Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
cstep

Punto mk.2b 1.4 16v - ispadaju poluosovine posle zamene manžetni

Recommended Posts

Imam Punto 1.4 Sporting 2004 godiste i do sada nisam imao nikakvih problema sa njim. Nedavno sam otisao u OVLASCENI Fiat servis "Autoricambi Plus" Ugrinovacka 24 u Zemunu da mi zame sve cetiri manzetne na poluosovinama. Isti dan posle zamene u voznji mi je ispala (izasla) leva poluosovina iz zgloba (ako se tako kaze) kod tocka.

Posto je bilo neradno vreme u pomoc mi je priskocio komsija koji je automehanicar.

Provizorno je stavio osigurac i namestio poluosovinu.

Sutradn se isto desava sa drugom (desnom) poluosovinom pa je i za nju dolazio komsija i isto tako namestio napomenuvsi da je sve to provizorno jer osiguraci nisu originalni. Elem bio sam miran nekoliko dana dok se ponovo to nije desilo.

Sad mi auto stoji u mojoj garazi jer komsija nema vise osiguraca a ja gde god sam pitao kazu da nemaju i da osiguraci idu u kompletu sa zglobom sto nije bas jeftino.

Molim za pomoc, savet ili informacije kako da resim ovaj problem.

Gde da nadjem posebo osigurace ako ih ima ili gde mogu jeftinije da nabavim te komplete. Da napomenem da u servis gde su mi menjali manzetne vise niti zelim da idem niti da reklamiram.

Share this post


Link to post
Share on other sites

drugar idi reklamiraj,to ti je moj savet,posto su menjali manzetne skidali su zglobove i to prilikom GARANTOVANO polomili osigurace,ovo ti kazem zato sto se meni nesto slicno desilo u ns,polomili ih na dva dela i onda uredno to sve vratili nazad... tako da reklamiraj... poz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala sto si se javio ali na zalost i ako znam da treba da reklamiram, rekao sam da vise u taj servis ne zelim da idem pa makar morao po delove u Torino.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Milane ne znam ali cini mi se da sam negde procitao da je ovlascen a sto se tice reklamiranja njima, posle svih muka i nervoza, ne zelim da se jos i sa njima raspravljam i nerviram.

Jos jednom molim za sve ostale predloge i savete samo ne savet da njima reklamiram.

Najradije bi mirno kupio te osigurace i ugradio kod majstora

Edited by cstep

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomenuti servis nije ovlašćeni, nikada nije ni bio. Spisak ovlašćenih je ovde:

http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showtopic=51249

Nećeš nigde naći samo te osigurače, već kao što si rekao idu u kompletu sa zglobom. Za Stila 1.6 je negde oko 3.500 dinara, proveri na sajtu AP Sporta (klik na baner gore) koliko je za tvoj auto. Što pre prekineš da tražiš samo te osigurače, pre ćeš srediti auto.

Svoje iskustvo sa pomenutim servisom napiši ovde:

http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showtopic=5125

:thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neso hvala ti.

Da li taj zglob ide komplet sa manzetnom?

Da li uz zglob dobijam i osigurac i da li uz manzetnu dobijam i metalne selne.

Hvala jos jednom i pozdravljam te

Posto u katalogu postoje dve varijante za konsrukciju Hatchback i konstrukciju Van.

Molim te reci mi sta je Hatchback a sta Van

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zglob ide bez manžetni. Manžetne idu bez šelni. Tu ćeš imati mali problem da nađeš šelne. Plastične vezice nisu dobro rešenje jer su manžetne plastične a ne gumene, a šelne sa šrafom će verovatno da ti kače, tačnije kačiće ti desna unutrašnja o auspuh, a možda i neće..takođe ne dobijaš ni mast.

Pošto si manžetne stavio već nove, nema potrebe da ih opet menjaš. Šelne će takođe verovatno moći da se iskoriste.

Znači moraćeš da kupiš 2 zgloba i 2 kesice masti. Možda i jedna kesica završi posao, ali bolje kupi odmah dve, nije skupo.

Ja bih na tvom mestu ipak otišao do servisa, razumem te, ali za 60 eur plus ruke bih progutao knedlu i stajao pored auta dok ne zamene. Mada sa takvima se nikad ne zna da ne zeznu nešto drugo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo oktopod

Razumeo sam sta si napisao samo me ipak buni slika iz kataloga gde je zglob naslikan zajedno sa manzetnom i selnama.

Manzetne jesam stavio nove ali sad su ispale i selne i mast i ako uspem da nadjem gumene sa selnama bice bolje da ih zamenim

posto ove, kako i sam kazes, nisu gumene.

Sto se tice reklamiranja koje vredi kako kazes oko 60 evra, znaj da je moja ogorcenost veca od 60 evra.

Puno te pozdravljam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupovao pre par meseci, sve ide u kompletu kao na slici. Zglob, manžetna, šelna, mast, osigurač... Uostalom, okreni neku od prodavncia i pitaj šta sve ide u kompletu. :thumbup:

Van je ukoliko je Punto bio teretni ranije. To (ako ni po čemu drugom) možeš da vidiš po broju šasije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posto u katalogu postoje dve varijante za konsrukciju Hatchback i konstrukciju Van.

Molim te reci mi sta je Hatchback a sta Van

Hatchback je auto kome se zadnja sedišta obaraju (tvoj), a van je onaj koji nema zadnja sedišta (vidjao si sigurno izlepljene puntiće koje voze menadžeri prodaje, iza prednjih sedišta stoji mreža)

bus550.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupovao pre par meseci, sve ide u kompletu kao na slici...

Da dopunim...

Isto sam prvo pokušao da nađem samo osigurač. Tako sam pričao i sa majstorom iz AK Voždovac (Bane dao broj) i reče čovek da ih imaju 4, 5 komada, ali nemaju pojma koji je tačno za Stila 1.6.

Drugim rečima, treba im da pogledaju koji osigurač pasuje jer ih ima milion. Ako imaš nekoga u nekom servisu, pa da prvo uporede, ili probaju koji tačno ide...jedino tako možeš da nađeš samo osigurač. :thumbup:

Nisu hteli ništa da naplate tu glupost (osigurač) jer im ionako stoji po servisu, ali nisu znali koji mi tačno treba, a ja nisam mogao da odem do njih isti dan, tako da sam zato kupio ceo zglob.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala neshaoct i sikterbre na informacijama i da dodam da mi je mastor Goran obecao osigurace pa ako i tu ne bude nista onda kupujem komplet zglob.

Pozdrav svima i jos jednom svima vama hvala na ucescu u ovoj diskusiji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

da se nadovezem na predhodna pitanja u vezi ove teme a to je da zglobovi kod nekih modela vozila moze da ide posebno sa jednim pakovanjem grafitne masti, a moze kao sto nesa rece i sa komplet manzetnom i selnama, a manzetne idu u 99% slucajeva sa selnama. a sto se tice osiguraca koji se nalazi u zglobu on se skoro nikad ne prodaje posebno nego se treba raspitati kod majstora koji iskljucivo rade fiate pa moze da se zadesi su kojim slucajem sacuvali osigurace od nekih zglobova koje su predhodno menjali :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Manžetne nikad ne idu sa šelnama. Da stvar bude gora, u radnjama gde se prodaju manžetne, ne prodaju šelne (AP sport ne drži šelne kao robu, Kit commerce mislim da ne drže, TopAuto ih imaju al uglavnom nemaju te što meni trebaju).

Share this post


Link to post
Share on other sites

druze veruj mi namenjao sam se menzetni i u vecini slucajeva su bile sa selnama, ali dobro to je i stvar fabrikanata koji ih lansiraju na trziste. malo je pravih originala na zalost pa se zadovoljavamo sa onim sto nam se nudi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isto tako sam se namenjao koje kakvih zglobova i manžetni na više vrsta automobila. I kad god je kupljen kinetički u pakovanju dolazi kinetički, manžetna, šelne za manžetnu, osigurač za kinetički, grafitna mast i matica(šrafovi zavisnosti od modela kinetičkog) Isto tako kod samo menžetne, u pakovanju dolazi,. Manžetna, šelne i grafitna mast. I ja još nisam vidio da se može drukčije kupiti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja sam se namenjao manžetni, tačnije jedno 5 komada ako se to može nazvati namenjao :) NIKAD nisam dobio šelnu, uvek samo manžetna, retko je u nekoj kutiji, uglavnom mi je daju samo nju u ruke...u AP Sport je zvaničan odgovor da NE DRŽE manžetne.

Gde ti to kupuješ, voleo bih da znam, pošto kad god menjam manžetnu, imam problem da nađem šelne, čak sam pitao to u temi "gde mogu da kupim".

Share this post


Link to post
Share on other sites

E ne mogu da se ne javim.

Sta i kako ide i nudi se na trzistu to se samo kod nas ne zna jer je trziste preplavljeno svercerima koji bi i sraf isekli pa bi mesto jednog prodali dva ali dobro je da se u zadnje vreme stanje poboljsava i normalizuje.

Hteo sam da kazem to u vezi manzetni.

30 godina sam kupovao delove po drugim drzavama u evropi i jos mi se nikad nije desilo da dobijem manzetne bez selne i masti kad kupujem zapakovani komplet.

Uvek u pakovanju dobijem manzetne, selne i mast i to pakovanje ni jedan trgovac nece da rasturi i sve posebno prodaje a ne verujem da to radi zato sto je posteniji od naseg trgovca vec zato sto ce da ga zakon oglobi i unisti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dok sam tražio šelne, ulazio sam i u prodavnicu Mercedes i Opel delova kod Cvetkove pijace, oni prodaju komplet, zato nemaju da mi prodaju komad, VW prodavnica kod Kaluđerice takođe prodaju komplet, Fiatino kod Cvetka nemaju šelne al imaju manžetne, AP Sport ne drži šelne, prodaju samo manžetne, Kit komerc prodaje bez šelni, a ne znam dal ih drže, TOP auto ima šelne, prodaju se posebno al uglavnom nemaju odgovarajuće, Yugo radnje imaju šelne posebno i tu sam našao neku koja je da kažem završila posao, ali kad bi mogla još jedan zubac da ima da stegne, to bi bilo pravo.. :D

Biće da je to problem proizvođača delova za FIAT, jer u radnjama ostalih marki automobila prodaje se komplet. Eto toliko o jeftinim delovima za FIAT, manžetnu kad menjam treba da dodam 50-100 kinti za mast i isto toliko za šelnu, a gde ću je naći to nikog ne zanima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oktopode, priča se o različitim stvarima.

Kada se kupi zglob, onda se dobija i manžetna i šelne i mast...sve.

Kada si kupovao samo manžetnu, eto...kažeš da nisi mogao da kupiš komplet sa šelnama.

Menjao sam manžetne na svom Stilu pre jedno godinu dana, kupljene WURTH, komplet je sadržavao i šelne i mast. :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

...AP Sport ne drži šelne, prodaju samo manžetne...

Sa sajta AP Sporta:

  • šelna Fi 8-12mm Wurth >>> 39 dinara
  • šelna Fi 10-16 mm Wurth >>> 43
  • šelna Fi 12-22 mm Wurth >>> 48
  • šelna Fi 20-32 mm Wurth >>> 48
  • šelna Fi 30-45 mm Wurth >>> 29
  • šelna Fi 40-60 mm Wurth >>> 33
  • šelna Fi 60-80 mm Wurth >>> 81
  • šelna Fi 70-90 mm Wurth >>> 95
  • šelna manž. zglo. 22-58 Wurth >>> 94
  • šelna manž. zglo. 75-114 Wurth >>> 94

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...