Jump to content
FAS Goran
ajbanko

Opšti saveti prilikom kupovine aluminijumskih/čeličnih felni

Recommended Posts

Hoću da kupim alu felne za mog Bravca i mislim da uzmem fabričke petokrake ili sedmokrake.

'Vako nešto:

image.jpg

image.jpg

1. Zanima me na šta treba da obratim pažnju prilikom kupovine, da li da idem sam ili da vodim nekog ko se iole razume u tematiku?

2. Ako idem sam da li mogu vizuelnim pregledom da utvrdim da je felna varena, ispravljana, farbana?

3. Ako felne proveravam kod vulkanizera kako da znam da su OK?

4. Da li prilikom kupovine da tražim šarafe od prodavca?

Eto drugari, ako znate pomagajte.

 

 

Edited by neshaoct
update naslova teme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako, prvo sto treba uraditi je pogledati dobro unutrasnju stranu felne i proveriti da li je negde varena i krpljena. To je tesko primetiti ako je dobro uradjeno i prefarbano iznutra al ipak je moguce uociti uz ostro oko i strpljenje. Felnu obavezno odneti kod vulkanizera i proveriti je na balanserki. Najbitnije je da je prethodni vlasnik nije vozio bez centralnih prstenova (vazi za aftermarket felne s univerzalnim rupama) jer u slucaju da jeste, verovatno se iskrivila u srcu, tj centralnoj rupi, i onda je jedino resenje otvaranje nove sire centralne rupe na strugu. Ako je felna malo kriva po obodu, to nije nista strasno, s obzirom na nase puteve i lako se da srediti bez vidljivih posledica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Alu felne (livene) ne smeju da se vare, ispravljaju ili bilo šta slično. To je u EU zabranjeno i to niko ne radi, jer postoji realna opasnost da se bukvalno raspadne u vožnji. Kod nas se to leagno radi i reklamira usluga.

- E sad. Ne treba biti veći katolik od pape, slažem se da ako se felna skroz malkice ogrebe, ulubi i slično - nije strašno popraviti je. Pod uslovom da se struktura livenog dela nije narušila.

- Kad vidiš popravljanu felnu nikad nisi načisto šta je bilo sa njom i kako je bila oštećena.

- Kod čeličnih felni je skroz druga priča. One mogu regularno da se srede i isprave i da se koriste dugi niz godina.

- U oglasima za 100% ponuđenih felni stoji "nisu krive, nisu ispravljane, nisu varene"

Pravilo 1. Ne kupuj preko oglasa na neviđeno, uz prijem preko kurirske službe.

Pravilo 2. Dobro ih pogledaj, pregledaj rubove (oni su prvi na udaru), pogledaj kako izgledaju rupe za točkove

Pravilo 3. Unapred obavesti prodavca da imaš nameru da felne odneseš kod vulkanizera, pre plaćanja. Mnogi već tada odustanu od prodaje, šatro uvređeni tvojim nepoverenjem

Pravilo 4. Pogleda vulkanizer i to je to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas to,sti Mihajlovic i Podvarak kazu.Tako sam ja svoje i prodao i kupio,prvo kod vulkanizera.

Mene sad zanima kako znati da li je felna livena ili ne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa sve "alu felne" su livene. Tako se prave. Štaviše, mi ih ovde zovemo alu felne, podrazumevajući da su aluminijumske, ali nisu. Zaparavo ima aluminijuma, ali i magnezijuma i drugih lakih metala.

Na engleskom se kaže "light alloy weels" tj. točkovi od lakig legura.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da,da,znam za taj naziv,koji se jako cesto tamo koristi,i ja se cesto susrecem sa njim u nekim fiatovim katalozima!

Znaci,alu felne ne variti ako puknu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drugari hvala na brzom odgovoru!

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gde u Beogradu je ok da se odnese felna da se sredi malo..rubovi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i ja malo da probam da oživim ovu diskusiju oko felni. 

U oglasima ima ogroman izbor novih felni po znatno manjim cenama od originala.

Iskreno, i kada bih takvu felnu stavio na svoje vozilo, ne znam koliko bih bio opušten u vožnji. 

Naravno, u pitanju su replike, a izbor je toliko veliki da svako može da nađe felnu po svom ukusu. Po ukusu da, ali kvalitet već nije pitanje ukusa, pa se pitam...

Da li toliki izbor felni, toliki broj komada ipak sugeriše da se tako nešto itekako prodaje kod nas, i kotrlja po drumovima? Verujem da neki ljudi voze na takvim felnama uopšte ne znajući da je replika. 

Konkretno, jedan moj kolega na Alfi svako malo ispravlja 18'' felnu, tuga me uhvati kad vidim onakvu lepotu izgrebanu, iskrivljenu, nagnječenu itd... Tačno je da mu obilaženje rupa baš i nije praksa, ali i pored toga, ne bih smeo da se zakunem da su njegove felne uopšte original Alfine. 

Naravno da će većina ljudi reći kako repliku treba izbegavati u širokom luku, ali mene zanima, da li neko ima neka konkretna loša iskustva, ne daj Bože neki incident, bilo šta što bi bio jasan primer zašto izbegavati replike i koje su posledice moguće?

Ipak ne mogu a da se ne zapitam kako bi se takve felne uopšte prodavale, naročito većih dimenzije 18'',19'' itd, za snažne automobile, ako ne ispunjavaju neke kriterijume?

Ili je kod nas toliki svinjac u zakonu da mogu da se prodaju proizvodi koji nemaju nikakvu potvrdu o kvalitetu ili slično...?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam, znam samo da se mnogo voze. Sve sto vidis ov starija vozila da imaju ove lepe modernije felne, vecinom su te. Drugo , dosta se uvaljuju po ogkasima i kao polovne original pa mora da se gleda
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doslo vreme da se uzme zimski set za Renegade. Set guma ( celicna felna r 16, guma Riken, i senzori sa montazom 114 000) :huh: Te felne su mi najveca dilema, u ovlascenoj auto kuci su 12000 po komadu, obicne celicne felne, u vizija weltu nove kostaju 4  600 ( kineske naravno) ali ovaj sto ih prodaje kaze da nije imao reklamavija i da je to obican komad celika. Naravno da ih nece kuditi, ali opet nije ni da je bas obican komad celika. Iako su kineske pitanje je da li je to kvalitetna Kina ili ona losa.  Dilemi mi je sad sta raditi da li kupiti originale ili kineske?  Jel imao neko neka iskustva sa tim felnama? Druga opcija mi je da kupim zimske 17ice i samo skidam sa ovih alu felni i menjam kad je sezona, to mi je i najjeftinija opcija. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@knezevic76 ovo su verovatno kineske felne ili polovne. Nasao sam u Surcinu fabricke Jeep felne polovne petokrake celicne 140eur za set. Moji nisu za opciju polovnih felni, nisam nesto ni ja. Nisam siguran da nisu krivljene i sto je jos gore da nisu sad krive... A senzoori zavisi, cena se krece od 5500 pa navise po komadu

Edited by VladaG9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Celicne felne, kakve veze ima dal su polovne ili nove, drugo teesko mozes celicnu felnu da iskrivis tako kao aluminijumsku na sta ti mislis. Ako ti sve to pravi problem kupi samo gume i menjaj.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A na kamionima je inace bitna estetika :) ... Pa gde ne moze da se iskrivi celicna felna, kao da niste X puta vidjali izuvijane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.kupujemprodajem.com/automobili-delovi-i-alati/auto-felne/jeep-renegade-compass-fiat-500x-felne-16-5x110-215-65/oglas/95270763#photoBig

 

Evo to su ove felne, inace njegove original. Meni je to i najveca dilema kod polovnih. Ne bih da ispravljam i da budzim felnu, jer uvek posle moze da se javi problem vibracija. To mi je posle dodatno cimanje i trosak. 

Screenshot (1).png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brale, uzmi polovne opušteno, ništa neće da fali.
Da ne budemo pogrešno shvaceni, 114 tisuća = odlicne alu felne plus kusur
Btw, meni je jedna čeličara bila malo "ubijena" treskao auto, kaže čika treska poluosovina, drugi majstor macolom ispravio, nema da trese.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako god, 1000€ ne bih dao ni u ludilu, a polovnih čeličnih i alu felni sam se nakupovao i samo sam jednu ALU vario, posle obrade bila kao nova, nikad problem.
mislim, kapiram ja čoveka, nov auto pa bi sve novo.
Evo pre neki dan kolega upade u rupu, ode čelična felna (i guma naravno), original renoova, ali rupe ne prave razliku dal je nova, polovna, original....odneo kod vulkanizera, rešeno za dan.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...