osim sedana i hatchbacka, opet će se nuditi i sportski Civic Type R (očekuje se tokom 2022. godine). Treba podsetiti da je Honda još ranije potvrdila da u gami više neće biti Civica Coupe, kao ni Civica sa pogonom na sva četiri točka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...