Jump to content
FAS Goran
delakroa

Fruška Gora

Recommended Posts

Sad sam bas gledao, ali slike su starije, pa se zato dvoumim. Ako ima terena i ako su jos u nekom ok stanju, to bi bilo super. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da na Fruskoj gori boljih nema :) 

U korektnom su stanju, odrzavaju se, koliko toliko. Bude gore team buildinga, preko leta budu deciji kampovi, tokom korone bude karantin... :) 

 

I sam idem par puta godisnje tamo na rostilj. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije loše ni Andrevlje, ima livada kao dva fudbalska terena :) Ima klupa uz šumu, a tu je i onaj "hotel", šta li je ( "Ceptor Andrevlje" ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da i Andrevlje je super. Ima staza, mislim nesto 14km (ili manje), Andrevlje - Letenka - Andrevlje. Super za prosetati posle rostilja

 

Kod Andrevlja, pre hotela, sa desne strane ima da se zakupi kao rostilj mesto, tj neka kuca (objekat) gde je ispred terasa i rostilj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta staza je tako lepa da me moja porodica, kada smo pre par dana prošetali nizbrdo od Letenke do Andrevlja "na ručak", vratila da ja odem pešaka nazad po kola, pa da dodjem "okolo" po njih u Andrevlje. Nije mi teško palo. Naprotiv. Jer, kada sam sam, idem veoma brzo, pa i uzbrdo, a kada ide i kćerka, "vučemo se kao creva". A često idemo tuda ... Toliko često da kada im predložim „porodični ručak u Andrevlju“ (koji podrazumeva da se dodje pešaka sa Crvenog čota ili iz Letenke, pa posle pešaka nazad ), mislim da njihov izraz lica govori da bi radije bili celi dan bez hrane i vode ... :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super je ta staza. Siroka i pročišćna. 
Leti zna da zaraste deo kada se izlazi ka Andrevlju ali ostalo je baš ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas "u krug", od Crvenog čota do Crvnog čota. A "preko" Manastira Beočin, Dumbovačkog vodopada i Brankovca :)

Lepo bilo.

"Njam-njam" u Maloj Remeti, u "Lugarnici". Dobra klopa. Doduše, manje porcije nego u Andrevlju, a i pola su nam pojeli kučići i mačići. Ali, nema veze :) 

 

B1.jpg

B2.jpg B3.jpg B4.jpg

B5.jpg C1.jpg

C2.jpg C4.jpg C5.jpg

C3.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

U subotu posle podne sam sticajem okolnosti otišao na Frušku goru - vozom :) Od N.Bg do S. Karlovaca onaj nasporiji voz ( "Regio", koji "diže" do 150 km/h na par mesta ) stiže za 43 minuta ( kolima nema šanse da bih mogao tako brzo ).

Cilj mi je bio planinarski dom "Stražilovio". Da popijem kafu, malo poslušam muziku ... Šetnja do doma i nazad oko 14 km. 

 

Htedoh i u nedelju vozom ( pa da povezem i bajs ), ali, kako je išla i supruga, otišli smo kolima do Zmajevca, pa onda pešaka do Rakovca i nazad. Lepo bilo, mada  znatno kraće ... Ali, u nedelju mi je nekako bio tužan prizor dok smo prolazili pored Rakovačkog jezera, tj. kamenoloma. Šta se radi od te prirode, tuga je to golema.

 

Ali, ono što je najbolja stvar, dok sam tako šetao šumom, palo mi je na pamet još nekoliko novih ruta po Fruškaću :) 

 

1.jpg 2.jpg

3.jpg 4.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@moron taman sam mislio da cu te sresti u nedelju na Andrevlju :) Bili smo tamo jedno 3-4h, malo prosetali po sumi, koliko su deca dozvoljavala.
 

Ovo mi je upalo u oko
image.thumb.png.820ecce6afb2ac3cd885827b932f5c5f.png

A poznati su "radovi" i kupovina parcela po nacionalnom parku :rant:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da je ovaj produženi vikend još malo potrajao, teško da bih "pretekao" :)

Tri dana zaredom sam bio na FG ( sve došao vozom ), dva puta kao "pešadinac" ( prešao oko 30 km ), jednom kao "biciklista" ( oko 80 km ).

Super je bilo. A lepo je bilo videti i da je šuma bukvalno bila prepuna ljudi. Lepo vreme je izmamilo ljude iz grada ... :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minutes ago, Mijailović P. said:

Kakva je situacija sa kartama za voz?

Treba li još uvek rezervacija za "sutra"? :D

Ja idem sa onim "putničkim" ( "Regio" ), a za njega nema rezervacija. I on je vikendom uglavnom na svaki sat, eventualno na po dva sata.

Od N.BG do S. Karlovaca i obrnuto putuje 43 minuta, a do Beške ( ako "poteram" i bajs na F.G, tada izlazim tamo ) oko 37 minuta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juče sam imao komičan i zanimljiv dan na Fruškaću. Zagubio sam se :) 

Sa jednim drugarem iz NS sam se dogovorio da se nadjemo u Andrevlju, na piću, a ja sam planirao da dodjem kolima najpre do Crvenog čota, pa dalje pešaka ( možda oko 7 km kroz šumu ). Bez mnogo preterivanja, bar 20 puta sam išao pešaka tu relaciju, utabanim stazama, njihovim kombinacijama ili totalno "slobodnim stilom".

Juče krenem i prvih možda 1-1,5 km sam išao baš prijatno ćaskajući sa jednim tipom iz Futoga, koga sam sreo na samom početku ( pitao me kako da se dodje do Orlovih stena ).

Posle nastavih stazom i tad mi zazvoni telefon i kum me "držao na vezi" nemam pojma koliko dugo. Pričao sam sa njim, pričao i hodao. Hodao i hodao, pričao, sve dok nisam ostao bez signala (što je tamo normalno).

Onda videh da sam "skrenuo" sa staze. Rekoh sebi, nema veze, izbiću negde sigurno na onu stazu, samo treba malo da zavijam u desno (jer sam bio ubedjen da sam se "zagubio" tako što sam skrenuo u levo). No, posle nekih pola sata nikako da ja "presečem" onu stazu kojom sam bio išao ... 

Tad se po prvi put odlučih da pogledam "navigaciju" ( na Google mapama i na Maps.me ) i pošto nije bilo siglana mobilne mreže, radilo je samo Maps.me, ali je pokazivalo neke apsurdne stvari o tome gde se nalazim ( čas da sam negde kod Bačka Palanke, čas kod Sremske Mitrovice ili i u Bačkom Petrovcu i/ili na kojoj se obali Dunava uopšte nalazim :) ) i koliko do Andrevlja imam ( pa i još preko 11 sati hodanja :) ), a apsurdne podatke su pokazivale i Google mape kada bih negde uspeo da na kratko uhvatim signal mreže.

Najpre sam se cepao od smeha, posebno sa razloga jer zbog konfiguracije terena, šume i onih malih kanjona kojim teku razni šumski potoci prosto za mene u tim trenucim nije bilo magije da se orijentišem gde se nalazim :) 

U jednom trenu sam se uhvatio jednog potoka, koji mi se učinio poznatim, misleći da će on da me odvede do Andrevlja, ali sam posle nekog vremena shvatio da sam promašio u proceni.

Kada sam video da sam dabelo zakasnio na planirani susret sa prijateljem koji me čekao u Andrevlju, otkucah mu poruku da se izvinjavam i da ga molim da me ne čeka, i da otkazujem ( jeste da nije bilo mreže, ali, znao sam da ću negde na kratko na nju da naletim i da će poruka tada da ode ) :) 

Na kraju se odlučih da krenem ka Zapadu, dok se još vidi Sunce ...

Tada mi se na telefonu pojavila i poruka "No GPS signal" :) Pogedah trenutni zapis "Strave", shvatih da je od početka merila samo vreme, a da kao predjeni put pokazuje nula metara ili slično ...

Da ne dužim, umesto samo oko 1,5 sat do Andrevlja (pa piće sa prijeteljem), potrošio sam preko 4 sata da"sebe nadjem", tj. dok po prvi put nisam "nabasao" na neku utabanu stazu, a odatle još oko 1,5 sat nazad do kola ...

Tako da juče nisam stigao do Andrevlja. 

 

Danas jesam, ali, nije bilo onog prijetelja da me danas tamo čeka :) Danas sam išao sa suprugom. No, samo utabanom stazom, da me ne bi "preklala" :) 

 

Evo par fotografija od juče.

 

1.jpg 2.jpg

3.jpg 4.jpg 11.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/3/2023 at 7:46 PM, moron said:

U jednom trenu sam se uhvatio jednog potoka, koji mi se učinio poznatim, misleći da će on da me odvede do Andrevlja, ali sam posle nekog vremena shvatio da sam promašio u proceni.

 

Kada sam u petak poslednji put bio na Fruškoj gori, i ponovo krenuo ka Andrevlju sa Crvenog čota, pokušao sam da shvatim gde sam se zagubio par dana ranije ...

I na kraju sam shvatio, tom prilikom sam "lutajući" nekako "upao" u kanjon Dobrog potoka ( kasnije Čerevićkog potoka ), koji teče ka Katanskim livadama u podnožju Fruške gore i dalje ide prema Čereviću :) I realno, kada sam tad odlučio da "prekinem" i krenem "ka Suncu", u smeru Zapada, bio sam jako blizu Čerevića ( a daleko od Andrevlja ).

Jedna spoznaja više ... :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas kružna tura: "Norcev" - PD "Zanatlija" - PD "Orlovo gnezdo" - Iriški venac - "Norcev".

 

U odnosu na deo FG zapadno od Crvenog čota, ovuda je danas bila gužva kao da sam šetao Knez Mihailovom :) 

 

strava - 18 km.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juče sam lepo došao vozom do Sremskih Karlovaca i onda "kao gospodin čovek" udario pešačku turu od ukupno oko 21 km, preko PD "Stražilovo" do Hotela "Norcev", tamo popio piće sa nekim "planinarkama" i nazad do Karlovaca na ručak u "Ribolovačko društvo" sa jednim drugarem iz NS.

Prelep dan i šetnja po snegu.

 

1 FG.jpg 2 FG.jpg

3 FG.jpg 4 FG.jpg

5 FG.jpg 6 FG.jpg 7 FG.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...