Jump to content
FAS Goran
FantomX

Hrvatski Concept One u Frankfurtu / Rimac Automobili

Recommended Posts

Concept One je električni automobil koji isporučuje 811 kW, 3800 Nm obrtnog momenta i od 0 do 100 km/h stiže za 2,8 sekundi.

Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 305 km/h. Hrvatski koncept pogone 4 elektromotora, svaki je potpuno samostalno "vezan" za jedan točak.

Iz ove kompanije kažu da je ukupna težina vozila 1.650 kilograma i da uz jedno punjenje ovaj automobil može da prevali do 600 kilometara.

 

2303890474e7215f696481713468654_orig.jpg
5977619504e7215f6dfe75955535014_orig.jpg
10134664794e7215f7356e2260061594_orig.jpg

:unworthy:

Izvor: B92

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka im cast.

Fantasticni rezultati u odnosu na potrosnju :D

Rado bih jedan primerak...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni i dalje deluje neverovatno obrtni moment, ne znam koji pridev da mu zadenem :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

811 kW je oko skoro 1.100 konjskih snaga ! Kakvu frikciju sa podlogom treba obezbediti da bi se postiglo 100 km/h za 2.8 sec ?!

Ako su svi ovi podaci tačni - ovo je čudovište a ne auto !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skeptik sam da će još dugo, dugo, duuuugo vremena bilo šta na struju, sa željom da bude sportski auto, imati prolaz na tržištu.

Tesla (ona američka kompanija) koja je ubedljivo najdalje otišla sa proizvodnjom sportskog automobila na struju još kako ima problema...a, svi ostali mogu da budu samo manji od njih. Rimac ili kako li se već zove firma koja ovo pravi...hmmm, nažalost, nema u tome još para...plus što ovakav i ne može da se registruje bilo gde u Evropi. Za početak, mora da ima zadnje staklo... :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac Automobili planira novi model

 

rimac%20one.jpg

 

Kako piše CarBuzz, hrvatska kompanija Rimac Automobili će u martu isporučiti prvi primerak električnog sportskog automobila Concept One, i to kupcu iz Amerike. Biće proizvedeno samo osam komada (po ceni od 1.2 miliona dolara po primerku), a većina je već unapred prodata. Concept One ima četiri elektromotora sa ukupno 1088KS, dok autonomija sa jednim punjenjem baterija od 82 kWh iznosi oko 330 km. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 2.6 sekundi, a može do maksimalnih 354 km/h. Takođe, dostupan je i Rimac Concept S, pri čemu njegova cena iznosi 1.6 miliona dolara. Biće napravljena samo 2 komada, a isporuke se najavljuju za sledeću godinu.

 

rimac%20s%20111.jpg

 

Rimac Automobili za budućnost najavljuje novi model, i to u luksuznom segmentu, ekskluzivan i sa još boljim performansama od Concepta One. Po sadašnjim planovima, taj model bi trebalo da se pravi u seriji od 20 komada godišnje. Na kraju, u kompaniji žele da se oprobaju i da sa svojim automobilima postave neke rekorde na stazi (možda već ove godine), uključujući tu i nemački Nirburgring.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac u Ženevi predstavio dorađeni Concept One

 

162860-rimac%201.jpg

 

Kompanija Rimac Automobili je na salonu automobila u Ženevi predstavila brži Concet One sa dužom autonomijom i snažnijom baterijom, a odlučila je i da se fokusira na tri tržišta na kojima je našla nove partnere. Concept One firme Rimac Automobili sada razvija 1224 konjske snage odnosno 900 kW, što je povećanje u odnosu na 1088 odnosno 800 kW, koliko je ovaj električni hiperautomobil do sada prenosio na sve točkove.

 

162861-rimac%2011.jpg

 

Smanjeno je ubrzanje 0-100 km/h za stotinku, a autonomija sa jednim punjenjem je povećana sa 335 na 350 kilometara, sve zahvaljujući novoj bateriji kapaciteta 90 umesto dosadašnjih 82 kWh.

 

162862-rimac%20111.jpg

 

Osim dorađenog modela Rimac je u u Ženevi predstavio i svoje poslovne planove, odnosno najavljeno je da će se koncentrisati na tržišta Evrope, SAD-a i Bliskog istoka. Tako su predstavili svoja tri nova prodajna partnera na tim tržištima, Manhattan Motorcars iz Njujorka, Pace iz Esena u Nemačkoj i Alzarooni Grupu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kineska Camel grupa investira preko 30 miliona evra u Rimac Automobile

 

162861-rimac%2011.jpg

 

Kineska Camel grupa je potvrdila da namerava da investira preko 30 miliona evra u Rimac Automobile i Greyp Bikes, kompanije poznate domaćoj javnosti prvenstveno po električnom automobilu Concept One i motociklu Greyp. Iako osnivač Mate Rimac za sada nije mogao da komentariše, investicija jednog od najvećih kineskih proizvođača baterija za automobile, poljoprivredne mašine i bicikle dokazuje: snaga Rimac Automobila nije u vozilima, već u tehnologiji koja ih pokreće.

 

rimac%20greyp%2011.jpg

 

Camel Grupa je već 11. aprila interno potvrdila da će investirati u hrvatske Rimac Automobile i Greyp Bikes kao deo njihove B runde, tri godine nakon što je verovatno najpoznatija hrvatska tehnološka kompanija zatvorila rundu od 10 miliona evra, takođe s naglaskom na ulaganja iz Azije. Da, tehnološka - ne automobilska (iako je i najpoznatija hrvatska automobilska firma). Iako u Hrvatskoj Rimac Automobile mnogi, između ostalog zbog imena u kome se navode - automobili, percipiraju isključivo po ''seksi'' proizvodima poput električnog superautomobila Concept One koji je nedavno vozio ulicama Njujorka, Rimac Automobili su od svojih početaka bili prvenstveno tehnološka firma. Ova kineska korporacija vredna preko 4 milijarde dolara sa sedištem u Shenzenu bavi se prvenstveno proizvodnjom električnih baterija za različite tipove vozila i posebne namene, održavajući i vlastiti servis za internet naručivanje baterija - Autocamel. U kratkom razgovoru Mate Rimac je samo rekao da je ova investicija tek deo druge, B runde investicije u Rimac Automobile i Greyp Bikes, kao i da do završetka ne može da izađe s detaljima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Richard Hammond izleteo s puta u Rimčevom automobilu, Concept One potpuno izgoreo

 

166789-rimac%2011.jpg

 

Richard Hammond, jedan od voditelja automobilske emisije The Grand Tour, na Hemberg Hillclimb trci u Švajcarskoj izgubio je kontrolu nad Concept_One-om, proleteo je kroz zaštitnu ogradu i survao se niz provaliju. Rimčev automobil se pritom zapalio i potpuno je uništen. Hammond je iz njega izašao pri svesti (pre nego što se automobil zapalio), odvezen je u bolnicu gde mu je dijagnostifikovana tek fraktura kolena - što je, s obzirom na težinu nesreće, relativno mala povreda.

 

166788-rimac%201.jpg

 

Uzrok nesreće je i dalje nepoznat, kaže ekipa The Grand Toura, a slike koje su objavili na svom Facebook profilu ne izgledaju nimalo lepo. Na YouTubeu se ubrzo pojavio i video današnje nesreće, koji prenosimo u nastavku. Jeremy Clarkson je nedugo nakon nesreće na Twitteru napisao da je ovo bila najteža i najstrašnija nesreća koju je ikada video, kao i da je neverovatno da je Richard ''većinom OK''. Oglasili su se i iz Rimac Automobila. Na svom Facebooku su potvrdili da je za vreme snimanja testiranja i trke za The Grand Tour njihov automobil bio uključen i njihov Concept One. Ponovili su detalje nesreće, a poželeli su Richardu Hammondu brz oporavak.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije mu nije prvi put: Pogledajte izletanje Richarda Hammonda pri 464 km/h

 

hammond%20crash.jpg

 

Richard Hammond je veliki zaljubljenik u automobile, ali i brzinu, pa neretko preceni svoje sposobnost. Jučerašnja nesreća jednog od najpopularnijih voditelja, od milja zvanog Hamster, u Rimčevom Conceptu_One, mnoge je zabrinula. Brojni obožavaoci se naime veoma dobro sećaju njegove nesreće u dragsteru, kao i na desetine drugih zabeleženih tokom snimanja, znajući da se radi o vozaču koji voli da pretera. Zapaljeni auto je jasan signal težine nesreće. A, bilo je i gore. Popularni ''Hamster'' je 20. sepembra 2006. godine umalo izgubio glavu vozeći dragster Vampire na mlazni pogon. Zver sposobna da u teoriji pojuri do 595 km/h nosila je i titulu najbržeg vozila na Ostrvu. Hammond je odvezao nekoliko vožnji i zatim u jednoj, pri brzini od 464 km/h izgubio kontrolu. Sleteo je s piste, uz teške povrede glave, a sve zbog želje da obori britanski brzinski rekord postignut u ovom dragsteru. Tako bar govore nezvanične informacije, a svi koji znaju lik i delo Hammonda uvereni su da je želeo do rekorda. Nedostajalo mu je malo, rekord je bio i ostao na 483.29 km/h. Po zvaničnom saopštenju Top Geara telemetrija je izmerila da je u jednom trenutku vozio čak 506 km/h, ali budući da nije odradio dve vožnje rekord nije priznat.

 

Clarkson je u jednoj od epizoda nakon nesreće izjavio da je prava tragedija što nije ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao ''nesreća u najbržem automobilu'', ali pravila su da mora da odveze i vožnju u suprotnom smeru. Što se same nesreće tiče, ispada da je Hammonda spasila skromna visina. U protivnom bi ostao bukvalo bez glave, jer se dragster nakon prevrtanja ukopao u zemlju, a Hammond je kacigom izorao brazdu. Izveštaj je pokazlo da je Hammond nakon pucanja gume postupio u skladu s pravilima, aktivirao je padobran i prekinuo dovod goriva. Hammondov oporavak je trajao nekoliko meseci, ali već 12. novembra je seo za upravljač automobila, a ubrzo zatim je viđen u vožnji motocikla. Na televiziji se prvi put pojavio 22. decembra iste godine, dok je u Top Gear stigao krajem januara sledeće godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

------

 

Richard Hammond poručio iz bolnice da je idiot

 

richard%20b.jpg

 

Mada je doživeo tešku nesreću kada je sleteo s puta za upravljačem električnog hipersportiste Rimac Concept_One, Richard Hammond se oseća dobro. Svojim fanovima javio se s Twitter profila putem videa koji je simbolično nazvao ''I’m not dead.'' Fanovima, a pre svega porodici, izvinio se jer je ponovo ispao idiot. Naime, Richard Hammond je na snimanjima emisije Top Gear doživeo već nekoliko nesreća, pojedine su bile i pri brzinama većim od 300 km/h, dok je na snimanju emisije The Grand Tour već jednom pao sa motocikla.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac: ''Auto je leteo 300 metara horizontalno i 100 m visinske razlike''

 

rimac.jpg

 

Mate Rimac se konačno oglasio s podacima i konkretnim brojkama vezanim za nesreću Concepta_One. Donosimo ekskluzivnu izjavu.

Svet i dalje bruji o nesreći hrvatskog hyper automobila Rimac Concept_One koji je na snimanju novih epizoda Amazonovog The Grand Toura snimao popularni trio Clarkson, Hammond i May. Kao što već i ptice na grani znaju, Rimčev automobil je na Hemburg Hill Climbu u Švajcarskoj vozio Richard Hammon, ali se tokom testiranja i snimanja emisije desila nesreća u kojoj je Hammond povređen i završio je u bolnici, dok se Concept_One zapalio. O razlozima nesreće i zapaljenju automobila već nekoliko dana se nagađa u javnosti pa se Rimac, isprovociran ''poznavaocima'' i ''njihovim činjenicama'' konačno i oglasio. ''Prevrnuo se na travu? Vozio 66 km/h? Auto je leteo 300 metara horizontalno i 100 m visinske razlike. Nakon prvog leta je prvo pao na asfalt na put 10 m ispod (visinske razlike) mesta ispaljenja. Brzinu još neću iznositi ali ne mogu da verujem koje se sve gluposti pišu od ljudi koji ili nemaju pojma, ili su slepi ili samo zlobni'', napisao je Mate Rimac.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeremy Clarkson: Rimac Concept One mi je promenio mišljenje, briljantan je

 

110964-top%20gear%207.jpg

 

Iako nikad nije bio ljubitelj električnih automobila, voditelj TV emisije The Grand Tour Jeremy Clarkson je izrazio oduševljenje vozilom Rimac Concept One. U, za njega tipičnom dovitljivom komentaru za Sunday Times, pisao je o nedavnoj nesreći njegovog kolege Richarda Hammonda koji je na snimanju serije ''The Grand Tour'' izgubio kontrolu nad automobilom Rimac Concept One nakon prebrzog ulaska u krivinu. Automobil se zapalio, a Hammond se jedva izvukao. Zanimljivo je da je Clarkson u superlativima govorio o električnom superautomobilu iz Hrvatske.

 

Kao stručnjak za automobile ranije je smatrao da je kupovina električnih automobila jednako blesava kao kupovina kuhinjskog blendera na benzin. Ipak, predomislio se. ''Rimac bi sve to mogao da promeni. Kratko vreme sam proveo za njegovim volanom i jednostavno nisam mogao da verujem kako ubrzava, a ovde ne govorimo o brzom autmobilu poput Lamborghini Aventadora. Mnogo je brži od svega što sam do sada vozio. Nemam druge reči osim - briljantan je!'', napisao je Clarkson.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvo pojavljivanje Rimčevog bolida nakon nesreće: Concept_One dolazi na Festival brzine

 

167448-rimac%20one.jpg

 

Rimac Automobili i njihov Concept_One posetiće Goodwood i tamošnji Festival brzine. Legendarni Festival brzine u Goodwoodu će se održati ovog vikenda, a u odabranom društvu će se naći i Rimčev električni bolid. To će biti prvo pojavljivanje Rimčevog bolida nakon teške nesreće u kojoj je Concept_One u potpunosti izgoreo. Srećom, vozač je prošao puno bolje. Sudeći po aktivnostima na društvenim mrežama, Richard Hammond se brzo oporavlja, a i utisak je da će u budućnosti voziti puno opreznije.  Kada je u pitanju Festival brzine, tema ovogodišnjeg izdanja je istorija motorsporta i podsećanje na događaje i učesnike koji su ostavili najveći trag u istoriji. Takođe, Ferrari će u Goodwoodu obeležiti 70. rođendan, dok će posebna tema biti automobili i prevoz budućnosti. A svoj dolazak na festival najavile su brojne trkačke legende, među njima i Tom Kristensen, devetostruki pobednik LeMana.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac otvorio fabriku posetiocima

 

145153-rimac%20111111.jpg

 

Po uzoru na ostale vrhunske proizvođače automobila, kompanija Rimac je otvorila mogućnost posetiocima da obiđu fabriku i da se upoznaju s procesom nastanka vrhunskih sportskih automobila. Standardna tura košta 225 kn (30 evra) i kroz sat vremena korisniku daje uvid u istoriju kompanije, uključuje posetu izložbenom prostoru, delu gde se automobili sastavljaju, delu gde se proizvode komponente i delu gde se automobili farbaju. Premium tura košta 375 kn (50 evra), traje 90 minuta, a dodatno uključuje i posetu delu gde se odvija istraživanje i razvoj, kao i test vožnju Greyp električnim biciklom. Prema informacijama iz kompanije, ture su dostupne na nekoliko jezika, a interes, pogotovo stranaca je izuzetan.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimac raspisao konkurs za više od 25 radnih mesta

 

162861-rimac%2011.jpg

 

Preduzetnik Made Rimac raspisao je konkurs za više od 25 radnih mesta u svojoj kompaniji Rimac automobili. Pitanje je međutim, ima li kvalifikovanih kandidata?

Broj prijava za ponuđena radna mesta porastao im je za 50 do 70 odsto. Rimac traži računovođe, inženjere za simulacije, softver inženjere, inženjere za planiranje ruta autonomnih vozila, tehničare za sklapanje baterijskih sastava, tehničare za izradu električnih instalacija i sklapanja komponenti, kao i niz kandidata za druga zanimanja. Objava je pokrenula rasprave na društvenim mrežama u kojima su se neki zapitali ima li u Hrvatskoj uopšte ustanova koji bi ljude kvalifikovala za neka od navedenih atraktivnih mesta za koja se traži velika stručnost i visoka specijalizacija.

 

Menadžer ljudskih resursa iz Rimac Automobilima, Aco Momčilović, objasnio je da zapošljavaju vrlo širok spektar inženjera i radnika s različitom tehničkom spremom. "Nekada u šali kažemo da ako je neko stručnjak u bilo kojem segmentu elektronike, elektrotehnike, računarstva..., mi imamo poziciju za njega u nekome od svojih timova", rekao je Momčilović. "U ovom trenutku najviše zapošljavamo stručnjake koji su završili FER ili neki ekvivalentan fakultet, sarađujemo i s Elektrotehničkim fakultetom u Osijeku i u Rijeci, a dosta kandidata dolazi nam i iz Splita. Takođe smo već pre više godina učvrstili saradnju i s FSB-om u Zagrebu. S njima kao i s FER-om, svake godine imamo zajedničke projekte na koje nam dolazi veliki broj pripravnika.

 

Svi studenti pripravnici koji nama dolaze u našim kompanijama su plaćeni. Posebno nas raduje to da se u nekim slučajevima saradnja proširila i na način da neki njihovi doktorandi ili asistenti dolaze da rade kod nas u firmu, a neki naši radnici upisuju kod njih doktorske studije", dodao je. Momčilović kaže da je u Hrvatskoj, zbog istorijskog nedostatka nekih industrija, teško naći neke profile:

"Jedna od takvih pozicija je, na primer, automobilski dizajner. Takođe ima pozicije koje su relativno nove za razvoj tehnologije na globalnom nivou, a naročito za nas, kao što su inženjeri uključeni u razvoj baterijskih Sistema”. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kineski proizvođač baterija uložio 30 miliona evra u Rimca

 

Vest nedelje dolazi nam iz Zagreba. Naime, još od aprila se šuška a juče je i zvanično obelodanjeno, da je najveći azijski proizvođač baterija Camel Group sklopio je ugovor o investiciji vrednoj 30 miliona evra sa kompanijama Rimac Automobili i ćerkom kompanijom Greyp Bikes, odnosno sa njihovim osnivačem i vlasnikom Matom Rimcem. Ovom značajnom investicijom je zaključeno najveće direktno strano ulaganje u jednu hrvatsku tehnološku kompaniju, saopštili su iz Rimca. Od ukupnog uloženog iznosa, 3 miliona evra je namenjeno za razvoj električnih bicikala u koje proizvodi Greyp kompanija.

 

Većinski deo kapitala će biti upotrebljen za pokretanje novih proizvoda, širenje proizvodnog kapaciteta i globalno širenje ova dva brenda. "Ulaganje će nam pomoći za dalje ubrzanje rasta, uvođenje novih proizvoda na tržište i proširenje naše globalne prisutnosti, kao i pokretanje električnog superautomobila nove generacije koji ćemo predstaviti svetu iduće godine" -rekao je Mate Rimac. Direktor Camela Liu Changlai rekao je da su nakon dubinskog proučavanja tržišta zaključili da je Rimac savršeni partner, jer je lider tehnologije električnih vozila na mnogim područjima.

 

preuzeto sa - Vrele Gume

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...