Jump to content
FAS Goran
FantomX

Hrvatski Concept One u Frankfurtu / Rimac Automobili

Recommended Posts

To je meni totalna ludost, da toliko kasnimo za Hrvatima!
Mi ne umemo ni "obican" auto da napravimo, a ne elektricni. A drzava, pa to je posebna prica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma hajte, napraviti.. daleko smo mi od toga, ne postoji više EiNiš :D
No, čak i kad drugi naprave, mi ne možemo da ga registrujemo na naše tablice... a ja bih bas kupio Concept One ili možda Teslu....... :p
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/22/2017 at 9:31 AM, Bingodalton said:

To je meni totalna ludost, da toliko kasnimo za Hrvatima!
Mi ne umemo ni "obican" auto da napravimo, a ne elektricni. A drzava, pa to je posebna prica.

Nije Rimac proizvođač automobila. Nema ni nameru da to postane. Barem makar kao proizvođač koji bi pravio par stotina, ili par hiljada komada godišnje. Ne žele oni to.

Sam Rimac je često izjavljivao da su oni tehnološka kompanija, tj. njihovi modeli automobila im služe kao svojevrsni tehnološki demonstratori, da pokažu šta njihova kompanija zna, šta sve ume da napravi, koju tehnologiju, koji to hardver/softver...sa idejom da onda tu tehnologiju prodaju velikima. 

 

=====

 

Rimac će napraviti i drugi električni superautomobil

 

rimac%202016.jpg

 

Mate Rimac za Ženevu u martu sprema nešto veliko. Tačnije, premijeru će tada imati Concept Two. Iz Rimac Automobila tvrde da će biti brži i bolji od Concepta One.

Concept One razvija 1225KS, do stotke stiže za 2.5 sekunde, dok mu je najveća brzina 355 km/h. Sa većom brzinom i kvalitetom dolazi i veća cena. Concept One košta milion evra, a svaki od 100 primeraka novog električnog superautomobila će koštati više od toga. Cela ta priča ne bi bila moguća bez novog investitora koji će uložiti 50 miliona evra. Rimac se nada da bi u prvoj godini mogao da proda 20 primeraka modela Concept Two.

 

Kineska Camel grupa ulaže 30 miliona evra u Rimac Automobile

Kineska Camel grupa je potvrdila da namerava da investira preko 30 miliona evra u Rimac Automobile i Greyp Bikes, kompanije poznate domaćoj javnosti prvenstveno po električnom automobilu Concept One i električnom biciklu Greyp.  Ova kineska korporacija vredna preko 4 milijarde dolara sa sedištem u Šenženu bavi se prvenstveno proizvodnjom električnih baterija za različite tipove vozila i posebne namene, održavajući i vlastiti servis za internetsko naručivanje baterija - Autocamel.

Goldman Sachs procenjuje da će tržište električnih baterija do 2025. biti vredno preko 40 milijardi dolara i da će njime dominirati kineske firme - očigledno uz malu pomoć jedne hrvatske. Kako navodi Financial Times, kineske kompanije poput Camela i 11.5 milijardi dolara vrednog CATL-a, žele da dominiraju rastućim globalnim tržištem električnih automobila, u čemu im pomažu i kineske vlasti brojnim programima podrške poput podsticaja, ali i restrikcija na stranu konkurenciju koja želi da uđe na kinesko tržište. Vreme ulaganja takođe je značajno imajući na umu da je početkom marta kineska vlada pozvala kineske firme da udvostruče kapacitet svojih električnih baterija do 2020. i - ključno za našu priču - ulože u strane fabrike.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Predstavio je pre par godina AMSS onaj Punto na struju, najavljivali i proizvodnju ako bude porudžbina... :D 

 

Nema šta, ''Rimac Automobili'' su daleko ispred svega što postoji kod nas u toj oblasti po pitanju znanja. Samo sam želeo da istaknem da (barem za sada), nema ideju da postane neki ozbiljni serijski proizvođač automobila. Kupiće njegovo znanje, kao što se vidi gore sada i kinezi, tako će oni kojima to treba ubrzati svoj razvoj po ovom pitanju, a onda će dalje nastaviti sami kada uzmu osnovu od njega, pa im više neće ni trebati.

Zato je bolje prodati gotova rešenja velikima, npr. VW-u, ili FCA, ili Mercedesu, ko god bude hteo da plati...i onda imati % od svakog automobila koji oni naprave a koji u sebi sadrži neko Rimac rešenje. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac će za dve godine završiti novi model Concept Two

 

162860-rimac%201.jpg

 

Kako prenosi Tanjug, hrvatski proizvođač najbržih električnih automobila u svetu Rimac automobili najavljuje je da će, posle prvog modela ''concept one'' koji je proslavio tu kompaniju, za dve godine završiti novi model ''concept two'', sa još boljim performansama. Direktor ''ljudskih resursa'' (nekada se to zvalo ''direktor kadrovske''), u kompaniji Rimac Automobili Aco Momčilović, koji je učestvovao na Samitu Makedonija 2025, rekao je da Rimac automobili rade na razvoju novog modela i da će njegova cena biti verovatno još viša zbog boljih performansi. Cena postojećeg automobila ''concept one'' je 1.2 miliona evra njegova serija će biti zaustavljena na osam automobila. Momčilović je rekao da ''concept one'' više ne može da se naruči i dodao da još nisu imali kupce iz regiona. ''Koncept 2 će imati još bolje performanse i bolji dizajn i verovatno još veću cenu. Inače, dugoročna strategija kompanije je da se krene i sa proizvodnjom jeftinijih automobila u narednih pet ili šest godina. Ali, najniži nivo će biti nivo Ferarija ispod koga kompanija neće raditi''.

 

Podsetio je da je kompanija Rimac automobili poznata po proizvodnji električnih automobila, ali da ima i firmu koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala. ''Concept one'', navodi Momčilović, ima fantastične performanse - 1088 konjskih snaga, maksimalna brzina veća od 300 km sa sat, ubrzanje do 100 km na sat za oko dve sekunde, autonomiju baterije od oko 400 km, u zavisnosti od vožnje. ''U poslednjih par godina smo napravili ogroman rast, pre tri godine samo imali 30 ili 40 ljudi, a sada imamo skoro 250 zaposlenih i velike planove za dalje širenje''. Momčilović je kazao da te automobile kupuju ljudi koji imaju ne manje od 100 miliona evra. Navodi da se na internetu mogu naći snimci kako ''concept one'' lako pobeđuje u trci sa, na primer, bugatijem, ferarijem i poršeom. ''Vidi se nadmoć našeg električnog automobila koji je pobedio u svim tim trkama. Koristimo baterije koje smo mi sami razvili, to je strategija firme, većina naših prihoda dolazi od poslova koje radimo za velike igrače u auto-industriji''.

 

Rekao je da je ta kompanija uspela da napravi najbrži električni automobil na svetu zahvaljujući osnivaču i vlasniku firme Mati Rimcu, koji se dok je bio mlad bavio auto-trkama. Momčilović je rekao da u regionu ima firmi koje se bave pojedinim segmentima električnih automobila. ''Pokušavamo ih okupiti u neki automobilski klaster i dovesti neku stranu kompaniju koja bi bila zainteresovana, imamo dobre inženjere i mogli bi biti konkurentni na svetskom nivou u auto-industriji. Imamo saradnju sa Srbijom u smislu da smo zaposlili neke ljude iz Srbije i želimo to da povećamo. Imam kontakte i radićemo na ostvarivanju saradnje i sa fakultetima, pretežno elektrotehnike i mašinstva kako bi zaposlili dobre inženjere''. On kaže da hoće i da vide sa kojim bi sve firmama u Srbiji mogli uspešno da sarađuju. Prema njegovim rečima, za sada je nivo svesti o električnim automobilima u regionu niži nego u Evropi, ali će to evropska regulativa uskoro rešiti, pa će i kod nas jednom postati standard. ''Prošle godine je tržište električnih automobila poraslo za oko 46 odsto. Prema predviđanjima u vezi sa baterijama, moguće je da će njihova cena biti značajno niža i dostupna širokom stanovništvu, pa će možda i cena tih automobila biti između 8.000 i 10.000 evra'', dodao je Momčilović.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

@The Punisher @voodoons

 

Baš htedoh da se nadovežem na novi Roadster koji su predstavili pre neki dan:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/75423-tesla-roadster/

 

Ako u Tesli stvarno uspeju da ga serijski naprave tako kako su predstavili, i sve sa cenom od oko 200k dolara...onda ni novi Rimac automobil sa cenom koja će imati sedam cifara, ali ni dosta konvecionalnih sportskih automobila koji počinju negde sa par stotina hiljada dolara neće imati mnogo preostalog mesta na tržištu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac sledeće godine predstavlja konkurenta Teslinom Roadsteru?

 

rimac concept one

 

Osnivač i šef Rimac Automobila, Mate Rimac je već ranije potvrdio skori dolazak modela Concept 2, ali zvanično još uvek nije poznato o kakvom će se tačno automobilu raditi. Prema poslednjim glasinama, Rimac bi sledeće godine trebalo da predstavi automobil koji bi u osnovi bio konkurencija nedavno predstavljenom novom Teslinom Roadsteru. Podsetimo, kompanija Tesla je u sklopu premijere svog prvog kamiona Semi predstavila i prototip nove generacije Roadstera koji je pokupio pažnju svetskih medija zahvaljujući privlačnom dizajnu i impresivnim performansama. Rimac Concept 2 ili Two bi navodno trebalo da bude sledeći stepenik razvoja modela Concept One. Drugim rečima, može se očekivati još snažniji električni pogonski sklop koje će postaviti nove standarde kada je reč o performansama električnih automobila, odnosno vozilo koje će biti komfornije i luksuznije od svog prethodnika. Prema nekim izvorima, ovaj automobil će navodno biti dostupan i u cabrio izdanju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Rimac hyper automobil će premijeru imati na sajmu u Ženevi 2018.

 

rimac hyper car

 

Za sada se moramo zadovoljiti samo jednim zvaničnim teaserom koji je kompanija Rimac Automobili pustila na internet, sa napomenom da se radi o novoj generaciji hyper automobila. Sličnosti sa prvim modelom One ima, ali to je daljnja evolucija postojećeg. Novi Rimac hypercar će premijeru imati na salonu automobila u Ženevi početkom 2018. godine. Prema najavama Rimca, novi model biće puno snažniji i agresivniji od dosadašnjeg Rimac Conept_One i navodno donosi nove tehnologije. Plan proizvodnje je 150 primeraka po za sada nepoznatoj ceni.

 

Saradnja Univerziteta u Rijeci i kompanije Rimac Automobili

Univerzitet u Rijeci i kompanija Rimac Automobili su potpisali sporazum o saradnji, koji predviđa saradnju u naučno-istraživačkim postupcima, korišćenje u te svrhe vrhunske istraživačke opreme na Univerzitetu, praksu i stručnu edukaciju studenata u kompaniji Rimac Automobili, kao i zajednički nastup prema inostranim partnerima i realizaciju zajedničkih projekata. Rektorica Univerziteta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija istakla je da je ovo okvirni sporazum, temelj za kasnije konkretne sporazume o pojedinačnim oblicima saradnje. Cilj sadašnje uprave Univerziteta od prvog dana je bio uspostavljanje saradnje s privredom, posebno s kompanijama koje se bave visokom tehnologijom a kojima naša oprema i znanje mogu da budu korisni, navela je rektorica, uz napomenu da će se studentima omogućiti sticanje praktičnog iskustva. Aco Momčilović iz kompanije Rimac Automobili je istakao da je njihova namera da uspostave saradnju sa svim fakultetima u zemlji koji školuju stručne kadrove potrebne njihovoj firmi. ''Želimo da budemo predvodnik u ovakvom pristupu i da pokažemo drugim privrednim subjektima kako se može sarađivati sa fakultetima'', naveo je Momčilović. Naglasio je da Rimac Automobili mogu da prime sve kvalitetne studente. ''Naš kapacitet slobodnih radnih mesta nije pod znakom pitanja, nego da li potencijalni kandidati zadovoljavaju naše visoke kriterijume''. Studenti rečkoga Univerziteta će se primati na stručnu praksu, pa će u kompaniji moći da pripremaju diplomske radove, a najbolje ćemo zadržati, kaže Momčilović. Momčilović je rekao da Rimac Automobili sada imaju nešto više od 250 zaposlenih, a samo sledeće godine planiraju da zaposle novih 100, i to u 80 posto slučajeva inženjere. Za sledećih pet godina plan je da broj zaposlenih bude oko 1.000 osoba.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac Automobili – od viljuškara do Jaguara

 

Concept_one_04_dynamic.jpg

 

Da li postoje bajke u biznisu, pogotovo automobilskom? Ne postoje, postoje samo opstanak i propast. Mnogi su probali, retki su uspeli, uz diskutabilno poimanje reči uspeh. Pogotovo ako se za uspeh kao referenca uzme profit, a ne popularnost. Neki su za kompaniju Rimac Automobili čuli kada je njihov električni supersportski automobil Concept One „preslišao” Bugatti Chiron, LaFerrari, Porsche 918 i ostale super i hiper automobile u klasičnim merenjima ubrzanja. Ipak, velika većina je za Concept One čula tek kada je čuveni voditelj u njemu doživeo udes. Da paradoks bude veći, za Concept One saznali su u trenutku kada je na pragu novi model. Samo, koliko njih se zapitalo gde, kako i zašto je nastao najbrži električni automobil na svetu? Da li je nastao kao plod mašte, strasti, ili neograničenog izvora sredstava za nečiji hobi? Da li se stvarno može od nule pokrenuti proizvodnja automobila? Da li se može živeti od proizvodnje automobila, pogotovo hipersportskog?

 

Concept_one_production_03.jpg

 

Davno sam čuo za projekat Rimac supersportskog automobila. Ruku na srce, teško da sam verovao da će ikada išta od toga biti. Zvučalo mi je kao da je grupa entuzijasta odlučila da se malo zabavlja, doduše ambiciozno, praveći automobil. Ne bi bili ni prvi ni poslednji koji bi bili zaboravljeni i pre nego što bi bili primećeni. Samo, ispostavilo se potpuno drugačije. Ista ta firma napravila je automobil koji je pomerio granice mogućeg i postala kuća kojoj se obraćaju veliki svetski proizvođači automobila za tehnološka rešenja. Sve to bi možda i imalo neke logike, da se ta kompanija nalazi negde u Silikonskoj dolini, i da na njenom čelu stoji iskusan poslovni čovek iz automobilske industrije, koji preko svojih kanala i kredita obezbeđuje stotine miliona dolara investicija. Ne, kompanija Rimac Automobili nalazi se u Svetoj Nedelji u blizini Zagreba, a na njenom čelu je čovek od samo 29 godina, kojem nude ozbiljne milione da proda svoju firmu koju je stvorio u garaži i iz čiste strasti. Drugim rečima, nešto što vredi videti uživo, pa sam se i zaputio u posetu fabrici.

 

2017.jpg

 

Rimac Automobili, barem za sada, nisu kompleks gigantskih hala, fensi upravne zgrade u staklu i neprobojnog obezbeđenja na ulazu. Naprotiv. Još dok tražim parking, shvatam da me čeka suština smeštena ispred forme, a pogotovo kada ispred mene u kompaniju o kojoj priča svet, sasvim opušteno, ušeta jedna Akita Inu. Nekome bi se od “pet friendly” pravila digla kosa na glavi, ali mene je istog trenutka opustila, za razliku od prepunog prijemnog dela gostima, koji je ujedno i showroom za dva Concept Onea, ali i svojevrsni prostor za shvatanje kako je uopšte nastao Rimac Automobili.

 

 

Slikanje-za-Forbes-V1.jpg

 

Mate Rimac, vlasnik kompanije očigledno je imao nešto što drugi nisu, ili barem nisu iskoristili. Čak i ako zvuči bajkovito, a kod hejtera otrcano, ovaj mladi čovek je još u srednjoj školi pokazao talenat za elektroniku i mehaniku, koji je na njegovu sreću neko prepoznao i pogurao. Sa 16-17 godina stvorio je rukavicu koja zamenjuje tastaturu i miš, a koju je nazvao iGlove. Za svoj patent osvojio je regionalna, državna i međunarodna priznanja, koja su mu otvorila vrata u svet novih priznanja, nagrada, ali i prilika. A prilika se otvorila da pored iGlove svetu predstavi svoju drugu inovaciju – Active Mirror System, aktivna ogledala za automobile. Osvojio je brojna priznanja i nagrade prestižnih takmičenja za inovatore, zaradio poneki evro, a na kraju uspeo da svoj patent aktivnih ogledala proda jednom poznatom proizvođaču automobila. Samo gde je tu Concept One?

 

e-M3-2.jpg

 

Pa, bliži se i Concept One, i to preko Rimčeve strasti prema automobilima i auto trkama, ali i činjenici da je motor njegovog BMW-a kockice (E30) pukao pre vremena. I tu negde u nekoj garaži, 2007. počinje potera za performansama, ali iz električnog pogona. U zeleni BMW, umesto benzinskog uselio se elektro motor iz viljuškara, a čuveni put upornosti, pokušaja i neuspeha doveo je do rezultata. Posle beskrajnih što mehaničkih što elektronskih adaptacija i prilagođavanja, pomenuti BMW je stigao do drift takmičenja i trka ubrzanja kao jedinog mogućeg trkačkog i probnog poligona za električni automobil u konkurenciji sa benzinskim. Sve dok je mogao poboljšavati performanse prepravkama i olakšavanjem, Rimac je to i radio, da bi na kraju počeo da pravi sopstvena rešenja i delove, kako bi napredovao dalje. Epilog je da je 2012. ta ista kockica postavila pet FIA i Guinness rekorda u ubrzanjima za električne automobile.

 

pogon.jpg

 

Godine 2009. Mate Rimac osnovao je Rimac Automobili sa „skromnom“ idejom da razvije i proizvede najnapredniji i najbrži električni supersportski automobil na svetu. Ništa lakše. Da je tada znao šta ga čeka, verovatno se ne bi ni upuštao u sve to. Kako sam kaže, ideja je najlakši deo, problem je realizacija. Oko ideje o električnom superautomobilu počeli su da rastu zidovi problema. Za početak, nijedan deo nije se mogao kupiti na tržištu. Samo za razvoj sistema brisača tražili su mu dva miliona evra. Rimac i ekipa okupljena oko cele ideje nije imala kuda, morala je da izmišlja, projektuje i proizvodi sopstvene delove, komad po komad, sve do 2011. dok na salonu u Frankfurtu nije prikazala Project One. Kako kažu, osim stakala, pneumatika i točkova, sve su osmislili i napravili u kući, za razliku od jednog McLarena koji 75% svog automobila poručuje i kupuje kod dobavljača.

 

concept_one_env_03ra.jpg

 

Mate Rimac i njegov tim ućutkali su neverne Tome. Concept One postigao je obećano. Mali dvosed dug samo 4.1 metar i visok malo preko jednog metra, postao je referenca po mnogo čemu. Na cevasti kavez navučena je oplata od karbonskih kompozita. Njegova četiri elektromotora generišu kilovat snage, odnosno 1.224 KS, uz jedinstveno rešenje dvostepenih reduktora na stražnjim točkovima sa dvostrukim spojnicama. Vozilo praktično ima četiri odvojena pogonska sistema, što omogućava beskonačno prilagođavanje pogona svakog točka posebno uslovima i potrebama vožnje, odnosno, neograničeni Torque vectoring. Do 100 km/h ubrzava za 2.5 sekundi (brže od Bugatti Chirona), a maksimlna brzina ograničena je na 355 km/h. Od 0 do 200 km/h stiže za 6 sekundi, pri čemu ostvaruje stalno uzdužno ubrzanje od 1,36 g. Prodato ih je osam komada, od kojih se jedan upravo priprema za isporuku vlasniku, a svi će biti isporučeni do kraja 2018. godine.

 

Autoclaves.jpg

 

Osim stakala i guma, sve je smišljeno i napravljeno pod krovom fabrike, uključujući motore, sistem prenosa, kontrolne jedinice, složeni infotejment, odliveni i obrađeni karbonski kompoziti u dva sopstvena autoklava, itd, što je još fascinantnije od postignutih performansi. Baterije su sposobne da isporuče 90 kWh struje pri nominalnom naponu od 650 volti. Baterijske ćelije od Lithium Nikl Mangan Cobalt Oxida (LiNiMnCoO2) su kupljene, ali su baterijska jedinica, njen komplikovani sistem sistem hlađenja, sistem provodnika i kontrolna elektronika napravljeni u kući.

 

10.jpg

 

Rimac Concept One doživeo je i neplanirani crash test na snimanju emisije Grand Tour. Šta više, dugo su i odbijali da uopšte učestvuju u snimanju emisije, ali su na kraju popustili. Richard Hammond (za kojeg mi test vozač fabrike Miroslav Zrnčević, koji je bio na licu mesta, kaže da je odličan vozač) sleteo je sa puta pri brzini od oko 170 km/h, udario u zid, kotrljao se nekih 100 metara, i iz vozila izašao lakše povređen, pre nego što je 2 miliona evra vredan automobil izgoreo. Svima u kompaniji je stajala “knedla u grlu” dok nisu saznali prvo da je Hammond dobro, a potom i da automobil apsolutno nije kriv za udes. Naime, prilog je zapravo bio zamišljen kao brdska trka i uporedni test supersportskih automobila Hond NSX, Lamborghini Aventador S i Concept One. Udes se dogodio nakon što je Hammond prešao liniju cilja brzinom od 177 km/h, nakon čega nije odmah počeo da koči, nego je samo pustio gas, što nije usporavalo vozilo, kao što je to slučaj sa automobilom sa benzinskim motorom. Na kraju i srećom po sve, Concept One se pokazao kao veoma bezbedan automobil, što je i sam Hammond izjavio. Da je bilo drugačije, kompanija gotovo sigurno više ne bi postojala.

 

PH__8899.jpg

 

Rimac Automobili imaju oko 300 zaposlenih, a trenutno zapošljavaju i oko 100 novih radnika. Fascinantno je videti koliko je mladih ljudi u ovoj kompaniji. Kako mi kažu, prosek godina je 30, ali i dodaju da imaju nekoliko starijih kolega koji ozbiljno podižu prosek godina. Ponosni su na to što u kompaniji radi čak 16 nacionalnosti. Stručne kadrove koje nije mogao da nađe u Hrvatskoj, Rimac je “uvezao”. Među zaposlenima su stručnjaci koji su radili u Tesli, Hondi, Toyoti, BMW-u… Sasvim logično, postavlja se pitanje da li treba ovoliko ljudi da bi se proizvelo samo osam automobila. Ne nije potrebno, ali tu negde stižemo do relacije strast – biznis. Concept One je nastao iz strasti, ali je odavno prerastao ulogu jurilice za rekordima. Ovaj super brzi automobil uradio je mnogo značajniji posao i otvorio vrata pravom biznisu. Kao što se zove Concept One, bez problema bi mogao i da se zove “Mi ovo umemo”. Strast i biznis su morali negde raziđu da se i krenu svako svojim pravcem. Concept One postao je demonstrator tehnologija i znanja kojima vlada kompanija. Rimac sada radi projektovanje i izradu komponenata i sistema za poručioce, među kojima su ozbiljne automobilske marke.

 

Obra%C4%91ena-1.jpg

 

Nije tajna da je Rimac uradio KERS i hibridni pogonski sistem za hiperautomobil Aston Martin Valkyrie, baterijski sistem i kontrolnu jedinicu za Koenigsegg Regeru i da je razvio elektro pogon za Jaguar. Lista komitenata je mnogo duža, ali je striktnim ugovorima zabranjeno navođenje njihovih imena, a ima ih mnogo, veoma respektabilnih. Oko 75% prihoda ostvaruje od projekata koje radi po narudžbinama. Šta više, kako mi kažu u kompaniji sve je više projekata za koje nema dovoljno kapaciteta, pa se Rimac Automobili širi na trenutnoj lokaciji, razmišlja o otvaranju svojih biroa po svetu, ali i traženju lokacije za kompletan novi pogon. A za posao u ovoj kompaniji traži se mesto više. Tri godine za redom proglašen je za poslodavca godine, prosečna plata je oko 1.400 evra, a kako vlasnik sam kaže, redosled njegovih prioriteta su: radnici, kupci, akcionari.

 

28ae156d845099e19ab5.jpeg

 

 

Naravno, planovi fabrike su tajna, ali i logično vidljivi. Rimac je ušao u svet tehnologija visokih performansi kada je reč o elektro pogonu, baterijama, kontrolnim jedinicama i infotejnmentu. Kompanija može da isprojektuje, napravi prototip, a sada razmišlja i o serijskoj proizvodnji delova i komponenata. Sa druge strane, dokazali su i da umeju da naprave automobil. Za salon u Ženevi u martu sledeće godine najavili su novi model. Ne, nisam uspeo da ga vidim, niti saznam mnogo detalja. Biće veći i jači od Concepta One. Neće imati cevastu šasiju nego će biti monokok i planirana je proizvodnja 150 komada. Sve ostalo znaće se u martu.
 

DSC_0628.jpg

 

Zapravo, uspeh ove kompanije se nalazi u talentu, strasti, upornosti, pa možda čak i mladosti. I pored dosta truda nisam uspeo da se setim da li sam video jedno odelo ili kravatu. Mislim da nisam, a to mi, uz pomenutu Akitu, nekako baca jedno sasvim drugo svetlo na ovu firmu. Suština je ispred forme, zadatak i kreativnost su iznad formalnog oblačenja, a iza, naoko kontrolisanog haosa nalazi se kreativni red. Mlada kompanija sa mladim radnicima ima neverovatnu energiju za savladavanje izazova. Ne, ovde se sigurno ne radi ni o kakvoj poslovnoj bajci, nego brojnim usponima ali i padovima. A toga će tek biti. Što onih šljaštećih u vidu novih modela, što manje vidljivih ali mnogo profitabilnijih projekata za poznate i nepoznate.

                                       
preuzeto sa - dmotion.rs

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac najavio novi model, premijera uskoro u Ženevi

 

175515-rimac 2.jpg

 

Rimac Automobili su na svom zvaničnom sajtu objavili prvi teaser novog modela. Najavni video ne prati puno informacija, osim da se ovde ne igra po pravilima. ''Why play by the rules, when you can change the game/zašto igrati po pravilima kada možete promeniti igru'', kaže se u video najavi. Možemo samo da pretpostavljamo šta to znači, ali jedno je sigurno - sve zanima šta je Rimac pripremio za mart i ženevski salon automobila.

U saopštenju se jasno navodi da se radi o hipersportskom automobilu, što potvrđuju i obrisi prednjeg kraja i silueta vidljivi nakratko u najavi. Atraktivni električni coupe deluje daleko ozbiljnije od prethodnika, možda zbog nešto agresivnijih linija. U svakom slučaju, sve manje od 1.000KS bilo bi razočaranje, kao i performanse lošije od Teslinog Roadstera. A to znači sprint do 100 km/h za 1.9 sekundi i domet od skoro 1.000 kilmetara sa 200 kWh baterijama. Podsetimo, dosadašnji Concept One se nudio i u sportskoj Concept S verziji, a o broju proizvedenih i prodatih primeraka se može špekulisati. Poslednji zvanični podatak iz februara prošle godine navodi 8 primeraka, ali i obećanje da će novi model doživeti veći tiraž, oko 20 primeraka. Da li će zato biti i pristupačniji, nije poznato.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda mi nešto ne znamo, Rimac zna, a dobro je po nas

 

176768-rimac 2.jpg

 

Osnivač i vlasnik kompanije Rimac Automobili Mate Rimac na svom Facebook profilu objavio je vrlo zanimljiv post, koji je itekako tiče nas. Prenosimo ga u celosti:

Quote

Jucer sam bio na skupu Uprave jedne velike Njemacke automobilske firme (ima prihode gotovo na razini Hrvatskog BDP-a). Trazili su lokaciju za gradnju proizvodnog pogona za elektricne pogonske sustave u Istocnoj Europi. 15 drzava se natjecalo. U finalu su ostali Makedonija i Srbija. Hrvatska nije bila niti medju ovih 15. Na kraju su odabrali Srbiju. Tamo ce proizvoditi stotine tisuca pogonskih sustava za elektricne automobile – sustavi koji ce pogoniti mnoge Europske premium automobile. Uz to su zbog proaktivnosti Srpske Vlade dogovorili jos jedan veliki projekt, no nije na meni da objavljujem o cemu se radi. Zao mi je sto nisam znao ranije za to – jer bi pogurao da se Hrvatska uzme u obzir. No mozda i bolje tako – vjerojatno bi bio totalni waste of time – jer nebi bio prvi put da sam to radio.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je novi električni Rimac C_Two

 

Rimac-C_Two 1.jpg

 

Nakon nekoliko teasera, na sajmu u Ženevi je upravo predstavljen novi Rimac C_Two, koji je, kao što mu i ime govori, drugi model ove hrvatske kompanije, a čiji elektromotori nude ukupnu snagu od čak 1.914KS uz 2.300 Nm obrtnog momenta. Takođe, ujedno je predstavljen i novi logo kompanije.

 

Rimac-C_Two 1111.jpg

 

Konačno su poznate sve informacije o novom modelu koji nam dolazi iz Svete Nedjelje, a reč je naravno o električnom monstrumu Rimcu C_Two. Ovo je drugi vlastiti model iz te firme, a trebalo bi da bude proizveden u 150 primeraka, a ne sumnjamo da će se lako i brzo prodati.

 

Rimac-C_Two 11.jpg

 

Osim toga, ipak je reč o potpuno novom električnom automobilu, koji nema nikakvih delova preuzetih s modela Concept One, a nudi ukupnu snagu od čak 1.914KS uz 2.300 Nm obrtnog momenta koju daju četiri elektromotora. To je dovoljno za ubrzanje od 0 do 96 km/h od samo 1.85 sekundi, odnosno od 0 do 100 km/h za 1.97 sekundi i za maksimalnu brzinu od 412 km/h uz specijalno dizajnirane Pirelli gume.

 

Rimac-C_Two 111.jpg Rimac-C_Two 11111.jpg

 

Oslanjanje je i na novom modelu aktivno, svi točkovi skreću, a uz mnogobrojne senzore po čitavom automobilu, ugrađeno je i 8 kamera.

 

177204-rimac 2.jpg 177208-rimac 22222.jpg

 

Osim gotovo dvostruko veće snage, model Rimac C_Two nudi i bateriju koja bi trebalo da bude dovoljna za 650 km, a koja je postavljena u centralnom delu kabine i proteže se od napred, pa sve do zadnjeg dela gde dodatno dobija na svojoj širini.

 

177207-rimac 2222.jpg

 

Vreme punjenja baterije je 30 minuta do 80% napunjenosti na brzim punjačima. Novi model sada dolazi sa vazdušnim jastucima za vozača i suvozača.

 

rimac 222222.jpg

 

Rimac C_Two sada ima dužu karoseriju od 4750 mm, visina je 1208 mm a širina 1986 mm i zbog toga će najviše profitirati putnici jer će sada vožnja biti puno prijatnija u prostranijem enterijeru. Tome će pomoći i potpuno nova unutrašnjost u kojoj ćete pronaći novi infotainment sitem, a centralni ekran je sada veći i postavljen vodoravno.

 

177206-rimac 222.jpg

 

Jedna od važnijih stvari je i to što će Rimac C_Two nuditi autonomnu vožnju 4. nivoa! To znači da automobil može sam da skreće i koči, ali taj sistem je još uvek u razvoju.

 

177205-rimac 22.jpg

 

Ne treba zaboraviti ni početnu cenu za Rimac C_Two od 1.700.000 evra, a svih 150 primeraka će se proizvesti isključivo u Hrvatskoj.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac C_Two neće biti predstavljen na zagrebačkom sajmu automobila

 

rimac 222222 (1).jpg

 

Nova električna zver Rimac Automobila C_Two, koja je prošle nedelje ukrala šou na sajmu u Ženevi, neće biti predstavljena na zagrebačkom sajmu automobila. Na svom Fejsbuk profilu Mate Rimac, osnivač Rimac automobila, objasnio je zbog čega posetioci sajma u Zagrebu neće moći da vide C_Two uživo - bar ne zasad. ''C_Two iz Ženeve ide direktno u Njujork. Rado bismo pokazali automobil domaćim fanovima na ZG Auto šou ali na žalost se preklopio sa sajmom koji je davno unapred dogovoren sa našim distributerom u Njujorku. Glupo nam je u ZG da stavimo Concept_One a nemamo još spreman drugi C_Two. Stoga smo odlučili da ne učestvujemo ovaj put u Zg. Smislićemo nešto da domaći fanovi mogu da vide C_Two'', napisao je Rimac.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za jedan detalj u novom modelu Rimac C_Two zaslužan Hamond

 

rimac fe.jpg

 

Nezgoda u Švajcarskoj, u kojoj je voditelj emsije Grand Tour jedva izvukao živu glavu iz zapaljenog Concepta One, inspirisala je hrvatskog proizvođača da u novi automobil ugradi specijalan dodatak. Hrvatska kompanija Rimac predstavila je na sajmu u Ženevi novi električni supersportski automobila C_Two (Concept Two). Pored fantastičnih specifikacija i performansi ovog modela, pažnju medija i publike privukao je i jedan neobičan detalja - specijalni aparat za gašenje požara. Aparat je moderno dizajniran i pričvršćen je kožnom trakom na kojoj je ispisana poruka: ''Upotrebiti za gašenje vatre u slučaju brdskog uspona''. Rimac je aludirao na prošlogodišnji udes Ričarda Hamonda, kada je popularni voditelj za vreme snimanja šou programa Grand Tour tokom vožnje na jednom usponu u Švajcarskoj slupao Rimčev prethodni automobil Concept One. Nakon ove interne šale oglasio se i Hamond, koji je za ''DriveTribe'' rekao da je oduševljen, jer je oduvek želeo da ''utiče na dizajn novih modela automobila''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac saopštio da su gotovo svi primerci modela C_Two već rasprodati

 

177204-rimac 2.jpg

 

Kompanija Rimac automobili iz dana u dan beleži sve veći uspeh. Početkom meseca Mate Rimac je okupljenim novinarima i predstavnicima drugih automobilskih marki u Ženevi predstavio svoj novi električni hiperautomobil C_Two, a sada je direktor prodaje Krešo Čorić na salonu u Njujorku koji je juče otvorio vrata izjavio da su gotovo svi primerci već rasprodati! S obzirom na to da će se u Njujkorku naći veliki broj zainteresovanih kupaca s dubokim džepom, gotovo je sigurno da do poslednjeg dana salona više neće biti moguće naručiti C_Two budući da će i preostalih par "mesta" biti popunjeno. Ovo je ogroman uspeh, pogotovo kada uzmemo u obzir da je reč o 1.7 miliona evra vrednom automobilu, čija cena je uz doplate i veća. Portal Autocar navodi da prosečni kupac ovog hiperautomobila na tu cenu plaća i oko 500 hiljada evra za doplate.

 

177206-rimac 222.jpg

 

Podsetimo se na specifikacije ovog automobila: 1914KS i 2300 Nm, uz koje do 100 km/h stiže za 1.9 sekundi, a s jednim punjenjem može da odradi do 650 kilometara. Uz to, ovaj električni bolid koji se potpuno prilagođava korisniku, od same skice do gotovog proizvoda nastao je u Svetoj Nedelji, ima monocoque okvir, krov, panele karoserije i zadnji podokvir za smeštaj integrisanog paketa baterija napravljene od ultralakih i čvrstih ugljeničnih vlakana, dok su zone uvijanja pri sudaru izvedene od aluminijuma.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac u novom videu otkriva detalje o stvaranju C_Two

 

 

Rimac C_Two je bio zvezda ovogodišnjeg ženevskog auto salona. Hrvatski proizvođač nije se libio da objavi sve detalje o projektu 150 električnih hiperautomobila koji će biti napravljeni po ceni od 1.7 miliona evra, ali neke informacije su ostale sakrivene u šumi podataka. Johnny Smith iz ''Fully Chargeda'' je imao priliku da ''otme'' Matu Rimca na nekoliko desetina minuta tokom svetske premijere C_Two na Palexpu, kao i da bliže snimi automobil iz svih uglova. Na Rimčevom štanduoni su pažljivo obišli automobil, a Mate iz prve ruke pokazao sve funkcionalnosti dizajna C_Two. Hrvatski proizvođač je želeo da svaki detalj na automobilu ima svrhu, kao i da ni jedan element ne narušava performanse ili služi isključivo u vizuelne svrhe. Iz istog razloga mnogo pažnje je posvećeno aktivnoj aerodinamici i hlađenju četiri elektromotora ukupne snage 1.914 KS i litijum-jonskih baterija kapaciteta 120 kWh. Sam baterijski paket je oblikovan tako da zauzme minimalni prostor u putničkoj kabini, kao i da omogući smeštanje sedišta što niže u karbonsku monocoque šasiju. Rimac je takođe otkrio da nema pojma koliku brzinu C_Two može da postigne budući da to zavisi od guma. Aktivno zadnje krilo je zato prilagođeno da menja ugao pri najvišim brzinama i smanjuje silu prianjanja zadnjih točkova uz podlogu. C_Two tek treba da odradi crash testove a navodno je skoro svih 150 primeraka planiranih za proizvodnju - prodato.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac prodao tri automobila istog dana kad je Richard Hammond doživeo nesreću

 

rimac laferarri.jpg

 

Pre gotovo godinu dana, 10. juna 2017. godine, voditelj emisije ''The Grand Tour'' Richard Hammond je prevario smrt tokom vožnje u Hembergu u Švajcarskoj, gde je izgubio kontrolu nad Rimčevim automobilom Concept One, sleteo niz padinu i prevrnuo se. Međutim, istog dana je kompanija Rimac Automobili prodala tri automobila. Nakon prevrtanja i zaustavljanja automobil je izgoreo, a Hammond je doživeo povrede koje nisu bile opasne po život. Uspešno se oporavio i nastavio da obavlja svoj posao.

 

166788-rimac 1.jpg

 

Iako je to bio težak dan za Hammonda i celu ekipu, kao i za kompaniju Rimac, kompanija je ipak tog dana profitirala. U intervjuu za magazin ''Autocar'' šef prodaje Krešo Ćorić je priznao da su na dan nesreće prodata tri električna hiperautomobila, što znači da je i ova vrsta marketinga bila uspešna. Naravno, u Rimcu nisu likovali, jer su bili veoma zabrinuti zbog nesreće i Hammondovog stanja. Ćorić je u intervjuu uglavnom govorio o novom C_Two automobilu koji košta 2.1 milion dolara. Ovaj automobil je uglavnom rasprodat, a preostale primerke su rezervisali Rimčevi prodavci širom sveta, kojih ima 12. Biće proizvedeno ukupno 150 automobila, a dobar deo njih, od 75 do 105, završiće u SAD-u. Kupci u proseku potroše 615.000 dolara na dodatnu opremu.

 

Rimac-C_Two 11.jpg

 

Zahvaljujući dvobrzinskom menjaču s tehnologijom iz Formule 1 C_Two od 0 do 100 km/h ubrzava za 1.95 sekundi, dok su mu za ubrzanje od 0 do 300 km/h potrebne 11.3 sekunde. Testiranja će se vršiti u drugoj polovini ove godine, a naredne Rimac će proizvesti 18 prototipa. Proizvodnja automobila za kupce će početi u januaru 2020. godine, a mesečno će se proizvoditi samo četiri automobila. Rimac većinom zarađuje od prodaje tehnologije, a ''mušterije'' su Aston Martin (Valkyrie), Koenigsegg (Regera) i Jaguar (E-Type Concept Zero), ali i još neki proizvođači automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaguar će za električnog supersportistu tražiti pomoć od Rimca

 

jaguar cx75 1.jpg

 

Jaguar nije pominjao supersportski model još od legendarnog koncepta C-X75 (na slici), koji se pokazao u serijalu filmova o Jamesu Bondu. Međutim, da Jaguar nije u potpunosti napustio ideju da naparvi super automobil, pokazuje i direktor razvoja Dave Shawk, koji je izjavio da se o takvom modelu intenzivno razmišlja, mada se na tržištu ne očekuje tako uskoro. Kompanija je nedavno predstavila električni model I-Pace, tako da tehnologiju ima, a zanimljivo je i da je pomenuo da očekuje pomoć i partnerstvo od Rimca i McLarena.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

I Porsche odlučio da investira u Rimac automobile

 

181188-rimac porsche.jpg

 

Nakon investicije kineske Camel grupe i Porsche AG je investirao u uspešnu hrvatsku firmu Rimac Automobili. Kako se navodi, Porsche AG je prepoznao uspeh Rimac Automobila i njihov doprinos u razvijanju tehnologije za električne automobile. Tačan iznos investicije još nije poznat, a zauzvrat će Porsche dobiti deoničarski paket od 10 posto.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac Automobili: Prihodi rasli, gubitak 4.5 miliona evra

 

177204-rimac 2.jpg

 

Kompanija Rimac Automobili u vlasništvu Mate Rimca je 2017. godinu završila sa 6.7 miliona evra prihoda, što je za 7.9 posto više odnosu na godinu pre. Međutim zbog još snažnijeg rasta rashoda koji su se gotovo udvostručili na ukupno 11.7 miliona evra firma je prošlu godinu, prema podacima Fine, završila sa oko 4.5 miliona evra gubitaka. Pod stavkom rashoda Rimcu su rasle sve komponente od troška osoblja do materijalnih troškova.

 

177206-rimac 222.jpg

 

Iz svega se može videti da je Rimac u snažnom investicionom ciklusu razvoja novih proizvoda dok ga trenutno ne zabrinjava finansijska slika kompanije. Krila za to su mu dala velika strana ulaganja u njegovu kompaniju. Poslednje veliko ulaganje je došlo od nemačkog Porschea koji je nedavno kupio udeo od 10 posto u Rimčevoj kompaniji. Prošle godine je kineska Camel Grupa, najveći proizvođač baterija u Aziji, uložila 30 miliona evra. Udeo u Rimac Automobilima ima i jedan od najbogatijih Kolumbijaca, Kanayet Yepes i ulagači iz Hong Konga. Sam Rimac je još uvek većinski vlasnik kompanije. Pre dve godine je procenio vrednost svoje kompanije na oko 70 miliona evra. Ona je danas sigurno značajno veća posebno nakon prezentacije početkom u Ženevi njegovog novog električnog superautomobila, C_Two. Već za nekoliko nedelja je uspeo da rasproda svu planiranu količinu od 150 primeraka novog automobila čija pojedinačna vrednost iznosi 1.7 miliona evra. Prve isporuke modela C_Two bi trebalo da se dese 2020. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac Automobili na zagrebačkim ulicama testiraju autonomno vozilo

 

rimac autonomni.jpg

 

Rimac Automobili je objavio video na kome se vidi autonomno vozilo na zagrebačkim ulicama. ''Naša ekipa zadužena za autonomnu vožnju lansira svoju flotu vozila kako bi ubrzala razvoj sistema za autonomnu vožnju, ali i zaštitni znak njihovog C-Two ''driving coach''. Flota će se sastojati od više tipova vozila'', objavili su iz Rimac Automobila. ''Vozilo ima osam kamera, šest radara, 12 ultrazvučnih senzora, inercijalne merne jedinice i izuzetno precizni GPS. Vozilo može da bude kontrolisano iznutra od strane AI sistema (sistem veštačke inteligencije) pa će se koristiti za sakupljanje podataka i testiranje naših algoritama'', opisuju iz Rimac Automobila i dodaju da vozilo može da prikupi čak šest terabajta podataka za svaki sat vožnje. Na snimku se vidi kako vozilo izlazi iz garaže sa dve osobe u njemu, na mestu vozača i suvozača, ali vozač ne okreće volan, a vidi se i šef razvoja autonomnog sistema u Rimac Automobilima Sacha Vražić.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...