Jump to content
FAS Goran
ajbanko

Opšti saveti prilikom kupovine aluminijumskih/čeličnih felni

Recommended Posts

Lepo kazem izivljavanje, da ne izlanem nesto odgovarajuce... Svu tu trenutnu maniju oko Crossover/SUV vozila (koju nikada necu razumeti), svi lepo koriste...

Vozila koja su za mene spoj nespojivog, em u startu kostaju vise, a sa vrlo slicnom tehnologijom u odnosu na ona nad kojim nastaju.

Skuplje je dosta stvari, traze vece tockove, skuplje gume, a ako je nesto i isto - cesto moze da kosta vise...

Eto i najociglednijeg primera iz pisanja postovanih kolega: 16'' celicna felna za 500L kod ovlascenih je 6800 din, a 16'' celicna felna kod ovlacenih :) za Renegade (tj. vozilo iz iste te FCA grupacije) 20.000 din. Pa 500X i Renegade su braca, neka je ta Renegade felna i pojacana za neki manji offroad, ali koja je to "tehnologija" da bi najobicnija celicara kostala 3 puta vise...

12 hours ago, ortakov said:

20000 dinara za jednu felnu je previše, osim ako nije neka dimenzija, nešto kao 22" ili tako nešto, široko, ogromno.

Znam da karikiras, ali 16'', max 17'' je na vecini modela nekim maksimum sa kojim idu celicne. Vec od 17'' uglavnom idu alu.

Izuzev ako nisu neke od 22.5 cola :D :

 

unnamed.thumb.jpg.eb9a866283b6b16a2429180205239a4e.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slazem se da je previse. Ova cena od 11 000 za felnu mi je ok.  Ono sto mi je provereno i sigurno je da je felna OEM. Da je stigla iz Torina. Mogao sam da kupim felnu za njega u vizija weltu zAa 4 800 po komadu, nova naravno. I sam covek kaze da je kineska. Sto nije sporno, ali postavlja se pitanje da li je postojala neka kontrola kvaltiteta. Ipak kad su OEM proizvodi od proizvodjaci postoji neka kontrola i specifikacije.  Moram da napomenem da i ovlascene AK prodaju kako fabricke tako i delove od drugih proizvodjaca. Npr za metlice sam mogao da biram jel hocu Mopar ili Valeo. Tako da sam ubedjen da te sto kostaju 6 800 su upravo te kineske. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma kakva kineska felna, daleko im lepa kuća.

 

Ne kažem da ne umeju da naprave točak, daleko od toga, ali, prvo mora da se razume da ti kinezi nemaju rudu, nego je kupuju, obrađuju pa tek onda nešto prave. To mora nešto da košta. A ako ovde felna košta 40€ u maloprodaji, za krajnjeg kupca, to znači da u proizvodnji ne košta više od 5€ 

 

I onda staviš 1500 kg na nešto što košta 5€ po točku !? Neka, moja porodica neće, a drugi kako hoće.

 

Ja ću uzeti fabričke - čelične, nisu mnogo skupe.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuckali smo se i na PM oko izbora - ta ponuda je za mene i vise nego korektna, plus sto rece da imas i povrat PDV.

S obzirom da su generalno 16'' celicare (pa jos 5x98) prilicno redje i samim tim skuplje. Pod uslovom da je OEM varijanta.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa (možda) je izbegnuta kineska felna, ali su sad na njima gume kvaliteta (možda) za nijansu bolje od Tigra.
Ja ne shvatam taj "aranžman", ali nije ničije da se meša u tuđ izbor.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ortakov Upravo to je i bilo moja najveca dilema. Iako mi ovaj kaze to je najobicniji celik. Ne bih se bas slozio sa tim. Nije ni svaki celik isti. Nije to malo para, ali je to ulaganje koje ce da mi traje narednik nekoliko godina, dokle god je auto kod mene. 

 

@totti Na planine ne idem zimi, ne skijam. nisam previse zahtevan vozac, treba mi zimska guma koja ce ispunjavati neke korektne uslove. Za ovo malo snega sto pada po Beogradu u par dana, i za tople zime, ne vidim racunicu da dajem oko 17 000 po komadu za miselina

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ivan

Trebalo bi da su original, ne kupujem ih na buvljaku već kod ovlašćenog dilera za fiat vozila. Nisu čelične felne mnogo jeftinije od alu felni, posebno ako se uzme u obzir da se kupuju i plastični naplatci, onda to izađe fina suma novca.

Opet, bezbednost na prvom mestu i naravno, po koliko je to moguće razumnoj ceni.

 

@VladaG9

Ne znam gde si kupio automobil, ali sada je generalno Fiat akcija za sve što je potrebno za zimu, cene za gume i felne su im vrlo korektne. Gume su im skuplje možda par % od ovih drugih "običnih" prodavaca koji se, koliko vidim, kolju sa cenama.

 

Obzirom da mi je trgovina struka, cene guma na našem tržištu su vrlo korektne, posebno kada se uzme u obzir da postoji carina od 15 - 25% u zavisnosti od zemlje porekla, + eko taksa za odlaganje otpada, pa ispada da trgovci zaista nemaju mnogo veliku zaradu.

 

Zato ja mislim da je Tigar dobra opcija, jer gume nisu toliko loše, koliko su jeftinije.

 

Ja još uvek nema ideju koje gume ću staviti, ali sam iskreno, više nego blizu odluci da uzmem Tigar, voziću ih 3 - 4 zime, služiće veoma dobro, a posle toga ću već videti kakva će situacija biti sa novcem, poslom itd. A mogu verovatno i duže da traju...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, ortakov said:

Ja ću uzeti fabričke - čelične, nisu mnogo skupe

Eto, takoE! Ja sa fabrikom i vozim pa se ne zalim :D Em se ne kradu, em ratkapne su najbolje - 3g vec ih niko i ne ferma koliko su dobre (ruzne)... Samo na skupovima parkiram malo dalje, ali nista strasno :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, ortakov said:

Nisu čelične felne mnogo jeftinije od alu felni, posebno ako se uzme u obzir da se kupuju i plastični naplatci,

Pogledaj koliko je stotki alu felna kod ovlascenih ;) .

A najobicniji plasticni cep za njih je oko 20 EUR.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Felni na ulicama ima na milione, svakojakih, i još ne čuh da je neko zbog istih doživeo sudar ili imao problema, ako izuzmemo da je neko upao u rupu pa se felna deformisala, al to će svaka i kineska i OEM, mada me ne bi čudilo da su i te OEM napravljene u kini, šta više, ubeđen sam da se sigurno ne prave u evropi, barem ne u ovim klasičnim veličinama koje se štancuju na milione.
Sada kad je ova kriza na svetskom nivou, sve auto kuće, tj. brendovi, gledaju da izvaćare gde mogu i koliko mogu zarad većeg profita.
E sad da vas sve pitam konkretno, koliko godina vozite u nazad i kad ste imali problema sa felnama i dal ste uopšte znali dal su OEM ili kina, Turska, Madagaskar?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve ja tebe kapiram. I sve to stoji. I ja verujem da je ova felna iz Kine. Ali to je ono sto sam pisao. Postoji ipak odtedjena kontrola kvaliteta i specifikacije po kojima taj prozvodjac mora da radi. Kina ima kvalitetne proizvode, najveci su proizvodjaci vozila na svetu... Ali pitanje je kakav kvalitet stize kod nas. A svi znamo da uvoznici gledaju da zarade sto je vise moguce i da kupuju sto jeftinije proizvode. 

Nece se desiti sudar, ali ako nije odgovarajuci kvalitet celika pre ce doci do deformacije felne, pa zatim do vibracija tokom voznje i svega ostalog sto to vuce sa sobom. Zbog toga nisam hteo sada da uzmem winteru, jer mi se prosla deformisala pa pravila vibracije. Da ti ne pricam koliko je to neugodno kad pocnu da volan i gas vibriraju tokom voznje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj komentar nije bio direktno upućen tebi, nego uopšteno. Ima nas na ovom forumu koji smo pregazili stotine hiljada kilometara još od peglice i yuga kad su se letnje gume vozile tokom cele godine a na pitaj Boga kojim felnama. Mada, tada Kina nije bila u igri . U svakom slučaju, polovne felne na oglasima, skinute sa havarisanih automobila ili iz zamene i tako nekih kombinacija su iste te OEM.
Sećam se kad smo išli u Pančevo po felne, polovne, za BMW tjuniranog na stage3 u inostranstvu. Pa eno ga na tim felnama i dan danas a vozi se bogami preko 250km/h.
Hoću reći, ovlšćeni deru gde stignu a već sam i naveo zašto.
Kao mašinac, već 25 godina, koji radi svakodnevno na milionski vrednim mašinama (proizvedene u evropi) ne bih se upuštao u te priče oko kontrole kvaliteta, samo bih vas razočarao.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li je neko imao iskustva sa kineskim čeličnim felnama? 

Je l' ima neka caka? 

Našao sam oglas gde nude r15, nove, za 25 evra po komadu. 

Prosto, cena me tera da se zamislim... 

 

Edited by Ivan
Spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Novi član

Nepotrebno otvorena tema spojena je sa postojecom, za savete pri kupovini felni. Mislim da se i ovde ranije pisalo o kineskim felnama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Našao sam felne koje bih da uzmem, ali to je neka replika Alfinih felni. Čovek prodaje kod nas preko KP regularno pa sam ga pozvao da pitam koji je brend, je li Kina i koliko je bezbedno.

Rekao je da se proizvodi u Kini, da on ne zna koji je brend niti se to pominje bilo gde, a na moje pitanje koliko je bezbedno rekao je dve stvari: prva je da on već godinama vozi svog Audi A6 sa tim felnama i nema nikakvih problema, a druga stvar koju je rekao je da se proizvod ne bi našao u prodaji da nije temeljno testiran da je bezbedan za upotrebu. :D

 

On se naravno diskreditovao u startu sa ova dva glupava odgovora, jer sa prvim je propao kao mooda kroz šuplje gaće da je A6 benchamrk za sve nas i svima nama nedosanjani vlažni san, a naravno i ova glupost oko testiranja i prodaje ne treba dalju analizu. Da ne pominjem da on jedan koji nije poginuo u svom sporCkom AudiJU A6 zbog fake felni nije nikakav naučni dokaz da su one bezbedne.

Ali ipak da pitam kakva su vaša mišljenja po pitanju ovih Kineskih kopija felni i koliko to može biti bezbedno. :)

 

Edited by Ivan
Prebaceno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@alfaholic vole saudijci fejk, od sline pa do felne :D

Najkrace receno kinezi nisu nebezbedni.

 

Gomila njih vozi godinama i to uglavnom velike felne sa niskoprofilnim gumama koje trpe mnogo veca opterecenja.
Glavna razlika jeste sto su replike sklonije naprsnucima ili da se krive, a to se desava i nekim fabrickim originalnim felnama.

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje / prebačeno/ dodao tag

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, vagenovac said:

vole saudijci fejk, od sline pa do felne :D

Tri puta sline :) .

Nevezano za marku - uvek sam se grozio od naseg "da komsija vidi" trenda. Istresu se pare za auto, sto vece kineske felne (po mogucstvu dvobojne). A onda se vozi na celestonkama ili najjeftinijim "UHP" (namerno pod znacima navoda) no-name gumama (StarMaxx, Sailun, Triangle,...). Po BG vidjam gomilu takvih vozila.

3 hours ago, alfaholic said:

Našao sam felne koje bih da uzmem, ali to je neka replika Alfinih felni.

Ako je kopija felni sa Giulie, samo u 18'' - uzimao ih je Danilo za njegovu Giuliettu koju je prodao nedavno, mozda moze da ti kaze nesto detaljnije.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa da, osamnaestice:

 

felne.thumb.jpg.2403807b169485dc154a79b7e5e0e1f3.jpg

 

Vidi se da je fejk iz aviona i da ne kažu da je Kina, ova zelena na poklopcu je pogrešna. 

 

I ove su interesantne, samo sve je to Kina. 

 

2.thumb.jpg.007e778174cad90ef30d3193d75a5f10.jpg

 

A ono i dron mi je Kina i inicijalno i proizvodnjom, telefon takođe, a oba vrhunska tehnologija... :unsure:

Edited by alfaholic

Share this post


Link to post
Share on other sites

@alfaholic

Da, da, to bi trebalo da su te... Evo tagovacu i @Danilo1 , pa ce ti on reci iz prve ruke posto je kupovao za bivsu Giuliettu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa sad, takoreci sve je Kina samo zavisi kako su sta pravili :D Puno ljudi voze kineske felne ili tkzv.kopije i nesto ne cujem da se zale. Vidjao sam i ja slike kako su neke pukle bukvalno, neke krive..sta znam, za sebe bih pre trazio polovne original .
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

+1

6 minutes ago, horvat said:

Jel imaju te kineske felne onaj JWL logo?

Ma jok, obicno je kod ventila.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...