Jump to content
FAS Goran
vivicav

Makete automobila

Recommended Posts

Ja sam kao klinac imao 1500 komada,mahom matcbox,majorette i corgi junior...bio još i poneki hot wheels(ali ih nisam baš voleo) i imao sam japansku tomicu 5 ili 6 komada...

Sada kupim kada mi se neki svidi,a pošto sam skontao da FIAT nije nešto popularan(osim 500),čim vidim kupim...@ivan prebaci ako treba,sorry

 

Послато са LG-M250 уз помоћ Тапатока

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fića - maketa Zastave 750

 

maketa750 011.JPG

 

Da budemo iskreni. Možda neko i može da ostane ravnodušan kad ugleda ''fiću''. Ali na maketu koju je napravio Dušan Jakšić, teško. Ovaj Smederevac i sam će vam reći da nije napravio najsavršeniju repliku popularne Zastave 750. Ipak, vreme u kojem je nastala (sumorne 90-te) i kako se sve dovijao da je, tadašnji srednjoškolac Dušan, napravi, ovom ''fići'' daje poseban pečat. 

 

I igra i borba
Dve godine, i to ne baš lake za život u Srbiji, trebalo je Dušanu da stvori ono što za njega danas nema cenu. ''Nudili su mi i novac za njega, ali od svog ''fiće'' neću da se odvojim. Inače, volim ''fiću''. Imam i jednog pravog'', kaže nam Dušan. Na pitanje, šta mu je bilo najteže, kaže: ''Ništa mi nije bilo teško. Sve mi je bilo zanimljivo i predstavljalo izazov - da nađem način kako da napravim neki deo u ono vreme kada nije bilo dostupno toliko stvari kao danas. Uživao sam u tome da rešavam probleme i da improvizujem. Pravljenje svakog dela sam shvatao kao neku vrstu igre. Na primer, kako da napravim sajlu? Uzmem PTT kabl, izvučem bakar, raspletem sajlu od bicikle, ispravim jednu žičicu, provučem kroz izolaciju od kabla i dobijem sajlu sa bužirom. Mnogo je još takvih primera.''

 

maketa750 008.JPG

 

''Izrada ove makete trajala je od septembra 1992. do marta 1994. godine, ali teško je reći koliko je tačno tu radnih sati bilo. Nekad sam radio po ceo dan, nekad samo neko posle podne...''. Mnogi se oduševe na prvi pogled. Međutim, tek kada saznaju celu priču - u koje vreme i u kakvim uslovima je maketa rađena, sa koliko volje, entuzijazma i ljubavi prema automobiliima, sa koliko truda i posvećenosti detaljima... Tek onda je moguće shvatiti zbog čega je ova maketa toliko posebna.

 

maketa750 010.JPG maketa750 009.JPG

 

Zašto je ova maketa toliko posebna?
Tek kada saznate kako se tih godina mlađani Dušan dovijao da od raznih sitnica napravi detalje u motorskom prostoru i u kabini koji će delovati zaista autentično, shvatate da ovo nije moglo da se napravi bez velike ljubavi prema automobilima: ''Inače, pravio sam makete i pre ovog ''fiće'', a među su Opel Olympia iz 1957. godine, Chevrolet Bel Air iz 1957. (odluka je pala nakon filma ''Prljavi ples'' u kojem Patrik Svejzi vozi ovaj auto), i Cadillac Eldorado iz 1960. godine. Međutim, svi oni su rađeni u razmeri 1:43, a ''fića'' je u razmeri 1:11 - može se reći da je i tehnički najnapredniji''.

 

maketa750 007.JPG

 

Dušan objašnjava od čega je i kako pravio maketu: ''Karoserija je samonoseća - prvo sam napravio kostur. Osnovni profili, profil veze prednjeg trapa, centralni profil, zadnji poprečni i zadnji dužni su od pocinkovanog lima debljine 0.5 mm. Prednja i zadnja unutrašnja konstrukcija, kao i pod su od kartona debljine 1.0 mm. Zatim sam postavljao polustranice, krov, krila, prednji vezni lim. Spoljne panele izradio sam od ultra tankog papira u 5 slojeva, slepljenih lepkom za drvo (tzv. papir maše tehnika). Svaki panel je rađen zasebno. Kalup za njihovo oblikovanje izradio sam pomoću crteža u ortogonalnoj projekciji, potom napravio kartonski kostur, ispunio ga gipsom i obradio. Unutrašnja ojačanja panela vrata, bočnih strana i krova izrađena su od drveta, dok sam za ojačanje poklopca prtljažnika i motora koristio aluminijumski lim od 0.8 mm''. Insistirao je na tome da vrata i hauba mogu da se zatvore:

 

maketa750 006.JPG

 

''Vrata drže šarke od lima debljine 0.3 mm, a imaju mehanizam za otvaranje/zatvaranje. Dakle, da biste videli unutrašnjost, morate da povučete kvaku i otvorite vrata kao na pravom automobilu. Isto važi i za zadnju haubu, odnosno poklopac motora. Da biste otvorili prednju haubu (prtljažnik) - morate da povučete polugu ispod instrument table. U prtljažniku se nalazi rezervni točak, rezervoar goriva i rezervoar kočione tečnosti sa odgovarajućom instalacijom''.

 

Stižemo i do motora, koji je takođe vrlo zanimljiv:

''Motorni prostor - blok motora od kartona i drveta, glava motora i poklopac ventila od drveta, isto kao i karburator, pumpa za gorivo, pumpa za vodu i izduvna grana, hladnjak, ventilator i remenice od kartona, izduvni lonac od papira u slojevima i PVC cevi prečnika 3 mm, kompezaciona posuda rashladnog sistema od plastike oblikovane vrućim postupkom u kalupu, razvodnik paljenja od drveta...''

 

maketa750 005.JPG

 

Dok zatvara zadnju haubu, Dušan nastavlja da objašnjava kako je izrađivao razne detalje: ''Branici su od drveta, obloženi alu folijom, brisači od lima (0.3 mm) i gume, stakla od PVC folije (0.3 mm), ram stakala od kartona. Farovi izrađeni od kartona, obloženi aluminijumskom i PVC folijom, ukrasne rozete od bakarnog lima (0.5 mm), obloženim alu folijom. Migavci od plastike oblikovane vrućim postupkom u kalupu i iznutra obojeni, imaju gumenu zaptivku do karoserije.

 

maketa750 004.JPG

 

Kabina - obloga krova od kože, sedišta imaju bakarnu konstrukciju presvučenu tapacirom od crnog pliša. Prednja sedišta su ''funkcionalna'' - pomeraju se za ulazak pozadi. Pod obložen bordo-crnim somotom. Volan od bakra sa kombinovanim prekidačem za migavce i svetla. Prednji panel ima PVC oblogu i ukrašen aluminijumskom lajsnom, opremljen glavnim prekidačem za svetla i pikslom. Instrument tabla od kartona sa brzinomerom, pokazivačima temperature i količine goriva''.

 

maketa750 003.JPG

 

Vešanje je naročito zanimljivo. Prednje je nezavisno, 100% funkcionalno. Lisnata opruga (gibanj) od čeličnog elastičnog lima (od opruge iz budilnika) u tri sloja, spojena zakovicom i pričvršćena vijcima od 1 mm za šasiju. Gornje viljuške i nosači rukavca od pocinkovanog lima, rukavac od pocinkovanog lima sa bakarnom osovinom točka.

 

maketa750 002.JPG

 

Elementi trapa međusobno spojeni vijcima i navrtkama od 1.5 mm. Spone od bakra. Točkovi se pomeraju levo - desno, ali volan nije funkcionalan. Mogao je da bude - problem je bio suviše tehnički zahtevan u ono vreme, zbog nedostatka neophodnih materijala i delova. Zadnje vešanje nezavisno, 100% funkcionalno. Viljuške od pocinkovanog lima sa bakarnim osovinama točka i zavojnim oprugama prečnika 10 mm - spojene osovinicama za šasiju i osigurane lemljenjem. Točkovi mogu da se skidaju. Gume su ''gotov proizvod'', dok su felna i ratkapna pravljene.

 

Kako se maketa proslavila?
''Krajem 1993. bio je konkurs za makete automobila za 100-tu emisiju SAT. Ja sam imao jedan drugi model ''fiće'' iz 1964, koji nije bio ovako detaljno i precizno urađen. Poslao sam ga i nadao se nagradi. Dodeljene su prva, druga i treća nagrada drugim radovima, na moje razočarenje, ali onda iznenađenje - dobio sam posebnu nagradu van konkurencije, pošto je moja maketa bila mnogo bolje urađena'', priseća se Dušan. U martu 1994. pozvan je na sajam automobila da izloži nagrađenu maketu. Međutim, on je poneo i ovu novu maketu, koja je bila vrlo lepo prihvaćena. Izlagao je na sajmu i sledećih nekoliko godina. Nagradu je dobio i od fabrike automobila Zastava, u koju je pozvan da pogleda čitav proizvodni proces i da poseti njen Institut za razvoj. Poslednji put je 2003. izlagao maketu na sajmu, ispred društva ljubitelja ''fića'' - ''Nacionalna klasa'' iz Zemuna. Naime, Dušan ima i pravog ''fiću'', starijeg od njega par godina, kojim je išao na brojne skupove, obilazio Srbiju, Bosnu, Hrvatsku...

 

maketa750 001.JPG

 

Pozvani su na sajam kao udruženje povodom stogodišnjice dolaska prvog automobila u Srbiju. Nažalost, klub ''Nacionalna klasa'' više ne postoji. Ostali su, ipak, drugi klubovi ljubitelja i mnogo entuzijasta kao što je Dušan Jakšić zahvaljujući kojima ''fića'' i dalje živi.

 

Autor: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

2006. Ford GT zlatna minijatura

 

ford gt g 1.jpg

 

Napravljen je od 18-karatnog zlata, dugačak 18.41 cm, širok 8.26 cm i težak 1.47 kg, a na ''Sotheby's'' aukciji bi trebalo da postigne cenu od oko 40.000 dolara.

 

ford gt g 1111.jpg ford gt g 11.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuku!
To je više za ljubitelje i vlasnike Forda GT nego za kolekcionare modela...Detalji su na visokom nivou

Послато са LG-M250 уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porsche 911 modeli u razmeri 1:43

 

porsceh 911 1 43.jpg

 

Ako ste ljubitelj Porschea 911, nemački brend predstavio je u limitiranoj seriji premijum set od dva modela pomenutog kultnog automobila. Dizajnerski atelje Porsche ispraća sezonu 2018 predstavljanjem dva modela u skali 1/43. Sedamdeseti rođendan nemačkog brenda mnoge entuzijaste navešće da odvoje 149 evra, koliko Porsche traži za tandem minijaturnih 911 automobila. Da nije reč o tek uobičajenim maketama govori nam već premium pakovanje, kao i jedinstvena zlatna boja ''jangtajmera'' 993 i savremenog 991 ''elfera''. Ekskluzivni set biće dostupan u svega 300 primeraka u celom svetu, pa ako ste za novogodišnji poklon poželeli dvojac zlatnih 911-ca, požurite.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Renault Clio - u formi automobilčića

 

renault clio V 11.jpg

 

Potpuno nova, peta generacija Renaultovog Clia će uskoro doživeti svetsku premijeru (šira javnost će ga videti početkom marta na sajmu u Ženevi), ali izgleda da je automobil procureo pre vremena. Doduše, za sada samo u formi automobilčića. Ako će ovako izgladati i pravi automobil, to podrazumeva da će dizajn biti evolucija sadašnjeg modela, uz veliki uticaj Megana (na prednjem delu).

 

Renaultov šef dizajna Laurens van Decker je inače još ranije najavio da će to biti i najbolji Clio koji su ikada napravili. Imajući u vidu da je konkurencija obnovila svoje predstavnike u B segmentu (VW Polo, Ford Fiesta, Citroen C3, Nissan Micra, Suzuki Swift, Seat Ibiza...), dolazak novog Clia je i očekivan. Novi Clio će koristiti unapređenu verziju CMF-B platforme (pri čemu će automobil biti lakši od sadašnje generacije), a u gami će se između ostalog najverovatnije naći i novi 1.3 litarski turbo benzinac (uz 1.0 litarski benzinac i 1.5 litarski dizelaš). Osim ovih regularnih verzija, novi Clio će opet biti dostupan i u sportskoj RS varijanti (sa 1.6 ili 1.8 litarskim motorom), a pominje i mild hybrid verzija, kao i Clio plug-in hybrid (ovaj poslednji se očekuje 2020. godine). Kako se očekuje, budući Clio će nuditi više mesta u potpuno izmenjenoj unutrašnjosti (kvalitetniji materijali, veći ekran osetljiv na dodir, možda i digitalni kokpit), kao i unapređenu bezbednost i brojne sisteme asistencije vozaču (uključujući i određenu tehnologiju polu-autonomnog upravljanja).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedan je od najtraženijih Porschea, a sada možete da ga sastavite kod kuće

 

ravensburger porsche 3d.jpg

 

Za manje od 30 dolara možete uz malo truda da sastavite Porsche 911R, jedan od najbrže rasprodatih sportskih automobila u novijoj istoriji. Glavni krivac je Ravensburger, koji u ponudi ima brojne zanimljive proizvode, ali mnogima će ipak za oči zapasti 3D puzzle ovog Porschea. Model je u razmeri 1:18 i sastavljen je od 108 delova. A kada ih sve spojite dobićete veoma zanimljivu repliku slavnog automobila sa svim zanosnim oblinama i atraktivnom ikonografijom. I da, uz 3D delove poput retrovizora i svetala mnoge će iznenaditi da zahvaljujući unutrašenjem okviru i osovinama točkovi mogu da se okreću.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovaj autić košta 100.000 dolara

 

hot 02.jpg

 

Ovo je sveti gral Hot Wheels autića.

I naravno našao ga je Joel Magee, ljubitelj serijala Zvezde zalagaonice (Pawn Stars) poznatiji kao Toy Scout. U pitanju je model Chevy Camaro u beloj boji. Ono što ga čini posebnim i nemerljivo skupljim od običnog modela autića je činjenica da se radi o prototipu na kojem je želelo da se vidi kakve nesavršenosti će generisati upotreba nove nijanse bele boje.

 

hot 01.jpg

 

Proizvedeno ih je 16 primeraka daleke 1968. godine, ali ih je samo nekoliko došlo u prodaju. Magee je ovaj skupoceni model našao slučajno u sklopu kolekcije Hot Wheels autića pa je nakon istraživanja utvrdio da je to jedini primerak koji postoji. A sa njim ne može da se igra bilo ko jer mu je vrednost procenjena na bar 100.000 USD. Novi je koštao 59 centi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sastavite trkačku Toyotu kod kuće

 

toyota 12.jpg

 

Ako ste fan automobila, posebno Toyotinih, ova vest će vas itekako obradovati.

Toyota je u sklopu inicijative za ostanak kod kuće besplatno pustila obrasce za sastavljanje maketa sportskih modela Toyote, i to u nekoliko zaista atraktivnih izdanja. Sve što vam treba je štampač u boji, makaze, lepak i dovoljno slobodnog vremena.

 

U nastavku možete naći linkove na pdf dokumente šest različitih trkačkih automobila, a sve su pripremljene za print na A4 papir. Naravno, moguće je i na veći A3 što se i preporučuje. U Toyoti procenjuju da je za izradu jednog papirnatog modela dovoljan jedan sat. Preuzmite fajlove klikom na link (plava slova) i uživajte:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lambo, RASTAR, 1:43,iz apoteke.
Jako lepo su uradili i Peugeote i Audi A1.
Možda kupim sutra A1, obzirom da sakupljam 1:64,ostali mi nisu zanimljiviIMG_20200422_113653.jpg

Poslato sa POT-LX1 pomoću Tapatoka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova Toyota Supra stigla u McDonald's

 

toyota mc.jpg

 

McDonald's i Toyota, tačnije Toyota Gazoo Racing, sarađuju već neko vreme, a to znači da će u Japanu ponuda biti dodatno obogaćena. Nakon kulinarskih posebnosti poput teriyaki burgera u Japanu se nudi i Toyota Supra. I pritom ne mislimo na samu hranu, već na Happy Meal u kome se u ponudi našao model legendarnog automobila.

 

 

U Toyoti kažu da će autić omogućiti deci da ''iskuse zabavu i uzbuđenje vožnje automobila kroz igračke''. Supra je crvena, a kad se pritisne krov, prednji farovi zasvetle. Odlično s obzirom na to da se radi o svojevrsnom poklonu koji dolazi kao dodatak hrani.

 

 

I to nije sve jer ponuda lanca kreće početkom idućeg meseca, a uključivaće i druge modele automobila poput Nissana GT-R Nismo GT500, policijske Mazde CX-5...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Infiniti automobil od papira

 

infiniti karton.jpg

 

Ljudi u karantinu na sve načine pokušavaju da prekrate vreme i ubiju dosadu, a Infiniti je pronašao zanimljiv način da vam u tome i pomogne. Japanska umetnost pravljenja predmeta od papira se zove ''origami'', a Infiniti nam je predstavio ''carigami'', automobil koji se pravi od papira. U priloženom video snimku ćete videti i kako je to moguće napraviti automobil od papira:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Još dva novopridošla.
Majorette FIAT Punto 3porte 1:43
Burago FIAT 500L 1:43IMG_20200623_105824955~2.jpg

Sent from my motorola one macro using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ručno pravljeni modeli automobila od drveta

 

bugatti drvo.jpg

 

Modeli automobila u razmeri se danas nude u najrazličitijim verzijama, od onih iz ponude Lega do savršenih minijatura razrađenih do najsitnijih detalja koje nude specijalizovani proizvođači. Ali ovde je slučaj kudikamo drugačiji.

 

Ovaj samouki umetnik stvara modele automobila od drveta i pritom ne koristi pomoć naprednih kompjutera, 3D skeniranja i printovanja. On svoje modele pravi kao što su se nekada radili, uz brojne šablone, ručni alat i puno truda. YouTuber Woodworking Art je izuzetno popularan. Do sada smo mogli da se upoznamo sa izradom 13 različitih modela među kojima je najgledaniji onaj sa Toyotom Land Cruiser sa više od 53 miliona pregleda. Umetnik navodno živi i radi u Vijetnamu, a svakim novim modelom uvede i nešto novo. Primera radi, nakon modela sa funkcionalnim vratima na Chironu je napravio podesivi zadnji spojler. S druge strane, model Forda ima pravo podvozje, ali i električni pogon...pogledajte:

 

 

 

 

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...