Jump to content
FAS Goran
chikavili

Otadzbina se brani... zastavom!

Recommended Posts

Poslednja recenica je slag na tortu!

I "zastava 128" brani državu

IZVOR: PRESS

Novi Sad -- Poljoprivrednik Dane Poznić iz Bačkog Gračaca kod Odžaka odbija da ustupi automobil „zastava 128" za potrebe Vojske Srbije, prenosi Pres.

Foto: wikipedia.org

On kaže da ne zna zašto je baš njegovo vozilo odabrano da popuni vojni vozni park, ali je odlučan da po cenu života zadrži svoja kola

Poznić je dobio obaveštenje Regionalnog centra Ministarstva odbrane u Novom Sadu da je njegov automobil popisan i određen kao značajan za odbranu države i da će, na zahtev Vojske Srbije, 6. decembra biti podvrgnut tehničkom pregledu.

Posle toga će, kako piše u obaveštenju koje je potpisao načelnik centra, potpukovnik Zlatko Arlović, Pozniću biti uručen karton vlasnika motornog vozila i saopšten raspored vozila u rezervi.

„Potpuno sam šokiran i uvređen tim zahtevom. Zar je Vojska Srbije, kao naslednica Jugoslovenske narodne armije, koja je bila treća sila u Evropi, spala na to da brani zemlju tri puta lupanom i prefarbanom „zastavom", koja je prešla 160.000 kilometara? Zar u vreme bespilotnih letelica i svemirskih brodova na braniku države treba da bude vozilo koje će uskoro biti među oldtajmerima? Često odlazim kod ćerke u Zemun i na drumu vidim silna besna kola. Pa, zar nisu mogli od nekog tajkuna da traže kola“ , kaže Poznić.

Ogorčeni poljoprivrednik kaže da „zastavu" koristi za posao i odlazak kod lekara.

„Pitam javno potpukovnika Arlovića hoće li „zastavom", koja se trese dok je palim, spasavati zemlju ukoliko dođe do rata. Da sam pozvan u rezervu ne bih se bunio, ali kola ne dam. Mogu da mi ih uzmu samo silom, i to preko mene mrtvog“ , kaže Poznić, i dodaje da ga je država, koja sad hoće da mu otme auto, 1991. godine ostavila bez posla, posle čega je počeo da se bavi poljoprivredom:

„Od usta sam odvajao da bih kupio „zastavu". Ona mi služi da dovezem naftu kako bih mogao da uzorem četiri jutra zemlje, mukom natopljene, i prehranim porodicu.“

Automobil je od Poznića zatražen na osnovu Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi i u skladu sa Uredbom o raspoređivanju građana i materijalnih sredstava za potrebe odbrane i popune VS i Uputstva o vođenju evidencije stvari za potrebe odbrane zemlje. U zaglavlju obaveštenja naznačeno je „Odbrana, službena tajna, poverljivo".

Marko Milošević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku objašnjava da je po zakonu dužnost građana da svoju imovinu stave kao resurs na raspolaganje Vojsci Srbije:

U ovom slučaju radi se o materijalnim obavezama građana prema državi. Vojska može koristiti tu imovinu samo u vanrednoj situaciji - u ratu, zemljotresu, poplavi, a ne po nahođenju.

Po zakonu, Pozniću preti kazna od 10.000 do 40.000 dinara ukoliko ne bude dozvolio da mu popišu „zastavu". Istu kaznu može da dobije i ako proda auto, a o tome ne izvesti nadležne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima tu neka "caka".

Ne uzima se njemu auto sada,vec u slucaju rata,neke elementarne opasnosti...

I jos ce dobiti neku nadoknadu za koriscenje,tako da moze jos i da zaradi.

Kada su mog matorog mobilisali i uzeli mu i kamion kao tu "ratnu rezervu" davne 91-92, dobio neke silne dnevnice zbog koriscenja kamiona."Dajc" je sve stoicki izdrzao i bio nagradjen.

Uvek postoji druga strana price,a novinari ko novinari.Samo da se pise.

Svako cudo 3 dana.....

Edited by sasha015

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zar je Vojska Srbije, kao naslednica Jugoslovenske narodne armije, koja je bila treća sila u Evropi, spala na to da brani zemlju tri puta lupanom i prefarbanom „zastavom", koja je prešla 160.000 kilometara? Zar u vreme bespilotnih letelica i svemirskih brodova na braniku države treba da bude vozilo koje će uskoro biti među oldtajmerima? Često odlazim kod ćerke u Zemun i na drumu vidim silna besna kola. Pa, zar nisu mogli od nekog tajkuna da traže kola“

„Pitam javno potpukovnika Arlovića hoće li „zastavom", koja se trese dok je palim, spasavati zemlju ukoliko dođe do rata.“

O tome se radi...

Od komsije ce verovatno da traze bicikl...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima tu neka "caka".

Ne uzima se njemu auto sada,vec u slucaju rata,neke elementarne opasnosti...

I jos ce dobiti neku nadoknadu za koriscenje,tako da moze jos i da zaradi.

Naravno da je tako, ali to ne potire cinjenicu da je cela prica besmislena - kome ce da pomogne raskantana, pouispravna 128-ica u slucaju rata?!

A pogotovo sto covek mora ako sutra proda auto, da ode da ih obavesti o tome ili ce biti kaznjen :wallbash: Mozda su mogli i zabranu otudjenja da mu uvedu :p

Share this post


Link to post
Share on other sites

Narodna vojska - narodna imovina. Profi vojska - profi oprema ;) aj vise neka urade nesto kako treba.

a ta raskantana i poluispravna zastava moze tom coveku da spasi porodicu ;) ako dodje OPET do rata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto ne uzmu onolike dzipove od tajkuna,za teren i vojsku su odlicni a sinovi im i onako nece biti mobilisani. :thumbdown:

Upravo!

Share this post


Link to post
Share on other sites

svojerucno bi ga zapalila da dodje do toga, spakovala pepeo u koverat i poslala na adresu o njihovom trosku sa sve celom saobracajnom pa nek se na njoj vozaju kao na letecem cilimu ! :realmad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe sta ces :) , razbesne me ovakve nebuloze , koliki su lopovi bre nemaju mere vise, zivo me zulja bas i za elementarne nepogode i za nove ratove , sramota da coveku uzmu budjavu zastavu. Onolika kola po Srbiji pa sto nisu bezecovali neki od ovih fensi dzipova al jok na te ne smeju ni da skrenu pogled nego otimaju od golorukog naroda. A ima i limuzina koje cekaju tamo neke sto dangube po tamo nekim sednicama :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...