Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

Magna stiže u Srbiju

Recommended Posts

magna%20srbija.jpg

U opštinu Odžaci, jednu od najnerazvijenijih u Vojvodini, stiže kanadska kompanija Magna International Inc., jedan od tri najveća svetska proizvođača delova za automobile. Magna će u radnoj zoni u Odžacima na proleće početi gradnju fabrike za proizvodnju presvlaka za automobilska sedišta, u kojoj će zaposliti 444 radnika.

''Magna, čije je evropsko sedište u Nemačkoj, ima 150 fabrika u 80 država u svetu, u kojima zapošljava oko 100.000 radnika. Ona proizvodi delove za BMW, Mercedes, Volkswagen i Ford. Ako fabrika bude radila kako treba i ako tržište bude normalno funkcionisalo, Magna će u Odžacima proizvoditi i automobilska sedišta i zaposliti više ljudi nego što je najavila'', kaže član Opštinskog veća u Odžacima Danilo Šćepanović.

Od Magne je nedavno stiglo pismo o namerama, kojim kompanija zahteva da joj se ustupi zemljište u industrijskoj zoni u Odžacima. Šćepanović kaže da je povodom toga sačinjen Elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade u radnoj zoni u Odžacima, koji je bio na javnoj raspravi. ''Elaborat će iduće sedmice biti na usvajanju u Skupštini opštine, a potom će, ako bude prihvaćen, podrška za njega biti zatražena od Vlade Srbije. Predviđeno je da se Magni u industrijskoj zoni prema Bačkom Gračacu besplatno ustupi parcela od dva hektara, 67 ari i 96 kvadratnih metara'', navodi Šćepanović.

Kompanija namerava da podigne fabriku na 3.200 kvadratnih metara, da napravi upravnu zgradu na 400 kvadrata i uredi društvenu zonu na 600 kvadrata. U izgradnju fabričke hale uložiće 2.865.000 eura, a celokupna investicija, sa nabavkom mašina i ostale opreme, koštaće 5.640.667 eura.

Ove godine 132 radnika

''Fabrika Magne, čija će celokupna proizvodnja biti namenjena za izvoz, biće najveći industrijski pogon u Odžacima. U njoj će se zaposliti pretežno ženska radna snaga iz propalih tekstilnih fabrika ITES Lola Ribar i Stil u Odžacima, kao i svršeni učenici srednje tekstilne škole. Posao će naći i inženjeri, vozači i portiri. Plate će biti veće od prosečne zarade u opštini'', napominje Šćepanović.

Prema planu koji je dostavila Magna, u njenoj fabrici u Odžacima ove godine posao će dobiti 132 radnika, dogodine će se broj zaposlenih popeti na 256, 2014. godine na 402, a 2015. na 444.

Deo profita opštini

Danilo Šćepanović ističe da je otvaranje novih radnih mesta najveća korist od dovođenja Magne u Odžake, ali da će kompanija doprineti i unapređenju lokalne samouprave.

''Procenjeno je da će se, zahvaljujući poslovanju Magne, u opštinski budžet za pet godina sliti 1.575.000 eura od poreza na imovinu, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, komunalne takse za isticanje firme, poreza na zemljište i poreza na zarade. Prihodi JKP Usluga u Odžacima će od Magne za pet godina biti 72.300 eura. Kompanija, čija se godišnja zarada meri milionima evra, izdvajaće pet odsto profita za unapređenje obrazovanja, kulture i sporta u opštini Odžaci'', kaže Šćepanović.

Najzaslužniji za dolazak Magne u opštinu Odžaci je privatni preduzetnik iz Ratkova Slobodan Koprivica, čiji prijatelj radi u toj kompaniji. On kaže da je iz čiste dobre volje, radi dobrobiti opštine, posredovao u dovođenju firme koja predstavlja vrh auto-industrije u svetu. ''Magna će u Odžake preseliti svoju firmu iz Češke. Menadžment Magne je odlučio da dođe ovamo zbog jeftinije radne snage u našoj zemlji. Nisu oni nimalo sentimentalni, nego ih je privukla mogućnost da ostvare veći profit'', kaže Koprivica.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Magna kupuje Getrag za 1.75 milijardi evra

 

getrag.jpg

 
Veliki kanadski dobavljač, odnosno proizvođač delova za autoindustriju Magna je objavio da će u potpunosti kupiti poznatog nemačkog proizvođača menjača Getrag. Reč je o poslu teškom 1.75 milijardi evra, što ne treba da čudi s obzirom da je Getrag u stvari najveći proizvođač prenosnih sistema za putnička i komercijalna vozila na svetu. Getrag zapošljava oko 13.500 radnika u 13 proizvodnih i 10 razvojnih centara u devet zemalja Evrope, Azije i Severne Amerike. Takođe ostvaruje velike prodajne rezultate samostalno, kao i u raznim joint-venture projektima. Realizacija kupoprodaje bi trebalo da bude realizovana do kraja godine, a obe strane su uverene da će ovakav razvoj situacije uticati na rast i Getraga i Magne.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...