Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Kada sam prvi put uzivo video novog Civic Type-R, zamislio sam dizajn department Honde u kome sede 2 klinca od po 16 godina, surfuju po sajtovima za after-market tuning/styling opremu i govore "Hajde da stavimo SVE!!!" 

Grozan je :sick:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dok sam čitao šta pišeš, sve očekujem preokret, da ti se posle nekog vremena ipak dopao. :D Jeste grozan.

 

Da ih čovek pita što nisu napravili dve varijante, međutim, svi su vizuelno preterani, od 1.0 verzije i preskupi.

 

Na stranu izgled, u svemu ostalom treba skinuti kapu ovom automobilu. U pitanju je pravo pravcato čudo sa prednjim pogonom, jer vremena koja pravi na stazama su postidela mnoge daleko jače superautomobile. Pritom, to je potpuno upotrebljivo svakodnevno porodično vozilo, u principu segment koji mene najviše interesuje, jer smo mi jedna brza porodica. :D

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlican auto bez pogovora, slazem se... ali... da ne lajem :D


Sent from my Texas Instruments Scientific Calculator using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neverovatno da se inzenjerski deo toliko potrudio, a dizajnerski tako podbacio. Ume Honda da napravi fine aute, meni je gotovo svaki Accord bio lepuskast, Civic svemirac bio odlican, a onaj posle njega (a pre ovog) mi je nekako 'sazreo' u oku vremenom... A ovaj... nema sanse, i dalje kad ga vidim, isti utisak kao prvi put - grozno :D 

 

Cena jeste malo jaca, ali mislim da stvarno nadmasuje apsolutno sve iz klase...

Share this post


Link to post
Share on other sites

driving.ca.jpg Driving.ca video: Test 2019. Honda Civic Si

 

Više sportski od običnog, ali manje sportski od Type R verzije naravno:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da  li postoji ovo vozilo uopšte u Evropi?

 

Interesantno da je apsolutno svima ružan. Juče obilazimo evropski 1.5, beli, i mnogo mi je čudno kad vidim odraslog čoveka unutra za volanom. Jes' da se izgled može oprostiti dobrom automobilu, ali ovaj auto baš šalje pogrešnu poruku.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minutes ago, nidza said:

Da  li postoji ovo vozilo uopšte u Evropi?

Trebao je da dođe kao Type S. Tako su ovde pisali Englezi. Rekoše da su i provozali u Japanu prototip koji se spremao za Evropu...

Ali, kad se sada ode na sajt Honda UK, nema u ponudi Civica sedana sa parom vrata manje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

automotovisionHR.jpg Automotovision.hr video: Test Honda Civic 1.6 i-DTEC

 

Honda Civic, od kada se pojavila sa pomalo svemirskim dizajnom, izaziva podeljena mišljenja, ali i dosta pažnje:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

2020. Honda Civic facelift

 

Hatchback facelift debituje u Americi nakon što su sedan i coupe već prošli taj put:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

pistonheads.jpg PistonHeads video: Honda Civic Type R vs Renault Megane R.S. Trophy

 

Od kada se pojavila poslednja generacija Honde Civic Type R, smatra se najboljim hothatch automobilom sa prednjim pogonom. Ali, pre njega je tu titulu nosio Megane R.S. Trophy.

Renault je nedavno predstavio potpuno novu generaciju Megana R.S. Trophy, pa pogledajnmo da li se Megane tako vratio na tron?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

automotovisionHR.jpg Automotovision.hr video: Test Honda Civic 1.6 i-DTEC Elegance Navi 9AT

 

Deseta generacija Hondinog popularnog modela Civic ima sve adute da zabeleži veliki uspeh:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

2020. Honda Civic

 

198201-honda civic 03.jpg

 

Honda je za godinu 2020. izvršila određene izmene na Civicu hatchback za evropsko tržište (a koji se inače još uvek proizvodi u Velikoj Britaniji). Izmene se odnose na manje promene stajlinga eksterijera, kao i doterani enterijer, dok je gama motora ostala ista. Šta je novo? Na prednjem delu se primećuje blago doterani branik sa novim okvirima svetala za maglu kao i novi otvori za vazduh, pa standardna full-LED prednja svetla i redizajnirana LED dnevna svetla.

 

198202-honda civic 02.jpg

 

Treba pomenuti i novi dizajn alu točkova od 16 inča kod bazne verzije, kao i ''Shark Grey'' 17-inčne točkove kod verzija sa srednjim i top paketima. Na kraju, tu je i nova boja eksterijera nazvana Obsidian Blue. Što se enterijera tiče, ističu se nova tekstura panela za više premium ambijent, oplate vrata, doterani infotainment sistem i vozačevo sedište el. podesivo u osam smerova (ovo poslednje kod top verzija).

 

198203-honda civic 01.jpg

 

U standardnoj opremi su i između ostalog adaptivni tempomat, sistem za upozorenje o napuštanju kolovozne trake, sistem asistencije za održavanje u kolovoznoj traci i sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova. U gami motora ostaju dva benzinca i jedan dizelaš. To su 1.0 VTEC Turbo sa 126KS i 200 Nm, kao i 1.5 VTEC Turbo sa 182KS i 240 Nm, a kod dizelaša 1.6 i-DTEC sa 120KS i 300 Nm obrtnog momenta. Benzinci mogu da se kombinuju sa 6-stepenim manuelnim ili CVT menjačem, a dizelaš sa 6-stepenim manuelnim ili 9-stepenim automatskim menjačem Obnovljeni 2020 Civic će u Evropi moći da se naruči od sledećeg meseca, dok isporuke počinju od januara 2020. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Honda Civic Sport Line

 

199047-honda civic 004.jpg

 

Nedavno doterani Civic za modelsku godinu 2020. je na evropskom tržištu dobio i Sport Line verziju. Ukratko, 2020 Civic Sport Line kombinuje dizajnerske elemente inspirisane Civicom Type R, bogatu opremu i trocilindrični turbo motor.

 

199046-honda civic 003.jpg

 

Ističu se predni spojler, set pragova, zadnji difuzor, zadnji spojler, 17-inčni alu točkovi u piano black finišu, kao i full LED prednja svetla.

 

199048-honda civic 002.jpg

 

Takođe, u ponudi će biti i nova boja nazvana Obsidian Blue. Za unutrašnjost su predviđeni crveni šavovi (na sedištima, volanu, menjaču i oplatama vrata), kao i sportske aluminijumske pedale.

 

199049-honda civic 001.jpg

 

Deo opreme između ostalog čine i Honda Connect infotainment sistem sa DAB radiom, Apple CarPlay i Android Auto, zadnja kamera, adaptivni tempomat, sistem za održavanje vozila u kolovoznoj traci, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, nadgledanje mrtvog ugla... Jedini motor u ponudi je 1.0 trocilindrični turbo benzinac sa 93 kW/126KS i 200 Nm obrtnog momenta, u paru sa 6-stepenim manuelnim ili opcionim CVT menjačem. Honda Civic Sport Line na britanskom tržištu startuje po ceni od 25.510 funti (30.250 evra), pri čemu će prve isporuke početi u januaru.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

whatcar.jpg WhatCar? video: Test 2020. Honda Civic

 

Dobar za vožnju, veliki gepek, nisko se sedi, dosta dobar sa opremom...ali, mora da ima i nekih mana:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obnovljena Honda Civic Type R

 

199744-honda civic 003.jpg

 

Ubrzo nakon predstavljanja redizajniranog izdanja Civica, aktuelne (desete) generacije u Hondi su sličan posao uradili i na najsnažnijoj verziji koja se već godinama krije iza oznake Type R.

 

199746-honda civic 002.jpg

 

Jedan od najboljih sportskih modela iz C segmenta dobio je nešto veću masku hladnjaka, a u ponudi je i nova plava boja karoserije (Boost Blue) koju Honda neće nuditi uz slabije motorizovane Civice. Promene u kabini uključuju novi upravljač obložen alkantarom i drugačiju ručicu menjača koju karakteriše izuzetno kratak hod.

 

199745-honda civic 001.jpg

 

S obzirom na kategoriju kojoj pripada Civic Type R, odlično je što su u Hondi u paket osvežavanja ubacili novorazvijene kočnice s kočnim pločicama koje su manje sklone pregrejavanju, a rekalibrisan je i upravljački sistem kao i oslanjanje čiji će adaptivni amortizeri u Comfort radnom režimu sada obezbediti više udobnosti. Bez obzira na ''rat'' koji nekoliko automobilskih kompanija (među kojima je i Honda) poslednjih godina vodi na nemačkoj stazi Nurburgring Nordschleife, gde nastoje da imaju najbrži produkcijski automobil sa prednjim pogonom, ispod poklopca osveženog Civica Type R je i dalje isti dvolitarski četvorocilindarski turbobenzinski motor koji razvija 320 KS i 400 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prenos snage na prednju osovinu kojoj pomaže ograničena mehanička blokada diferencijala se obavlja posredstvom ručnog 6-stepenog menjača sa skraćenim prenosnim odnosima, a sve pomenuto je dovoljno da Civic Type R od 0 do 100 km/h stigne za 5.8 sekundi i razvije 272 km/h.

O ranije najavljenoj još snažnijoj verziji u Hondi za sada ćute.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

redlinereviews.jpg RedlineReviews video: 2020. Honda Civic Type R

 

Restajlingovani Civic tri godine nakon što se pojavio na tržištu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...