Jump to content
FAS Goran
chikavili

Kamera za automobile

Recommended Posts

@Srkii

 

Pogledaj sada, nakon spajanja tema, ranije napisano u temi na kojoj smo. Pominjane su i te kamere u retrovizorima. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam uzeo na AliExpres do 20 e je kostala radi super,sirok ugao snimanja i tecna slika ali i veliki fajl ako se secam 3 min.je oko 250-300 mgb,tako i snima tj.sekvence su po 3 min ide automacki ali svi snimci po 3 min veliki su fajlovi tako da treba i kartica bar 32 giga,npr.samsung j5 na njemu je video slabiji nego na ovoj kameri,probacu da postavim snimak cisto da vidite ja licno  sam ocekivao dosta losiji uredjaj za taj novac medjutim ispalo je ok.Baterija je slaba mozda 5 min maksimum bez struje 

 

image-0-02-01-eb11f4cb3597aa89cb5c9518229927cf1967e174f865b31343cb168e562f4d28-V.jpgimage-0-02-01-5c7237b3dcb08594327a67dca4bc52d73b07dfb0fe909ab2cce9ab25a018efb0-V.jpgimage-0-02-01-03c10fd44d74f4bd28a2fee6e3118c95dc3cfb9be8fc0da512ad821be5f573f2-V.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toj kameri je to mana. Kroz neko vrijeme koriscenja baterija oslabi i ili mjenjaj bateriju (sto je nemoguce) ili kupuj novu. Kum mi je jednu takvu bacio sad skoro i stavio xiaomi neku :-)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nissan predstavio JukeCam

 

nissan%20juke%20cam.jpg

 

Nissan je predstavio prvu panoramsku kameru koja je namenjena montaži u vozilu, a koja pokriva ugao snimanja od 360 stepeni. Ova kamera nije zamišljena samo za korišćenje u automobilu, već je, mladi avanturisti, kojima je namenjena, po dolasku na destinaciju mogu montirati na drugi deo avanturističke opreme koju koriste, pa da nastave da snimaju svoje vratolomije. Nissan je ovaj model razvio u saradnji sa proizvođačem panoramskih kamera 360fly, a video će snimati u 4K rezoluciji. Ima autonomiju snimanja od 2h, za toliko se može i napuniti, a na ugrađenu memoriju stane 3h video zapisa. Teška je samo 172 g. Cena ovog modela još nije poznata.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa zar nemaš na multimediji priključak za kameru?

Share this post


Link to post
Share on other sites

imam, ali mi nekako gust ovako nesto, a ujedno mogu nju i da spojim na multi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istraživanje - Auto kamere su beskorisne

 

184225-kamere.jpg

 

Auto kamere postaju sve popularnije, ali deluje da većina dostupnih uređaja ne zadovoljava očekivanja kupaca koja su ih podstakla na nabavku. Svih devet uređaja koje je u saradnji sa ADAC-om testirao magazin posvećen informacionim tehnologijama i kompjuterskoj tehnici ''c't'', otkazale su u trenucima kada je to bilo najpotrebnije. Prema rezultatima istrage, nijedan uređaj nije bio u stanju da prepozna kritičnu situaciju, kao što nije uspeo ni da obezbedi kvalitetne fotografije koje ilustruju saobraćajni udes. Povrh toga, kamere su ostale ''slepe'' da identifikuju moguće scenarije nezgode, prevashodno iz razloga što su, gotovo isključivo, orijentisane ka dešavanjima ispred vozila, zaključili su izvođači testa.

 

Sa aspekta upotrebljivosti snimaka koje načine kamere, tokom maja se dogodio slučaj koji ima izglede da utemelji buduću sudsku praksu. Naime, sud je kao validan prihvatio dokaz snimka nesreće, uprkos tome što se na taj način krše odredbe o tajnosti ličnih podataka. Razlog za ovakvu sudsku odluku se krije u činjenici da bi sud, u svakom slučaju, morao da pribavi sve lične podatke učesnika nezgode, pa je tako premisa o zaštiti ličnih podataka postala od sekundarnog značaja. Međutim, snimak koji prikazuje nezgodu u kontinuitetu ostaje neprihvatljiv za sud, što i nema nekih većih implikacija, s obzirom na činjenicu da većina kamera ionako ne raspoznaje potencijalno opasne saobraćajne sekvence. ''Osnovna funkcija kamere, koja se odnosi na detekciju opasnih situacija, brzo uključenje kao posledicu naglog kočenja, na primer, isuviše puta nije realizovana tokom testa'', naveli su stručnjaci koji su organizovali test. Relevantni snimci, povrh toga, ostali bi nezaštićeni. Ne samo da su auto kamere zakazale tokom sprovođenja testova, već su se ispostavile i kao bezbedonosni rizik. Naime, držač kamere se najčešće diskonektovao sa vetrobranskog stakla, prilikom udarca, odnosno u kritičnom momentu, a u takvim okolnostima je mogao i da povredi nekog od putnika u vozilu.

 

preuzeto sa - autorepublika.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malo da se nadovezem na temu... Prilicno davno sam na puntishi imao mali 'hit nd begaj' od tipa sto me zveknuo pozadi jer je verovatno ili divljao ili blejao u mob. Puntic mk3 (2003 mjet) mi je bio bele boje 'klot' oprema i preradjeni van te su mu branici bili crne boje (veoma zahvalni za odrzavanje i grebanje na parkinzima) pa ni nije ostalo nista od ostecenja. Elem, kako bih izbegao slicnu problematiku a i zbog sve vise idiota na ulicama koji blenu u telefon / cackaju, drndaju ko zna sta / izivljavaju se a i sa gledanjem YT skapiram da je samo pitanje vremena kada ce neki pacenici krenuti da se shatro bacaju pod kola da bi naplatili osoguranje od nepostojece povrede, reshim da uzmem DVR. Kineski je ofc, ali solidno placen. 

Posto GPS nije imao integrisan, narucen je posebno i postoji ulaz u samom GPSu za isti kao i za VGA out izlaz. 

 

2 kamere (napred nazad), FHD na obe kamere (samo prednja moze 4K ali kada se poveze i zadnja samo FHD 30fps) sa uglovima 170 stepeni. I tako je imam od priblizno naznacenog datuma. Nema integrisanu bateriju (super kapacitor) pa nemam bojazni da ce eksplodirati od temperature. 

 

Ubio sam se da nadjem dobru a ne preskupu kameru i tako je sada zavrsila u Bravisi. Istina, ekran jeste manji, ali moze da posluzi i za pregled u rikverc zbog ugla postavljanja (visoko na zadnje staklo) ako nisam siguran da iza imam neki jendek koji parking senzori ne detektuju.

 

Sada ima i slicnih ovoj sa integrisanom GPSom ali cena je manje vise priblizna. 

Screenshot_20190324-000649.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

12 najjeftinijih auto kamera - od 2.600 do 8.200 RSD

 

auto_kamera.jpg

 

Auto kamere su danas prilično jeftine, a mogu da uštede dosta novca, sačuvaju mnogo nerava i čak spasu zatvorske kazne. Posedovanje video snimka u slučaju bilo kakvog incidenta može na sudu da bude presudan dokaz da niste krivi. Da razjasnimo odmah - snimanje auto kamerom je dozvoljeno i snimak može da se koristi na sudu kao dokaz. Zamislimo samo užasavajući scenario da vam nepažljiv pešak, zagledan u mobilni telefon, iznenada iskorači ispred auta i vi ga udarite. Kako na sudu da dokažete da niste krivi? Sledi dugogodišnje suđenje i hiljade evra troškova. Ili sudar na raskrsnici - jedan je prošao kroz crveno. Ako krivac ima saputnike koji će kao svedoci tvrditi da ste vi prošli na crveno, teško ćete bez video snimka dokazati suprotno.

 

Ovim tekstom ne reklamiramo nikoga - ni prodavca, ni proizvođača. Fokusirali smo se samo na kamere koje se prodaju na našem tržištu prvenstveno zbog garancije i mogućnosti da kameru vratite ukoliko se pokaže da njene tehničke karakteristike nisu u skladu sa onim što je deklarisano.Naravno, ukoliko ne strahujete od mogućih problema, imate na raspolaganju obilje mogućnosti. Tu su AliExpress, Banggood, Gearbest, Amazon... Postoje i kod nas firme i pojedinci koji prodaju kamere sa  pomenutih sajtova. Izbor je zaista ogroman, cene više nego primamljive, ali ostaje  problem kako izabrati kameru koja će imati iole pristojnu sliku, neće praviti probleme prilikom rada i podešavanja i koja se neće pokvariti posle par meseci.

 

Kako izabrati kameru?
Kvalitet snimka može u velikoj meri da se razlikuje među kamerama, iako su ''na papiru'' gotovo identične. Ne vodite se slepo tehničkim podacima, kao što su megapikseli, rezolucija i slično. Idite na YouTube ukucajte u pretragu naziv kamere koja vas interesuje i pogledajte primere snimaka. Međutim, treba znati da njihov kvalitet nije identičan onome što se vidi kada na kompjuteru gledate snimak skinut direktno sa kamere. Savremene kamere, naročito skuplje, imaju mnoštvo opcija i mogućnosti, kao što su noćni režim snimanja, G senzor koji aktivira automatsko čuvanje snimka u trenutku udesa, automatsko uključivanje, GPS, aktiviranje snimanja ako neko udari auto dok je parkiran, bežičnu konekciju...

 

I konačno: 12 najjeftinijih auto kamera
Naveli smo samo najosnovnije specifikacije. Kod nekih kamera određene specifikacije jednostavno nisu dostupne. Takođe, za neke kamere ne postoje primeri video snimaka.

 

1) K6000 - 2.600 dinara
Ekran: 2.7 inča, kamera: 5 MP, rezolucija: 1920×1080@25fps, dimenzije: 90x51x9 mm
G senzor: da ; detektor pokreta: da ; baterija: nepoznato
Sajt proizvođača: nema

 

 

2) Denver CCT-1210 - 3.299 dinara
Ekran: 2.4 inča ; kamera: nepoznato ; rezolucija: 1280x720@30fps ; dimenzije: 65x65x35 mm
G senzor: nepoznato ; detektor pokreta: nepoznato ; baterija: 180mAh
Sajt proizvođača: Denver CCT-1210

 

 

3) Prestigio RoadRunner 140 (PCDVRR140) - 3.590 dinara
Ekran: 1.5 inča ; kamera: 12 MP ; rezolucija: 1920x1080@25fps ; dimenzije: 73x40x41 mm
G senzor: da ; detektor pokreta: da ; baterija: 200 mAh
Sajt proizvođača: Prestigio RoadRunner 140

 

 

4) Prestigio Roadrunner 525 - 5.499 dinara
Ekran: 3 inča ; kamera: 5 MP ; rezolucija: 1920x1080@30fps ; dimenzije: 86x50x37 mm
G senzor: da ; detektor pokreta: da ; baterija: 300 mAh
Sajt proizvođača: Prestigio Roadrunner 525

 

 

5) Xplorer Q2 - 5.990 dinara
Ekran: 3 inča ; kamera: 5 MP ; rezolucija: 1920x1080@30fps ; dimenzije: 86x50x37 mm
G senzor: da ; detektor pokreta: da ; baterija: 300 mAh
Sajt proizvođača: Xplorer Q2

 

6) Prestigio RoadRunner 420 - 5.990 dinara
Ekran: 3 inča ; kamera: 2 MP ; rezolucija: 1920x1080@30fps ; dimenzije: 89x55x35 mm
G senzor: da ; detektor pokreta: da ; baterija: 180 mAh
Sajt proizvođača: Prestigio RoadRunner 420

 

 

7) Prestigio RoadRunner CUBE (530W) - 6.890 dinara
Ekran: 1.5 inča ; kamera: 2 MP ; rezolucija: 1920x1080@30fps ; dimenzije: 45x45x44 mm ;

G senzor: da ; detektor pokreta: da ; baterija: 150 mAh
Sajt proizvođača: Prestigio RoadRunner CUBE

 

 

8) Prestigio RoadRunner 523 (PCDVRR523) - 6.990 dinara
Ekran: 3 inča ; kamera: 3 MP ; rezolucija: 1920x1080@30fps ; dimenzije: 56.5x65x33 mm
G senzor: da ; detektor pokreta: da ; baterija: 320 mAh
Sajt proizvođača: Prestigio RoadRunner 523

 

9) MiVue C312 - 7.199 dinara
Ekran: 2 inča ; kamera: 2 MP ; rezolucija: 1920x1080@30fps ; dimenzije: 63.6x52.1x33.7 mm
G senzor: da ; detektor pokreta: nepoznato ; baterija: nepoznato
Sajt proizvođača: MiVue C312

 

 

10) Yi Compact Dash - 7.499 dinara
Ekran: 2.7 inča ; kamera: nepoznato ; rezolucija: 1920x1080@30fps ; dimenzije: 74x52.4x32 mm
G senzor: da ; detektor pokreta: da ; baterija: da, nepoznat kapacitet
Sajt proizvođača: Yi Compact Dash

 

 

11) Xplorer Q1 - 7.590 dinara
Ekran: 2.45 inča ; kamera: nepoznato ; rezolucija: 1920x1080@30fps ; dimenzije: nepoznato
G senzor: da ; detektor pokreta: da ; baterija: 300 mAh
Sajt proizvođača: Xplorer Q1

 

12) Prestigio RoadRunner 535W (PCDVRR535W) - 8.190 dinara
Ekran: 2.0 inča ; kamera: 4 MP ; rezolucija: 2560x1440@30fps ; dimenzije: 60x54x25 mm
G senzor: da ; detektor pokreta: da ; baterija: 240 mAh

Sajt proizvođača: Prestigio RoadRunner 535W

 

 

Zaključak
Čak i ako je kamera, odnosno snimak lošeg kvaliteta, važno je da na osnovu njega može da se zaključi šta se u stvari desilo u presudnom trenutku, tj. kako je došlo do udesa ili udaranja pešaka. Dakle, npr. ako snimkom možete da dokažete da ste vi prošli na zeleno, a drugi vozač na crveno svetlo - dovoljno je.

 

Autor: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treba izbegavati kamere sa ugradjenom baterijom (li polymer/niMh i sl) vec gledati tip capacitor (mizerna rezerva koja odrzava vreme i datum npr), a sa kojom kamera ne moze raditi bez ukljucenog 12V kabla. Razlog je prost: moze da eksplodora/istopi se pri velikoj temperaturi posebno u autu+direktno sunce.

Kome treba konstantan rad (neke imaju movement detection i parking recording, tj snimanje dok auto stoji i reaguje na senzor pokreta) neka osposobi 12V na stalno.

Ofc dobro bi bilo uzeti i sa GPS modulom jer pokazuje i brzinu kretanja a i prikaz lokacije (prigodan softver npr NextBase - iako pise da je samo za te uredjaje, radi i cita sve fajlove sa kamere koja ima i GPS, a skladisti ih u .mp4 ili slicnom fajlu), jer...nekad je potrebno je dokazati brzinu kretanja posebno ako imate nadobudne ludake.

Sent from NOMU S10 PRO using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trazio sam Yi ultra dash cam koju sam kupio za drugi auto pre par meseci ali je nema nigde kod nas vise pa sam uzeo Yi smart dash i kvalitet snimka jeste odlican ali nije za porediti sa ultra modelom, cena ipak opravdava kvalitet u ovom slucaju

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Škoda olakšava upotrebu kamera za snimanje u vožnji

 

Screenshot_11.jpg

 

Snimanje saobraćaja ispred sve je zanimljivija i korisnija opcija. U nekim evropskim državama takva delatnost je pod određenim restrikcijam, dok u Rusiji možete snimati bez ikakvih ograničenja. Bez obzira na sve Škoda će olakšati svim ''snimateljima''. Od 2021 godine Superb, Kodiaq, Karoq, Scala, Octavia i Kamiq će biti opremljeni USB-C utičnicom iznad centralnog retrovizora koja će omogućiti spajanje kamere, odnosno neće se više morati vući kabal kroz kabinu auta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/27/2019 at 7:52 AM, ISV_01 said:

Treba izbegavati kamere sa ugradjenom baterijom (li polymer/niMh i sl) vec gledati tip capacitor (mizerna rezerva koja odrzava vreme i datum npr), a sa kojom kamera ne moze raditi bez ukljucenog 12V kabla. Razlog je prost: moze da eksplodora/istopi se pri velikoj temperaturi posebno u autu+direktno sunce.
 

Ovo je skroz tačno. 

 

Ja sam imao neku, čini mi se R300 

 

 

Radila je korektno, bilo je nekih problema, npr. adapter koji se ubacuje u upaljač nije baš najbolje napravljen pa je umelo da se izvadi, prekine rad. Onda mora da se ponovo lepo ubode, pa da se kamera uključi. Baterija je prvo leto "iscurila" i nije mogla da radi bez napajanja. To se može pripisati visokoj temperaturi, na staklu, preko leta. Kada je previše vruće, kamera se sama isključivala (upaljač je radio i kada su kola isključena) ako je mnogo visoka temperatura.

G senzor je radio sasvim dobro, tj registrovao je nagle pokrete i snimao ih u "zaključane" fajlove, kao potencijalno moguće nezgode. Senzor je mogao da se podesi, low, high i off. Kada je na high, brzo je punio karticu jer je bukvalno svaku rupu registrovao kao potencijalno rizičnu situaciju. Na low je bilo OK.

Posle 2 godine se pokvarilo napajanje, ja sam to sam popravio i nakon tri godine i dalje radi (kod novog vlasnika).

Drugi problem je bio softwere. Naime, kada se izvadi kartica i ubaci u računar ili adapter za računar, video se pokreće preko nekog programa, čini mi se da se zove xplayer. I onda, taj program ne može da se pokrene preko linux op. sistema, ne radi na svim vertijama win 10 itd. 

Ali, opšta ocena, korektna kamera, u odnosu na cenu.

 

Sada imam nova kola i planiram da ugradim kameru, prvi pik mi je ova:

 

Nije visoka cena, deluje korektno, a generalno sa xiomi proizvodima imam pozitivna iskustva.

Odbija me baterija (bolje da ima kond unutra) ali ostale funkcije, kao i kvalitet slike i ostale funkcije su dosta dobre.

Sa gps modulom ispade oko 10 000 din kod "mađara".

 

Ova je prvi pik, dosta dobra kamera, ispunjava sve ono što treba ali joj je i cena dosta veća

 

E sad, pored cene, problem je i dobavljivost, mora da se poručuje preko ali ja, itd.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U DS5 (restyling) sam video fabričku kameru sa hard diskom, u sklopu kućišta sa senzorima na šoferci. U uputstvu piše da može i da fotografiše.
Avangarda bili i ostali

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sad su izbacili i u unutrašnjem retrovizoru te kamere,dosta lakše za korišćenje. Ove klasične što moraš da skidaš stalno slaba vajda,jedino ko duže vozi. Po BG stalno stavi skini brzo dosadi. Ovako nešto,staviš i nemisliš 

auto-kamera-prednja-i-zadnja.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ortakov 70mai je dosta viđena po netu i kvalitet snimka je dobar. A119 V3 je isto ok, pogotovu što ima GPS modul integrisan. 

 

Inače dž softver koji garant pušta sve snimke sa sve GPS putanjom i brzinom ti je Nexbase (nađi na netu). 

 

Te u obliku retrovizora vidim da integrišu u taksimetre, što je dobro, ali imati retrovizor na retrovizor je malo apsurdno, ne ? 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo što ide na retrovizor i ne razmatram, to mi izgleda nekako nakaradno. Pritom, ja imam neki el. retrovizor, baš je fensi :) 

 

Uzeću ovaj xiomi, sa gps modulom izađe oko 10000 dinara.

 

Na žalost, u Mi prodavnici nemaju taj model pa ću morati kod "mađara". Podstičem sivu ekonomiju, sram da me bude :( 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidi da ima integrisan GPS modul u sebi, 70mai ima sigurno. Ja ovu sto imam (naveo ranije ovde) nije imala integrisan GPS pa sam posebno narucio 3.5mm gps antenu. Kamera sama ima 3.5mm dzek za gps, usb-tupe B za zadnju kameru, isti takav za napajanje i ima video izlaz za...nemam ti ja pojma...sta god da prikljucis tipa veci ekran.

 

Obzirom da vec ima dosta vremena od kada je imam i da nije vezana ni za koji softver za pustanje videa ili update softvera/firmware-a kamere, radi bez problema, a kvalitet snimka stvarno jeste fullHD (u radu zadnja + prednja) dok je samo prednja 4K ako zadnja nije prikljucena.

 

E sad nedostatak je taj sto gps nije integrisan pa imam hrpu kablova lepo organizovanu da ne smeta zavucenu izmedju neba i srednjeg retrovizora i sam GPS modul u gornjem levom uglu kod vozaca (dimenzije negde 3x3cm kocka) i ostali kablovi koji malo nakaradno izgledaju kod same kamere (napanje + zadnja). Integrisano resenje GPSa je mnogo kompaktnije, bar kabl i modul ne moras da razvodis.

 

Gledaj da socivo kamere ima 170 stepeni zahvat (sirokougaona, ali ne fish-eye) cisto da ti hvata i A stubove napred, dobro dodje.

 

Sent from my S10 PRO using Tapatalk

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

70 mai pro ima gps, nije integrisan, posebno se kupuje, ali se instalira između mesta gde se lepi kamera na staklo i kamere, tako da ispada kao da je integrisan.


I ova što sam ranije imao, imala je GPS ali je isto imala kabl, koji sam sproveo do table, ispred suvozača. Nije se ništa videlo, lepo se upakuju kablovi ispod neba. Naravno, mora da bude i neki kablić, ali nije strašno, ta kamera baš nekada može da znači.

 

Čini mi se da ova pro što ja hoću da kupim ima sočivo što pokriva 170 stepeni. Možda i nema, nemam sad vremena da se majem sa tim, ali čim uhvatim malo slobodnog vremena prelistaću ponudu, mada mi je ova prvi pik... videću još.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ortakov, pogledah umesto tebe.. 130 stepeni.. Prilicno usko ako mene pitas, nema seme da uhvati i A stubove.

 

Screenshot_20200820-150148.thumb.jpg.892ebaaf6398c5587bc2d393ca85a295.jpgScreenshot_20200820-150209.thumb.jpg.15e4451309c1044ad5f932cbf1464371.jpg

 

PS gde opet bateriju da stave u kameru, kako nije capacitor ?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auto-kamera - svedok neprocenjive vrednosti

 

209134-kamera.jpg

 

Nakon saobraćajne nezgode možete da se nađete u situaciji da budete proglašeni krivim iako niste krivi. Naprimer, ako se sudarite sa nekim ko je prošao kroz crveno svetlo na semaforu, biće vaša reč protiv njegove. Kako dokazati da niste vi krivi? Sličnih primera je mnogo, a posledice mogu da budu vrlo neprijatne. Kako bi predupredili ovakve situacije, da bez svoje krivice plaćaju kazne, advokate, odštete i slično, ostanu bez dozvole ili čak završe u zatvoru, neki vozači ugrađuju kamere u svoje automobile.

Zato odgovaramo na pitanje - da li snimak sa auto-kamere može da dokaže na sudu da niste vi krivi za saobraćajnu nezgodu?

 

Sme li uopšte da se snima auto-kamerom?
Da - auto-kamere smeju da se koriste. Tu nema nikakve diskusije. Međutim, pravila o korišćenju auto-kamere, kao i o prihvatanju snimka na sudu kao dokaza razlikuju se od države do države. Zato nije na odmet da se pre odlaska u inostranstvo informišete na tu temu.

 

Da li video snimak može da se koristi kao dokaz na sudu?
Da, video snimak sa auto-kamere može da se koristi kao dokaz na sudu. Za taj snimak važe ista pravila kao i za sve druge dokaze. Na sudu je da odredi relevantnost video snimka i da u slučaju potrebe pozove veštake koji će proceniti originalnost snimka i vreme snimanja, identifikovati vozila na snimku i slično.

 

Da li sud može da odbije video snimak kao dokaz?
Može, ali tada treba u presudi da obrazloži zbog čega nije prihvatio video snimak kao dokaz. Nažalost, sudija ima pravo i da ne obrazloži odbijanje video snimka (koliko god nelogično i nepravedno to delovalo). Ali zato, u tom slučaju vi imate pravo da uložite žalbu, kako bi ste iskoristili mogućnost da dobijete ponovno suđenje - to ipak ne znači da će vaša žalba sigurno biti prihvaćena.

 

Video snimak ne garantuje oslobađanje
I u slučaju kada sud prihvati video snimak sa vaše auto-kamere kao dokaz, to ne znači da će automatski na osnovu njega da vas oslobodi krivice. Jednostavno - ne postoje konkretna pravila po kojima se postupa u  ovakvim situacijama. Sudija procenjuje video snimak isto kao i svaki drugi dokaz. Možda će proceniti da se incident, udes, prekršaj ili o čemu god da je reč, ne vide dovoljno jasno na snimku da bi se doneo bilo kakav zaključak. Možda će u pitanju biti neki drugi razlog. Treba imati u vidu da je ovo još uvek nova i nedovoljno prisutna problematika u Srbiji, pošto malo automobila ima kamere i snimci se retko koriste na sudu.

 

Dakle, zakon ništa konkretno i precizno ne određuje?
Upravo tako - video snimak sa auto-kamere se tretira isto kao svaki drugi dokaz. Sudija može u startu i bez gledanja da ga prihvati ili odbije, može da ga prihvati, pa da ga ne prihvati kao relevantan dokaz, itd. Ukoliko ste sigurni da snimak dokazuje da niste vi krivi - na vama je da iskoristite sve zakonske mogućnosti kako bi taj snimak bio prihvaćen kao dokaz i dokazao na sudu da ste nevini.

 

Da li kamerom mogu da dokažem da nisam prošao kroz crveno na semaforu?
Možete, ali samo u slučaju da vam je kaznu pisao policajac. Ako vas je snimila saobraćajna kamera tako da postoje snimci da ste prošli kroz crveno, onda će i vaš snimak pokazati isto, zar ne?

 

Da li auto kamerom mogu da dokažem da nisam prekoračio brzinu?
Napredne auto-kamere mogu da imaju zaista brojne funkcije, npr. veome osetljive senzore G sile (pokazuje intenzitet ubrzavanja, kočenja, skretanja), GPS sistem, itd. Međutim, brzina kretanja zabeležena na kameri ne može da ''kontrira'' brzini koju je zabeležila policijska patrola svojim uređajem ili saobraćajna kamera koja automatski snima vozila koja su probila ograničenje.

 

Za koliko novca može da se kupi auto kamera?
Auto-kamera danas može da se kupi vrlo jeftino, ali s obzirom da može da vas spasi visokih novčanih kazni, zabrane vožnje, pa čak i odlaska u zatvor, bolje je dati malo više novca i kupiti bolju kameru. U krajnjem slučaju, možete i mobilni telefon da koristite kao auto-kameru. Postoje razne aplikacije i opcije - informišite se detaljnije na tu temu. Bolje da imate kakav-takav snimak koji može da pomogne na suđenju, nego nikakav. Cene kreću od oko 3.000 dinara, pa naviše. Ali viša cena ne garantuje kvalitetniji snimak! Zato pre kupovine obavezno proverite uz pomoć primera na YouTube kakav snimak ima kamera.

 

Međutim, čak i veoma loš snimak može da dokaže npr. da niste:

  • prošli kroz crveno.
  • oduzeli nekome prednost.
  • udarili pešaka koji je već bio na zebri, već da je on bukvalno istrčao ispred vas.
  • udarili vi auto koji je bio ispred vas, već da je on iznenada krenuo unazad (to se dešava relativno često, verovali ili ne).

Čak i kada ste krivi za saobraćajnu nezgodu, snimak može da pokaže da postoje olakšavajuće okolnosti. Naprimer, možda je do udesa došlo zbog toga što ste bili prinuđeni da izbegnete pešaka koji je izleteo na put i odmah zatim pobegao kada je shvatio šta se desilo zbog njega. I u mnogim drugim slučajevima snimak može da vam donese olakšavajuće okolnosti kada skrivite saobraćajnu nezgodu, ali i da pokaže da postoji podeljena odgovornost u slučaju udesa.

 

Zaključak
Jedan Pravilnik koji bi precizno uredio ovu oblast, u velikoj meri olakšao bi život i vozačima i sudijama i veštacima, a verovatno bi značajno smanjio i broj suđenja koja traju godinama i godinama... Međutim - u pisanju tog pravilnika obavezno moraju da učestvuju vrhunski stručnjaci iz oblasti vezanih za ovakvu vrstu tehnologije - kako bi se maksimalno smanjila mogućnost manipulacija, nesporazuma, nerazumevanja od strane nadležnih, ali i da bi sami vozači znali šta mogu da očekuju na sudu i da u skladu s tim kupe odgovarajuću kameru.

 

Autor: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dal je neko skoro ugradjivao kameru za snimanje saobracaja dok vozi? Kolega je pre 2 godine uzimao od ove firme i zadovoljan je... Potrebno je da kamera ima GPS, vreme, bolje je kad ima kondezator a ne bateriju, jer baterije dosta brze stradaju...

 

Ja sam gledao neki ovakav model...

https://www.viofo.com/en/home/197-233-a129-plus-duo-dual-channel-dash-cam-front-2k-1440p-rear-1080p-5ghz-wi-fi-gps-dash-camera.html#/45-memory_card-no_card/49-warehouse-china_stock_for_all

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima nas. Gledao si tu kameru kod nas ili van ? (Ebay, Aliexpress) ?

 

Ja imam T690C sa dodatkom GPS modula i zadnje kamere. 

 

https://www.aliexpress.com/item/32835362948.html

 

To je stariji model, ali odlično radi već 5 godina. Vrlo zadovoljan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...