Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

carsalescom.jpg CarSales video: Toyota Supra Drift

 

Za volanom lično ''kralj drifta'' iz Japana, faktički čovek koji je izmislio modernu drift scenu - Keiichi Tsuchiya:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

automarkethr.jpg AutoMarket.hr video: Audi S4 drift

 

Gde drugde isprobati novi Audi S4 Avant sa 350 konja i quattro pogonom nego na zaleđenom jezeru u Finskoj:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drift dva spojena BMW-a

 

bmw tandem.jpg

 

Ekipa sa YouTube kanala ''Candy Machine'' je odlučila da isproba kako izgleda drift sa dva BMW-a E46 koji su međusobno zavareni. Da, dobro ste pročitali, odlučili su da naprave ''tandem drift'' automobil, spojili su karoserije i pritom ostavili sve vitalne delove na oba modela. To znači da ovo prevozno sredstvo sada ima 12 cilindara, 12 brzina te kapacitet prevoza 10 osoba. Ukupna snaga iznosi 700 KS, a unutrašnji točkovi su uklonjeni. Nakon uspešno sprovedene konverzije, sledeće na redu bio je - drift! A kako izgleda drift sa dva spojena BMW-a E46 pogledajte u urnebesnom videu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drift mašine od 35 tona

 

206136-drift.jpg

 

Najbolji drifteri svoje sposobnosti pokazuju u modifikovanim sportskim automobilima sa zadnjim pogonom. Ovo je sasvim druga kategorija. Mnogi kažu da je posao onoliko dobar koliko sam možeš da ga napraviš zabavnim. A vozač ovog kipera to pokazuje na najbolji način. Suvoparna vožnja od utovara do istovara za njega je poligon na kome može da vežba svoje veštine. Međutim, tu nije u pitanju auto, već radno vozilo teško preko 35 tona čiji projektanti nisu nikad razmišljali da bi u određenim okolnostima neko njime driftovao. Cat 740 to može, zahvaljujući moćnom motoru, dobro pogođenom prenosu i, naravno, klizavoj podlozi. Ovakvim manevrom ujedno štedi vreme jer je puno brži nego u klasičnom manevru okreta i pristupanja utovarnom mestu vožnjom unazad:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porsche Taycan postavio Ginisov rekord za najduži drift električnim automobilom

 

porsche-taycan drift.jpg

 

Rekord iznosi 42.17 km, postignut u vremenu od 55 minuta i pri prosečnoj brzini od 46 km/h:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMW M i Red Bull predstavljaju brutalne drift mašine sa 1.050 konja

 

215460-red bull 03.jpg

 

BMW je ušao u saradnju sa Red Bull Driftbrothers timom kako bi napravio dva veoma intrigantna M4 Competition drift modela, koja će se voziti tokom ovogodišnje sezone u Drift Masters European Championship takmičenju. Elias i Johannes Hountondji uključeni su u promociju novih BMW M3 i M4 modela tokom poslednjih nekoliko meseci, a njihove nove drifting mašine čine da moćne ulično legalne verzije deluju kao male mace. Zapravo, šestocilindrični motori zapremine tri litra, opremljeni sa dva turba,, pretvoreni su u zveri koje ispumpavaju 1.050KS i skoro 1.300 Nm obrtnog momenta.

 

215459-red bull 02.jpg

 

Eksterijeri ove dve mašine takođe su pretrpeli određene promene i sada poseduju potpuno nove panele karoserijer, koji ih ističu na najbolji mogući način, razdvajajući ih potpuno od njihovih fabričkih izdanja. Na primer, tu su besprekorni repni spojler od ugljeničnih vlakana, istaknuti zadnji difuzor i prednji spliter, brojni aerodinamični dodaci i izduvne grane smeštene tamo gde se uglavnom nalaze zadnji prozori. Dva modela su takođe, dosta šira od proizvodnih M4 varijanti.

 

215461-red bull 01.jpg

 

Moćni automobili imaće svoj takmičarski debi na otvaranju sezone Drift Masters European Championship takmičenja u austrijskom Greinbahu, 10. i 11. jula, pre nego što krenu za Rigu zbog druge i treće runde šampionata 30. i 31. avgusta. Sezona ovog interesantnog takmičenja završiće se u Tbilisiju, 4. i 5. oktobra ove godine.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Driftom oštetili mesto Svetske baštine UNESCO-a

 

217234-drift.jpg

 

Lokalna filijala Red Bull-a u Ukrajini je tražila dozvolu za snimanje promotivnog spota ispred arhitektonskog čuda, kijevske Katedrale svete Sofije, mesta koje je na listi Svetske baštine UNESCO-a. Vlasti su, naravno, odbile, jer je akcija uključivala drift ispred katedrale na trgu prekrivenom karakterističnim žutim ciglama. Celo područje je pod zaštitom UNESCO-a, ali u Red Bull-u nisu poslušali i rano ujutro su ipak snimili spot, ne obezbedivši to područje, sa dva Nissana koji besomučno driftuju i ostavljaju tragove guma na površini koja je Ukrajincima od velike važnosti. U svemu je učestovala i lokalna hip-hop zvezda Alyona Alyona na suvozačevom mestu:

 

 

Automobili, kojima su upravljali Conor Shanahan i Oleksandr Grynchuk, ostavili su tragove guma na više od 2.000 kvadratnih metara tradicionalne kijevske žute opeke. Gradske vlasti kažu: ''Zamislite da je neko driftovao na Trgu svetog Petra u Vatikanu.'' Red Bull je kasnije objavio video na kome se vidi da posade pokušavaju da uklone tragove guma govoreći biće bolje nego što je bilo, ali bez uspeha. Policija je pokrenula istragu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMW predstavlja svoje najbolje driftere na dva i četiri točka

 

217614-bmw drift.jpg

 

Možemo misliti šta god hoćemo o trenutnim dizajnerskim odlukama kompanije BMW, ali ne možemo poreći činjenicu da bavarski brend ume da napravi zadivljujuće mašine performansi. Uzmimo za primer M4 i M1000RR modele koje možemo videti na ovom snimku u ljutoj i neobičnoj drifting borbi četvorotočkaša i motocikla. Dve serije lansirane su u nekoliko dana prošlog septembra i predstavljaju savršene ponude kako za ljubitelje sportskih automobila, tako i entuzijaste koji vole super sportske motocikle. Kako se ispostavilo, oba modela su više nego sposobna za obrtanje svojih zadnjih guma i stvaranje prave drifting predstave koja ostavlja bez daha.

 

Za snagu ovog motocikla zadužen je inlajn četvorocilindraš baziran na motoru korišćenom u staro S1000RR seriji, ali je on sada dobio nove klipove, modifikovanu komoru za sagorevanje i titanijumske klipnjače. BMW inžinjeri povećali su kompresiju ugrađujući laganije klackalice ventila i novi titanijumski izduvni sistem. M100RR razvija 209KS/113 Nm obrtnog momenta, što su krajnje impresivne cifre uzimajući u obzir sve redukcije buke i emisione regulativne norme koje se gomilaju na našem kontinentu. Radi poređenja, BMW M4 se prodaje sa trolitarskim šestocilindrašem duplog turbo punjenja, koji stvara 503KS/650 Nm obrtnog momenta, u Competition izdanju. Svako ko kupi ulaznu varijantu ovih modela, ima na raspolaganju 473KS/550 Nm obrtnog momenta, što je i dalje više nego dovoljno da se dobro zabavi.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toyota razvila autonomni dift, ne samo zbog zabave

 

222288-toyota drift 02.jpg

 

Autonomna vožnja je upravo postala dostupna i neiskusnim vozačima, s obzirom da je Tojotin istraživački institut (Toyota Research Institute - TRI) otkrio da je uspešno uspeo da programira vozilo da se autonomno kreće driftujući oko prepreka na zatvorenoj stazi.

 

222289-toyota drift 01.jpg

 

Prvi na svetu autonomni drift možda zvuči kao reklamni trik, ali Toyota ga zapravo shvata veoma ozbiljno. Vozilo kombinuje mnogo napredne tehnologije, uključujući nelinearnu prediktivnu kontrolu, kao i da upravlja vozilom izvan granica kontrole. Automobili povremeno gube prijanjanje, posebno na mokrim, snežnim, ledenim uslovima, ali ponekad i na suvom, kada se mora preduzeti hitna akcija izbegavanja opasnosti. Podučavajući svoje vozilo da se izbori sa ovim situacijama, Toyota pokušava da učini svoje napredne sisteme pomoći vozaču još korisnijim kada su najpotrebniji. Kako kažu u TRI, cilj je da se koriste napredne tehnologije koje obučavaju ljude, a ne da ih zamenjuju. Kroz ovaj projekat proširena je oblast u kome se automobil može kontrolisati, sa ciljem da se prosečnim vozačima usade instinktivni refleksi profesionalnog vozača trkačkih automobila, kako bi mogli da se nose sa najizazovnijim hitnim situacijama i da ljudi budu bezbedniji na putu.

 

Vozilo koje su napravili je specijalno prilagođena Supra sa kompjuterski kontrolisanim upravljanjem, gasom, kvačilom, sekvencijalnim menjačem i individualnim kočenjem točkova. Samo vozilo je modifikovano na način koji je sličan vozilima koja se koriste u Formula Driftu. Ovaj pomak dovodi istraživače TRI bliže razumevanju celog spektra performansi vozila. Softver koji su dizajnirali izračunava novu putanju svakog dvadesetog dela sekunde kako bi graciozno izbalansirao drift po stazi:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rus oborio svetski rekord u neprekidnom driftu na Ladi 1600

 

222499-lada drift.jpg

 

Žitelj Jekaterinburga Jevgenij Novokšonov oborio je svetski rekord u neprekidnom driftu, vožnji bočnim proklizavanjem na Ladi 1600 (VAZ-2106). Rekorder je za 17 sati prešao 440 kilometara. Prethodni svetski rekord postavio je američki instruktor vožnje Johan Švarc. On je 2018. godine osam sati vozio svoj BMW na pomenuti način. Novokšonov je tada došao na ideju da obori rekord.

 

''Prateći informacije o ovom rekordu pomislio sam da je stvar super lako izvodljiva. Uspeću, sto posto. I jesam. Tokom vožnje osećao sam ogromno zadovoljstvo. Sunce mi je sijalo u očima, radovao sam se što radim ono što toliko volim'', rekao je Novokšonov. On je Švarcov rekord nadmašio više nego dvostruko. Prešao je 440 kilometra po ledu jezera Kaldi u Čeljabinskoj oblasti za 17 sati, bez zaustavljanja. Automobil domaće proizvodnje iz 1996. godine koristio je iz principa, u kabini automobila nalazilo se bure sa 200 litara benzina za punjenje glavnog rezervoara. Na buretu sa gorivom postavio sam rezervni ventil kako bih mogao brzo da ga zatvorim ako se nešto tokom vožnje pohaba. Napravio sam prethodno najrazličitije testove, na curenje i sl. U zimskom driftu vrlo retko se događa da se automobil zapali. U krajnjem slučaju uspeo bih da iskočim, kaže novi rekorder.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Japanu se snima film o profesionalnom driftu

 

alive hoon.jpg

 

Fast and Furious: Tokyo Drift je najbliže kinematografski uhvatio uzbudljiv svet drifta, i reč je o izuzetno popularnom i zabavnom filmu. Ali ako želite da dublje zaronite u svet taklmičarskog drifta, Alive Hoon će vam se svideti.

Film Mugen Filmsa govori o stvarnoj seriji D1GP, japanskom takmičenju u driftu najvišeg nivoa, a izveštaj Japan Nostalgic Carsa govori da je reč o jedinom filmu ikada koji se bavi japanskom profesionalnom drift scenom. Radnja se fokusira na e-sports gejmera kojeg glumi Shuihei Nomura, a koji odlučuje da se profesionalno bavi driftom. Ostalo je pomalo maglovito u najavi od 30 sekundi.

 

Najava počinje sa Nissanom S15 Silvia Naokija Nakamure. Autori filma tvrde da je kompletan film ''CG Zero'', odnosno sve akcijske scene su snimljene u stvarnom svetu bez posebnih efekata. Video ''iza kulisa'' otkriva nešto više o produkciji i snimanju Alive Hoona. Nakamura je kaskader i pojavljuje se u scenama drifta svetloružičaste Silvije. Uz Nakamuru je drift legenda Masato Kawabata i Daigo Saito, koji takođe doprinose snimanju kao kaskaderi. Keiichi Tsuchiya, poznat kao 'Drift King', direktno nadgleda sve akcijske scene. Mnogo sponzora je podržalo film, ali daleko najznačajniji je Toyota Gazoo Racing. U najavi je istaknuta i Kawabatina Supra u Toyo Tires livreji i Saitov lično GR Yaris od 1000 KS sa 2JZ-om. Glavni lik intenzivno vežba u Toyoti JZX100 Chaseru. Bez obzira na radnju i korišćene automobile, dok je premijera filma zakazana za 10. jun u Japanu, možda nažalost neće stići u Evropu. Ostaje nam da čekamo i vidimo:

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni Zeekr 001 postavio novi rekord u driftu

 

zeek r03.jpg

 

Kineski Zeekr 001 je postavio novi Ginisov svetski rekord za najbrži drift ikada zabeležen električnim vozilom. Takođe je postavio rekord za najbrži slalom koji je završio jedan električni automobil.

 

zeekr r02.jpg

 

Uz postavljanje novog rekorda za najbrži EV drift, pri brzini od 207.996 km/h, Zeekr je postavio i novo merilo za slalom na električnim vozilima, tkajući između 50 čunjeva podjednako raspoređenih za samo 49.05 sekundi.

 

zeekr r01.jpg

 

Dva rekorda su oborena ranije ovog meseca pod nadzorom sudije iz Ginisove knjige rekorda na poligonu CATARC u Kini. Zeekr 001 pokreće par električnih motora koji kombinoivano imaju 536KS i više od 700 Nm obrtnog momenta. To omogućava da ubrza od 100 km/h za 3.8 sekundi. Zeekr prodaje automobil sa baterijama od 86 kWh i 100 kWh, pri čemu ovaj drugi ima domet do 700 km sa jednim punjenjem.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovaj BMW je započeo svoj život kao 320d, ali je sada u njemu Toyotin redni šestak 3.0 (2JZ) sa jednim turbom, i ima još gomilu izmena kako bi bio odličan auto za drift.

Auto ima oko 870 konja plus 100 konja nitra. Vozi ga James Deane koji još kako zna da driftuje:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa svojih 1.500KS/1.600Nm i najsavremenijom tehnologijom pogona na sve točkove, Bugatti Chiron Pur Sport je spreman da izvede savršeno kontrolisan i precizan drift kojim će krasiti stazu sa velikim slovom ''C''.

Slovo ''C'' je izabrano jer je ono centralni oblik dizajna za Bugatti od 1920-tih:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...