Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

Muzej kuća Enzo Ferrari

Recommended Posts

muzej enzo.jpg


Svi mi znamo ko je bio Enzo Ferrari. Čovek koji je 1947. godine osnovao Ferrari S.p.A. rođen je 18. februara 1898. godine u Modeni. Ovaj vozač sportskih automobila pre Drugog svetskog rata bio je veran Alfa Romeu za koju je radio i učestvovao do sredine tridesetih godina prošlog veka. Kako bi napravio svoj prvi automobil Ferrari je prodao kuću u kojoj je rođen, istu onu koju je Modena pretvorila u muzej u njegovu čast.


Uz njegovu rodnu kuću koja je obnovljena, niknula je i moderna zgrada čiji krov imitira poklopac motora sportskog automobila. Gradnju objekta na adresi Via Paolo Ferrari 85 još 2003. godine je inicirala fondacija Enzo Ferrari, a projekat je završen prošlog vikenda zvaničnim otvaranjem muzeja posvećenog životu ovog Italijana. Dobar deo eksponata koji se u njemu mogu pronaći došao je u Modenu iz najvažnijih svetskih kolekcija, a svoj doprinos popunjavanju kolekcije dali su i Modena, Ferrari, Alfa Romeo i Fiat. Modernu zgradu sa prepoznatljivim žutim krovom dizajnirao je poznati češki arhitekta Jan Kaplický koji je veći deo svog života proveo u Velikoj Britaniji gde je i preminuo 14. januara 2009. u 71. godini života.
Muzej posvećen životu i delu Enza Ferrarija otvoren je svakog dana osim 25. decembra i 1. januara. Cena ulaznice za ovaj muzej iznosi oko 12.7 eura, a za 22 eura možete kupiti ulaznicu koja će vas uvesti i u Ferrarijev muzej u Maranellu udaljen od Modene samo pola sata.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko shvatih, pominju u vesti dva različita Muzeja i cene ulaznica za oba:

Cena ulaznice za ovaj muzej iznosi oko 12.7 eura, a za 22 eura možete kupiti ulaznicu koja će vas uvesti i u Ferrarijev muzej u Maranellu udaljen od Modene samo pola sata.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Stiže film o Enzo Ferrariju
 
enzo%20ferrari.jpg

 

Zasnovan na knjizi Broka Jejtsa ''Enco Ferari: čovek, automobili, trke'', film je originalno trebalo da se snima 2004. godine, sa Al Paćinom u ulozi Enco Ferarija, ali ove planove obustavila je smrt režisera Sidnija Polaka. Od tada nema mnogo pomaka po pitanju filma, ali Cecchi Gori Pictures pokušava da oživi ovaj projekat. Iako još uvek bez zvaničnih saopštenja, CEO ove kompanije Nils Džuls rekao je za ''Variety'' da je trenutno u pregovorima sa finansijerima i jednim poznatim američkim režiserom. Scenario je već napisan, a Džuls kaže da je u pitanju ''predivna priča o borbi Ferrarija sa Maseratijem za nadmoć u brzini; mada ipak nije trkački film, već je poput Kuma, samo sa trkama''.

Ukoliko sve bude teklo po planu, zvanično saopštenje o ovom filmu očekuje se u roku od par meseci.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kristijan Bejl kao Enco Ferari

 

bejl.jpg

 
Kako prenosi Mojauto, engleski glumac Kristijan Bejl, najpoznatiji po ulozi Betmena će u novom filmu Majkla Mana tumačiti lik osnivača Ferarija, Enca Ferarija.
Pre nekoliko meseci se pojavila vest da će legenda Holivuda Robert De Niro glumiti lik Enca Ferarija u bigrafiji koja pokriva period od 1945 do 1980-ih godina, međutim, film Majkla Mana sa Kristijan Bejlom nema nikakve veze sa ovim projektom. Biografski film Makjl Mana o harizmatičnom osnivaču Ferarija će se koncentrisati na period 1950-ih godina i uspon Ferarija kao vrhunskog luksuznog statusa u svetu. S obzirom da je rad na oba filma o životu Enca Ferarija već počeo, ljubitelji italijanskog proizvođača automobila u narednom periodu imaju čemu da se raduju.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kristijan Bejl odustaje od uloge Enca Ferrarija

 

143637-bejl.jpg

 
Kako pišu Vrele Gume, Kristijan Bejl odustaje od uloge Enca Ferarija u biografskom filmu. Glumac, čuven kao ''Betmen'', navodno smatra da ne može dovoljno brzo da nabaci težinu do početka snimanja na proleće, a da time ne ugrozi zdravlje. Bejl je trebalo da igra Enca Ferarija tokom mračne godine za kompaniju, kada je 11 ljudi izgubilo život u incidentu na Mille Miglia trci 1957., koja se održavala na javnim putevima u Italiji. Udes je doveo do potpunog otkazivanja Mille Miglia trke. Scenario je inače baziran na knjizi, koju je napisao čuveni automobilski novinar, Brok Jejts - ''Enzo Ferrari, The Man, The Cars, The Races''. Dok režiser Majkl Men sada mora da pronađe novog glumca za glavnu ulogu, Robert de Niro stvara film u kojem će igrati ''il Commendatorea'', kroz širi vremenski raspon.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Banda planirala da ukrade telo Enca Ferarija iz porodične grobnice

 

enzo.jpg

 

Italijanski istražioci su saopštili da su osujetili plan bande koja je pokušala da ukrade telo Enca Ferarija i da zatraže otkupninu od porodice Ferari, javlja Sky News. Ferari je osnovao istoimenu kompaniju u kojoj su proizvedeni neki od najbržih i najskupljih automobila u istoriji. Enco Ferari je umro 1988. u dobi od 90 godina i sahranjen je u porodičnoj grobnici na groblju San Kataldo u italijanskoj Modeni.

 

enzo%20ferrari.jpg

 

Banda je uočena dok je nadzirala grobnicu koja je uređena kako bi porodica mogla da bude što bliže telu legendarnog Enca. Članovi bande su organizovali nadziranje grobnice, a sam pokušaj krađe tela je osujećen tokom velike istrage o organizovanoj trgovini oružjem i drogom. U racijama u kojima je učestovalo više od 300 policajaca, obavljena su brojna hapšenja. Inače, banda koja je pokušala da ukrade telo Enca Ferarija aktivna je u severnoj Italiji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...