Jump to content
FAS Goran
chikavili

Kamera za automobile

Recommended Posts

@Bojan: Nemam, ali mogu ti naruciti pa da sacekas da stigne ;)

@Cosworth: Lepo sam ti rekao da sam bio na ispitu ceo dan :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Snimak bez saglasnosti

Sud je utvrdio da video snimak nije dokaz jer nije napravljen uz prećutnu ili izričitu saglasnost okrivljenog i nije nastao kao vid opštih bezbednosnih mera u radnji, nego isključivo zbog sumnje u okrivljenog. "U ovom trenutku ne mogu da komentarišem predmet. Obzirom da je još uvek postupak po redovnom pravnom leku. Predmet je u Apelacionom sudu. Presuđen je, što se tiče nas, a dalji postupak će zavisiti od njihove odluke", kaže Ljiljana Karać, vršilac dužnosti predsednice Osnovnog suda u Valjevu.

Postoje, međutim, situacija kada snimak može biti dokaz na sudu. Takav je snimak načinjen na pešačkoj zoni.

"Ukoliko video nadzor ne prati pojedince bez njihove saglasnosti, odnosno veći broj neodređenih lica, tada bi takav snimak bio upotrebljiv i sa stanovišta ljudskih prava i sa stanovišta domaćeg zakonodavstva, kao dozvoljen", kaže Saša Aleksić, predsednik Odbora za ljudska prava Valjevo.

Izvor: RTS

??!!??

Ovo tumacenje nije bas 100% u skladu sa zakonom o javnom informisanju!

Evo izvuceno par (za ovu pricu) bitnih detalja iz tog zakona:

Član 43.

Informacija iz privatnog života, odnosno lični pisani zapis (pismo, dnevnik, zabeleška, digitalni zapis i slično), zapis lika (fotografski, crtani, filmski, video, digitalni i slično) i zapis glasa (magnetofonski, gramofonski, digitalni i slično) - ne može se objaviti bez pristanka lica čijeg se privatnog života informacija tiče, odnosno lica čije reči, lik odnosno glas sadrži, ako se pri objavljivanju može zaključiti koje je to lice.

Član 45.

Izuzetno od člana 43. ovog zakona, informacija iz privatnog života, odnosno lični zapis, može se objaviti bez pristanka lica na koje se odnosi, ako:

...

3) je lice svojim ponašanjem dalo povoda za objavljivanje informacije, odnosno zapisa;

...

5) je objavljivanje u interesu pravosuđa, bezbednosti zemlje ili javne bezbednosti;

...

11) je lice prikazano kao deo pejzaža, prirode, panorame, naseljenog mesta, trga, ulice ili kao deo sličnog prizora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vili, nije ovde relevantan Zakon o informisanju, on govori o tome mogu li npr. na TV-u da puste snimak koji su napravili tako i tako...da ga javno objave. :thumbup:

Krivični Zakonici (materijalni i procesni) govore o tome koji dokazi se mogu, a koji se ne mogu koristiti na Sudu, šta je neovlašćeno snimanje, itd, itd...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probao sam kratko jer baterija nije bila puna a punjac ostavio kuci

montirao sam je kod retrovizora na soferci na sredini je i hvata ceo put,i skroz ok snima

sa karticom od 8 gb snimi oko 1,5h

e sad ima neko podesavanje tek cu da izvalim ,sta i kako uglavnom snimala je krace klipove.verovatno kad je podesis da snima na pokret tako snima

ja sam moju kupio isto preko limunda

i za te pare je odlicna :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

jel ima neko da preporuci neku kameru, da moze normalno da snima a da ne kosta previse, mislim da bude prihvatljiva cena, usput da mi kaze kako se to povezuje, montira i da li moze da se skine da ne ostanem i bez stakala i bez kamere u nekoj situaciji. naravno da to moze da se kupi u nasoj zemlji ne da narucujem iz inostranstva ili slicno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@beli_Punto

kamerica iznad tvog posta je oko 35eur. Skidas je kao i svaki drugi vakum nosac sto se lepi za soferku ili samo skines kameru sa istog.

Neka jeftinija varijanta bi bila ova sa prve strane ove teme. Nema displej i malih je dimenzija. Cene su im oko 15-20 eur. U oba slucaja ti je potrebna microSD.

Edited by MilanLaki

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa dobro ako je 35 evra nije skupo, a moze da bude korisno, sto se tice microSD karica imam ih nekoliko kuci tako da i to nije problem ... hvala na informaciji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vili, nije ovde relevantan Zakon o informisanju, on govori o tome mogu li npr. na TV-u da puste snimak koji su napravili tako i tako...da ga javno objave. :thumbup:

Krivični Zakonici (materijalni i procesni) govore o tome koji dokazi se mogu, a koji se ne mogu koristiti na Sudu, šta je neovlašćeno snimanje, itd, itd...

OK, aj' molim te, posalji mi tacke zakona koje to definisu. Posto sam ja odavno probao da nadjem, ali je ovo iz zakona o javnom informisanju jedino sto sam nasao a da se odnosi na tu tematiku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ZKP

Član 145. (u zagradi su stavovi tog člana).

Uvid u fotografije, slušanje zvučnih snimaka i uvid u zvučne i video snimke

  • (1) Fotografije ili zvučni, odnosno zvučni i video snimci sprovedenih dokaznih radnji u skladu sa ovim zakonikom, mogu da se koriste kao dokaz i na njima se može zasnivati odluka suda.
  • (2) Kada se zvučni snimci koriste kao dokaz u krivičnom postupku, oni moraju biti prepisani i uneseni u spise krivičnog predmeta.
  • (3) Fotografije ili zvučni, odnosno zvučni i video snimci koji ne spadaju u stav 1. ovog člana, mogu se koristiti kao dokaz u krivičnom postupku, ako je utvrđena njihova autentičnost i isključena mogućnost fotomontaže ili videomontaže i drugih oblika falsifikovanja fotografija i snimaka i ako su fotografija, odnosno snimak napravljeni uz prećutnu ili izričitu saglasnost osumnjičenog, odnosno okrivljenog, kada se on ili njegov glas, nalaze na fotografiji, odnosno snimku.
  • (4) I fotografije, zvučni, odnosno zvučni i video snimci sa čijim se pravljenjem nije saglasio osumnjičeni, odnosno okrivljeni, ako se on ili njegov glas nalaze na fotografiji, odnosno snimku, mogu da se koriste kao dokaz u krivičnom postupku, ako se na fotografiji, zvučnom, odnosno zvučnom i video snimku istovremeno nalazi i neko drugo lice, odnosno njegov glas, koje se prećutno ili izričito
    saglasilo sa pravljenjem fotografije ili zvučnog, odnosno zvučnog i video snimka.
  • (5) Ako se na fotografiji, zvučnom, odnosno zvučnom i video snimku nalaze samo određeni predmeti ili događaji ili lica koja nemaju svojstvo osumnjičenog ili okrivljenog, fotografija, zvučni, odnosno zvučni i video snimak se mogu koristiti kao dokaz, pod uslovom da nisu nastali izvršenjem krivičnog dela.
  • (6) Fotografije ili zvučni, odnosno zvučni i video snimci koji su napravljeni bez prećutne ili izričite saglasnosti osumnjičenog ili okrivljenog koji se na njima nalaze, ili čiji je glas snimljen, mogu da se koriste kao dokaz u krivičnom postupku, ako su fotografije ili zvučni, odnosno zvučni i video snimci nastali kao vid opštih bezbednosnih mera koje se preduzimaju na javnim površinama – ulicama, trgovima, parkiralištima, dvorištima škola i ustanova i drugim sličnim javnim površinama, odnosno u javnim objektima i prostorijama – zgradama državnih organa, ustanovama, bolnicama, školama, aerodromima, autobuskim i železničkim stanicama, sportskim stadionima i halama i drugim takvim javnim prostorijama i sa njima povezanim otvorenim površinama, kao i u radnjama, prodavnicama, bankama, menjačnicama, objektima za poslovne namene i drugim sličnim objektima u kojima se snimanje redovno obavlja iz bezbednosnih razloga.
  • (7) Fotografije ili zvučni, odnosno zvučni i video snimci koji su napravljeni bez prećutne ili izričite saglasnosti osumnjičenog ili okrivljenog koji se na njima nalaze, ili čiji je glas snimljen, mogu da se koriste kao dokaz u krivičnom postupku, ako su fotografije ili zvučni, odnosno zvučni i video snimci nastali kao vid bezbednosnih mera preduzetih od strane držaoca stana i drugih prostorija, odnosno
    od strane drugog lica po nalogu držaoca stana i drugih prostorija, što se odnosi i na dvorišne i druge slične otvorene prostore.
  • (8) Kada su fotografije ili zvučni, odnosno zvučni i video snimci nastali u skladu sa stavom 1. i st. 3. do 7. ovog člana, kao dokaz u krivičnom postupku može da se koristi i određeni deo fotografije ili snimka, izdvojen primenom odgovarajućih tehničkih sredstava, kao i fotografija napravljena kao izvod iz video snimka.
  • (9) Kada su fotografije ili video, odnosno zvučni i video snimci nastali u skladu sa stavom 1. i st. 3. do 7. ovog člana, kao dokaz u krivičnom postupku može da se koristi i crtež ili skica napravljeni na osnovu fotografije ili video snimka, pod uslovom da su napravljeni radi pojašnjenja detalja fotografije ili snimka i da su fotografija, odnosno snimak sadržani u dokaznom materijalu.

-------------------------------------

KZ

Član 143. (u zagradi su stavovi tog člana).

Neovlašćeno prisluškivanje i snimanje

  • (1) Ko posebnim uređajima neovlašćeno prisluškuje ili snima razgovor, izjavu ili kakvo saopštenje koji mu nisu namenjeni, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom od tri meseca do tri godine.
  • (2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko omogući nepozvanom licu da se upozna sa razgovorom, izjavom ili saopštenjem koji su neovlašćeno prisluškivani, odnosno tonski snimani.
  • (3) Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinilo službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Član 144. (u zagradi su stavovi tog člana).

Neovlašćeno fotografisanje

  • (1) Ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica i time osetno zadre u njegov lični život ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
  • (2) Ako delo iz stava 1. ovog člana učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom do tri godine.

:thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dragi svi,

Zeleo bih da Vam priblizim uredjaje koje su silom prilika osvojile rusko trziste i omogucile nam da se pomocu youtube-a smejemo nespretnim ruskim vozacima.

Naime, radi se o "crnim kutijama", kamerama koje sluze za snimanje saobracaja i koje u mnogim situacijama mogu da Vam pomognu kada dodje do saobracajne nezgode ili eventualnog nesporazuma sa Saobracajnim policajcima (a toga ima mnogo ).

Postoje, a i sve su popularnije, kamere koje snimaju kako saobracaj tako i enterijer automobila pa su izuzetno dobre i pouzdane za profesionalne vozace koji prevezu veliki broj putnika a sa nekima ostvare i konflikt - taxi vozaci, zaposleni gsp-a, vozaci medjunardnoih autobuskih linija itd.

Nije mi cilj da reklamiram ono sto radim vec da Vas sto bolje upoznam sa ovim malim uredjajem koji ce vrlo verovatno postati obavezan za svaki automobil kao sto je situacija u Rusiji ali i nekim drugim zemljama.

Pozivam Vas da posetite nasu web prezentaciju http://securitysection.weebly.com/

Sve Vas srdacno pozdravljam,

Milos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ćao Miloše

Posetio sam sada Vaš sajt i video da na njemu postoje cene za kupovinu kamera u ponudi. U pitanju je klasična komercijala. Prosto, uvoziš ih i prodaješ, to je sasvim ok. :thumbup:

Možeš da imaš komercijlanu temu o tome na forumu, u njegovom odgovarajućem delu za to kao što imaju i ostali. To ne plaćaš ništa.

Zauzvrat, trebaš da odobriš popust ljudima sa karticama ovog Kluba prilikom kupovina artikala u ponudi tvoje firme.

Pošalji Email sa full cenama i cenama sa popustom, pa da se onda otvori tema kako treba. :thumbup:

Email: info@fiat-lancia.org.rs

Tel: 069/111-FLCS (069/111-3527)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sajt je OK, ali bi trebalo da okačiš i neki cenovnik, po modelima. Dostupnost, šta je na lageru šta nije. Koliko se čeka na ono čega nema na lageru i slično.

Ja tražim parking senzore, ali u tamonosivoj boji. Ne vidim na sajtu da li toga ima ili nema.

Edited by Mihailovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi,

Hvala svima na sugestijama!

Stavljam večeras cenovnik a za članove foruma biće ne samo popusta već i specijalnih paketa.

Što se tiče pojedinačnih informacija o proizvodima najbolje je da pošaljete mail ili da popunite kontakt obrazac na sajtu.

Naravno, slobodni ste i poruku da posaljete na pp.

Još jednom hvala,

Srdačan pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije mi cilj da reklamiram ono sto radim vec da Vas sto bolje upoznam sa ovim malim uredjajem koji ce vrlo verovatno postati obavezan za svaki automobil kao sto je situacija u Rusiji ali i nekim drugim zemljama.

Ma lepo je to što ti nije cilj da reklamiraš nego da nas upoznaš.... samo ti to upoznavanje slabo ide. Za razliku od reklamiranja....

Ai, ok, posao je posao....

A to da će da postane obavezan, e to ipak malo teže. Kao što nigde i nije...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...